Η εξοικονόμηση ενέργειας, το σχέδιο «θερμοστάτης» και τα ανοιχτά φώτα κάθε βράδυ επί 40 χρόνια σε δημόσια κτήρια και πανεπιστήμια... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η εξοικονόμηση ενέργειας, το σχέδιο «θερμοστάτης» και τα ανοιχτά φώτα κάθε βράδυ επί 40 χρόνια σε δημόσια κτήρια και πανεπιστήμια...

  Επί τέσσερις δεκαετίες έχουμε σπαταλήσει δεκάδες ή εκατοντάδες δις σε ρεύμα και πετρέλαιο χωρίς λόγο. Γιατί απλά αδιαφορούμε. Γιατί απλά α...

 







Επί τέσσερις δεκαετίες έχουμε σπαταλήσει δεκάδες ή εκατοντάδες δις σε ρεύμα και πετρέλαιο χωρίς λόγο. Γιατί απλά αδιαφορούμε. Γιατί απλά αδιαφορούσαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα θα ξοδέψουν χρήματα για να εξοικονομήσουν χρήματα. Όλο αυτό λοιπόν το στηρίζουμε εμείς με την ψήφο μας...


Και έρχεται η ΝΔ σήμερα και μιλεί για μέτρα που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. Μέτρα που απαιτούν να ξοδέψεις χρήματα για να εφαρμοστούν. Ενώ χρειάζεται απλά ένας κανονισμός και έλεγχος. Ένας κανονισμός που ποτέ κανείς ούτε ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρθηκε να κάνει και να εφαρμόσει...

 

Γράφει ο Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Θεσσαλονίκη πανεπιστημιούπολη 1985-1990. Όσα βράδια δεν ήμουν με τον συγκάτοικο ή με παρέα για φαγητό στην φοιτητική λέσχη, επέστρεφα με τα πόδια μέσα από την πανεπιστημιούπολη και διέσχιζα το πανεπιστήμιο πηγαίνοντας παράλληλα με την Εγνατία. Κάθε βράδυ και ειδικά τον χειμώνα που νυχτώνει νωρίς, κάθε βράδυ (21:00 με 22:00 αλλά και αργότερα αν περνούσα από την καφετέρια δηλαδή 23:00) έβλεπα πολλά φώτα μέσα σε όλα τα κτήρια. Στα κτίρια των σχολών εντυπωσιαζόμουν θεωρώντας ότι εργάζονται ερευνητές και καθηγητές ενώ στα κτήρια διοίκησης έμενα με την απορία γιατί είναι αναμμένα.

Η απορία μου λύθηκε όταν 10 χρόνια μετά το πτυχίο αποφάσισα ότι η πορεία μου είναι στενά συνδεδεμένη με ένα διδακτορικό. Και το εκπόνησα στο Τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου της Πάτρας. Διδακτορικό σημαίνει εργασία ήλιο με ήλιο και συχνά πέραν των 12 ωρών. Όταν λοιπόν βλέπεται κάποιον να λέει κάνω διδακτορικό και είναι είτε σε καφετέρια είτε σε δημόσια υπηρεσία είτε σε ιδιωτική εργασία να ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Από τα πρώτα κιόλας ξενύχτια μου λύθηκε η απορία των πολλών και αναμένων φώτων. Διάδρομοι και αίθουσες είχαν αναμμένα φώτα μέχρι αργά και ίσως για πολύ αργά ίσως και όλη την νύχτα. Σε όλη την Βιολογία και σε όλο το Πανεπιστήμιο. Γιατί ήταν αναμμένα; Γιατί κανείς δεν ενδιαφερόταν να τα κλείσει. Τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες και οι διάδρομοι είχαν απεριόριστα φωτόνια να κάνουν βόλτες γιατί απλά ο τελευταίος δεν έκλεινε τα φώτα. Οι διάδρομοι στον β όροφο του τμήματος Βιολογίας ήταν φωτόλουστοι συνεχώς. Μετά το 2ο με 3ο ξενύχτι αποφάσισα να βρω τους διακόπτες και να αφήνω ένα μέρος των λαμπτήρων με φως και όχι όλους.

 Έτος 2004 ή 2005 στο Πελόπιο στην Αγροτική Τράπεζα στον νομό Ηλείας. Είναι αρχές Μαΐου κατά τις 12 με 13 το μεσημέρι. Πόρτες ανοιχτές, παράθυρα ανοιχτά και η κεντρική θέρμανση σε πλήρη λειτουργία.

 Λίγα χρόνια μετά στο ΙΚΑ Λεχαινών. Μπαινω για μια υπόθεση μου και είναι μεσημεράκι με καύσωνα. Περιμένοντας σε μια μικρή ούρα διαπιστώνω έναν νέο γύρω στα 20-25 να είναι αραχτός σε ένα γραφείο και να καπνίζει με το παράθυρο ανοιχτό και τον κλιματισμό να λειτουργεί. Του ζηταω ευγενικά να μην καπνίζει γιατί ο καπνός μου δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή. Με αγνοεί και κάνω δεύτερη παρατήρηση ότι με τον κλιματισμό να λειτούργει δεν είναι σωστό να είναι τα παράθυρα ανοιχτά.

 Εκνευρίζεται και μου ζητάει τον λόγο. Και ενώ είμαι έτοιμος να δρασκελίσω τον πάγκο και να βρεθώ από μέσα στο γραφείο ώστε να του εξηγήσω τον λόγο από κοντά, επεμβαίνει η διευθύντρια και τον επιπλήττει και κλείνει το παράθυρο. Τον νεαρό στην επομένη επίσκεψη δεν τον είδα και έμαθα ότι ήταν ασκούμενος.

 Μεσημέρι με καύσωνα στο Διοικητήριο στον Πύργο, τα κλιματιστικά σε πλήρη αξιοποίηση και πολλά παράθυρα σε όλους τους ορόφους ανοιχτά.

 Θα υποθέσω ότι αυτά συνέβαιναν σε όλη την  Ελλάδα.

Επίσης θα υποθέσω ότι τα 800 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε το δημόσιο για ρεύμα και ενέργεια για το 2021 με σημερινές τιμές ήταν λίγο πολύ το ίδιο για τα τελευταία σαράντα χρόνια, από το 1980 και μετά. Άντε το 1980 να μην υπήρχαν τα κλιματιστικά που υπάρχουν σήμερα και ότι ο λογαριασμός ήταν μικρότερος. Πόσο μικρότερος;

 40 χρόνια  χ  800 εκατομμύρια ευρώ =  …….

 Και οι δύσπιστοι ας βάλετε τον αριθμό που νομίζετε ότι είναι σωστός.

Και να προσθέσουμε όλο το πετρέλαιο που έκαψαν αυτοί που μπορούσαν που έπαιρναν για ιδιωτικούς σκοπούς από πρατήρια στρατιωτικών καυσίμων, και σε αυτά ας προσθέσουμε και αυτά τα καύσιμα που έβαζαν για ιδιωτικούς σκοπούς όσοι μπορούσαν από βενζινάδικα που είχαν συμβάσεις με δήμους και περιφέρειες. Και να προσθέσουμε το ένα δις κάθε χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος που έμπαινε και ίσως μπαίνει ακόμα για έργα κοινής ωφελείας εννοώντας την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης (που ενώ όλο το έργο δεν φτάνει το ένας δις ευρώ) που για δεκαετίες πληρώναμε σχεδόν ένα δις ευρώ κάθε χρόνο.

 Μπορούμε μόνο κατ υπόθεση να κάνουμε υπολογισμούς. Όμως όπως και να το κάνουμε το μικρότερο άθροισμα θα είναι μερικά δισεκατομμύρια.

Και έρχεται η νδ σήμερα και μιλεί για μέτρα που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. Μέτρα που απαιτούν να ξοδέψεις χρήματα για να εφαρμοστούν. Ενώ χρειάζεται απλά ένας κανονισμός και έλεγχος. Ένας κανονισμός που ποτέ κανείς ούτε νδ, ούτε πασοκ, ούτε συριζα ενδιαφέρθηκε να κάνει και να εφαρμόσει.

Επί τέσσερις δεκαετίες έχουμε σπαταλήσει δεκάδες ή εκατοντάδες δις σε ρεύμα και πετρέλαιο χωρίς λόγο. Γιατί απλά αδιαφορούμε. Γιατί απλά αδιαφορούσαν και η νδ και το πασοκ και ο συριζα.

Τώρα θα ξοδέψουν χρήματα για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Όλο αυτό λοιπόν το στηρίζουμε εμείς με την ψήφο μας...



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου