Ισραηλινό ΜΜΕ προς Τουρκία: «Ακυρώστε την συμφωνία με την Λιβύη - Καμία συνεργασία εάν δεν σεβαστείτε την Ελλάδα & την Κύπρο» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ισραηλινό ΜΜΕ προς Τουρκία: «Ακυρώστε την συμφωνία με την Λιβύη - Καμία συνεργασία εάν δεν σεβαστείτε την Ελλάδα & την Κύπρο»

  Σημαντικές πληροφορίες μας δίνει το γνωστό Ισραηλινό ΜΜΕ Times of Israel για τις προσπάθειες της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά με το Ισραήλ....

 







Σημαντικές πληροφορίες μας δίνει το γνωστό Ισραηλινό ΜΜΕ Times of Israel για τις προσπάθειες της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά με το Ισραήλ.


Το ενδιαφέρον στο άρθρο βρίσκεται στο τέλος, όπου οι Ισραηλινοί στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί την Ελλάδα και την Κύπρο πρώτα και μετά θα ακολουθήσει, εάν ακολουθήσει, κάποια συμφωνία.


Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια 

Αναλυτικά

”Ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέει ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ τον Μάιο, για να συζητήσει την επανεγκατάσταση πρεσβευτών.Το υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει το ταξίδι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κορυφαίος απεσταλμένος της Άγκυρας λέει επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας δεν θα πραγματοποιηθεί σύντομα.”

”Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στα μέσα Μαΐου. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα συζητήσει την επιστροφή των πρεσβευτών στην Τουρκία και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με το Reuters.Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε στους Times of Israel ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την επίσκεψη αυτή τη στιγμή.

Κάποτε ισχυροί περιφερειακοί σύμμαχοι, το Ισραήλ και η Τουρκία είδαν τους δεσμούς τους να διαλύονται κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπήρξε επικριτής των πολιτικών του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.Το Ισραήλ έχει αναστατωθεί από τις θερμές σχέσεις του Ερντογάν με τη Χαμάς, την τρομοκρατική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι χώρες απέσυραν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους το 2010 μετά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων όταν επιβιβάστηκαν σε στολίσκο με προορισμό τη Γάζα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους που προσπάθησαν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και σκότωσαν 10 Τούρκους πολίτες στη συμπλοκή.

Οι σχέσεις βελτιώθηκαν σιγά σιγά, αλλά διαλύθηκαν ξανά το 2018, αφού η Τουρκία, εξοργισμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες που μετέφεραν την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, ανακάλεσε για άλλη μια φορά τον απεσταλμένο της από το Ισραήλ, ωθώντας το Ισραήλ να ανταποδώσει.Στην τελευταία ένδειξη προσπαθειών αποκατάστασης των δεσμών, ο Πρόεδρος Isaac Herzog επισκέφθηκε την Τουρκία νωρίτερα αυτό το μήνα για μια επίσκεψη ορόσημο 24 ωρών.

Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου αποτέλεσε θέμα σύγχυσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Χέρτζογκ. Τόσο ο Χέρτζογκ όσο και ο Ερντογάν ανακοίνωσαν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid τον Απρίλιο.

Ο εκπρόσωπος του Λαπίντ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Τσαβούσογλου είχε εκφράσει ενδιαφέρον για επίσκεψη, αλλά ότι δεν είχε προγραμματιστεί ακόμη επίσκεψη.

Ο Ερντογάν είπε κατά την επίσκεψη του Χέρτζογκ ότι πίστευε ότι «αυτή η ιστορική επίσκεψη θα αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η ενίσχυση των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ έχει μεγάλη αξία για τη χώρα μας». Σημείωσε ότι η συνάντησή του με τον Herzog περιελάμβανε συζήτηση για τα γεγονότα στην Ουκρανία και στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι πιστεύει ότι «η επόμενη περίοδος θα φέρει νέες ευκαιρίες τόσο για περιφερειακή όσο και για διμερή συνεργασία».

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και αισθάνομαι ότι είναι μεγάλο προνόμιο και για τους δύο να θέσουμε τα θεμέλια για την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας και των λαών μας και να χτίσουμε γέφυρες που είναι κρίσιμες για όλοι μας», είπε ο Χέρτζογκ.”

Το σημαντικό στοιχείο από το άρθρο της Times of Israel, που αφορά και την χώρα μας βρίσκεται σε αυτό το σημείο.

Διπλωματία του φυσικού αερίου

”Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης την Πέμπτη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν θα γίνει στο εγγύς μέλλον.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους ηγέτες πόσο πιεστικό είναι να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο. Το Ισραήλ και οι μεσογειακοί εταίροι του ελπίζουν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την Ευρώπη, αλλά παραμένει ασαφές πώς θα φτάσει το φυσικό αέριο στην ήπειρο.

Αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκατέλειψε την υποστήριξή της για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήθελε η Τουρκία να εμπλακεί στην εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος» στο θέμα στο παρελθόν και προτείνοντας νέο έργο που θα εμπλέκει την Άγκυρα.

Ο τότε υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Μάρτιο του 2021 στην Κύπρο ότι το Ισραήλ θα ήταν ανοιχτό να συνεργαστεί με την Τουρκία για το φυσικό αέριο, αλλά στη συνέχεια απέσυρε κάπως τα σχόλια.

Ωστόσο, οι δηλώσεις από την Άγκυρα δεν θα είναι αρκετές για να κάνουν το Ισραήλ και τους εταίρους του στην EastMed να συνεργαστούν με την Τουρκία για την εξερεύνηση ενέργειας της Μεσογείου.

Εάν η Άγκυρα συνεχίσει να επιμένει στη διατήρηση μιας συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα του 2019 με τη Λιβύη που διεκδικεί οικονομικά δικαιώματα σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν ως αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους, οι σύμμαχοι του Ισραήλ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως αντίπαλο. Η Ελλάδα λέει ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν λαμβάνει υπόψη το νησί της Κρήτης, ενώ η Τουρκία έχει ήδη αναστατώσει την Κύπρο στέλνοντας πλοία για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά του διαιρεμένου νησιού.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου