«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν θα απαντήσει με ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ισραήλ, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα θα βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο, καθώς το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν θα απαντήσει με ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ισραήλ, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα θα βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο, καθώς το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε απευθείας αντίποινα κατά του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος κατά τη διάρκεια έκτακτης...






Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε απευθείας αντίποινα κατά του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης. Στο στόχαστρο και οι Η.Π.Α...

 

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνενοχή σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη. «Αυτή η πράξη δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη πληροφοριών των ΗΠΑ», ανέφερε το σημείωμα.

 

Το Ιράν, ήδη, αποφάσισε να απαντήσει με ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ισραήλ, μη έχοντας άλλη επιλογή, μετά την εκτέλεση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε οίκημα της βόρειας Τεχεράνης. Ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να έδωσε εντολή για άμεσο απευθείας χτύπημα κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Al-monitor.


Ωστόσο, η ιρακινή πολιτοφυλακή Χαρακάτ αλ-Νουτζάμπα προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ «άνοιξαν τις πύλες της κόλασης» μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ νότια της Βαγδάτης, η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους δεν σχετίζεται με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίε, στην Τεχεράνη, λίγες ώρες αργότερα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε αμέσως  οποιαδήποτε ανάμειξη ή πρόγνωση της φερόμενης ισραηλινής δολοφονίας του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς Ismail Haniyeh στην πρωτεύουσα του Ιράν την Τετάρτη.

Τόσο η Τεχεράνη όσο και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον θάνατο του Χανίγιε, με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) να δεσμεύεται για μια «σκληρή και οδυνηρή απάντηση» που είπε ότι θα δοθεί σε συντονισμό με τις πολιτοφυλακές του σε όλη την περιοχή.

«Η απάντηση σε μια δολοφονία θα είναι πράγματι ειδικές επιχειρήσεις — πιο σκληρές και με σκοπό να ενσταλάξουν βαθιά λύπη στον δράστη», ανέφερε σε δήλωση η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνενοχή σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη. «Αυτή η πράξη δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη πληροφοριών των ΗΠΑ», ανέφερε το σημείωμα.

Πολιτοφυλακές που είναι οπλισμένες από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράκ (IRGC) στο Ιράκ σηματοδοτούν επίσης αντίποινα για τη δολοφονία της Haniyeh και για τη δολοφονία ενός ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Fuad Shukr , γνωστό και ως Hajj Mohsen, σύμφωνα με το Ισραήλ. νότια Βηρυτό το προηγούμενο βράδυ.

Τι λένε 

Η Kataib Hezbollah, η οποία θεωρείται ευρέως ως η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή πολιτοφυλακή στο Ιράκ που υποστηρίζεται από το Ιράν, προειδοποίησε σε μια δήλωση ότι η δολοφονία του Haniyeh «στα χέρια του σιωνιστή-αμερικανικού εχθρού» είχε παραβιάσει «όλους τους κανόνες εμπλοκής .»

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν γνωρίζαμε ούτε εμπλεκόμαστε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο Channel News Asia κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη.

Τι συνέβη

Γύρω στις 22:45 τοπική ώρα – ώρες αφότου ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε τον Χατζ Μοχσέν στη Βηρυτό, αλλά προτού εμφανιστούν αναφορές για τη δολοφονία του Χανίγιε στην Τεχεράνη – αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος πάνω από το κεντρικό Ιράκ βομβάρδισε μια εγκατάσταση Kataib Hezbollah, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις μαχητές. 

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιέγραψαν την αεροπορική επιδρομή στο Musayib, νότια της Βαγδάτης, ως αμυντική ενέργεια που ελήφθη εναντίον «μαχητών που προσπαθούν να εξαπολύσουν μονόδρομη επίθεση [drones]».

«Με βάση τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εκτίμησε ότι τα [drones] αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού», δήλωσε ένας αξιωματούχος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Η Kataib Hezbollah παραδέχτηκε σε δήλωση ότι το χτύπημα των ΗΠΑ στόχευε προσωπικό που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει ένα drone, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν μια δοκιμαστική πτήση για προγραμματισμένη παρακολούθηση της ασφάλειας στην ιερή πόλη της Καρμπάλα σε συντονισμό με άλλες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για μια επερχόμενη θρησκευτική γιορτή. .

Η πολιτοφυλακή κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εξαπέλυσαν την αεροπορική επιδρομή από την αεροπορική βάση Ali Al-Salem στο Κουβέιτ και προειδοποίησε την κυβέρνηση του Κουβέιτ να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει το έδαφός του για χτυπήματα στο Ιράκ.

Η Kataib Hezbollah είπε επίσης ότι θεωρεί τις αμερικανικές δυνάμεις υπεύθυνες για «το έγκλημα της χύσης του αίματος των γιων μας», αλλά δεν απείλησε με άμεσα αντίποινα, λέγοντας ότι θα διαβουλευθεί με άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν πριν «πάρουν την κατάλληλη απόφαση».

Η Χαρακάτ αλ-Νουτζάμπα, μια άλλη ιρακινή πολιτοφυλακή στο Ιράκ οπλισμένη από το IRGC, προχώρησε περισσότερο στις απειλές της. Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, η οργάνωση είπε ότι «οι Σιωνιστές και οι Αμερικανοί άνοιξαν τις πύλες της κόλασης στους εαυτούς τους» πραγματοποιώντας τα αντίστοιχα πλήγματα στη Βηρυτό και το Ιράκ.

«Δεν θα ξεφύγουν από τη δειλή τους πράξη», ανέφερε η δήλωση.

Γιατί έχει σημασία

Τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή έχουν λάβει αυξημένες προφυλάξεις εν αναμονή πιθανής αντίδρασης από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλο το Ιράκ και τη Συρία εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ σε μια επίθεση με ρουκέτα της Χεζμπολάχ που σκότωσε δώδεκα παιδιά στα Υψίπεδα του Γκολάν στις 27 Ιουλίου .

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους προς την αεροπορική βάση Ain Al-Asad στο Ιράκ στις αρχές του 2020, τραυματίζοντας περισσότερους από 100 Αμερικανούς στρατιώτες ως αντίποινα για τη δολοφονία του τότε διοικητή του IRGC Qasem Soleimani στη Βαγδάτη.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου την Τετάρτη υποβάθμισαν τις τελευταίες απειλές, επιμένοντας ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στην αμυντική στάση ή τη συνολική παρουσία του αμερικανικού στρατού στην περιοχή μετά την προφανή δολοφονία του Χανίγια.

«Λόγω επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν έχουμε να ανακοινώσουμε αλλαγές στη στάση της δύναμης αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο Al-Monitor σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Η ασφάλεια και η ασφάλεια των δυνάμεων των ΗΠΑ είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας και οι διοικητές στο έδαφος παρακολουθούν τακτικά το περιβάλλον απειλής και κάνουν προσαρμογές όπως απαιτείται για την προστασία των δυνάμεών μας».

Ένας άλλος εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Charlie Dietz, διέψευσε δημοσιεύματα του περιφερειακού Τύπου που ισχυρίστηκαν ότι πολεμικά πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο πλησίασαν τις ακτές του Λιβάνου προετοιμάζοντας την εκκένωση μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό.

Ο Dietz είπε ότι το USS Wasp Amphibious Ready Group (ARG) και η 24th Marine Expeditionary Unit (MEU) ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν εκπαίδευση ρουτίνας στα ανοικτά της Κύπρου από τις 5 έως τις 10 Αυγούστου, προκειμένου να διατηρήσουν «την ετοιμότητα και τις επιχειρησιακές ικανότητες» ώστε «να προετοιμαστούν και  να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε αποστολή».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη την ταξιδιωτική του προειδοποίηση για τον Λίβανο, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη χώρα λόγω της αύξησης των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Το τμήμα έστειλε αντιπροσωπεία στη Βηρυτό, την Κύπρο και την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα για να εξετάσει τη διαθεσιμότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης για πιθανή αντιμετώπιση κρίσεων.

Τι ακολουθεί…

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε απευθείας αντίποινα κατά του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, ανέφεραν οι New York Times.

Το Ιράν και οι πολιτοφυλακές του είχαν εκτοξεύσει περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ στα μέσα Απριλίου ως αντίποινα για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό που έπληξε το συγκρότημα του ιρανικού προξενείου, σκοτώνοντας τον ανώτατο διοικητή του IRGC για την περιοχή του Λεβάντε και τον αναπληρωτή του.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος ταξιδεύει στην Ασία, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν το Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση.

Ωστόσο, ο ανώτατος αξιωματικός του Πενταγώνου, ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού CQ Brown, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει πυρ εναντίον του Ισραήλ με το τεράστιο οπλοστάσιό της, δεν θα είναι πιθανό να γίνει παρόμοια πολυεθνική προσπάθεια υπεράσπισης του ισραηλινού εναέριου χώρου και να είναι αποτελεσματική. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προειδοποιηθεί πριν από το χτύπημα κατά του Χατζ Μοχσέν στη Βηρυτό την Τρίτη. Όμως, η δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Χανίγιε στην Τεχεράνη έπιασε απρόσεκτους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ με ευθύνη στη Μέση Ανατολή. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η δολοφονία του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της παλαιστινιακής παράταξης θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό της ισραηλινής εκστρατείας κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι θα προχωρήσει ωστόσο στη διπλωματική διαδικασία.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στον Χανίγια σε ένα βίντεο στο οποίο απηύθυνε συνεχείς απειλές προς τη χώρα του την Τετάρτη.

«Συμψηφίσαμε αυτόν τον λογαριασμό με τον [Χατζ] Μοχσέν και θα λύσουμε αυτόν τον λογαριασμό με οποιονδήποτε άλλον που σφαγιάζει τα παιδιά μας, δολοφονεί τους πολίτες μας – όποιος βλάπτει τη χώρα μας θα πεθάνει», είπε ο Νετανιάχου. «Θα ασκήσουμε ένα πολύ βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετικότητα εναντίον μας σε οποιαδήποτε αρένα». 



Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου