Νέα Μελέτη δείχνει ότι τα μικροπλαστικά που υπάρχουν και στις μάσκες, εισέρχονται μέσω της εισπνοής στον πνευμονικό ιστό για πρώτη φορά και σε υψηλά ποσοστά - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Νέα Μελέτη δείχνει ότι τα μικροπλαστικά που υπάρχουν και στις μάσκες, εισέρχονται μέσω της εισπνοής στον πνευμονικό ιστό για πρώτη φορά και σε υψηλά ποσοστά

  Laura Sadofsky: «Δεν περιμέναμε να βρούμε τον υψηλότερο αριθμό σωματιδίων στις χαμηλότερες περιοχές των πνευμόνων. Ούτε σωματίδια των μεγε...

 






Laura Sadofsky: «Δεν περιμέναμε να βρούμε τον υψηλότερο αριθμό σωματιδίων στις χαμηλότερες περιοχές των πνευμόνων. Ούτε σωματίδια των μεγεθών που βρήκαμε»


Οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από τα μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα που εισβάλλουν στους πνεύμονες είναι άγνωστες, αλλά είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για την Δημόσια Υγεία, ειδικά για τα παιδιά.

 

Πηγή: Life Site News

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Ενώ οι μάσκες μιας χρήσης έχουν γίνει μάστιγα για το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πετάγονται στις ακτές, τις παρασσύρει ο αέρας κατά μήκος των δρόμων και σε χωράφια και ρυάκια, με αποτέλεσμα να μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Εκτός αυτών όλων όμως φέρουν ιικό φορτίο από το στόμα και τα απεκκριτικά μικρόβια των ανθρώπων που τα πέταξαν, αλλά επιθπλέον αποδεικνύεται ότι ένα βασικό συστατικό στις πανταχού παρούσες νοσοκομειακές μάσκες μιας χρήσης που παρατηρούνται να «κοσμούν» στεριά και θαλάσσια από το 2020 - το πολυπροπυλένιο - αποικοδομείται σε μικροσκοπικές ίνες πλαστικού οι οποίες σύμφωνα με όλο και περισσότερες μελέτες προκαλούν όλεθρο στα υδρόβια πλάσματα και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, στους ανθρώπους.

Τώρα, μικροπλαστικές ίνες έχουν ανακαλυφθεί βαθιά στους κατώτερους πνεύμονες των ζωντανών ανθρώπινων όντων – σχεδόν σε κάθε άτομο που λαμβάνεται δείγμα, στην πραγματικότητα, σε μια νέα μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι επιστήμονες της ιατρικής σχολής Hull York στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα και ίνες –μήκους περίπου δύο χιλιοστών– σε 11 από τους 13 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, των οποίων έγινε δειγματοληψία πνευμονικού ιστού.

Μικροσωματίδια στους κατώτερους πνεύμονες

«Δεν περιμέναμε να βρούμε τον υψηλότερο αριθμό σωματιδίων στις χαμηλότερες περιοχές των πνευμόνων ή σωματίδια των μεγεθών που βρήκαμε», είπε η Laura Sadofsky, βασική συγγραφέας της μελέτης, στην εφημερίδα Guardian . «Είναι εκπληκτικό καθώς οι αεραγωγοί είναι μικρότεροι στα κατώτερα μέρη των πνευμόνων και θα περιμέναμε να φιλτράρονται ή να παγιδεύονται σωματίδια αυτών των μεγεθών πριν φτάσουν τόσο βαθιά».

Οι επιπτώσεις στην υγεία των μικροσκοπικών πλαστικών θραυσμάτων που εισβάλλουν στους πνεύμονες των ανθρώπων είναι άγνωστες, αλλά το ερώτημα εάν το πολυπροπυλένιο και οι μάσκες που συνιστώνται από αξιωματούχους δημόσιας υγείας αποτελούν σημαντική πηγή της αυξανόμενης ανησυχίας για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά, φαίνεται να μην έχει περάσει ακόμη από το μυαλό των εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι συμβάλλουν στη ρύπανση από μικροπλαστικά, η οποία, όπως και άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι, μπορεί να οδηγήσει στον πρόωρο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η μικροπλαστική ρύπανση - τα μικροσκοπικά σωματιδιακά συντρίμμια των πλαστικών που διαβρώνονται - έχει γίνει ένα πιεστικό περιβαλλοντικό πρόβλημα , ειδικά σε υδάτινα περιβάλλοντα, όπου μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι προκαλούν βλάβες στους ιστούς, μειωμένη ανάπτυξη, ακόμη και θνησιμότητα, επηρεάζοντας την τροφική αλυσίδα στα υδάτινα οικοσυστήματα. Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία τώρα, ειδικά καθώς τα μικροσωματίδια έχουν γίνει τόσο πανταχού παρόντα.

«Τα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά (MPs) έχουν γίνει δειγματοληψία παγκοσμίως και η συγκέντρωσή τους είναι γνωστό ότι αυξάνεται σε περιοχές με υψηλό ανθρώπινο πληθυσμό και δραστηριότητα, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους», σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη. «Έχουν επίσης αναφερθεί αναπνευστικά συμπτώματα και ασθένειες μετά από έκθεση σε επαγγελματικά επίπεδα βουλευτών εντός του κλάδου. Μένει να δούμε αν οι βουλευτές από το περιβάλλον μπορούν να εισπνευστούν, να εναποτεθούν και να συσσωρευτούν στους ανθρώπινους πνεύμονες.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι το κάνουν, και ότι αυτό δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου τους στη νόσο.

Theresa Tam - Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας του Καναδά: «Χρησιμοποιήστε μάσκες πολυπροπυλενίου»

Το περίεργο είναι ότι κανείς – τουλάχιστον όσοι είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της υγείας του κοινού – δεν φαίνεται να συνδέει αυτό το πρόβλημα με τον κόσμο που ξαφνικά έχει κορεσθεί παγκοσμίως σε πλαστικές μάσκες προσώπου μιας χρήσης.

Η Δρ Theresa Tam, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας του Καναδά,  ενημέρωσε τις συστάσεις για μάσκες το φθινόπωρο του 2020, για παράδειγμα, και είπε ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία στρώματα αντί για δύο, κατά προτίμηση να περιλαμβάνουν ένα στρώμα από ύφασμα πολυπροπυλενίου.

Το μεσαίο στρώμα των χειρουργικών μασκών είναι ύφασμα με εμφύσηση τήξης που παράγει νανο- και μικροπλαστικά κατά τη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση που μπορεί να οδηγήσει στον κίνδυνο εισπνοής των σωματιδίων κατά την εισπνοή.

Δεν ήταν κάτι για το οποίο η Tam φαινόταν να ανησυχεί, αν γνώριζε την πιθανότητα βλάβης, ωστόσο η έρευνα είχε ήδη αποδείξει ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να αναπνεύσουν μικροσκοπικά φλεγμονώδη σωματίδια πολυπροπυλενίου και ότι περιβάλλοντα εργασίας με υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών είχαν επίσης υψηλά επίπεδα ασθενειών μεταξύ των εργάτες .

Το 1998, μια αμερικανική μελέτη εντόπισε μικροπλαστικά στους πνεύμονες ασθενών με καρκίνο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «υποψήφιοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα».

Τα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά τον Μάρτιο και αποδείχθηκε ότι μεταφέρονται σε όλο το σώμα και εναποτίθενται σε διάφορα όργανα. Έχουν ανιχνευθεί σε περιττώματα μωρών και ενηλίκων στο παρελθόν – και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε βρέφη που τρέφονταν με πλαστικά μπουκάλια.

Οι μάσκες αυξάνουν την εισπνοή μικροπλαστικών

Μια πρόσφατη μελέτη μικροπλαστικών από έξι διαφορετικά είδη μασκών που φορέθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 διαπίστωσε ότι μόνο οι μάσκες που δεν καθαρίστηκαν ποτέ και φορέθηκαν για 720 ώρες είχαν λιγότερο «κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών σφαιρικού τύπου» σε σύγκριση με τη μη χρήση μάσκας. Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος εισπνοής μικροπλαστικών που μοιάζουν με ίνες αυξήθηκε σε όλες τις ομάδες, εκτός από τους χρήστες μάσκας N95, με την πάροδο του χρόνου.

Ο καθαρισμός των μασκών με διάφορες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας, το τακτικό πλύσιμο και το στέγνωμα στον ήλιο, οδήγησε μόνο τα υλικά στις μάσκες να αποικοδομηθούν σε ινώδη μικροπλαστικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών σε όλες τις περιπτώσεις.

Τα βακτήρια επίσης

Ωστόσο, το να φοράτε την ίδια μάσκα για 720 ώρες χωρίς να την καθαρίζετε, όπως κάνουν πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, αποτελεί από μόνο του σοβαρή απειλή για την υγεία. Μια ομάδα ανήσυχων γονέων από τη Φλόριντα έστειλε επιχρίσματα από τις μάσκες προσώπου των παιδιών τους σε ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα για δοκιμή και τα βρήκε μολυσμένα με μια πληθώρα επικίνδυνων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων ενός ή περισσότερων στελεχών βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία, μηνιγγίτιδα, στρεπτόκοκκο, ουλίτιδα, ακμή, μολύνσεις ζύμης και έλκη, καθώς και μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οι μάσκες παιδικής φροντίδας εμποδίζουν την αναπνοή

Οι υγειονομικές υπηρεσίες απορρίπτουν τις ανησυχίες σχετικά με τα παθογόνα στις μάσκες, λέγοντας στους καταναλωτές να αλλάζουν συχνά τις μάσκες τους και να αποφεύγουν να τις αγγίζουν. Ωστόσο, γνωρίζουν το πρόβλημα των άλλων ρυπογόνων συστατικών στα καλύμματα προσώπου. Η κυβέρνηση του Κεμπέκ ανακάλεσε 3,1 εκατομμύρια μάσκες που είχε διανείμει σε 15.000 παιδικούς σταθμούς που απέτυχαν σε ελέγχους ασφαλείας στην επαρχία το 2020. Οι μάσκες δεν μπορούσαν να φιλτράρουν τα βακτήρια με συνέπεια, να υπάρχουν προβλήματα με την αντίσταση στα υγρά και εμπόδια στην αναπνοή, αν και δεκάδες χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας έπρεπε να τις φορούν για ώρες την ημέρα.

«Πρώιμη πνευμονική τοξικότητα»

Άλλοι πιθανοί πνευμονικοί ρύποι έχουν βρεθεί σε μάσκες που διανέμονται σε νήπια και παιδιά. Οι εργαζόμενοι σε παιδικό σταθμό είχαν παρατηρήσει ότι ένιωθαν σαν να καταπίνουν τρίχες γάτας ενώ φορούσαν γκρι και μπλε μάσκες SNN200642 που είχαν εισαχθεί από την Κίνα, σύμφωνα με το Radio-Canada .

Η Health Canada προειδοποίησε για την πιθανότητα «πρώιμης πνευμονικής τοξικότητας» από τα μικροσκοπικά σωματίδια γραφενίου μέσα σε αυτές τις μάσκες. Τον Μάρτιο του 2021, ανακάλεσε τις μάσκες προσώπου χωρίς να ερευνήσει την υγεία των παιδιών που είχαν αναγκαστεί να τις φορούν επί μακρόν, μέρα με τη μέρα.

Η καναδική υπηρεσία δημόσιας υγείας υπενθύμισε επίσης μια άλλη κινεζική μάρκα μασκών που πωλήθηκε στον Καναδά τον Ιούλιο του 2021 επειδή περιείχαν επίσης εισπνεόμενο γραφένιο –μια ουσία πρωτοφανούς ισχύος που ανακαλύφθηκε μόλις το 2004– που είχε αποδειχθεί ότι προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες των ζώων.

Ο οργανισμός επέτρεψε στη Shandong Shengquan New Materials Co. Ltd. να συνεχίσει να πωλεί τις μάσκες γραφενίου στον Καναδά τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, αφού ο οργανισμός δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος από τη ποσότητα του τοξικού γραφενίου που εισπνέεται η οποία χαρακτηρίστηκε...ανεπαρκής για να προκαλέσει ασθένεια.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου