Φιλότουρκος Μπορέλ: «Η ΕΕ φοβάται ότι η Ρωσία θα επεκτείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ. H Τουρκία να γίνει γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Φιλότουρκος Μπορέλ: «Η ΕΕ φοβάται ότι η Ρωσία θα επεκτείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ. H Τουρκία να γίνει γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας»

  «H Τουρκία να γίνει γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Ας ελπίσουμε να μην είναι μήνυμα για τον Μητσοτάκη λίγο πριν τη συνάντηση του με ...

 






«H Τουρκία να γίνει γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Ας ελπίσουμε να μην είναι μήνυμα για τον Μητσοτάκη λίγο πριν τη συνάντηση του με τον Ερντογάν...


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να «απομονωθεί η Ρωσία από τη διεθνή κοινότητα»


Η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να «επεκτείνει στρατιωτικές δραστηριότητες» εναντίον μιας από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Τη δήλωση αυτή έκανε το Σάββατο ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Από τη μια προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία, από την άλλη για να αποτρέψουμε έναν μεγάλο πόλεμο», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk  στο περιθώριο διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια.

Κατά τη γνώμη του, η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να "επεκτείνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες", οι οποίες "μπορεί να [κατευθυνθούν] εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ ή εναντίον μιας άλλης χώρας. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες [από αυτήν την άποψη]". «Πρέπει να απομονώσουμε τη Ρωσία από τη διεθνή κοινότητα, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», είπε ο Μπορέλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θεωρεί απαραίτητο «να προκαλέσει τέτοια ζημιά στη [ρωσική] οικονομία» ώστε να μην μπορέσει να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Στις 10 Μαρτίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν ήθελε ποτέ πόλεμο και εξακολουθεί να μην θέλει, αλλά θέλει να τον τερματίσει. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία πάντα υποβάλλει σοβαρά τις προτάσεις της για διπλωματική διευθέτηση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.

«H Τουρκία να γίνει γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στο φόρουμ της Αττάλειας στην Τουρκία, σημείωσε ότι η αυτονομία της ΕΕ δεν έχει σχέση μόνο με το στρατό. «Αυτονομία σημαίνει όχι τόσο πολλή εξάρτηση» ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η ΕΕ να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο. Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι «η στρατηγική αυτονομία δεν έχει να κάνει με την οικοδόμηση ευρωπαϊκής στρατιωτικής συμμαχίας και την αποσύνδεση από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει ο τρόπος διαβεβαίωσης της εδαφικής άμυνας στην Ευρώπη. Για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

«Την ίδια ώρα, η Ένωσή μας στις Συνθήκες της λέει ξεκάθαρα ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ισχυροί εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όσον αφορά στο στρατιωτικό κομμάτι και κάνοντας αυτό ενδυναμώνουμε το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει αντίφαση, είναι θέμα συμπληρωματικότητας» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο καθεστώς υποψήφιου μέλους για την Ουκρανία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η ιδιότητα μέλους δεν αποφασίζεται σε μία νύχτα με μία πολιτική απόφαση» εξηγώντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «η αναγνώριση της Ουκρανίας ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας».

Ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «η κατάσταση τώρα είναι πολύ καλύτερη, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε κάποιες δυσκολίες στη σχέση μας με την Τουρκία, οι οποίες είναι πολύ γνωστές». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ανέφερε ότι «σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία μπορεί να γίνει μία χώρα με πολύ περισσότερη επίδραση» και σημείωσε ότι «μπορεί να είναι μία γέφυρα, ένα μέρος όπου η Ουκρανία και η Ρωσία μπορούν να συναντηθούν. Έγινε ήδη και ελπίζω να συνεχίζουν να το κάνουν».



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου