Πισώπλατη μαχαιριά από ΗΠΑ: Ζητούν αναγνώριση «μακεδονικής» και «τουρκικής» εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα, με κατάπτυστη έκθεση του State Department… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πισώπλατη μαχαιριά από ΗΠΑ: Ζητούν αναγνώριση «μακεδονικής» και «τουρκικής» εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα, με κατάπτυστη έκθεση του State Department…

  Την χρήση του όρου «Μακεδονία» και την δια της πλαγιάς κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών προωθεί το εθνικιστικό VMRO - DPMNE μετά τις ε...

 






Την χρήση του όρου «Μακεδονία» και την δια της πλαγιάς κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών προωθεί το εθνικιστικό VMRO-DPMNE μετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου - Η κατάπτυστη έκθεση των Η.Π.Α έκανε και εκτενή αναφορά και στις προσπάθειες εδραιώσεως «τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη! Τι αναφέρει αναλυτικά η έκθεση του State Department

 

«Αν και το Σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τα δικαστήρια συνέχισαν να επιβάλλουν νομικούς περιορισμούς σε ενώσεις αυτοπροσδιοριζόμενων εθνοτικών Μακεδόνων ή ενώσεις που περιλάμβαναν τον όρο Τούρκοι», αναφέρει εμφανώς επικριτικά η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ...

 

Γράφει η Μύρνα Νικολαΐδου

 

Θέμα «μακεδονικής» μειονότητος εγείρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω μάλιστα των κρίσιμων εκλογών που διεξάγονται στα Σκόπια, που όπως όλα δείχνουν θα επαναφέρουν το εθνικιστικό VMRO-DPMNE στην εξουσία.

«Αν και το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τα δικαστήρια συνέχισαν να επιβάλλουν νομικούς περιορισμούς σε ενώσεις αυτοπροσδιοριζόμενων εθνοτικών Μακεδόνων», αναφέρει εμφανώς επικριτικά η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ στο κεφάλαιο περί «ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι», ενισχύοντας τις εθνικιστικές κορώνες της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, που κατέγραψε ηχηρή νίκη στις εκλογές της περασμένης Τετάρτης και πλέον έρχεται αντιμέτωπη και με τα αλβανικά κόμματα, τα οποία κάλεσαν ήδη τους πολίτες σε διαδηλώσεις κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ αλλά και της Τουρκίας, που έχει κάνει μια θεαματική διείσδυση σε όλα τα Βαλκάνια. Η επαναφορά της εθνικιστικής ρητορικής στην γείτονα ανοίγει τις αλυτρωτικές ορέξεις και του «Ουράνιου τόξου» που είχε σιγήσει το τελευταίο διάστημα.

Η νίκη της υποψήφιας του VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska με 20 μονάδες διαφορά ‘έναντι του αντιπάλου της από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και απερχόμενου πρόεδρου, Stevo Pendarovski (40% έναντι 20%), της δίδει ένα ισχυρό προβάδισμα εν όψει του β γύρου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου μαζί με τις βουλευτικές εκλογές, θέτοντας νέα δεδομένα στις σχέσεις με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και φυσικά την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Siljanovska όσο και ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE και επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός, Hristijan Mickoski, έχουν καταστήσει σαφές πως θα αναφέρονται στην χώρα τους ως «Μακεδονία».

«Όλοι όσοι επιθυμούν πραγματικά καλά για τη Μακεδονία πρέπει να ενωθούν και να μην περιοριστούμε μόνο στο πλαίσιο της Μακεδονίας, αλλά να δράσουμε περιφερειακά, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφή συνεργασίας», δήλωσε η Siljanovska κατά την νικητήρια ομιλίας της.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Mickoski τόνισε ότι τώρα όλη η εξουσία είναι στα χέρια των πολιτών και οι εκατοντάδες που αποφάσισαν στο περασμένη περίοδο θα καταλήξουν στην σιωπή.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή όμορφη ηλιόλουστη μέρα, μια μέρα που οι πολίτες πρέπει να βγουν και να ψηφίσουν, όταν όλη η εξουσία είναι στα χέρια των πολιτών. Αυτές οι λίγες εκατοντάδες που αποφάσισαν την τύχη των πολιτών το προηγούμενο διάστημα είναι πλέον ένα σιωπηλό γράμμα. Σήμερα, οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον των οικογενειών τους, το μέλλον της Μακεδονίας και των παιδιών τους. Γι’ αυτό το μήνυμά μου σήμερα είναι να βγούμε έξω, να ψηφίσουμε, ο καθένας να αφιερώσει 10 λεπτά από τον χρόνο του γιατί έτσι αποφασίζει το μέλλον των παιδιών του, της οικογένειάς του και το μέλλον της Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά ο Mickoski, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά το όνομα «Μακεδονία».

Η αντίδραση της Αθήνας

Αν και ο κ. Μίτσκοσκι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν έθεσε ευθαρσώς θέμα «καταγγελίας» της Συμφωνίας των Πρεσπών, το γεγονός και μόνο ότι οι κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της χώρας -σε περίπτωση που επικρατήσουν- θα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» συνιστά αυτομάτως κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε συνδυασμό δε με την απροθυμία αλλαγής των διαβατηρίων από μέρους των Σκοπίων (η προθεσμία έχει λήξει προ διμήνου και δεν θα δοθεί άλλη παράταση ), αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση της Αθήνας το επόμενο διάστημα, αλλά και να βάλουν «ταφόπλακα» στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, που έχει παγώσει λόγω της διενέξεως με την Σόφια.

Όσον αφορά τις ελληνικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, διπλωματικές πηγές έχουν τονίσει κατ επανάληψη ότι είναι στα σχέδια της κυβερνήσεως να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή τα τεχνικά μνημόνια με τα Σκόπια. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την άλλη πλευρά, διαμηνύοντας ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα επιφυλάσσεται να απαντήσει στις προκλήσεις Μιτσόσκι μετά τις εκλογές ώστε να μην φανεί ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα πρώτα μηνύματα της κάλπης και στις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στα Σκόπια σε δύο εβδομάδες, είναι σαφές ότι οι παράλογες όσο και ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπιανών έναντι της Ελλάδος θα επανέλθουν δριμύτερες. Και είναι θέμα χρόνου να θέσουν επιτακτικά και πάλι θέμα και «μακεδονικής μειονότητος» στην Ελλάδα, όπως έχει συμβεί άλλωστε και στο παρελθόν.

Το «Ουράνιο Τόξο»

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών το σλαβόφωνο κόμμα «Ουράνιο Τόξο» είχε ζητήσει την αναγνώριση «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Ο πολιτικός σχηματισμός με έδρα την Φλώρινα, που εκπροσωπεί μία ομάδα Σλαβόφωνων στην βόρεια Ελλάδα, είχε τότε χαρακτηρίσει «ημιτελή» την συμφωνία καθώς δεν αναγνώριζε «σύγχρονη μακεδονική εθνική ταυτότητα» στη χώρα μας. Είχε κατέλθει στις ευρωεκλογές του 2009 με την ονομασία ‘Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο’, λαμβάνοντας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας 4.530 ψήφους (0,09%), ενώ στις ευρωεκλογές του 2019, απέσπασε ποσοστό της τάξεως του 0,11% δηλαδή 6.364 ψήφους- στις εφετινές δεν συμμετέχει.

Αν και ο πολιτικός σχηματισμός αδρανοποιήθηκε σχετικώς τα τελευταία λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι προκλήσεις δεν σταμάτησαν και τον Νοέμβριο του 2021 168 διανοούμενοι από τα Σκόπια, οι περισσότεροι εκ των οποίων φιλικά προσκείμενοι στο εθνικιστικό VMRO-DPMNΕ, απηύθυναν «έκκληση στο δημοκρατικό ελληνικό και παγκόσμιο κοινό» να αναγνωρίσει «μακεδονική» μειονότητα στο έδαφός της.

«Σήμερα εμείς, οι Μακεδόνες με τιμή και αξιοπρέπεια, υπογράφοντες το μήνυμα, απαιτούμε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας ως υπόσχεση του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος και της προόδου στα Βαλκάνια, που είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης», ανέφερε το κείμενο, συνεχίζοντας: «Στα Βαλκάνια, η «μακεδονική» μειονότητα αναγνωρίζεται από τη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Δημοκρατία της Αλβανίας, τις γειτονικές μας χώρες, αλλά δεν αναγνωρίζεται από τους άλλους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και την Δημοκρατία της Ελλάδας. Η μοναδικότητα των «Μακεδόνων» στη διοικητική περιφέρεια της Μακεδονίας, την Ελληνική Δημοκρατία, επιβεβαιώνεται από την εγγραφή του μακεδονικού πολιτικού κόμματος. Είναι το πολιτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο, με έδρα τη Λερίν το 1994». Σημειώνεται δε ότι αν και το «Ουράνιο Τόξο» επέκρινε την Συμφωνία των Πρεσπών, έχει επικροτήσει το γεγονός ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την μακεδονική γλώσσα» και την μακεδονική ταυτότητα».

Σε αυτό προστέθηκε λίγο αργότερα και η απόφασις του Πρωτοδικείου της Φλώρινας να αναγνωρίσει ως νόμιμο σωματείο, επί της Ελληνικής Επικράτειας, το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας», με έδρα τη Φλώρινα. To Μονομελές Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 16 Μαρτίου 2023 με την υπ’ αριθ. 41/2023 απόφασή του, δικαίωσε το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» και ενέκρινε τη σύσταση του, απορρίπτοντας τόσο την ανακοπή της Εισαγγελίας Φλώρινας (στην πρώτη απόφαση έγκρισης του σωματείου από τον Ειρηνοδίκη Φλώρινας) που υποστηρίχθηκε από 4 πρόσθετες παρεμβάσεις (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας ο Αριστοτέλης και Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού) όσο και την τριτανακοπή που ασκήθηκε από τη Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας. Η απόφαση του δικαστηρίου που άναψε «πράσινο φως» στην λειτουργία του συλλόγου με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Τα σωματεία που συστήνονται για σκοπούς όπως λ.χ. για την επιδίωξη διαφόρων κοινωνικών η οικονομικών σκοπών, την προστασία της πολιτιστικής η πνευματικής κληρονομιάς την αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας η την επιβεβαίωση της μιας μειονοτικής συνείδησης, είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας»!

Και η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Η απειλή για την Ελλάδα ωστόσο δεν έρχεται μόνο από τις αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπιανών που αναμένεται να «θεριέψουν» με τυχόν επικράτηση του εθνικιστικού VMPRO. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την γειτονική Τουρκία που θέτει συνεχώς ζήτημα «τουρκικής μειονότητος» στην Βόρειο Ελλάδα και ως φαίνεται με τις ευλογίες της Ουάσιγκτων. Και αυτό διότι η έκθεσις του Σταίητ Ντηπάρντμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έθεσε θέμα μόνο «μακεδονικής μειονότος», έκανε και εκτενή αναφορά και στις προσπάθειες εδραιώσεως «τουρκικής» στην Θράκη! Ιδού τι ακριβώς αναφέρει το συγκεκριμένο κεφάλαιο περί «ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι»: «Παρόλο που το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τα δικαστήρια συνέχισαν να θέτουν νομικούς περιορισμούς σε ενώσεις αυτοπροσδιοριζόμενων εθνοτικών Μακεδόνων ή ενώσεις που περιλάμβαναν τον όρο «Τούρκοι» ως ενδεικτικό μιας συλλογικής εθνικής ταυτότητας. Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» με έδρα τη Θράκη συνέχισε να λειτουργεί χωρίς νομικό καθεστώς, βάσει απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2021 που αρνήθηκε την επίσημη εγγραφή της για «λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης». Αυτά λέει το Σταίητ Ντηπάρντμεντ, αγνοώντας την Συνθήκη της Λωζάννης και φυσικά τις συνεχείς προσπάθειες του τουρκικού προξενείου να θέσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Κομοτηνής και Ξάνθης κάτω από την ομπρέλα της Άγκυρας.

Μάλιστα στις 14 Απριλίου με μία ανάρτηση στο Twitter το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Συγκεκριμένα με ένα μήνυμά του στο X (πρώην Twitter) το τουρκικό ΥΠΕΞ έγραψε χαρακτηριστικά: «Χρόνια πολλά για τα 97 χρόνια της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης! Υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της Ένωσης να χρησιμοποιήσει το όνομά της, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Εξ άλλου η τουρκική προπαγάνδα για την δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων της δήθεν τουρκικής μειονότητας καλά κρατεί, καθώς στις αρχές του χρόνου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας για την ζωή του εθνικιστή ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ.

Η ταινία με τίτλο «Sadık Ahmet», γυρισμένη σε συνεργασία του TRT και της MCG Film, παρουσιάστηκε σε 180 αίθουσες την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. Aφηγείται την ζωή και την πορεία του ιδρυτή του Σαδίκ, ο οποίος φιλοδοξούσε να εξελιχθεί, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990, στον Ντενκτάς της Θράκης. Ο Σαδίκ δραστηριοποιήθηκε στην Κομοτηνή και επιδόθηκε σε πολιτικό αγώνα σε συνεργασία με την Άγκυρα, για την δήθεν “περιφρόνηση από το ελληνικό κράτος των πολλών δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που ζουν στην Ελλάδα”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σαδίκ παρουσιάζεται στην ταινία ως «Αρχηγός των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»! Και τον μνημονεύει πάντα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Με αφορμή την 28η επέτειο του θανάτου του τον περασμένο Ιούλιο, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε γράψει στο Χ: «Μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη, σεβασμό και προσευχές τον ιδρυτή του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας και αξέχαστο ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, Γιατρό Σαδίκ Αχμέτ, στην 28η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ομογενείς μας στον δίκαιο αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Γιατρός Σαδίκ Αχμέτ και να υπερασπιζόμαστε όλα τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Και όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο περίφημος ελληνοτουρκικός διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου