Χάπι για την υπέρταση ίσως μπορεί να «σβήνει» τις άσχημες αναμνήσεις - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Χάπι για την υπέρταση ίσως μπορεί να «σβήνει» τις άσχημες αναμνήσεις

Ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για την υπέρταση και τις αρρυθμίες φαίνεται ότι μπορεί να σβήνει τις αναμνήσεις π...


Ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για την υπέρταση και τις αρρυθμίες φαίνεται ότι μπορεί να σβήνει τις αναμνήσεις που συνοδεύονται από φόβο. Η παράξενη αυτή ιδιότητα ίσως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατά των φοβικών διαταραχών και της διαταραχής μετατραυματικού στρες.
Το φάρμακο προπρανολόλη, της κατηγορίας των βήτα μπλόκερ, μείωσε το φόβο σε εθελοντές που είχαν «διδαχθεί» να φοβούνται τις αράχνες, αναφέρουν Ολλανδοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Neuroscience.
Όπως αναφέρει το Reuters, 60 από τους εθελοντές της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ κλήθηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες αραχνών τη στιγμή που υποβάλλονταν σε ένα ακίνδυνο αλλά επώδυνο ηλεκτροσόκ. Η εμπειρία αυτή δημιούργησε φοβικές αναμνήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.
Αλλοι εθελοντές, που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου, κλήθηκαν να κοιτάξουν τις ίδιες φωτογραφίες χωρίς να τους γίνει ηλεκτροσόκ, οπότε η ανάμνησή τους από την εμπειρία ήταν ουδέτερη και δεν συνοδευόταν από φόβο.
Την επόμενη ημέρα, ορισμένοι από τους εθελοντές στην ομάδα του ηλεκτροσόκ έλαβαν προπρανολόλη, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.
Την τρίτη ημέρα του πειράματος, όλοι οι εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν ξανά τις ίδιες εικόνες ενώ μια ειδική συσκευή μετρούσε τα επίπεδα άγχους από τις ανεπαίσθητες συσπάσεις των μυών γύρω από τα μάτια.
Οι εθελοντές που είχαν υποστεί ηλεκτροσόκ και δεν είχαν λάβει το φάρμακο παρουσίασαν φοβικές αντιδράσεις, ενώ όσοι είχαν πάρει το χάπι μετά το ηλεκτροσόκ παρέμειναν το ίδιο ουδέτεροι όσο οι εθελοντές που είχαν δει τις αράχνες αλλά χωρίς ηλεκτροσόκ.
Το συμπέρασμα είναι ότι η προπρανολόλη καταπολεμά τη φοβική αντίδραση εξασθενίζοντας την επώδυνη ανάμνηση, αναφέρει η Μέρελ Κιντ, επικεφαλής των ερευνητών.
Οι νευροεπιστήμονες γνωρίζουν σήμερα ότι οι αναμνήσεις είναι ανοιχτές σε ελαφρές τροποποιήσεις τη στιγμή που ανακαλούνται στη μνήμη, μια διαδικασία που ονομάζεται «επανεδραίωση» (reconsolidation). Προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι η προπρανολόλη επιδρά στις αναμνήσεις όχι κατά το στάδιο της αρχικής τους αποθήκευσης, αλλά στη διάρκεια της ανάκλησης και επανεδραίωσής τους.Η ερευνητική ομάδα της Κιντ σχεδιάζει τώρα να μελετήσει πόσο διαρκεί η δράση του φαρμάκου στη μνήμη και να δοκιμάσει την τεχνική σε άτομα που πράγματι υποφέρουν από φοβίες ή μετατραυματικό στρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου