Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει την αστυνομία της στο Αζερμπαϊτζάν για να στηρίξει τον Πρόεδρο Αλίεφ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει την αστυνομία της στο Αζερμπαϊτζάν για να στηρίξει τον Πρόεδρο Αλίεφ

  Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να διεξάγουν κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις και να συνεργαστούν ενάντια σε αυτό που περιέγραψαν ...

 






Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να διεξάγουν κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις και να συνεργαστούν ενάντια σε αυτό που περιέγραψαν ως «ανατρεπτικές δραστηριότητες», σύμφωνα με ένα νέο πρωτόκολλο, αντίγραφο του οποίου έλαβε το Nordic Monitor.


Η τουρκική αστυνομία, επίσημα η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), είναι η κύρια υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Τουρκία. Είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη φυλάκιση και τον εκφοβισμό αντιπάλων, επικριτών και αντιφρονούντων...


Το πρωτόκολλο ανοίγει τον δρόμο για την Τουρκία να αναπτύξει αστυνομία στο Αζερμπαϊτζάν με διάφορα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Αζέριου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ σε περίπτωση που αντιμετωπίσει εμφύλιες αναταραχές ή αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες σίγουρα θα θεωρούνταν ανατρεπτικές δραστηριότητες…

Οι δύο χώρες διοικούνται από αυταρχικούς ηγέτες εδώ και χρόνια, και οι δύο έχουν κακές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνει το Nordic Monitor. Σε πολλές περιπτώσεις, η νόμιμη αντιπολίτευση χαρακτηρίζεται γρήγορα από τις κυβερνήσεις ως ανατρεπτική δραστηριότητα, προκαλώντας ποινικές ή διοικητικές ενέργειες από τις αρχές.

Η τουρκική αστυνομία, επίσημα η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), είναι η κύρια υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Τουρκία, με εργατικό δυναμικό σχεδόν 330.000. Είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη φυλάκιση και τον εκφοβισμό αντιπάλων, επικριτών και αντιφρονούντων.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν βασίζεται ιδιαίτερα στο Çevik Kuvvet (Αστυνομία ταραχών), μια εξειδικευμένη μονάδα και εθνική αστυνομία περίπου 30.000 ατόμων που χρησιμοποιείται συχνά ως ωμή δύναμη για την καταστολή διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων. Η συμφωνία επιτρέπει την ανάπτυξη προσωπικού από αυτόν τον κλάδο της αστυνομικής δύναμης και στο Αζερμπαϊτζάν.

Το πρωτόκολλο, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2020, υπογράφηκε από τον Mehmet Aktaş, επικεφαλής της Emniyet της Τουρκίας, και τον Ali Nagiyev, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν. Εισήγαγε αρκετές τροποποιήσεις στη Συμφωνία Συνεργασίας για την Ασφάλεια, πλαίσιο που υπεγράφη από τις δύο χώρες στις 13 Νοεμβρίου 2013.

 

Κείμενο του πρωτοκόλλου που τροποποίησε μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας: 



Το πρωτόκολλο υποβλήθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο για έγκριση στις 25 Μαρτίου 2022 και πιθανότατα θα εγκριθεί, με το κόμμα του Ερντογάν και τους συμμάχους του να ελέγχουν τις ψηφοφορίες και την ημερήσια διάταξη στο νομοθετικό σώμα.

Οι τροπολογίες υποδηλώνουν επίσης ότι ο Αλίεφ θέλει να βεβαιωθεί ότι ο Ερντογάν έχει την πλάτη του σε περίπτωση που αντιμετωπίσει εμφύλιες αναταραχές ή διαμαρτυρίες και μπορεί να ζητήσει βοήθεια εάν τη χρειαστεί.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη μια στρατιωτική συμφωνία, βάσει της οποίας ο τουρκικός στρατός βοήθησε το Αζερμπαϊτζάν να νικήσει την Αρμενία σε έναν πόλεμο 44 ημερών το 2020. Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τη χρήση μισθοφόρων, η Τουρκία έστειλε επίσης Σύρους τζιχαντιστές στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσουν σε εκείνον τον πόλεμο. «Το Αζερμπαϊτζάν, με τη βοήθεια της Τουρκίας, χρησιμοποίησε Σύρους μαχητές κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γραμμής», ανέφερε ο ΟΗΕ. «Οι μαχητές φάνηκαν να υποκινούνται κυρίως από ιδιωτικό κέρδος και σε περίπτωση θανάτου φέρεται να υποσχέθηκαν στους συγγενείς τους οικονομική αποζημίωση καθώς και τουρκική υπηκοότητα».

Η επιστολή του Τούρκου προέδρου που υποβάλλει το πρωτόκολλο στο κοινοβούλιο για έγκριση στις 23 Μαρτίου 2022:


Τον Ιούνιο του 2021, ο Ερντογάν και ο Αλίεφ υπέγραψαν ένα νέο πρωτόκολλο που ονομάζεται «Η Διακήρυξη Σούσα» την εθνική εορτή του Αζερμπαϊτζάν, δίνοντας έμφαση στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στη δέσμευση της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Η πιο αξιοσημείωτη ρήτρα της δήλωσης είναι αναμφίβολα η διατύπωση που αναφέρεται στη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και στην αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εάν ένα τρίτο κράτος ή κράτη πραγματοποιήσουν επιθέσεις ή απειλές εναντίον ενός από τα δύο μέρη, οι χώρες θα αναλάβουν από κοινού τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και θα αλληλοβοηθηθούν στρατιωτικά για την αποτροπή αυτής της απειλής ή επίθεσης.

Το 2018 η κορυφαία τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan υπέγραψε συμφωνία με την ομόλογό της από το Αζερμπαϊτζάν για την κοινή παραγωγή εγκαταστάσεων επικοινωνιών. Ομοίως, η Turkish Aerospace Industries (TAI) υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν (AMEA) τον Σεπτέμβριο του 2018 για να ενώσει τις προσπάθειες στους τομείς της άμυνας και της αεροπορίας.

Την ίδια χρονιά, η Turkish Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKE) έλαβε πρόταση αμυντικής συνεργασίας από το Υπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Επιπλέον, η Roketsan της Τουρκίας και η στρατιωτική-επιστημονική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν Iglim εργάζονται για την ανάπτυξη ενός συστήματος πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το 2009.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μόσχα κατηγόρησε πριν λίγες ημέρες το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και εισήλθε στη ζώνη της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μάλιστα υπήρξαν για άλλη μια φορά δολοφονικές επιθέσεις κατά Αρμενίων από τον δικτάτορα Αλίεφ, ο οποίος χτύπησε ακόμα και αμάχους χρησιμοποιώντας τούρκικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη...



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου