Πολεμικός συναγερμός: Η Ρωσία μπλοκάρει τον Ατλαντικό. Επεισόδιο με γαλλικά πλοία, ενώ στόλος της μπήκε στην ΑΟΖ Ιρλανδίας. Ρήξη στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας. Εξοπλίζουν την Ουκρανία, Βρετανοί, Εσθονοί, Λετονοί και Λιθουανοί - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πολεμικός συναγερμός: Η Ρωσία μπλοκάρει τον Ατλαντικό. Επεισόδιο με γαλλικά πλοία, ενώ στόλος της μπήκε στην ΑΟΖ Ιρλανδίας. Ρήξη στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας. Εξοπλίζουν την Ουκρανία, Βρετανοί, Εσθονοί, Λετονοί και Λιθουανοί

  Η Μόσχα μπλοκάρει τον Ατλαντικό & απειλεί. Ρωσικός Στόλος μέσα στην ΑΟΖ Ιρλανδίας - Επεισόδιο με γαλλικά πλοία! Αρχηγός γερμανικού Ναυ...

 


Η Μόσχα μπλοκάρει τον Ατλαντικό & απειλεί. Ρωσικός Στόλος μέσα στην ΑΟΖ Ιρλανδίας - Επεισόδιο με γαλλικά πλοία!


Αρχηγός γερμανικού Ναυτικού: «Ο Β.Πούτιν το μόνο που θέλει είναι σεβασμός στη Ρωσία - Έχει δίκιο»! - Οργή στην Ουκρανία. Ρήξη στο ΝΑΤΟ. Επεισόδιο Γερμανίας – Ουκρανίας. Το Βερολίνο στηρίζει σιωπηρά ρωσική επίθεση & εκκενώνει τους πολίτες του. Αντιαρματικούς πυραύλους παρέδωσε η Βρετανία στην Ουκρανία.

 

Πολεμικός συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μετά την πρωτοφανή απόφαση του ρωσικού Στόλου να αναπτυχθεί στον Ατλαντικό μέσα στην ΑΟΖ της Ιρλανδίας.

Ρωσική κινητοποίηση και στην νορβηγική ΑΟΖ. Αιφνιδιαστική άσκηση στον Ατλαντικό

Πριν λίγες ώρες σημειώθηκε και το πρώτο επεισόδιο ανάμεσα στον γαλλικό και ρωσικό Στόλο όταν Στολίσκος αποβατικών της Μόσχας έπλεε ανοιχτά των ακτών της Γαλλίας.

Γαλλικό Ναυτικό σε ρωσικά πλοία: «Μην μας πλησιάσετε – Μείνετε στην περιοχή σας»

Ηχητικό απόσπασμα από την επικοινωνία γαλλικού σκάφους και ρωσικών πλοίων έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Σε αυτή το γαλλικό σκάφος επικοινώνησε με ένα ρωσικό στολίσκο αποβατικών σκαφών ο οποίος έπλεε ανοικτά των ακτών της Γαλλίας.

Το γαλλικό σκάφος ζήτησε από τα ρωσικά σκάφη να παραμείνει στο ελάχιστο της απαιτούμενης απόστασης ασφαλείας. Το ρωσικό σκάφος απάντησε ότι θα παραμείνει σε απόσταση 3 ν.μ. και ότι πραγματοποιεί ασκήσεις οι οποίες θα διαρκέσουν περί τα δύο ώρες.

Ακούστε το ηχητικό

Αιφνιδιαστική άσκηση στον Ατλαντικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιρλανδική κυβέρνηση ενημερώθηκε για μια μεγάλη άσκηση του ρωσικού Ναυτικού και της Αεροπορίας στον Ατλαντικό Ωκεανό μόλις 240 χλμ από τις ακτές της χώρας.

Η άσκηση θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στα διεθνή χωρικά ύδατα έξω από τις ακτές της Κομητείας Cork.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας έβγαλε ανακοίνωση τονίζοντας πως θα επανασχεδιάσει τους αεροδιαδρόμους εμπορικών πτήσεων

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν πλοία του ρωσικού Ναυτικού καθώς και στρατηγικά βομβαρδιστικά. Η άσκηση προβλέπει την χρήση πραγματικών πυρών και πυραύλων έξω από τις ακτές της Ιρλανδίας.

Άσκηση μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη!

Αμέσως η ιρλανδική Αρχή Πολιτικής (ΙΑΑ) Αεροπορίας, σύμφωνα με το  warnews247 εξέδωσε ΝΟΤΑΜ καθώς η άσκηση θα γίνει 240 χλμ από τις νοτιοδυτικές ακτές και μέσα στα 200 ναυτικά μίλια Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιρλανδίας .

“Θα κλείσουμε τον εναέριο χώρο. Χρειάζεται να ειδοποιήσουμε τους πιλότους  για το συγκεκριμένο θέμα.

«Περιμένουμε από άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη να παρακολουθήσουμε αυτού του είδους τις δραστηριότητες μέσα στον τομέα επιχειρήσεων μας τόσο από περιβαλλοντική όσο και από άποψη ασφάλειας.

«Αλλά χωρίς βασικό ραντάρ, περιορισμένο αριθμό αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας και την πλειονότητα του στόλου μας απαρχαιωμένο – είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσουμε οτιδήποτε σε αυτήν την κλίμακα», είπε μια πηγή ασφαλείας προσθέτοντας:

“Το θέμα είναι, ότι είμαστε ο αδύναμος κρίκος της Ευρωπαϊκής Άμυνας και αυτό το περιστατικό μας το υπενθυμίζει”.

“Πρόκειται για ένα σαφέστατο μήνυμα απέναντι στις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Δεν έγινε τυχαία η επιλογή της τοποθεσίας της άσκησης των Ρώσων.

Μπορούσαν να την κάνουν στις ακτές του Murmansk αλλά επέλεξαν τον Ατλαντικό. Υπάρχει αυξημένος αριθμός ρωσικών εισβολών σε αυτή την περιοχή και κοντά στον ΕΑΧ της Ιρλανδίας.

Η ανησυχία μας από στρατιωτική πλευρά είναι ότι μέσω μιας άσκησης η Μόσχα στέλνει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού σε μια περιοχή με ψευδή προσχήματα και να αποτελέσουν πρόδρομο για άλλες δραστηριότητες.

Δεν είναι κάτι το πρωτοφανές αλλά είναι ασυνήθιστο. Είναι πολύ κοντά στην ιρλανδική περιοχή Οικονομικής Ευθύνης”.

Ρωσική κινητοποίηση και στην νορβηγική ΑΟΖ

Παράλληλα, ο ρωσικός Βόρειος Στόλος θα επικαλύψει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Νορβηγίας στην Θάλασσα του Barents όχι μακριά από τα ραντάρ Vardø .

Ο Βόρειος Στόλος με έδρα την Χερσόνησο του Kola είναι ένας από τους τέσσερις Στόλους της Ρωσίας.

Τα ραντάρ Vardø


Οι ΝΟΤΑΜ καλύπτουν περιοχές βόρεια του Murmansk και του νησιού Kildin. Μια μεγάλη περιοχή είναι στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Χερσονήσου Fishermen και του φιόρδ Varanger όπου είναι τα θαλάσσια σύνορα Ρωσίας και Νορβηγίας.

Αυτή η περιοχή άσκησης που ορίστηκε για τις 24-27 Ιανουαρίου επικαλύπτει τα θαλάσσια σύνορα οριοθέτησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Νορβηγίας, συνταγματάρχης Ivar Moen, επιβεβαίωσε ότι η δυτικότερη περιοχή ασκήσεων της Ρωσίας εκτείνεται μέσα στη Νορβηγική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Χάρτης της άσκησης


Αρχηγός γερμανικού Ναυτικού: «Ο Β.Πούτιν το μόνο που θέλει είναι σεβασμός στη Ρωσία - Έχει δίκιο»!

Ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού Kay-Achim Schönbach κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Ινδία και μιλώντας στο ινστιτούτο Μanohar Parrikar προέβη σε μερικές πολύ σημαντικές δηλώσεις για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτό που πραγματικά θέλει είναι σεβασμός» είπε ο αντιναύαρχος Schönbach και συνέχισε «Και, Θεέ μου, το να δίνεις σε κάποιον σεβασμό έχει χαμηλό κόστος, ακόμη και καθόλου κόστος. … Είναι εύκολο να του δώσουμε τον σεβασμό που πραγματικά απαιτεί - και πιθανώς επίσης αξίζει». Ο Schönbach, χαρακτήρισε επίσης τη Ρωσία μια παλιά και σημαντική χώρα.

Για να καταλήξει τελικά σχετικά με την ουκρανική κρίση παραδεχόμενος πως: «η χερσόνησος της Κριμαίας χάθηκε: Δεν θα επιστρέψει ποτέ - αυτό είναι γεγονός». 

Οι δηλώσεις του Schönbach  αντανακλούν ένα κλίμα ιδιαίτερου σκεπτικισμού στο Βερολίνο για την πίεση που ασκείται στην Ρωσία από ΗΠΑ, Βρετανία κ Γαλλία. Η Γερμανία νιώθει ότι διακυβεύονται πολλά για το Βερολίνο και κυρίως το προτζεκτ του Nord Strem 2 δηλαδή η φτηνή ενέργεια για την βιομηχανία της χώρας. Ειναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία χθες απαγόρευσε στην Εσθονία να πουλήσει γερμανικά όπλα  στην Ουκρανία.

Άλλωστε ιστορικά εχει αποδειχτεί ότι η διαδρομή Μόσχα - Βαρσοβία - Βερολίνο ειναι «δυο τσιγάρα δρόμος». 

Οι δηλώσεις Schönbach προκάλεσαν αντιδράσεις σε φιλοπόλεμους κύκλους του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα να επανέλθει δηλώνοντας μέσω twitter πως οι δηλώσεις του απηχούν προσωπικές απόψεις. 


Οι Φιλορωσικές δηλώσεις οδήγησαν τελικά σε παραίτηση τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίαςαντιναύαρχος Κάι-Άχιμ Σένμπαχ, μετά το σάλο που πυροδότησαν δηλώσεις του ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «αξίζει το σεβασμό», το Κίεβο ουδέποτε θα ανακτήσει την Κριμαία και πρόκειται περί «ανοησίας» το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσάπτουν στην Ρωσία την πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η παραίτηση του αντιναυάρχου Κάι-Άχιμ Σένμπαχ έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, και ενώ ήδη η γερμανική κυβέρνηση είχε αποστασιοποιηθεί από τις επίμαχες δηλώσεις του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού.

Αλλά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ εξηγεί ότι υπέβαλε την παραίτησή του για να αποφευχθεί «περαιτέρω βλάβη για το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και κυρίως για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο είχε σπεύσει να δηλώσει νωρίτερα ότι τα σχόλια του Σένμπαχ δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Γερμανίας, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στη διατύπωσή τους. «Ο αντιναύαρχος Σένμπαχ θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του» στην υπουργό Άμυνας, είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος.

Οργή στην Ουκρανία. Ρήξη στο ΝΑΤΟ: Επεισόδιο Γερμανίας- Ουκρανίας - Το Βερολίνο στηρίζει ρωσική επίθεση & εκκενώνει τους πολίτες του

Οι δηλώσεις Σένμπαχ, παράλληλα με την άρνηση του Βερολίνου να παράσχει οπλισμό στην Ουκρανία, προκάλεσαν, σύμφωνα με το cnn οργή στο Κίεβο.

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει εντός ΝΑΤΟ καθώς το Βερολίνο έχει αυτονομηθεί από την γραμμή της Συμμαχίας και των ΗΠΑ εκφράζοντας με τις κινήσεις του την άποψη σε πολλά επίπεδα πως “Η Ρωσία είναι εξαιρετικά σημαντική χώρα”.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε διπλωματική έκρηξη και επεισόδιο με την Ουκρανία.

Η νέα αυτή στάση της Γερμανίας ίσως δείχνει πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει να λυθεί επιτέλους το ουκρανικό πρόβλημα με διαμελισμό της χώρας… Γι αυτό και δεν διαφωνεί ή εναντιώνεται πλέον στην Ρωσία. Το Βερολίνο μένει με το λεγόμενο “γερμανικό κομμάτι” της Ουκρανίας και ξεφορτώνεται το ανατολικό φιλορωσικό κομμάτι της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε την Γερμανίδα πρεσβευτή στο Κίεβο, Άνκα Φελχουζεν, μετά τις «απολύτως απαράδεκτες», σύμφωνα με το Κίεβο, δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Σήμερα, η ενότητα της Δύσης απέναντι στην Ρωσία είναι πιο σημαντική από ποτέ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι Γερμανοί εταίροι πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν την ενότητα με τέτοια λόγια και πράξεις και να ενθαρρύνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας» υπογράμμισε.

Ο Ουκρανός Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως “η Ουκρανία είναι ευγνώμων στην Γερμανία για την υποστήριξη της από το 2014 καθώς και για τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της ρωσο-ουκρανικής ένοπλης σύγκρουσης.

Όμως οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Γερμανίας είναι απογοητευτικές και στρέφονται εναντίον αυτής της υποστήριξης.

Η Γερμανία ενθαρρύνει τον Πούτιν με την άρνηση της να μην παράσχει άδεια για παράδοση όπλων γερμανικής τεχνολογίας στο Κίεβο ενώ υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ”.

 

Σχέδια απομάκρυνσης προσωπικού από τις πρεσβείες ΗΠΑ και δυτικών χωρών

Υπό το φόβο ρωσικής εισβολής, και κατόπιν των πρώτων παραδόσεων οπλισμού στο Κίεβο, η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία καλεί στην απομάκρυνση του μη απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού και των οικογενειών τους από τη χώρα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται ταυτόχρονα σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία.

Βάσει πληροφοριών του CNNi, η απομάκρυνση προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας είναι πιθανόν να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κίνηση σηματοδοτεί την μεταστροφή του κέντρου βάρος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ προς τη «συνδρομή της Ουκρανίας στην ενίσχυση της άμυνάς της ενώπιον της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας».

Στην πρώην σοβιετική δημοκρατία παραδόθηκαν χθες, Σάββατο, οι πρώτες αποστολές αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, κατόπιν της έγκρισης που είχε δοθεί τον Δεκέμβριο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για στρατιωτική συνδρομή ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Σε σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο αναφέρεται ότι παραδόθηκαν όπλα και πυρομαχικά 90 τόνων για τους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της γραμμής αντιπαράθεσης.

Με τα τύμπανα του πολέμου να δυναμώνουν, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα αποστείλουν επίσης αμυντικό οπλισμό στην Ουκρανία, ενώ και η τσεχική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα εξετάσει το αίτημα του Κιέβου για συνδρομή. Η Βρετανία θα αποστείλει επίσης αμυντικό εξοπλισμό.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας από πλευράς της σταθερά απορρίπτει την παράδοση οπλισμού στο Κίεβο, αναφέροντας ότι θα παραδόσει το Φεβρουάριο στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο εκστρατείας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία σε περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bild.

Αντιαρματικούς πυραύλους παρέδωσε η Βρετανία στην Ουκρανία

«Λάδι στη φωτιά» της κρίσης στην ανατολική Ευρώπη  ρίχνουν οι Βρετανοί με τις ενέργειές τους. Όπως έγινε γνωστό, 1000 αντιαρματικοί πύραυλοι έφτασαν από την Βρετανία στην Ουκρανία με στρατιωτικό μεταφορικό  αεροσκάφος της βρετανικής Αεροπορίας, C-17Α.





Στο παρασκήνιο όμως αυτής της ενέργειας, υπάρχει μία έντονη διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας. Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι οι Γερμανοί δεν επέτρεψαν στην βρετανική Αεροπορία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Γερμανίας προκειμένου να γίνει η αποστολή. Αυτό προκύπτει και από την πορεία του μεταφορικού  αεροσκάφος της που χρησιμοποίησε τον εναέριο χώρο της Δανίας και της Πολωνίας, παρακάμπτοντας την Γερμανία.

Στρατιωτικές πηγές της Βρετανίας πάντως έλεγαν με νόημα ότι ουδέποτε ζήτησαν άδεια από την γερμανική πλευρά…

Οι Βρετανοί πάντως ισχυρίζονται πως τα συγκεκριμένα όπλα είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ελαφρούς Α/Τ πυραύλους με βεληνεκές μερικές εκατοντάδες μέτρα.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου