Εισαγγελική έρευνα για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και τους μαζικούς θανάτους στις ΜΕΘ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Εισαγγελική έρευνα για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και τους μαζικούς θανάτους στις ΜΕΘ

  Για πρώτη φορά η Εισαγγελία δείχνει σημάδια «ζωής» και επιτέλους «βάζει στο μικροσκόπιο» την μελέτη των καθηγητών κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα....

 







Για πρώτη φορά η Εισαγγελία δείχνει σημάδια «ζωής» και επιτέλους «βάζει στο μικροσκόπιο» την μελέτη των καθηγητών κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα. Σοκαριστική δήλωση Λύτρα: «Χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες».


Η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις, θα ενταχθεί στην ευρύτερη έρευνα που διενεργεί εδώ και καιρό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την κατάσταση στις ΜΕΘ την περίοδο της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.


Για πρώτη φορά η Εισαγγελία Αθηνών και γενικότερα η Δικαιοσύνη η οποία έχει δεχθεί πολλά πυρά ότι κάνει «τα στραβά μάτια» σε εξώφθαλμες περιπτώσεις παραβίασης της ισχύουσας νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών από την κυβέρνηση, στην περίπτωση της πανδημίας «βάζει στο μικροσκόπιο» την μελέτη των καθηγητών κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα.

Oι καταγγελίες κυρίως του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή για «δολοφονίες» στις ΜΕΘ (μια καταγγελία που προκάλεσε την διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ) οδήγησαν στην διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με στόχο τη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είτε μέσω του Τύπου, είτε μέσω συγκεκριμένης αναφοράς, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.

Η μελέτη των δύο καθηγητών θα συσχετιστεί με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στο πλαίσιο της ευρύτερης προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό με στόχο τη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το “φως” της δημοσιότητας είτε μέσω του Τύπου, είτε μέσω συγκεκριμένης αναφοράς, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν 6.282 περιπτώσεις ασθενών, εκ των οποίων οι 3.988 πέθαναν (ποσοστό 63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ ήταν ισχυρά συσχετισμένη με την θνητότητα, όπως και η ηλικία, ιδίως μετά τα 60 έτη, γεγονός που διαψεύδει το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στη Θεσσαλονίκη, οι ασθενείς ήταν νεότεροι από αυτούς στην Αθήνα.

Από τους 3.988 θανάτους οι 1.535 συνδέονται με «παθογένειες» και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν ακόμα και να έχουν αποφευχθεί:

-947 αποδίδονται από τους καθηγητές στον μεγάλο φόρτο από τους διασωληνωμένους στο ΕΣΥ

-ο θάνατος ακόμη 133 ασθενών αποδόθηκε στο γεγονός πως διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ

-656 θάνατοι φαίνεται να συνδέονται απλώς και μόνο με το γεγονός πως είχαν την «ατυχία» να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Λύτρας: Χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο κ. Λύτρας τόνισε πρόσφατα: «Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με πάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη «υγειονομική ανισότητα» μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου