Η Ρωσία διέταξε γενικευμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Οι πιο σκληρές μάχες απόψε - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Ρωσία διέταξε γενικευμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Οι πιο σκληρές μάχες απόψε

  Διαταγή για πλήρη επίθεση σε όλα τα μέτωπα έδωσε ο Ρώσος Α/ΑΓΕΕΘΑ σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε. Αυτό σημαίνει ότι απόψε ξεκινά η χει...

 


Διαταγή για πλήρη επίθεση σε όλα τα μέτωπα έδωσε ο Ρώσος Α/ΑΓΕΕΘΑ σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε. Αυτό σημαίνει ότι απόψε ξεκινά η χειρότερη φάση της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.


Ο Igor Konashenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠ.ΑΜ. ανέφερε πως «η διαταγή για την έναρξη επίθεσης δόθηκε εξαιτίας της άρνησης της Ουκρανίας να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.»


Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για την αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας. Την Παρασκευή, η κίνηση των στρατευμάτων ανεστάλη εν όψει πιθανών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, αλλά λόγω της άρνησης της ουκρανικής πλευράς να συμμετάσχει σε αυτές ξανάρχισε το Σάββατο, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μετά την επιβολή κυρώσεων κατά του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι δυτικές χώρες συζητούν περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της λειτουργίας του διεθνούς διατραπεζικού συστήματος SWIFT στη Ρωσική Ομοσπονδία. Την ίδια στιγμή, ορισμένα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση ανεστάλη την Παρασκευή, αλλά την επόμενη μέρα τα στρατεύματα έλαβαν εντολή «να αναπτύξουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο Igor Konashenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠ.ΑΜ. ανέφερε πως «η διαταγή για την έναρξη επίθεσης δόθηκε εξαιτίας της άρνησης της Ουκρανίας να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Χτες, το καθεστώς του Κιέβου εξέφρασε την ετοιμότητα του για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και δώσαμε διαταγή να σταματήσουν οι επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα.

Μετά όμως η ουκρανική πλευρά εγκατέλειψε την διαπραγματευτική διαδικασία. Σήμερα οι δυνάμεις μας έλαβαν διαταγή να ξεκινήσουν επίθεση προς όλα τα μέτωπα και όλες τις κατευθύνσεις σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο.

Επίσης θέλω να γνωστοποιήσω πως οι δυνάμεις των Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ έχουν καταλάβει αριθμό περιοχών. Οι δυνάμεις αυτές έχουν εξαπολύσει επίθεση προς την κατεύθυνση του χωριού Rubezhnoye.

Σήμερα οι δυνάμεις του Λουγκάνσκ επέκτειναν την ζώνη επίθεσης και προχώρησαν σε βάθος 46 χλμ καταλαμβάνοντας τις περιοχές Shchastia και Muratovo.

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις του Ντονέτσκ προχωρούν προς την κατεύθυνση της περιοχής Petrivske, σε βάθος 10 χλμ καταλαμβάνοντας τις περιοχές Starognatovka, Oktyabrskaya και Pavlopol».

Το βράδυ του Σαββάτου είπε ότι ο ρωσικός στρατός μπήκε στη Μελιτόπολη χωρίς αντίσταση και το πρωί ανακοίνωσε την καθιέρωση πλήρους ελέγχου στην πόλη. Μετά από αυτό, δεν αναφέρθηκε η κατάληψη μεγάλων ουκρανικών πόλεων.

Στο Donbass, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η πόλη Shchastya και σχεδόν ολόκληρο το χωριό Stanytsia Luhanska με το ομώνυμο σημείο ελέγχου έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων των λαϊκών δημοκρατιών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχηγό της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της DPR Eduard Basurin, η άμυνα του ουκρανικού στρατού στο Donbass έχει σχεδόν περάσει, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προκαλούν πολλά χτυπήματα σε κοινωνικές εγκαταστάσεις - ειδικότερα, το Ντόνετσκ έμεινε χωρίς καυτή νερό.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε σε άλλη ομιλία ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ελέγχουν το Κίεβο και βασικές πόλεις γύρω από αυτό. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα από τις 17:00 (18:00 ώρα Μόσχας), η οποία θα λήξει μόνο στις 08:00 (09:00 ώρα Μόσχας) τη Δευτέρα.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα - από την αρχή της επιχείρησης, περίπου 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν φτάσει μόνο στην Πολωνία, η σλοβακική κυβέρνηση έχει εισαγάγει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της εισροής προσφύγων.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έγιναν

Ο Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ανέστειλε τη στρατιωτική επιχείρηση, καθώς αναμένονταν διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, αλλά, «στην πραγματικότητα, η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να διαπραγματευτεί». Νωρίτερα, το γραφείο του Ζελένσκι δήλωσε ότι θα μπορούσε να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με ένα πακέτο εγγυήσεων για την ασφάλειά της.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι το Μινσκ είναι ακόμα έτοιμο να παράσχει μια πλατφόρμα και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι είπε ότι η πρόταση για τη διοργάνωση των συνομιλιών έγινε από τους προέδρους Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίεφ.

Τι κάνει η Δύση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα πακέτο αυστηρών προσωπικών και οικονομικών περιορισμών, το οποίο περιελάμβανε 98 πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ. Οι κυρώσεις επηρέασαν 64 ρωσικούς οργανισμούς και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων αμυντικών εταιρειών, καθώς και τους Russian Railways, την Kamaz και τη Sovcomflot.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία επέβαλαν επίσης προσωπικές κυρώσεις κατά του Πούτιν και του Λαβρόφ και όλα τα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν στην αμερικανική λίστα.

Η Ιαπωνία έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής σε κυρώσεις κατά 24 εκπροσώπων της ηγεσίας των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και έχει επιβάλει απαγόρευση στις συναλλαγές τίτλων στη χώρα, κάτι που θα επηρεάσει τη ρωσική κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και τους κρατικούς οργανισμούς. Αυτό, ωστόσο, είναι μόνο το πρώτο από τα δύο μέρη του πακέτου κυρώσεων που ενέκρινε το Τόκιο.

Αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη. Μιλάμε για Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ανταποκρινόταν σε αυτές τις αποφάσεις συμμετρικά - τώρα οι πτήσεις από χώρες που επιβάλλουν τέτοιους περιορισμούς θα απαιτούν ειδική άδεια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών ή το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Roscosmos ανακοίνωσε την αναστολή της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους για την οργάνωση εκτοξεύσεων από το κοσμοδρόμιο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα. Επιπλέον, υπό τις συνθήκες των κυρώσεων, η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο έργο Venera-D κατέστη αδύνατη.

Η Ρωσία, όπως είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προετοιμάστηκε εκ των προτέρων για τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμες, και λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία όλων των τομέων της οικονομίας. Η απάντηση της Μόσχας, είπε, θα κατασκευαστεί για να εξυπηρετήσει «καλύτερα» τα συμφέροντά της. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν απέκλεισε την εθνικοποίηση της περιουσίας «προσώπων που είναι εγγεγραμμένα σε μη φιλικές δικαιοδοσίες».


Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου