Βαδίζουμε προς παγκόσμια σύγκρουση: Το Ιράν αφήνει αιχμές ότι η επίθεση που δέχθηκε ήταν συνδεδεμένη με χώρα του ΝΑΤΟ... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Βαδίζουμε προς παγκόσμια σύγκρουση: Το Ιράν αφήνει αιχμές ότι η επίθεση που δέχθηκε ήταν συνδεδεμένη με χώρα του ΝΑΤΟ...

  Η Ισλαμική Δημοκρατία ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «αποτυχημένη επίθεση». Πρώτη φορά εξαπολύονται κατηγορίες κατά δυτικών χωρών από το Ιρ...

 






Η Ισλαμική Δημοκρατία ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «αποτυχημένη επίθεση». Πρώτη φορά εξαπολύονται κατηγορίες κατά δυτικών χωρών από το Ιράν...


Το ιρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες για την επίθεση χωρίς επισήμως να δηλώσει ποιον υποπτεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν, ωστόσο υπάρχουν αιχμές για «Επίθεση συνδεδεμένη με χώρα του ΝΑΤΟ».

 

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με εκρηκτικά στόχευσαν ένα ιρανικό αμυντικό εργοστάσιο στην κεντρική πόλη Ισφαχάν τη νύχτα, όπως ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Άμυνας στις 29 Ιανουαρίου, προκαλώντας κάποιες ζημιές στις εγκαταστάσεις, αλλά τα όσα εν συνεχεία άφησαν να διαρρεύσουν οι ιρανικές αρχές θέτουν το χτύπημα σε νέες βάσεις καθώς για πρώτη φορά μιλούν για ευθύνη χώρας του ΝΑΤΟ.

Το ιρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες για την επίθεση και δεν είπε ποιος υποπτεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Οι αναφορές που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν μια σειρά από λόγους για τα επεισόδια, συνδέοντάς τα με την προμήθεια drones από το Ιράν στη Ρωσία καθώς και με τις εντάσεις του Ιράν τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη διεθνή κοινότητα.

Το Ιράν έχει γίνει στόχος στο παρελθόν από ύποπτα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την επίθεση στο Ισφαχάν.

«Αυτή η δειλή πράξη πραγματοποιήθηκε σήμερα ως μέρος των προσπαθειών που κατέβαλαν οι εχθροί του ιρανικού έθνους τους τελευταίους μήνες για να καταστήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία ανασφαλή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Σε ανακοίνωσή του, το ιρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρεται να είχαν στόχο την εγκατάσταση, ενώ δύο από αυτά καταρρίφθηκαν.

Ένα τρίτο προφανώς κατάφερε να χτυπήσει το κτίριο, προκαλώντας «μικρές ζημιές» στην οροφή του και δεν τραυματίζοντας κανέναν, είπε το υπουργείο.

Το βίντεο που λήφθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τη στιγμή που το drone χτύπησε κατά μήκος της οδού ταχείας κυκλοφορίας Imam Khomeini που κατευθύνεται βορειοδυτικά από το Ισφαχάν.

Το ιρανικό Υπουργείο Άμυνας περιέγραψε την τοποθεσία ως «εργαστήριο», αλλά δεν διευκρίνισε σε τι είδους εργασία επιδόθηκε.

Το Ισφαχάν βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης. Φιλοξενεί τόσο μια μεγάλη αεροπορική βάση που έχει κατασκευαστεί για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-14 αμερικανικής κατασκευής όσο και για το Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής Πυρηνικού Καυσίμου.

Ξεχωριστά, η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο πετρελαίου σε βιομηχανική ζώνη κοντά στη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ. Είπε ότι η αιτία δεν είναι ακόμη γνωστή, καθώς έδειξε πλάνα από πυροσβέστες που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Η επίθεση έρχεται αφότου το Υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν τον Ιούλιο ισχυρίστηκε ότι διέλυσε μια συνωμοσία που είχε ως στόχο να στοχεύσει ευαίσθητες τοποθεσίες γύρω από το Ισφαχάν.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε τον Οκτώβριο, όπως ισχυρίστηκε ότι ήταν ομολογίες από φερόμενα μέλη της Komala -- ένα κουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που είναι εξόριστο από το Ιράν και τώρα δρα εκτός Ιράκ -- ότι σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν μια στρατιωτική αεροδιαστημική εγκατάσταση στο Ισφαχάν αφού είχαν εκπαιδευτεί από την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ.

Το περιστατικό στο Ισφαχάν είναι η τελευταία επίθεση σε ιρανικές στρατιωτικές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η επίθεση έρχεται με την Τεχεράνη να αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η χώρα έχει γίνει μάρτυρας πανεθνικών διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας Κουρδοϊρανής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της χώρας τον Σεπτέμβριο. Το ριάλ του νομίσματός του έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι διεθνείς συνομιλίες για την αναβίωση μιας συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις κατέρρευσαν και τώρα η Τεχεράνη αναφέρεται ότι έχει εμπλουτίσει ουράνιο πιο κοντά από ποτέ σε επίπεδα οπλικής ποιότητας.

«Επίθεση συνδεδεμένη με χώρα του ΝΑΤΟ»

Οι αναφορές πλέον που έρχονται από την Τεχεράνη που ήδη έχει ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες μιλούν για «Επίθεση συνδεδεμένη με χώρα του ΝΑΤΟ» και αυτή η δήλωση μπορεί να είναι αρκετή για να βάλει “φωτιά” στην Μέση Ανατολή ενώ δείχνει πλέον ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις.

Και αυτό γιατί η περσική βιομηχανία εφοδιάζει με χιλιάδες drones και ειδικά πυρομαχικά της ρωσικές δυνάμεις και έτσι πολλές χώρες στην Δύση θα ήθελαν να δουν να αποκόπτεται αυτή η πηγή προμηθειών.

Μάλιστα πριν λίγο μεταδόθηκε ότι σαουδαραβικό κανάλι δήλωσε ότι η επίθεση στο Ισπαχάν ήταν επιχείρηση των Αμερικανών με ακόμα μία χώρα (όχι το Ισραήλ) και στόχο είχε το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν συνεχίζει να εξοπλίζει τη Ρωσία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν βόμβες που χρησιμοποιεί η Μόσχα σε επιθέσεις στην Ουκρανία σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και πολιτικούς στόχους.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου