Ξεσηκώθηκαν οι Κούρδοι στην Τουρκία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ξεσηκώθηκαν οι Κούρδοι στην Τουρκία

Αναβρασμός στην Τουρκία, μετά την απόφαση την περασμένη Παρασκευή του (εχθρικού προς την κυβέρνηση Ερντογάν) Συνταγματικού Δικαστηρίου της χ...


Αναβρασμός στην Τουρκία, μετά την απόφαση την περασμένη Παρασκευή του (εχθρικού προς την κυβέρνηση Ερντογάν) Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, να θέσει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα DTP, με πρόσχημα τη «διασύνδεσή» του με το PKK.
Πρόκειται για το 10ο κουρδικό κόμμα που τίθεται εκτός νόμου στην Τουρκία... Χιλιάδες εξαγριωμένοι Κούρδοι ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων της ΝΑ Τουρκίας αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, φωνάζοντας συνθήματα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, σε μια αυθόρμητη αντίδραση στην άθλια αυτή μεθόδευση εκ μέρους του στρατοκρατορικού κατεστημένου της Άγκυρας.
Οι ταραχές ξεκίνησαν στο Ντιγιαρμπακίρ, έξω από τα γραφεία του DTP, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, που φυσικά θα δυσχεράνει πολύ τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Ερντογάν προ τεσσάρων μηνών, για «επαναπροσέγγιση» με το κουρδικό στοιχείο. Οι ταραχές γρήγορα επεκτάθηκαν και στο Χακαρί, όπου έξω από τα γραφεία του κουρδικού κόμματος, 3000 Κούρδοι έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Παρόμοια η κατάσταση και στην πόλη Γιουκσέκοβα, όπου τραυματίστηκε αξιωματικός της αστυνομίας.Η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τις ταραχές χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα. Αυτό εξαγρίωσε ακόμα πιο πολύ τους διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και χτυπούσαν τους αστυνομικούς με σφεντόνες, ενώ εκσφενδόνιζαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών, καλώντας για «εκδίκηση» και «αίμα στο αίμα».
Το κλίμα ήταν ήδη άσχημο πριν την απόφαση, καθώς ένας Κούρδος είχε χάσει τη ζωή του την προηγούμενη Δευτέρα σε ταραχές, που ακολούθησαν διαδηλώσεις στην ΝΑ Τουρκία, μετά από καταγγελίες ότι οι συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είχαν επιδεινωθεί. Το ΡΚΚ απάντησε, σκοτώνοντας επτά Τούρκους αστυνομικούς, σε ενέδρα στο Τοκάτ.
Ο ηγέτης του εκτός νόμου πλέον DTP, Αχμέτ Τουρκ, καταδίκασε την απόφαση, κάνοντας λόγο για «χτύπημα στην πίστη μας στην ειρήνη», αλλά εξέφρασε την ελπίδα του ότι «παρά τα εμπόδια, η ειρήνη θα επικρατήσει στη χώρα». Παράλληλα, οι 19 ενεργοί βουλευτές του κόμματος (συνολικά είναι 21, δύο έχουν τιμωρηθεί με πενταετή αποκλεισμό), τόνισαν ότι θα αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το μέτρο αυτό έχει μάλλον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, όπως και η αρχική πρόθεση παραίτησης που είχαν εκφράσει οι βουλευτές, καθώς Κούρδοι αξιωματούχοι, προβλέποντας την εξέλιξη της υπόθεσης, είχαν δημιουργήσει έναν «εφεδρικό» πολιτικό σχηματισμό, ώστε να στεγάσουν την κοινοβουλευτική ομάδα, στην περίπτωση που η απόφαση ήταν καταδικαστική.
Κύκλοι της ΕΕ εξέφρασαν υποκριτικά την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, χωρίς όμως να καταδικάσουν την Άγκυρα...
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου