Το ΔΝΤ «προβλέπει» ότι έρχεται «πείνα, φτώχεια και κοινωνικές αναταραχές» παγκοσμίως... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το ΔΝΤ «προβλέπει» ότι έρχεται «πείνα, φτώχεια και κοινωνικές αναταραχές» παγκοσμίως...

  «Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανασφάλεια για τα τρόφιμα...» Σαφή προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδυναμών...

 





«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανασφάλεια για τα τρόφιμα...»


Σαφή προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδυναμώνει τις οικονομικές προοπτικές για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό «ένα ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία.


Η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισήμανε ότι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις 143 χώρες-μέλη του ΔΝΤ, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι οι περισσότερες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ανάπτυξη...

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία στο παγκόσμιο εμπόριο, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των σιτηρών, και απειλή να προκαλέσει μεγάλη επισιτιστική κρίση σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

«Η αναπάντεχα ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 εξαιτίας της πανδημίας ξάφνιασε τις επιχειρήσεις προκαλώντας προβλήματα τροφοδοσίας και παραγωγής σε εργοστάσια, λιμάνια κα σιδηρόδρομο, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ζήτηση από τους καταναλωτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Ο πληθωρισμός που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να ανεβάσουν τα επιτόκια αποτελεί ένα τεράστιο πισωγύρισμα για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε σχετικά.

Προειδοποίησε, ακόμη, για την διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ με τη Δύση να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία και την Κίνα να εκφράζει την υποστήριξή της στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος δημιουργεί συνθήκες πείνας σε Ευρώπη και Αφρική, όπου η πανδημία μπορεί να κάνει κύκλο σε όλο τον πλανήτη μέσα σε μέρες και να παραμείνει για χρόνια, όπου οι εκπομπές ρύπων φέρνουν κλιματική αλλαγή, η απειλή στην συνολική μας ευημερία από την διάλυση της παγκόσμιας συνεργασίας πρέπει να αποφευχθεί» είπε με νόημα.

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 από το 4,4% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν. Νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα μπορούσαν να εμφανισθούν. Οι σοδειές θα μπορούσαν να μειωθούν». Το οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι το πιο πολύπλοκο που έχουμε ζήσει και απαιτεί τρομερά δύσκολες επιλογές, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Πώς μπορούν οι υπεύθυνοι για την πολιτική να ελέγξουν τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο χρέος, διατηρώντας παράλληλα κρίσιμης σημασίας δαπάνες και διαμορφώνοντας τις βάσεις για μία διαρκή ανάπτυξη;» αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενη στην αντίδραση που πρέπει να υπάρξει, επεσήμανε ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξουδετέρωση του πληθωρισμού και του χρέους.

«Σε οικονομικούς όρους, η ανάπτυξη μειώνεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται. Σε ανθρώπινους όρους, τα εισοδήματα του κόσμου μειώνονται και η ταλαιπωρία του αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά

Ακόμη, τόνισε ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ασφάλεια. Όπως είπε, αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνιστά μία φορολογία των απλών ανθρώπων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Πρόσθεσε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες, κάτι που θα εμπέδωνε περισσότερο τον πληθωρισμό και θα έκανε δυσκολότερο τον έλεγχό του.

«Με δεδομένο το πρόβλημα αυτό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν αποφασιστικά, να αφουγκρασθούν τον σφυγμό της οικονομίας και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις πολιτικές», επεσήμανε.

Η Βουλγάρα επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανασφάλεια για τα τρόφιμα και ότι χρειάζεται μία πολυμερής πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί αυτή, καθώς διαφορετικά θα υπάρξει μεγαλύτερη πείνα φτώχεια και περισσότερες κοινωνικές αναταραχές.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου