Γιατί μας «πούλησαν» οι Αμερικανοί με τον EastMed; Πισώπλατη μαχαιριά για τα χατίρια της Τουρκίας και το ποντιακό απόφθεγμα... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Γιατί μας «πούλησαν» οι Αμερικανοί με τον EastMed; Πισώπλατη μαχαιριά για τα χατίρια της Τουρκίας και το ποντιακό απόφθεγμα...

  Προβληματισμό προκαλεί ένα non paper, το οποίο έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση στην Αθήνα, την Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία. Σύμφωνα με πη...

 




Προβληματισμό προκαλεί ένα non paper, το οποίο έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση στην Αθήνα, την Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία.


Σύμφωνα με πηγές, στο συγκεκριμένο άτυπο κείμενο, η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου για περιβαλλοντολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους.


Τα αίτια όμως φαίνονται ακόμα βαθύτερα, αφού σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρεται, ότι το έργο προκαλεί εντάσεις στην περιοχή, κάτι που συνειρμικά μας παραπέμπει στη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν συμφωνεί με την κατασκευή του αγωγού.

Το παράλογο που απορρέει από την ανάλυση του κειμένου, σύμφωνα με το infognomonpolitics, είναι, ότι οι ΗΠΑ λοιπόν διαφωνούν μεν με την κατασκευή του EastMed αλλά υποστηρίζούν από την άλλη πλευρά τον Euro-Asia Interconnector -ένα έργο που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, το οποίο ακολουθεί τη διαδρομή του East Med.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι συγκρατεί τις απόψεις αυτές, επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό έχει αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως “ιδιαίτερης σημασίας”. Οποιαδήποτε απόφαση προφανώς θα λάβει υπόψη την καθοριζόμενη από την αγορά προϋπόθεση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, και όχι τι εισηγούνται οι Αμερικανοί.

Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν, ότι με αυτό το Non Paper οι ΗΠΑ στην ουσία κλείνουν μια και καλή το κεφάλαιο EastMed. Το θεωρούν ως πισώπλατη μαχαιριά και ότι οι ΗΠΑ κάνουν τα χατίρια της Τουρκίας, ανατρέποντας τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά το γεγονός, ότι η Ελλάδα εκχώρησε άνευ όρων και ανταλλαγμάτων ελληνική επικράτεια για βάσεις των ΗΠΑ που στρέφονται κατά της Ρωσίας.

Και μετά από όλα όσα ακούσατε, δημιουργείται το ερώτημα! Γιατί μας «πούλησαν» οι Αμερικανοί και προσπαθούν να καταστρέψουν ένα ζωτικό έργο για την Ελλάδα, όπως ο αγωγός EastMed;

Στο μυαλό αυτόματα έρχονται οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια από το Ρίαντ της Σαουδικής Αραβίας στις 22 Απριλίου 2021, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την θεαματική του εμφάνιση στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας υπουργος Εξωτερικών μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με το Ηνωμενο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την διάθεση μιας Ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών δυνάμεων που δρουν στην Υεμενη, έδωσε συνέντευξη στο ArabNews όπου αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχεσεις δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο».

«Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια -παρατήρησε – για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».

Ο Νίκος Δένδιας το προχώρησε ακόμη παρακάτω: «Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο, για παράδειγμα, είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.»

Άρα μήπως τελικά, βγάζουμε μόνοι μας τα ματάκια μας; Σε αυτήν την υπόθεση ταιριάζει γάντι το ποντιακό απόφθεγμα «μίαν όβασον και επεκεί κακάντζον». Δηλαδή, πρώτα φέρε το αποτέλεσμα και μετά πανηγύρισε για τη νίκη σου»



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου