Α Γ Ο Ρ Α Σ Ε το δικαίωμα σου να μολύνεις…ή αλλιώς «ο ρυπαίνων πληρώνει»… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Α Γ Ο Ρ Α Σ Ε το δικαίωμα σου να μολύνεις…ή αλλιώς «ο ρυπαίνων πληρώνει»…

  ΕΣΥ φταις για τις χελώνες που πνίγονται από τα πλαστικά κι όχι τα εργοστάσια που τα φτιάχνουν γιατί αυτά Α Γ Ο Ρ Α Ζ Ο Υ Ν το δικαίωμα του...

 






ΕΣΥ φταις για τις χελώνες που πνίγονται από τα πλαστικά κι όχι τα εργοστάσια που τα φτιάχνουν γιατί αυτά Α Γ Ο Ρ Α Ζ Ο Υ Ν το δικαίωμα τους να τα φτιάχνουν, αλλά ΕΣΥ δεν έχεις πληρώσει το δικαίωμα σου να τα χρησιμοποιείς.

 

Δεν φταίνε αυτοί για την «κλιματική αλλαγή» ή «κρίση» ή όπως αλλιώς θέλουν να την αποκαλούν, ούτε τα εργοστάσια τους, τα κότερα τους και τα αεροπλάνα τους, όχι, φυσικά δεν φταίνε αυτοί…  αλλά ΕΣΥ και το πλαστικό καλαμάκι σου.

 

Γράφει η Ηώ Αναγνώστου

 

Άρα το θέμα είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ κι όχι ουσιαστικό.

Πνιγήκαμε στους ηλίθιους νεολογισμούς «πολιτική ορθότητα» «υπερθέρμανση» «κλιματική αλλαγή» με δεκάδες παρακλάδια που ποντάρουν στην άγνοια και την αμάθεια των “ανθρώπων_του_πολιτισμού”. Ανθρώπων που τους χαρακτηρίζει η αδυναμία, ο φόβος, η απουσία σκέψης και βούλησης. Έτσι λοιπόν, αυτού του είδους οι κούφιοι νεολογισμοί βρίσκουν ευήκοα ώτα σε κεφάλια που απουσιάζει ο νους.

Εάν (με έμφαση στο ΕΑΝ) η υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν όντως αληθινή και η κλιματική αλλαγή ήταν πράγματι τόσο κρίσιμη τότε τα βήματα που έπρεπε να γίνουν είναι λογικά αναμενόμενα και συγκεκριμένα ας δούμε τι προτείνουν αυτοί που ανακάλυψαν το πρόβλημα κι άρα έχουν και τις λύσεις.

«Το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ΣΕΕ) της ΕΕ θεσπίστηκε με στόχο να προωθήσει την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά οικονομικά αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Περιορίζει τις ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που μπορούν να εκπέμπονται από ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας. Η ΕΕ καθορίζει τα ανώτατα επίπεδα των δικαιωμάτων εκπομπής και οι επιχειρήσεις είτε λαμβάνουν, είτε Α Γ Ο Ρ Α Ζ Ο Υ Ν δικαιώματα.»

Ας αφήσω προσωρινά την λέξη «λαμβάνει» το δικαίωμα του να μολύνει κι ας μείνω στην άλλη. Όποιος λοιπόν έχει τους πόρους μπορεί να Α Γ Ο Ρ Α Σ Ε Ι το δικαίωμα του να μολύνει. Αυτή η λέξη από μόνη της δείχνει συμφέρον και υπολογισμό, γιατί γνωρίζουμε ότι οι πολυεθνικές μπορούν να αγοράσουν ότι γουστάρουν κι άρα μπορούν να μολύνουν όσο κάνουν κέφι.

Στο ίδιο μήκος κύματος συμφεροντολογισμού κινούνται όλα τα «μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής» την οποία «κλιματική αλλαγή» δεν μπορείς να την αντιληφθείς άμεσα, αλλά μονάχα από αυτά που σου λένε οι άλλοι γι αυτή. Άμεση γνώση δεν μπορείς να έχεις. Ακόμη και την Γη σε φωτογραφίες την έχεις δει, κανείς μας δεν την γνωρίζει άμεσα. Μπορούμε όμως από αυτά που λένε οι ιθύνοντες (πολιτικοί κι επιστήμονες) να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Όπως το πιο πάνω συμπέρασμα, που δίνει σε όποιον θέλει να μολύνει το δικαίωμα να ΑΓΟΡΑΣΕΙ το προνόμιο να μολύνει !!

Αυτό από μόνο του –κι αν ερευνήσεις το θέμα πιο διεξοδικά- θα βρεις δεκάδες τέτοια παρανοϊκά μέτρα. Όπου παρουσιάζονται πιο λογικά μέτρα όπως π.χ.

«Μια μαζική φύτευση και αποκατάσταση δένδρων σε όλο τον κόσμο, η οποία θα αυξήσει τον αριθμό τους σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με σήμερα – πράγμα που σημαίνει έως ένα τρισεκατομμύριο έξτρα δένδρα- θα αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο για να «φρενάρει» η ανθρωπότητα την κλιματική αλλαγή και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, μέχρι να βρει άλλες λύσεις για να περιορίσει δραστικά την εκπομπή «αερίων του θερμοκηπίου». Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν σκεπτικιστές κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική και όντως αποτελεσματική, κάνοντας λόγο για κάτι «πολύ καλό, για να είναι αληθινό». Ενώ το να ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ όποιοι μολύνουν τον πλανήτη είναι «πολύ καλό και έγινε αληθινό».

Αντιλαμβάνεσαι πως πάει το πράγμα;

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ), με επικεφαλής τον Ζαν-Φρανσουά Μπαστέν, που ανέλυσαν δορυφορικές παρατηρήσεις για περίπου 78.000 δάση και έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, υπολόγισαν πόσα πρόσθετα δένδρα μπορεί να υποστηρίξει ο πλανήτης και ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η μελέτη εκτιμά ότι είναι δυνατό να φυτευτεί ανά την Γη μια έκταση δένδρων της τάξης ων εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων, δηλαδή περίπου όση είναι η έκταση των ΗΠΑ. Αν αυτό συνέβαινε, τότε τα νέα δένδρα θα απορροφούσαν μια ποσότητα περίπου 205 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα, που δεν θα κατέληγε στην ατμόσφαιρα (επιφέροντας μείωση κατά 25% των συνολικών εκπομπών) και έτσι θα συγκρατιόταν η άνοδος της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια εκτεταμένη παγκόσμια δενδροφύτευση θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση έως κατά τα δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα.

Οι ερευνητές εντόπισαν έξι χώρες όπου θα έπρεπε να φυτευτούν τα περισσότερα δένδρα: Ρωσία (1.510 εκατομμύρια στρέμματα), ΗΠΑ (1.030 εκατ.), Καναδάς (780 εκατ.), Βραζιλία (500 εκατ.) και Κίνα (400 εκατ. στρέμματα). Επειδή θα χρειασθούν 50 έως 100 χρόνια έως ότου τα νέα δέντρα μεγαλώσουν και ωριμάσουν αρκετά για να απορροφήσουν άνθρακα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, οι επιστήμονες προτείνουν το φύτεμα να ξεκινήσει άμεσα, αλλά και να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά τα δάση που ήδη υπάρχουν.

Σύμφωνα με την μελέτη, περίπου τα δύο τρίτα της ξηράς του πλανήτη (87 δισεκατομμύρια στρέμματα) μπορούν σήμερα να στηρίξουν δένδρα, ενώ ήδη 55 δισεκατομμύρια στρέμματα έχουν δένδρα πάνω τους. Από τα 32 δισεκατομμύρια στρέμματα χωρίς καθόλου δένδρα, τα 15 δισεκατομμύρια χρησιμοποιούνται για γεωργικές καλλιέργειες, ενώ τα υπόλοιπα 17 δισεκατομμύρια στρέμματα αφορούν έδαφος με αραιά φύτευση ή υποβαθμισμένη γη. Από αυτά, οι ερευνητές θεωρούν ότι σχεδόν τα μισά (εννέα δισεκατομμύρια στρέμματα) θα μπορούσαν να στηρίξουν νέα δένδρα.

«Η δενδροφύτευση είναι μια λύση για την κλιματική αλλαγή που δεν απαιτεί από τους επιστήμονες να βρουν νέες τεχνολογικές λύσεις για αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Είναι ήδη διαθέσιμη λύση και η πιο φθηνή», δήλωσε ο βασικός ερευνητής, καθηγητής Τόμας Κράουδερ του ΕΤΗ.

Ο ίδιος υπολόγισε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου τρία τρισεκατομμύρια δένδρα στον κόσμο, σχεδόν τα μισά από όσα υπήρχαν πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού. Εκτιμά επίσης ότι κάθε χρόνο υπάρχει μια καθαρή απώλεια περίπου δέκα δισεκατομμυρίων δένδρων.

Όμως ο σκεπτικιστής καθηγητής Σάιμον Λιούις του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) εξέφρασε αμφιβολίες, σύμφωνα με το BBC, κατά πόσο «η δενδροφύτευση 900 εκατομμυρίων εκταρίων (εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων) μπορεί όντως να αποθηκεύσει 205 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, μια πολύ υψηλή εκτίμηση που δεν υποστηρίζεται από προηγούμενες μελέτες ή κλιματικά μοντέλα».

«Το φύτεμα δένδρων που θα απορροφήσουν έως τα δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα, ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πιθανότατα ακριβώς επειδή είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό», σχολίασε ο καθηγητής Μάρτιν Λούκατς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. «Η αποκατάσταση των δένδρων απέχει πάρα πολύ από το να αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση που είναι διαθέσιμη για την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο καθηγητής Μάιλς ‘Αλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη δεν λέει πώς θα χρηματοδοτηθεί και πώς θα υλοποιηθεί η μαζική δενδροφύτευση. Οι ίδιοι οι ερευνητές υπολόγισαν σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος για το φύτεμα ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων και θεωρούν ότι το ποσό, αν και όχι μικρό, είναι μέσα στις δυνατότητες μιας «συμμαχίας προθύμων» από δισεκατομμυριούχους φιλάνθρωπους, πολίτες και κυβερνήσεις.

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η δήλωση του ευγονιστή Μπιλ Γκέιτς ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς πως “το να φυτεύει κανείς δέντρα για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή είναι απολύτως ανόητο!” Συγκεκριμένα ο μεγιστάνας της Microsoft ρωτήθηκε σε συνέδριο των New York Times για το κλίμα σχετικά με τις κινήσεις που κάνει ώστε να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα. Απάντησε πως αυτό που δεν κάνει είναι να φυτεύει δέντρα και εξήγησε πως αυτή η μέθοδος είναι από εκείνες που δεν αποδίδουν χαρακτηρίζοντας την μάλιστα και μια ανοησία! «Είμαστε άνθρωποι της επιστήμης ή ηλίθιοι;» συνέχισε ο Γκέιτς. «Τι θέλουμε να είμαστε;», κατέληξε. Ρητορική η ερώτησή του… ηλίθιοι.-

Αντιλαμβάνεσαι την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥΣ ή να καθίσω να την αναλύσω.

Ο ένας επιστήμονας του τάδε πανεπιστημίου λέει το λογικό «χρειαζόμαστε δέντρα ΠΟΛΛΑ και ΠΑΝΤΟΥ» και σκάει μύτη ο άλλος τιτανοασήμαντος του άλλου πανεπιστημίου και λέει «ω είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό» αυτή την μπαρούφα δεν την είπε όταν οι επιτροπές αποφάσισαν οι εταιρίες που μολύνουν να Α Γ Ο Ρ Α Ζ Ο Υ Ν το δικαίωμα τους να μολύνουν, εκεί «ήταν πολύ δίκαιο».

Αλήθεια με πόση σοβαρότητα μπορείς να αντιμετωπίσεις τέτοια μυαλά;

Προσωπικά, εμείς εδωνά γελάμε … και φυσικά τους αγνοούμε καθολικά.

Γιατί όταν η λύση σε ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας είναι μονάχα οικονομική, γνωρίζουμε ότι είναι Ψ Ε Υ Τ Ι Κ Ο το πρόβλημα.

Αν η «υπερθέρμανση» ήταν όντως αληθινή, απλά θα λυνόταν σε χρόνο ντε ντε. Κλείνουν αμέσως όλες οι πετρελαιοπηγές, εργοστάσια, στρατιωτικά εργοστάσια κάθε είδους, τα χρηματιστήρια, τα αεροπλάνα, τα τραίνα, τα αυτοκίνητα… έτσι για αρχή. Ποιός τολμάει; Αφού είναι η δουλειά τους, το χρήμα τους…

Αλλά καίγονται αυτά τα πολύτιμα δέντρα και οι υπεύθυνοι αντί να κάνουν κάτι δραστικό, βγάζουν ανακοινώσεις ότι «ανησυχούν». Μετακυλούν το πρόβλημα της δικής τους ανικανότητας και δολιότητας στον “άνθρωπο_του_πολιτισμού”. Δηλαδή σ’ εσένα. Έτσι σου δημιουργούν ενοχές για το πλαστικό καλαμάκι, για το ρεύμα, το αεροπλάνο, το αυτοκίνητο, τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιείς ΕΣΥ, αλλά κουβέντα για τα πλαστικά των συσκευασιών των πολυεθνικών … ουπς… αυτές Α Γ Ο Ρ Α Ζ Ο Υ Ν το δικαίωμα τους να τις χρησιμοποιούν.

ΕΣΥ φταις για τις χελώνες που πνίγονται από τα πλαστικά κι όχι τα εργοστάσια που τα φτιάχνουν γιατί αυτά Α Γ Ο Ρ Α Ζ Ο Υ Ν το δικαίωμα τους να τα φτιάχνουν, αλλά ΕΣΥ δεν έχεις πληρώσει το δικαίωμα σου να τα χρησιμοποιείς.

Λοιπόν, δεν ξέρω πόσο πιο απλά να το γράψω … είσαι απλά κοροϊδάκι αν τους πιστεύεις και δεν είναι η πρώτη φορά που σε πιάνουν κορόιδο οι επικυρίαρχοι. Δεν θα αναλύσω το τι θέλουν να πετύχουν από όλο αυτό το πανηγυράκι που ‘χουν στήσει, αν διαθέτεις νου, είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ, αν δεν διαθέτεις κάνε ότι σου λένε, «μην αφήνεις αποτύπωμα μόλυνσης» … όπως ο μαλάκας που είπε πως «δεν θα κάνει άλλο παιδί για να μην αφήσει αποτύπωμα επιβάρυνσης στον πλανήτη» και κυκλοφορεί με ιδιωτικό αεροπλάνο που αφήνει αποτύπωμα μόλυνσης στον πλανήτη ….!! χα χα χα γελάνε και οι ρέγγες με την βλακεία που σε δέρνει.

Ήδη λένε πως οι Γάλλοι «αποφάσισαν» να μείνουν φυλακισμένοι μέσα στα σύνορα τους. Οι γαλλικοί αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται σε έμφραγμα με τα μποτιλιαρίσματα να φτάνουν μέχρι και τα 740 χιλιόμετρα, καθώς φέτος οι Γάλλοι «αποφάσισαν» να κάνουν λιγότερα ταξίδια με το αεροπλάνο για να μην επιβαρύνουν το κλίμα (μπουαχαχαααα) Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «ο συνδυασμός του τερπνού μετά του ωφελίμου, των διακοπών δηλαδή με την προστασία του κλίματος, μοιάζει να γοητεύει όλο και πιο πολύ. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου οι Γάλλοι αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό και εξ’ αυτών πολλοί αρνήθηκαν να πάρουν το αεροπλάνο.

Το μαθητικό κίνημα για την προστασία του κλίματος «Fridays for Future» φαίνεται να έχει επηρεάσει πολλά νέα άτομα, αλλά και γονείς, ως προς τις επιλογές τους. Για όσους πάντως δεν μπορούν να κάνουν μακρινές διακοπές, οι δήμοι, όπως στο Παρίσι, δημιουργούν χώρους με τεχνητές πισίνες, όπως το «Paris Plage» ή χώρους αθλοπαιδιών, ιδιαίτερα για τα νεαρά άτομα.» Έτσι λοιπόν, φτιάχνουν την φυλακή των Γάλλων όμορφη για να μάθουν να μην ταξιδεύουν έξω από αυτήν.

Με ένα απλό σουλάτσο σε διάφορες «σοβαρές» ιστοσελίδες μπορείς να διασκεδάσεις περισσότερο κι από κωμωδία αξιώσεων.

Όπως αυτό:

«Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται στην Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη: τον εμπορικό πόλεμο, το Ιράν, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Οι πυρκαγιές στο τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου επιβλήθηκαν την τελευταία στιγμή ως βασικό ζήτημα συζήτησης για την πρώτη ημέρα της συνόδου. Η οικολογική αυτή καταστροφή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου σήμερα στη Μπιαρίτς ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγγελλα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό. Στην διάρκεια της συνόδου ίσως προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η γαλλική προεδρία, η οποία επιθυμεί να αναγάγει την διεθνή αυτή κρίση σε προτεραιότητα της G7.»

ΙΣΩΣ … ΙΣΩΣ …. Δεν είναι σίγουρο δηλαδή.

Άντε μωρέ ποιος ασχολείται με μερικά δέντρα που κάηκαν και συνεχίζουν να καίγονται;

Αλλού διαβάζω:

«Ο δείκτης του 2019 αποκαλύπτει, ότι οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες στους κλιματικούς κινδύνους είναι εκείνες των οποίων το εισόδημα κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα ή στα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα. Οι λιγότερο ώριμες οικονομίες όπως ο Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις σε επίπεδο περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας, όπως επίσης και οι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Οι χώρες υψηλότερου εισοδήματος θεωρούνται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ως κράτη χαμηλού κινδύνου και υψηλής ετοιμότητας. Από τη φετινή μελέτη προκύπτει ότι τα φτωχότερα κράτη διατρέχουν διπλό κίνδυνο όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, υψηλότερο κίνδυνο από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και μικρότερη δυνατότητα υιοθέτησης πολιτικών και θεσμών περιβαλλοντικής ετοιμότητας.»

Απλά έτσι; Όποιοι δεν έχουν φράγκα κινδυνεύουν από την «κλιματική αλλαγή.»

Τέλος στα χάμπουργκερ και στις μακαρονάδες μπολονέζ για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Γκόλντμιθς του Λονδίνου: το βοδινό κρέας θα πάψει να πωλείται στο εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα που σκοπεύει να συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η απαγόρευση αυτή της πώλησης όλων των προϊόντων που περιέχουν βοδινό κρέας θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα καταστήματα του πανεπιστημίου από την επιστροφή των φοιτητών τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση του πανεπιστημίου αυτού που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας, την ώρα που η εκτροφή βοοειδών κατηγορείται για μεγάλη κατανάλωση νερού και για αποψίλωση των δασών.

Θέτοντας ως στόχο του την μηδενική συμβολή του στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2025, το πανεπιστήμιο αυτό θα επιβάλει επίσης την καταβολή 10 πενών (περίπου 10 λεπτά του ευρώ) για την αγορά πλαστικών μπουκαλιών και κυπέλλων που δεν είναι επαναχρησιμοποιούμενα. “Είναι αδύνατο να αγνοηθεί το ολοένα και πιο επιτακτικό παγκόσμιο αίτημα οι οργανισμοί να πάρουν στα σοβαρά τις ευθύνες τους για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή”, εξήγησε η διευθύντρια του Γκόλντσμιθς.

«Το προσωπικό και οι φοιτητές (…) είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην ριζική αλλαγή που χρειάζεται να γίνει για να μειωθεί δραστικά το αποτύπωμά μας άνθρακα, το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε. Σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα IPCC/Giec υπογραμμίζει ότι η αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης και παραγωγής τροφίμων αποτελεί έναν από τους μοχλούς του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χωρίς ωστόσο να εισηγείται το πέρασμα σε μια χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή.

Το Εθνικό Συνδικάτο Αγροτοκτηνοτρόφων (NFU) κατήγγειλε μια “υπερβολικά απλοϊκή προσέγγιση” από την πλευρά του Γκόλντσμιθς και παρότρυνε τους ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, να υποστηρίξουν τον βρετανικό αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και να προμηθεύονται ντόπια προϊόντα. «Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη (…) διάκρισης μεταξύ του βρετανικού βοδινού και του βοδινού που παράγεται αλλού”, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Στιούαρτ Ρόμπερτς. Το αποτύπωμα άνθρακα του βρετανικού βοδινού είναι «2,5 φορές χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο», σύμφωνα με τον ίδιο. Κι άλλα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος, κυρίως το Κέμπριτζ.

H φρασεολογία με την οποία ο Guardian θα καλύπτει στο εξής τα θέματα του περιβάλλοντος αλλάζει. Και τούτο γιατί, όπως λέει η βρετανική εφημερίδα, θέλει να αποτυπώνει και να μεταδίδει στον αναγνώστη με μεγαλύτερη ακρίβεια την κρίση, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.Αντί λοιπόν για «κλιματική αλλαγή» (climate change), προτιμά το «κλιματική έκτακτη ανάγκη» (climate emergency) ή «κλιματική κρίση» (climate crisis), ενώ για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη από το σχετικά ήπιο «global warming» περνάει στο «global heating», με τον όρο heat, που σημαίνει καύσωνας, να παραπέμπει σε μία πολύ πιο έντονη κατάσταση.Οι παλαιοί όροι δεν απαγορεύονται βεβαίως, αλλά η σύσταση της διευθύντριας σύνταξης, Κάθριν Βάινερ, στους συντάκτες είναι σαφής. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε επιστημονικά ακριβείς, επικοινωνώντας παράλληλα ξεκάθαρα με τους αναγνώστες σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα» τόνισε και εξήγησε: «Η φράση κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, ακούγεται μάλλον παθητική και ήπια, την ώρα που οι επιστήμονες μιλούν για μία καταστροφή για την ανθρωπότητα».Όπως είπε ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες και οργανισμοί αλλάζουν και εκείνοι την ορολογία, χρησιμοποιώντας πιο «δυνατή» γλώσσα για να περιγράψουν την κατάσταση, στην οποία έχουμε βρεθεί.Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πράγματι μίλησε για «κλιματική κρίση» τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας: «Αντιμετωπίζουμε άμεση υπαρξιακή απειλή». Ο επιστήμονας Χανς Γιοαχίμ Σελνουμπερ, πρώην σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ, της Ε.Ε. και του Πάπα, επίσης χρησιμοποιεί την φράση «κλιματική κρίση».

«Καθώς η κρίση κλιμακώνεται στον φυσικό μας κόσμο, αρνούμαστε να αγνοήσουμε την κλιματική καταστροφή και την εξαφάνιση των ειδών. Για τον Guardian τα ρεπορτάζ για το περιβάλλον είναι προτεραιότητα» ξεκαθαρίζει η διευθύντρια της εφημερίδας.

Καταλαβαίνεις που το πάνε ή όχι;

Δεν φταίνε αυτοί για την ‘κλιματική αλλαγή’ ή ‘κρίση’ ή όπως αλλιώς θέλουν να την αποκαλούν, ούτε τα εργοστάσια τους, τα κότερα τους και τα αεροπλάνα τους, όχι, φυσικά δεν φταίνε αυτοί…  αλλά ΕΣΥ και το πλαστικό καλαμάκι σου.-



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου