«Χαστούκια» Σαμαρά και Βορίδη σε Μητσοτάκη το «ΟΧΙ» σε γάμο ομοφυλοφίλων ή ανάχωμα στη φυγή «συντηρητικών» ψηφοφόρων από τη ΝΔ; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Χαστούκια» Σαμαρά και Βορίδη σε Μητσοτάκη το «ΟΧΙ» σε γάμο ομοφυλοφίλων ή ανάχωμα στη φυγή «συντηρητικών» ψηφοφόρων από τη ΝΔ;

  Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής και τόνισε ότι «είναι κακή ιδέα η επίσκεψη του Ρετ...

 






Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής και τόνισε ότι «είναι κακή ιδέα η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα», ενώ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δηλώνει κατηγορηματικά πως, εφόσον έρθει, δεν θα το ψηφίσει λέγοντας «οφείλουμε να στηρίξουμε την ‘πυρηνική’ οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων»…

 

 

Νέες φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Έχουν προηγηθεί και οι δηλώσεις Βορίδη με τις οποίες τάχθηκε κατ’ επανάληψη ενάντια στο γάμο των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο ίσως αυτές οι δηλώσεις στοχεύουν περισσότερο στη συγκράτηση των δυσαρεστημένων «συντηρητικών» ψηφοφόρων της ΝΔ… και λιγότερο στην ουσία καθώς τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα στηρίξει τον νόμο, όποτε έρθει προς ψήφιση…

 

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή εκφράζει ειδικότερα τη διαφωνία του με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Ερντογάν. Δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και αποδοκιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο. Αλλά εκφράζει και ενστάσεις για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο Αντώνης Σαμαράς επικαλείται και τη λέξη «κατευνασμός» που έχει χρησιμοποιήσει και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορεί «να κάνουμε τόσο λάθος».


Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό εκτιμά πως η κοινωνία κινείται δεξιότερα και η ΝΔ σήμερα δεν κινδυνεύει από κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, αλλά «κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της, όταν στοχεύει αποκλειστικά στο κέντρο».

Για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δηλώνει κατηγορηματικά πως εφόσον έρθει δεν θα το ψηφίσει λέγοντας «οφείλουμε να στηρίξουμε την ‘πυρηνική’ οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων».

Η επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμάρα (με συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), ο οποίος δήλωσε αντίθετος με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών αλλά και στο πώς επιχειρεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή η κυβέρνηση έφερε νέα σενάρια, πολλές συζητήσεις και προφανώς και μία ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως τονίζει το «Ποντίκι», γύρω από το ρόλο που επιθυμεί να παίζει στα σοβαρά γεγονότα ο πρώην πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις του, ενώ έχουν προηγηθεί και οι δηλώσεις Βορίδη με τις οποίες τάχθηκε κατ’ επανάληψη ενάντια στο γάμο των ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Η ενόχληση έχει να κάνει με το χρόνο που επιλέγει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ να κάνει τις παρεμβάσεις του – καθώς την επόμενη εβδομάδα ο τούρκος πρόεδρος θα είναι στην Αθήνα – αλλά και με την ουσία των τοποθετήσεων του, οι οποίες είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το κεντροδεξιό δηλαδή προφίλ με το οποίο θέλει να ταυτιστεί ο πρωθυπουργός.  

Μερικοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι οι τοποθετήσεις Σαμαρά στα καίρια θέματα της επικαιρότητας περισσότερο καλό κάνουν στη ΝΔ παρά την πλήττουν. Στην πραγματικότητα απελευθερώνουν στελέχη της Κοινοβουλευτικής ομάδας με πιο συντηρητικές απόψεις, καθώς συντάσσονται και ταυτίζονται πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό. Παράλληλα, με τα όσα λέει ο Αντώνης Σαμαράς συγκρατεί τους «ακραίους δεξιούς» ψηφοφόρους που δυσαρεστημένοι από κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης έχουν βάλει πλώρη προς τα άλλα μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.

Άλλωστε, η θεματολογία που ανέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός είναι και η πλέον προβληματική για την κυβέρνηση. 

-Εθνικά θέματα και επίσκεψη Ερντογάν

-Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών 

-Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών  

«Οι απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της», ήταν το σχόλιο κυβερνητικών πηγών.

«Δύο πρώην Πρωθυπουργοί δεν κάνουν λάθος»

Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει επίσης αμφιβολίες για τη χρησιμότητα ενός μνημονίου συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό.

“Θυμάστε πόσες τέτοιες “συμφωνίες” έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια; Έχει τηρήσει καμία;

Αμφιβάλλει κανείς ότι οι ροές των λαθρομεταναστών σχεδιάζονται από το τουρκικό καθεστώς και αποτελούν μοχλό εκβιασμού σε βάρος της Ελλάδος και της Ευρώπης;

Ας μη τρέφουμε αυταπάτες: εγγύηση για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί μόνο η αποφασιστικότητά μας και η ενίσχυση των δικών μας και των ευρωπαϊκών μέσων αντιμετώπισης…”, απαντά σε σχετικό ερώτημα.

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει επίσης ότι: “Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς! Και δημιουργεί νέα τετελεσμένα σε βάρος μας. Οπότε δεν έχει νόημα να παριστάνουμε ότι “συζητάμε” μαζί της όσο επιμένει στα νέα τετελεσμένα…”

Ενώ δηλώνει ότι δεν πιστεύει στη λεγόμενη θετική ατζέντα.

“Όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως “πειρατής” δεν υπάρχει καμία “θετική ατζέντα”

Αν αλλάξει, αν πάρει πίσω τα τετελεσμένα, το συζητάμε. Αλλά όχι πριν…

Όσο επιμένουν στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, όσο συνεχίζεται ο εποικισμός της Αμμοχώστου – τώρα μάλιστα θέλουν να φτιάξουν και… ναύσταθμο εκεί (!) – όσο υποκινούν «μειονοτικά ζητήματα» σε Θράκη και Δωδεκάνησα, τι νόημα έχει να δημιουργούμε την εντύπωση ότι υπάρχουν περιθώρια “συνεννόησης” μεταξύ μας;”, υποστηρίζει ειδικότερα ο κ. Σαμαράς.

Μάλιστα αναφέρεται στις τριμερείς συμμαχίες, Ελλάδα-Κύπρος Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, που τονίζει ότι δρομολόγησε η δική του κυβέρνηση το 2012-2015 και διερωτάται: “Πώς νομίζετε ότι προσλαμβάνουν σήμερα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, την εδώ επίσκεψη του Ερντογάν – δηλαδή του επίσημου «προστάτη» της Χαμάς;”

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει επίσης επικαλούμενος και τον Κώστα Καραμανλή: “Όταν δημιουργούν τετελεσμένα εναντίον σου κι ύστερα σου λένε “έλα να τα βρούμε”, εσύ απαιτείς πρώτα να πάρουν πίσω τα τετελεσμένα, για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος.

Αν δεν το κάνεις, αν προσπαθείς να τους “καταπραϋνεις”, αυτό λέγεται «κατευνασμός», όπως έχω τονίσει πολλές φορές κι όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής πριν λίγες εβδομάδες…

Κι ο “κατευνασμός” υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος…

Λέτε λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, να κάνουμε τόσο «λάθος»; “

Οχι στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών από Σαμαρά

Ερωτηθείς εάν θα ψηφίσει το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Σαμαράς απαντά κατηγορηματικά:

“Όχι! Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας.”

Υποστηρίζει δε ότι: “Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα “δικαιωμάτων”. Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε “γάμο”, θα αναγκαστούμε αργότερα – για λόγους “εξίσωσης” ανόμοιων πραγμάτων – να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη – και δικαίωμα – να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι “γονέα ένα” και “γονέα δύο”…”

Ο κ. Σαμαράς με τραμπική ρητορική αναφέρει επίσης: “Το τι κάνει καθένας στην προσωπική του ζωή είναι απολύτως σεβαστό. Απολύτως! Μη μπερδεύουμε, όμως, τις “σεξουαλικές προτιμήσεις” – που μπορεί να είναι πολλαπλές – με τα φύλα που είναι δύο. Και μη μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με το θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα.”

Εμφανίζει δε εαυτόν ως δήθεν υπερασπιστή των γυναικών για να υποστηρίξει τις ομοφοβικές του θέσεις λέγοντας: “Οι γυναίκες δεν είναι “τεκνοποιητικές μηχανές” που θα «βοηθούν» τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά κι ύστερα… θα εξαφανίζονται! Αυτό υποτιμά τη γυναίκα και τραυματίζει τα παιδιά.”

«Η ΝΔ κινδυνεύει όσο στοχεύει στο κέντρο»

Ο κ. Σαμαράς εξάλλου τόσο με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και εν όψει των ευρωεκλογών και με αφορμή τις εκλογές και δημοσκοπήσεις σε Ολλανδία και Γαλλία, υποστηρίζει ότι η κοινωνία κινείται δεξιότερα.

“Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, πού άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο “κέντρο” – τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα – κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της”, υποστηρίζει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Βορίδης τάχθηκε επίσης κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών δηλώνοντας ότι θα παραιτηθεί, αν κληθεί να ψηφίσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών


«Στα ζητήματα της συνειδήσεως δεν μπορώ να κάνω πίσω»


Ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε τη θέση του κατά του γάμου και της τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, δηλώνοντας ουσιαστικά πως θα παραιτηθεί αν τεθεί ζήτημα «πειθαρχίας» για τους υπουργούς στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, όταν πάει στη Βουλή. 

 

«Δεν έχω αλλάξει άποψη», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, σε εκπομπή του Open. Ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε αν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο. «Αυτό είναι στην κρίση του πρωθυπουργού», απάντησε. 

 

«Η επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός είναι ότι θα επιτρέψει στους βουλευτές της ΝΔ να εκφραστούν κατά συνείδηση και δεν θα τεθούν ζητήματα πειθαρχίας», δήλωσε ο υπουργός. 

 

Ερωτηθείς αν αυτό ισχύει και για τους υπουργούς, απάντησε: «Δεν το ξέρω, νομίζω από ό,τι καταλαβαίνω (ισχύει) και στους υπουργούς». Σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει, είπε: «Στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως, αν κάποιος μου πει "πρέπει να κάνεις υποχρεωτικά αυτό", δεν μπορώ να το κάνω αυτό». 

 

«Ισχύουν οι θέσεις μου», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς εάν το «βασικό πρόβλημα» για εκείνον είναι η τεκνοθεσία ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ο Μάκης Βορίδης απάντησε: 

 

«Είναι θέματα και τα δύο, εγώ είμαι αντίθετος και στα δύο. Όταν είσαι αντίθετος στον γάμο, κατά μείζονα λόγο είσαι αντίθετος στην τεκνοθεσία». 

 

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του αν το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και όχι την τεκνοθεσία, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή για τη ρύθμιση των νομικών σχέσεων μεταξύ των συμβιούντων συντρόφων, συζύγων, οτιδήποτε, υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο εξομοιώνει πλήρως τη νομική σχέση με τις νομικές συνέπειες του γάμου». 

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε σε απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος που δεν έχει αναγνωρίσει τον γάμο (ομόφυλων ζευγαριών) και είπε ότι ο γάμος είναι θεσμός που κυρίως αφορά τα ζητήματα της οικογένειας και επομένως σε περίπτωση μη νομοθετήσεως, μη θεσπίσεώς του, δεν υπάρχει παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος και στην εσωτερική τάξη να αποφασίσει ό,τι θέλει», ανέφερε σχετικά ο υπουργός. 

«Ο γάμος απευθύνεται σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά»

Ο Μάκης Βορίδης ρωτήθηκε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24, την Τετάρτη. 

«Προφανώς εγώ κάνω μια διάκριση ανάμεσα σε αυτό που είναι η έκφραση των συναισθημάτων του οποιουδήποτε ανθρώπου που έχει αναπτύξει οποιαδήποτε ερωτική διάθεση προς οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο, αυτό όμως κατά τη γνώμη μου είναι νομικά αδιάφορο», είπε ο υπουργός. 

«Ο γάμος είναι ένας θεσμός που απευθύνεται σε αυτούς που αντικειμενικά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά, βιολογικά να τεκνοποιήσουν», δήλωσε ακόμη, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χωρίς να συνοδευτεί από την τεκνοθεσία «δεν έχει καμία πρακτική αξία». 

Ωστόσο δεν θα πρέπει να βιαστούμε να «ηρωοποιήσουμε» τους Σαμαρά και Βορίδη για τη στάση που δηλώνουν πως θα κρατήσουν στο επικείμενο νομοσχέδιο γάμου ομόφυλων ζευγαριών καθώς είναι πολύ πιθανό να χρησιμεύουν στο να συγκρατήσουν τους «ακραίους δεξιούς» ψηφοφόρους που δυσαρεστημένοι από κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης έχουν βάλει πλώρη προς τα άλλα μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ…

 



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου