Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » Το σχέδιο ολοκληρώνεται: Η Ελλάδα εξαρτημένη ενεργειακά
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ (ΒΡ, Statoil, Socar κ.ά.) ήδη κατέληξε στην απόφασή της, δηλαδή αν ο αγωγός που θα κατασκευαστεί θα είναι ο ΤΑΡ ή ο Nabucco. Οι τουρκόφωνοι Αζέροι, μαζί με την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα έχουν αποφασίσει για το ποιος από τους δύο αγωγούς, ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) ή ο ανταγωνιστής του Nabucco West, θα μεταφέρουν το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη. Κι αν δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό, η απόφαση γέρνει προς τον TAP. Ο Σάλι Μπερίσα (Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία αποτελούν χώρες διέλευσης του TAP) έσπευσε να δηλώσει ότι η απόφαση είναι υπέρ του TAP. Στις 28 Ιουνίου θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του Nabucco χώρες διέλευσης είναι η Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία, ενώ στην περίπτωση του ΤΑΡ η Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία. Και τα δύο σχέδια, προβλέπουν σύνδεση των αγωγών με το τουρκικό σύστημα μεταφοράς, είτε στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε με την Ελλάδα. Η εξάρτηση λοιπόν της χώρας μας από την Άγκυρα εμφανίζεται δεδομένη, ενώ κάθε ρωσική πρόταση έχει στην ουσία απορριφθεί από την Αθήνα.

Στις 26 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας  θα επισκεφθούν τις πρωτεύουσες Ρώμη, Τίρανα, Αθήνα και Βουδεπάστη, όπου θα ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των εμπλεκομένων χωρών για την απόφαση, στις 27 Ιουνίου οι κυβερνήσεις θα αποδεσμευθούν να γνωστοποιήσουν ανεπισήμως την απόφαση.

Ενισχύεται λοιπόν, όπως και να έχει, η ενεργειακή εξάρτηση της Eλλάδος από την Τουρκία, αφού ο ΤΑΡ θα περνά μέσα από την γειτονική χώρα (και στον Nabucco ισχύει το ίδιο). Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι η μεθόδευση να επιλεγεί η Socar για την ΔΕΣΦΑ και να μείνουν εκτός οι Ρώσοι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιλογή του ΤΑΡ. Μετά την πορεία της ΔΕΣΦΑ, όλα δείχνουν τον ΤΑΡ, καθώς ο αμερικανικός σχεδιασμός αφορά την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία. Και επίκειται η διέλευση και του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας: Για να εξαρτάται και ενεργειακά η Κύπρος.


Η Ελλάδα, λοιπόν δορυφοροποιείται από την Τουρκία και ολοκληρώνεται το σχέδιο των ΗΠΑ, που ξεκίνησε με την έξοδο της χώρας από το σχέδιο του South Stream και την ματαίωση του project Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Τι μένει ως συμπέρασμα; Αυτό που συνομολόγησαν και Αμερικανοί ακόμα αξιωματούχοι: Ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία επέτυχαν 100% τα σχέδια του αμερικανικού παράγοντα για ανάσχεση της ρωσικής ενεργειακής πολιτικής. Θυμίζουμε πως ακόμα και η Βουλγαρία, που υπονόμευσε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τελικά δεν θέλησε να μείνει εκτός του South Stream.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου