Το συμβιβαστικό σχέδιο - γέφυρα της κυβέρνησης έως τον Αύγουστο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το συμβιβαστικό σχέδιο - γέφυρα της κυβέρνησης έως τον Αύγουστο

Από 1η Σεπτεμβρίου η νέα συμφωνία - Ρητή θέση του ΥΠΟΙΚ η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ - Συνάντηση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ μ...

Από 1η Σεπτεμβρίου η νέα συμφωνία - Ρητή θέση του ΥΠΟΙΚ η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ - Συνάντηση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ με τον Πρωθυπουργό στις 11 π.μ. της Τρίτης

Γράφει ο Παπαστάθης Αργύρης

Συμβιβαστικό σχέδιο για συμφωνία γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου συζητά σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως το πρώτο δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.

Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει δέκα βασικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε να θεωρηθεί τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά να ονομαστεί τελικά συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.

Σε αυτή την πρώτη συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου χωρίς τα «τοξικά» σημεία, δηλαδή το 1/3 που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Παράλληλα φαίνεται ότι το αίτημα για κατάργηση της τρόικας μπορεί να γίνει αποδεκτό αν επιτευχθεί το deal, ωστόσο δεν είναι ανακοινώσιμη η συμβιβαστική φόρμουλα που μελετούν Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Αθήνα.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει συζήτηση της πρότασης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και οριστικοποίηση του σχεδίου, εάν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει καταβολή των υπολοίπων δόσεων του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ - συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ.  ευρώ των επιστροφών κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Στόχος είναι να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στο σχέδιο θα συμπεριληφθεί μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Το νέο πρόγραμμα εφόσον συμφωνηθεί θα αφορά και την μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Swaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1, 49% του ΑΕΠ.

Η ελληνική πρόταση

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει:

- Μια συμφωνία- γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

- Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό

- Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ

- Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps

   *Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες.

Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.


Κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, χθες το βράδυ (παρόντες από ελληνικής πλευράς, ήταν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος), η κυβέρνηση διαπίστωσε καλή διάθεση και από την άλλη πλευρά. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.      

Από "Βήμα"

2 σχόλια

  1. http://giorgos-vamvakousis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_26.html
    ............
    ΞΑΦΝΙΚΑ είδαμε τον Κο Βαρουφάκη να συναντάει τους αντίθετους διαπραγματευτές στα 4/5 του δρόμου της διαφοράς τους, όταν μόλις την προηγουμένη μας μιλούσε για τα μισά του δρόμου !

    ΞΑΦΝΙΚΑ τον είδαμε να μιλάει για 70% αποδεκτό μνημόνιο ενώ θα μπορούσε να πει 50%, στα μισά του δρόμου δηλαδή !

    ΞΑΦΝΙΚΑ επίσης είχαμε μάθει από τον Κο Γερούν Ντάισεμπλουμ ότι νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας είναι ο Κος Βαρουφάκης, 5 ώρες πριν αυτό αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μόνο αρμόδιο να ανακοινώνει την σύνθεση ενός νέου υπουργικού συμβουλίου αποκλειστικά δικής του επιλογής προσώπων !
    Ή μήπως όχι αποκλειστικά δικής του επιλογής ;

    ΞΑΦΝΙΚΑ: Απαντώντας στον Χατζηνικολάου ο Γιάνης είπε ότι άλλο τι λέει το κυβερνητικό κόμμα και άλλο τι λέει ο υπουργός οικονομικών!
    Παρατηρείται ένα στυλ απαντήσεων Στουρνάρα ή όχι ; http://www.crashonline.gr/%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%bf-%ce%b7-%cf%84%cf%81%cf%8c%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%ad%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%88%ce%b5-%cf%84%ce%b7/
    ΞΑΦΝΙΚΑ: Το επίτευγμα του Αλέξη είναι ότι με την "διαπραγμάτευση" κατάφερε να βάλει τον Ελληνικό Λαό με την νωπή εντολή να υπογράψει την μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ακόμη ανυπόγραφη από τους βουλευτές δανειακή σύμβαση !
    Έτσι η θηλιά περνάει στον λαιμό του Λαού αντί των βουλευτών !

    Τελικά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότερη πρόθεση των Ευρωπαίων δήθεν "εταίρων" είναι να μετασχηματίσουν την χώρα σε εταιρεία παρόμοια με την Bundesrepublik Deutschland GmbH ή την THE UNITED STATES στην Washington DC, με εμάς κάτοικους μέλη του προσωπικού άκληρους, δουλοπάροικους δηλαδή.
    Διότι ως εταιρία ΑΕ η χώρα θα έχει ιδιοκτήτες-μετόχους και άρα θα την πουλάνε και αγοράζουν μεταξύ τους, οι τραπεζίτες !
    Δείτε εδώ την σχετική ανάλυση: http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/blog-post_79.html?showComment=1424504398238#c4280192859138836392

    Η πιο σκοτεινή νύχτα απλώνεται στον πλανήτη !
    Μόνη ελπίδα το Ελληνικό πνεύμα να προκαλέσει μια νέα Αναγέννηση !
    Την αναγέννηση της Δημοκρατίας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου