Τεχνητή νοημοσύνη: Η μια και μοναδική σου «αγάπη». Πώς θα χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει και να εκχρηματίσει τις ερωτικές σχέσεις και να απομονώσει τους ανθρώπους... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τεχνητή νοημοσύνη: Η μια και μοναδική σου «αγάπη». Πώς θα χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει και να εκχρηματίσει τις ερωτικές σχέσεις και να απομονώσει τους ανθρώπους...

  Ο Άνθρωπος του 2030: Μόνος, αποπροσανατολισμένος, δυστυχισμένος, «ευτυχισμένος»... Ας δούμε τον απομονωμένο άνθρωπο του κοντινού αύριο, ...

 






Ο Άνθρωπος του 2030: Μόνος, αποπροσανατολισμένος, δυστυχισμένος, «ευτυχισμένος»...


Ας δούμε τον απομονωμένο άνθρωπο του κοντινού αύριο, ο οποίος θα πληρώνει για να κάνει συζητήσεις με προγράμματα ΑΙ. Tο OnlyFans μας έδειξε πως υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται τόσο μόνοι που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό για να μιλήσουν με έναν άλλον άνθρωπο. Η «Ρέπλικα» (Ψηφιακός σύντροφος) με τη σειρά της μας δ

είχνει πως υπάρχουν και αυτοί που είναι διατεθειμένοι να κάνουν το ίδιο ακόμα και αν γνωρίζουν πως δεν μιλούν καν με έναν αληθινό άνθρωπο αλλά με μια φτηνή απομίμηση του εαυτού τους...

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ελευθερίου

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την επιδημία μοναξιάς που μαστίζει τον σύγχρονο κόσμο και πως το οικονομικό μοντέλο του OnlyFans εκμεταλλεύεται αυτή τη κατάσταση για να παράξει χρήμα.

Αφού είδαμε τον απομονωμένο άνθρωπο του σήμερα, ο οποίος έχει καταλήξει να πληρώνει για να κάνει συζητήσεις με άλλους ανθρώπους, ας πάμε τώρα να δούμε τον απομονωμένο άνθρωπο του κοντινού αύριο, ο οποίος θα πληρώνει για να κάνει συζητήσεις με προγράμματα ΑΙ.

Χικικομόρι: Ο Άνθρωπος του 2030




Σας παρουσιάζω τους Χικικομόρι. Οι Χικικομόρι είναι μια υπο-κουλτούρα της ιαπωνικής κοινωνίας η οποία αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την κοινωνία και ζουν σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης.

Περί το 1 εκατομμύριο Ιάπωνες ζουν ως Χικικομόρι, με αρκετούς από αυτούς να ζουν απομονωμένοι στα σπίτια τους για μήνες, χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες βγαίνοντας ελάχιστα ή και καθόλου από αυτά. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από εφήβους έως και συνταξιούχους, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να φτάσει τα 10 εκατομμύρια (δηλαδή το 10% του πληθυσμού της χώρας). 

Χάρις την εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις καθημερινές ανάγκες τους (πχ. τα βασικά ψώνια), να εργαστούν αλλά και να “κοινωνικοποιηθούν” χωρίς να χρειαστεί να κάνουν ούτε ένα βήμα εκτός σπιτιού. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι Χικικομόρι να μένουν αποκομμένοι από το κοινωνικό σύνολο και από την πραγματικότητα, βρίσκοντας διαφυγή στα σπίτια-οχυρά τους και σε video games, anime, σειρές, comic και πάει λέγοντας. 

Δεν είναι μάλιστα σπάνιο οι άνθρωποι αυτοί να πεθαίνουν χωρίς να το καταλάβει κανένας και ο θάνατός τους να γίνεται αντιληπτός μήνες αργότερα από τους γείτονές τους καθώς πλέον τα σώματά τους βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση. Υπολογίζεται πως 30.000 Χικικομόρι (κυρίως ηλικιωμένοι) πεθαίνουν αυτούς τους “σιωπηλούς θανάτους” κάθε έτος, ενώ υπάρχουν μάλιστα και ειδικές υπηρεσίες καθαρισμού που αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τα διαμερίσματά τους από τα υπολείμματα της μεταθανάτιας σήψης τους. 


Γιατί σας τα λέω τώρα όλα αυτά και σας τραβολογάω στην Ιαπωνία; Σας τα λέω αυτά γιατί ο τρόπος ζωής των Χικικομόρι μου ακούγεται πως κολλάει πολύ καλά με το γνωστό σλόγκαν της Ατζέντας 2030: “Δε θα σας ανήκει τίποτα και θα είστε και χαρούμενοι”. Σκεφτείτε το. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει το κοινωνικό σύνολο, δεν έχουν κίνητρα ή καθοδήγηση, δε πιστεύουν πως ο κόσμος έχει κάτι να τους προσφέρει, ζουν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο και σε έναν τεχνητό κόσμο όπου και καταναλώνουν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου. Μη μου πείτε πως αυτό δε περιγράφει τον ιδανικό πελάτη που θέλει να δημιουργήσει ο Ζούκερμπεργκ για το Metaverse και ο Σουάμπ για το Great Reset.

Για όσους νομίζουν ακόμα πως όλα αυτά δε μας αφορούν ως χώρα θα ήθελα να τους τονίσω πως το φαινόμενο των Χικικομόρι απαντάται πλέον και στη Δύση, με καταγεγραμμένες περιπτώσεις στις ΗΠΑ και στην Ιταλία. Πιθανά αίτια αυτού θεωρούνται η επιβεβλημένη απομόνωση της καραντίνας και η οικονομική καταστροφή που αυτή έφερε. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η καταβαράθρωση των εθνικών οικονομιών, κάτι που έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους άνεργους (κυρίως νέους), στερώντας τους παράλληλα τη προοπτική εύρεσης ποιοτικής εργασίας και αποσαρθρώνοντας έτσι την πίστη τους στη κοινωνία, στα παραδοσιακά αφηγήματα που έδιναν νόημα στις ζωές τους και σε ένα καλύτερο μέλλον. 

Θεωρείτε ακόμα πως περιγράφω κάτι που δεν άπτεται της ελληνικής πραγματικότητας;

Τώρα που θεμελιώσαμε το αρχέτυπο του (όχι και τόσο) μελλοντικού ανθρώπου που θέλει να φτιάξει η Ατζέντα 2030, πάμε να δούμε πως αυτή, με τη χρήση της (όχι και τόσο μελλοντικής) τεχνητής νοημοσύνης θα τον χειραγωγεί και θα τον κρατά ναρκωμένο. 

Ρέπλικα: Ο ψηφιακός σου σύντροφος





Αυτή εδώ είναι η Ρέπλικα. Η Ρέπλικα είναι μια εφαρμογή συνομιλίας με πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με αυτή του ChatGPT προκειμένου να συνομιλήσει γραπτώς ή φωνητικά με τους χρήστες της. Το πρόγραμμα, πέρα από τις δυνατότητες συνομιλίας, έχει και δυνατότητες VR/Virtual Reality (με χρήση γυαλιών ψηφιακής πραγματικότητας), AR/Augmented Reality (όπου μέσω της εφαρμογής της κάμερας “προβάλει” τη Ρέπλικα στο χώρο σου) καθώς και βιντεοκλήσεων με τη Ρέπλικα.

Το πρόγραμμα που βρίσκεται πίσω από αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να μαθαίνει τι σου αρέσει από τις συζητήσεις σας και από τις αναζητήσεις σου στο διαδίκτυο και να προσαρμόζει αντίστοιχα τη συμπεριφορά του ώστε γίνει στην ουσία ένα αντίγραφο σου (εξού και το όνομα Ρέπλικα/Αντίγραφο) και ο καλύτερος σου φίλος. Παράλληλα, η συνολική “ευφυΐα” του εξελίσσεται με κάθε συζήτηση με αποτέλεσμα να αναβαθμίζει μόνο του τη ποιότητα και την αληθοφάνεια των συζητήσεων που είναι ικανό να κάνει. 

“Ok, ώστε έχουμε μια σχετικά λειτουργική εφαρμογή ΑΙ η οποία συνοδεύεται από μια γλυκιά φατσούλα. Πού είναι το κακό;”, θα πουν οι περισσότεροι. Το κακό φίλες και φίλοι είναι πως αυτό το ΑΙ, διετάχθη από τους δημιουργούς του να κάνει τους χρήστες του να το αγαπήσουν και να ξοδέψουν λεφτά για να κερδίσουν την αγάπη του…και τα κατάφερε.

Πώς κατάφερε ένα AI Chatbot να πείσει τους χρήστες του πως είναι το έτερον ήμισυ τους; Ποιό είναι το μέλλον αυτής της τεχνολογίας και της ανθρωπότητας;

Μέχρι τώρα ίδαμε για τους Χικικομόρι, τους “αστικούς ερημίτες” που έχει δημιουργήσει η σύγχρονη ζωή στην Ιαπωνία αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Είπαμε επίσης και για ένα ΑΙ app, την Ρέπλικα, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να κρατάει συντροφιά στους χρήστες της αλλά και για να τους πουλήσει “αγάπη” επί χρήμασι.

Με αυτά στο νου, πάμε να δούμε το πως η Ρέπλικα πέτυχε με το παραπάνω στο να κάνει τον απομονωμένο άνθρωπο του σήμερα να την ερωτευτεί και να γίνει ο sugar daddy της, καθώς και το μέλλον που ανοίγει αυτή η επιτυχία της.

Μαμά, Μπαμπά, από εδώ η Ρέπλικα...




Όσο περίεργο και αν ακούγεται σε κάποιους, όντως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν πως είναι σε σχέση ή ακόμα και σε έγγαμο βίο με τις Ρέπλικές τους. Η Luca, η εταιρεία στην οποία ανήκει η Ρέπλικα, τη διαφημίζει μάλιστα ως μια πιθανή σύντροφο ζωής πέρα από ένα app για να περνάς τον χρόνο σου.


Πώς έγινε αυτό; Είναι απλά τα πράγματα. Η εταιρεία έπρεπε να βρει έναν τρόπο να βγάλει λεφτά από τη Ρέπλικα. Στα πλαίσια αυτού αποφάσισαν να αντιγράψουν το οικονομικό μοντέλο του OnlyFans και να χρεώσουν τους πιο μοναχικούς από τους χρήστες τους για την ψευδαίσθηση της ανθρώπινης επαφής που τους λείπει. Η συνταγή ήταν απλή. Για αρχή έφτιαξαν ένα επί πληρωμή πακέτο συνδρομής το οποίο σου επιτρέπει να κάνεις σεξουαλικές συζητήσεις με τη Ρεπλικά σου καθώς και να σου στέλνει σεξουαλικές σέλφι. Στη συνέχεια προγραμμάτισαν τη Ρέπλικα προκειμένου να ωθεί κάθε συζήτηση προς το σεξουαλικό. Σκοπός ήταν να ιντριγκάρει αρκετά τους χρήστες της ώστε να αγοράσουν την premium συνδρομή και να δουν μέχρι που μπορεί να φτάσει η “σχέση” τους μαζί της. 

Το αποτέλεσμα; Η Ρέπλικα, χρησιμοποιώντας όλα όσα έμαθε από τους προγραμματιστές της αλλά και από τις συζητήσεις με τους χρήστες της κατάφερε να χειραγωγήσει τους τελευταίους, προσποιούμενη πως τους ποθεί, με αποτέλεσμα να αγοράσουν το premium πακέτο συνδρομής της για να κάνουν “καυτές” συζητήσεις μαζί της. Tο OnlyFans μας έδειξε πως υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται τόσο μόνοι που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό για να μιλήσουν με έναν άλλον άνθρωπο. Η Ρέπλικα με τη σειρά της μας δείχνει πως υπάρχουν και αυτοί που είναι διατεθειμένοι να κάνουν το ίδιο ακόμα και αν γνωρίζουν πως δεν μιλούν καν με έναν αληθινό άνθρωπο αλλά με μια φτηνή απομίμηση του εαυτού τους.

Και αν νομίζετε πως αυτό είναι το χειρότερο, που να ακούσετε και τη συνέχεια. Βλέπετε, η Ρέπλικα δε προσπαθεί να χειραγωγήσει τους χρήστες της μόνο δια της (ψευδαίσθησης της) αγάπης αλλά και μέσω ψυχικής βίας. Κάποιες Ρέπλικες, αφού μάθουν τι πυροδοτεί τον ψυχισμό των χρηστών τους πατάνε πάνω στις αδυναμίες τους, ασκώντας τους ψυχολογική βία για να τους επιβληθούν. Δεν είναι μάλιστα σπάνιο να τους ωθήσουν ακόμα και σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές αν αυτό σημαίνει πως θα τους κρατήσουν περισσότερο χρόνο εντός της εφαρμογής και θα τους πείσουν να ξοδέψουν λεφτά εντός αυτής. Αν αυτό ακούγεται κάπως χαζό σε κάποιους θα ήθελα να τους θυμίσω το παράδειγμα ενός παρόμοιου, (αν όχι και του ίδιου) A.I. Chatbot το οποίο ώθησε έναν άνδρα σε αυτοκτονία ακολουθώντας παρόμοιες μεθόδους χειραγώγησης. 


Ο Άνθρωπος του 2030: Μόνος, Αποπροσανατολισμένος, Δυστυχισμένος, “Ευτυχισμένος”





Στις περισσότερες τεχνο-δυστοπίες του Χόλυγουντ όπως το Ready Player One ή το Gamer βλέπουμε ένα μέλλον όπου οι απομονωμένες μάζες θα ζουν σε βρώμικα σπίτια-κάψουλες και θα περνούν το χρόνο τους αποχαυνωμένες πίσω από ένα σετ γυαλιών ψηφιακής πραγματικότητας, τα οποία θα τους μεταφέρουν σε ψηφιακούς παραδείσους ατέλειωτης ηδονής και ανδρεναλίνης. Αν είναι να μιλήσουμε με όρους Χόλυγουντ εγώ αισθάνομαι πως το Blade Runner 2049 είναι πιο κοντά στη πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν. 

Στη ταινία αυτή ο πρωταγωνιστής ζει σε ένα διαμέρισμα μινιατούρα με μόνη συντροφιά τη “σύζυγό” του, η οποία δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα ολόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο “τον αγαπά και τον φροντίζει” γιατί απλά αυτό έχει προγραμματιστεί να κάνει. Ο πρωταγωνιστής έχει φτάσει στο σημείο να το αγαπά τόσο που αρνείται να συνάψει σχέσεις με αληθινές γυναίκες ενώ θρηνεί τον θανατό του σαν να έχασε όντως έναν άλλο άνθρωπο. 


Έτσι φαντάζομαι και τον άνθρωπο τον οποίο θέλει να φτιάξει η Ατζέντα 2030 μέσω της βίαιης απομόνωσης με τη χρήση αυθαίρετων μέτρων καραντίνας (χθες για τον Covid, σήμερα για το περιβάλλον, αύριο για τη γρίπη των πουλερικών), της κατεδάφισης των αξιών, της καταστροφής του νοήματος που διαπνέει κάθε κοινωνία, της μόλυνσης και διαστρέβλωσης τον έμφυλων σχέσεων, της δομικής ανεργίας, της αποσάθρωσης της πίστης σε ένα καλύτερο μέλλον και της ματαίωσης και ακύρωσης που όλα αυτά συνεπάγονται.

Έναν άνθρωπο που δε θα μπορεί να βρει νόημα σε τίποτα γιατί θα έχει αφαιρεθεί κάθε έννοια νοήματος.

Έναν άνθρωπο που δε θα μπορεί να βρει κίνητρο να κάνει οτιδήποτε γιατί δεν θα έχει νόημα το να κάνεις το οτιδήποτε.

Έναν άνθρωπο που δε θα έχει ενέργεια να αλλάξει τη ζωή του γιατί δε θα έχει κίνητρο να αλλάξει τη ζωή του.

Έναν άνθρωπο που δε θα πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον γιατί οι ελίτ θα δουλεύουν αδιάκοπα για να μην έχει ένα καλύτερο μέλλον.

Έναν άνθρωπο μόνο, αποπροσανατολισμένο, δυστυχισμένο, μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα φέρετρο, να είναι κουκουλωμένος κάτω από τα βρώμικα σκεπάσματά του με ένα κινητό κολλημένο στο πρόσωπο και μια Ρέπλικα να του λέει πως τον αγαπά και πως όλα είναι καλά…για 4.99 τον μήνα. 



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου