Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: Συνεχίζεται και το βράδυ η επιχείρηση εντοπισμού του κυβερνήτη του μοιραίου F-4E. Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: Συνεχίζεται και το βράδυ η επιχείρηση εντοπισμού του κυβερνήτη του μοιραίου F-4E. Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας

  Νωρίτερα, όπως προέκυψε από ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, νεκρός εντοπίστηκε ο 29χρονος Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Το...

 






Νωρίτερα, όπως προέκυψε από ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, νεκρός εντοπίστηκε ο 29χρονος Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.


Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των Αρχών, προκειμένου να εντοπιστεί ο 31χρονος Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, ο κυβερνήτης του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ανδραβίδας.

 

Ολονύκτια θα είναι η έρευνα για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη του F-4E AUP Phantom που συνετρίβη στη θάλασσα, τον Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη 31 ετών.

Οι έρευνες θα είναι συνεχείς κατά την διάρκεια της νύχτας για τον αγνοούμενο κυβερνήτη του F-4E και στο σημείο επιχειρούν 1 C-130, 1 Super Puma της ΠΑ και ένα 1 Sikorsky S-70 του ΠΝ, ενώ τα στρατιωτικά ελικόπτερα θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα στο σημείο θα επιχειρούν και πλωτά μέσα του λιμενικού σώματος.

Νωρίτερα, όπως προέκυψε από ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, νεκρός εντοπίστηκε ο 29χρονος Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ ήρθε και επιβεβαιώθηκε ο χειρότερος φόβος, καθώς τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή...

25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Το αεροσκάφος της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:15 π.μ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περίπου 15 λεπτά αργότερα υπήρξε τεχνική βλάβη και οι δυο πιλότοι δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας - Οι ριψοκίνδυνες ασκήσεις και ο υψηλός κίνδυνος ατυχήματος

Την ώρα που οι αγωνιώδεις προσπάθειες από Αεροπορία και Λιμενικό για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη κορυφώνονται, το σκοτάδι κάνει όλο και πιο δύσκολη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του πιλότου που αγνοείται από την στιγμή του το Phantom F-4 της πολεμικής Αεροπορίας έπεσε στη θάλασσα.

Πολλά ερωτηματικά προκαλούνται για τα αίτια του δυστυχήματος καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες το μαχητικό συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Όμως, όπως μετέδωσε στο OPEN, η Γεωργία Γαραντζιώτη, αεροπορικές πηγές προχωρούν σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.


Οι ριψοκίνδυνες ασκήσεις με υψηλό κίνδυνο ατυχήματος

Όπως έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή, το Phantom συνετρίβη κοντά στην Ανδραβίδα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Ήταν μία άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», μια κατηγορία που πάντα ενέχει σημαντικούς κινδύνους ατυχήματος καθώς πρόκειται για ασκήσεις που πραγματοποιούνται σε πολύ χαμηλά ύψη και ρεαλιστικές συνθήκες.

Αεροπορικές πηγές ανέφεραν στο OPEN, ότι οι ασκήσεις αυτές γίνονται με στόχο την εξοικείωση των ιπτάμενων σε δύσκολες συνθήκες και πέταγμα σε χαμηλό ύψος πάνω από την θάλασσα, ώστε αν βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση σε πραγματικές συνθήκες αερομαχίας, οι πιλότοι να έχουν σχετική εμπειρία και να μην εντοπιστούν από εχθρικά ραντάρ.

Οι συνθήκες των πτήσεων είναι πραγματικά δύσκολες γιατί περιλαμβάνουν υψηλές ταχύτητες, μεγάλη κλίσημεγάλες στροφές και αρκετά G.


Οι συνθήκες της μοιραίας πτήσης

Πηγές του ΓΕΑ, σχολιάζουν πως η συγκεκριμένη πτήση ήταν στα 300 πόδια ύψος, δηλαδή 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Επομένως οποιαδήποτε βλάβη στο αεροπλάνο, όπως για παράδειγμα μία βλάβη στο πηδάλιο, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, καθώς ο πιλότος δεν έχει καθόλου χρόνο να αντιδράσει, ειδικά από την πίεση που του ασκείται εκείνη την ώρα.

Αεροπορικές πηγές σχολίαζαν επίσης στο OPEN πως ασκήσεις όπως αυτή στην οποία συμμετείχε το Phantom, περιλαμβάνουν σκληρούς ελιγμούς σε χαμηλό ύψος κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο, ο πιλότος να έκανε μία λάθος εκτίμηση.

Δεν ενεργοποιήθηκε το κάθισμα εκτίναξης

Σύμφωνα με την Γεωργία Γαρατζιώτη, στη συγκεκριμένη πτήση οι ιπτάμενοι δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το κάθισμα εκτίναξης, κάτι που ίσως αποδεικνυόταν σωτήριο.


Τα 33 Phantom της Ελληνικής Αεροπορίας

Πηγές από το ΓΕΑ αναφέρουν στο OPEN πως η Ελληνική Αεροπορία έχει 33 συνολικά F-4 Phantom και όλα είναι αναβαθμισμένα και αξιόμαχα διαφορετικά δεν θα πετούσαν και δεν θα συμμετείχαν σε ασκήσεις.

Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα είναι διθέσια και σε καιρό ειρήνης χρησιμοποιούνται για ασκήσεις που έχουν στόχο την εκπαίδευση των ιπτάμενων της πολεμικής αεροπορίας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον πιλότο

Σύμφωνα με το ΓΕΑ θα συνεχιστεί και κατά τις βραδινές ώρες η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη του αεροσκάφους Phantom F-4 που έπεσε στην περιοχή της Ανδραβίδας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Όπως κάνει γνωστό το ΓΕΑ, στην περιοχή επιχειρούν 1 C-130, 1 Super Puma, 1 S-70 (τα Ε/Π θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύκτας) και πλωτά μέσα του ΛΣ, τα οποία ερευνούν την θαλάσσια περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τον πιλότο του αεροσκάφους.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του συγκυβερνήτη του F-4 Phantom

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, συγκυβερνήτης του διθέσιου αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Σχετικώς με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Πατρίδα δεν θα ξεχάσει τον υποσμηναγό»

Τσ συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, εξέφρασε συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ιαπωνία, ενώ αναφερόμενος στην απώλεια που βύθισε στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως την Πολεμική Αεροπορία, τόνισε με έμφαση ότι "η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει".

Ο κ.Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook ανέφερε συγκεκριμένα:

«Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους και την απώλεια του συγκυβερνήτη Υποσμηναγού Μάριου- Μιχάηλ Τουρούτσικα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το εντοπισμό του κυβερνήτη. Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης. Που βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπτάμενου Υποσμηναγού. Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει».

Ο Αλ. Τσίπρας για τον χαμό του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα

Την βαθιά του θλίψη για τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα, εκφράζει με ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βαθιά η θλίψη όλων μας για τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα. Η σκέψη μας αυτές τις δύσκολες ώρες στους δικούς του ανθρώπους».




Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου