Γιατί η Ελλάδα και η Κυπριακή δημοκρατία πρέπει να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Γιατί η Ελλάδα και η Κυπριακή δημοκρατία πρέπει να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

  Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να σταματήσουν οιαδήποτε χρηματοδότηση της Τουρκίας    στα πλαίσια της προενταξιακης βοήθειας   ...

 





Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να σταματήσουν οιαδήποτε χρηματοδότηση της Τουρκίας  στα πλαίσια της προενταξιακης βοήθειας  για τον απλούστατο λόγο ότι η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει το περιεχόμενο  της Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητος  της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005.

 

Το θέμα είναι απλό. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία λένε όχι σε οποιαδήποτε προενταξιακη βοήθεια της Τουρκίας εφ’οσον η Άγκυρα  αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν η Αθήνα και η Λευκωσία αρνηθούν, τότε τον λόγο θα έχουν οι λαοί των δυο κρατών.

 

Γράφει ο Λεωνιδας Χρυσανθοπουλος - Πρέσβης επί τιμή

 

Στις 17 Ιουλιου 2024, η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της ΕΕ (COREPER) συμφώνησε  καταρχήν, στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2025. Οι προτάσεις αυτές περιέχουν και χρηματοδοτήσεις για τα υποψήφια προς ένταξη Κράτη, στα οποία περιλαμβάνεται και η Τουρκία. Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ θα υιοθετήσει τον προϋπολογισμό σε μια από τις συνεδριάσεις του τον επόμενο μήνα.

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία πρεπει να σταματήσουν οιαδήποτε χρηματοδότηση της Τουρκίας  στα πλαίσια της προενταξιακης βοήθειας  για τον απλούστατο λόγο ότι η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει το περιεχόμενο  της Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητος  της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005.

Η Δηλωση αναφέρει τα εξης.

«1. Η Ευρωπαικη Ενωση και τα Κρατη Μελη της διαπιστωνουν ότι η Τουρκια υπεγραψε το Προσθετο Πρωτοκολλο της Συμφωνιας Συνδεσης μεταξυ της Ευρωπαικης Κοινοτητος και των κρατων μελων της αφενος,και της Τουρκιας αφ’ετερου,συμφωνα με τα Συμπερασματα του Ευρωπαικου Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004.Εκφραζουν την λυπη τους για το ότι η Τουρκια εκρινε αναγκαιο να προβει σε δηλωση σχετικα με την Κυπριακη Δημοκρατια κατά την στιγμη της υπογραφης.

2. Η Ευρωπαικη Κοινοτητα και τα  κρατη μελη της καθισουν σαφες ότι η  δηλωση αυτή της Τουρκιας είναι μονομερης,δεν αποτελει μερος του Πρωτοκολλου και δεν εχει νομικες συνεπειες στις δυναμει του Πρωτοκολλου υποχρεωσεις της Τουρκιας.

3. Η Ευρωπαικη Ενωση και τα κρατη μελη της προσδοκουν την πληρη και ανευ διακρισεων εφαρμογη του Προσθετου Πρωτοκολλου,καθως και την αρση ολων των εμποδιων οσον αφορα την ελευθερη κυκλοφορια των αγαθων,συμπεριλαμβανομενων των περιορισμων στα μεταφορικα μεσα.Η Τουρκια πρεπει να εφαρμοσει πληρως το Πρωτοκολλο εναντι ολων των  κρατων μελων της ΕΕ. Η ΕΕ θα παρακολουθει στενα το θεμα αυτό και θα αξιολογησει την εφαρμογη του Πρωτοκολλου το 2006.Η Ευρωπαικη Κοινοτητα και τα κρατη-μελη της τονιζουν ότι η εναρξη διαπραγματευσεων  επι των σχετικων κεφαλαιων εξαρταται από την εφαρμογη των συμβατικων υποχρεωσεων της Τουρκιας εναντι ολων των  κρατων μελων.Η μη πληρης εφαρμογη των υποχρεωσεων της Τουρκιας θα εχει επιπτωσεις στην ολη προοδο των διαπραγματευσεων.

4. Η Ευρωπαικη Κοινοτητα και τα κρατη μελη της υπενθυμιζουν ότι η Κυπριακη Δημοκρατια  εγινε κρατος μελος  της Ευρωπαικης Ενωσης την 1 Μαιου του 2004.Υπογραμμιζουν ότι ως υποκειμενο του διεθνους δικαιου αναγνωριζουν μονο την Κυπριακη Δημοκρατια.

5. Η αναγνωρισης ολων των κρατων μελων αποτελει αναγκαια συνιστωσα της διαδικασιας προσχωρησης. Κατα συνεπεια η ΕΕ υπογραμμιζει τη σπουδαιοτηα που αποδιδει στην ταχυτερη δυνατη εξομαλυνση  των σχεσεων μεταξυ της Τουρκιας και ολων των κρατων-μελων της ΕΕ………»

Το θεμα είναι απλο. Ελλαδα και Κυπριακη Δημοκρατια λενε όχι σε οποιαδηποτε προενταξιακη βοηθεια της Τουρκιας εφ’οσον η Αγκυρα  αρνειται να αναγνωρισει την Κυπριακη Δημοκρατια.

Εάν η Αθηνα και η Λευκωσια αρνηθουν, τοτε τον λογο θα εχουν οι λαοι των δυο κρατων.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου