Έκθεση της RAND προβλέπει τουρκική εισβολή στο Ιράκ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Έκθεση της RAND προβλέπει τουρκική εισβολή στο Ιράκ

Η Τουρκία σε ένα ντόμινο καταστροφής Εξετάζοντας τις συνέπειες μιας πρόωρης απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, η αμερικανική ε...


Η Τουρκία σε ένα ντόμινο καταστροφής
Εξετάζοντας τις συνέπειες μιας πρόωρης απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, η αμερικανική εταιρία RAND (Research and Development Corporation) εκτιμά τη πιθανότητα μιας νέας τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ ως "αρκετά υψηλή".
Σύμφωνα με ανάλυση που συντάχθηκε από τη RAND για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία θα έχει ισχυρότατο κίνητρο να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να πατάξει τις δραστηριότητες του PKK και να δημιουργήσει τετελεσμένο εφόσον οι αμερικανικές δυνάμεις αποσυρθούν πρόωρα. Μέχρι στιγμής το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει σταδιακή απόσυρση στρατευμάτων και ανάληψη ευθύνης από τις ιρακινές δυνάμεις. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μετά το 2011, όταν ολιγάριθμοι μόνο Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμένουν στο ιρακινό έδαφος.
Οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε τουρκική εισβολή θα είναι η δημιουργία κενού εξουσίας στην διαλυμένη χώρα που θα προκαλέσει εχθροπραξίες μεταξύ των Κούρδων και σουνιτικών αραβικών ενόπλων ομάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχτούν σε εμφύλιο πόλεμο.
Δεδομένου ότι οι Κούρδοι συνεχίζουν να απασχολούν το τουρκικό (αλλά, σε μικρότερο βαθμό, και το συριακό και το ιρανικό) κατεστημένο ως καίριας σημασίας παράγοντας αστάθειας στο εσωτερικό και στο «εγγύς εξωτερικό», θα είναι ευκταία ή και απαραίτητη η εισβολή για την εκαθάριση ομάδων του PKK και, κατά την άποψη πολλών αναλυτών εκτός της RAND, την κατάληψη κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχών όπως του πετρελαιοφόρου Κιρκούκ.
Τρία ζητήματα προκαλούν βέβαια το ενδιαφέρον στην ανάλυση της RAND:
Πρώτον, το ότι η πρόσφατη προσπάθεια της κυβέρνησης Erdoğan για μια διευθέτηση με τους Κούρδους της Τουρκίας θεωρείται έμμεσο αποτέλεσμα της πίεσης που προκαλεί η επικείμενη αμερικανική απόσυρση από το Ιράκ, κι επομένως δεν προέρχεται αποκλειστικά από ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα εκδημοκρατισμού και εξασφάλισης ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά έχει μια αυστηρή στρατηγική στόχευση.
Δεύτερον, το ότι, κατά τη RAND, στην τουρκική απόφαση για εισβολή, σημαίνοντα ρόλο θα παίξουν οι πιέσεις του στρατού και των εθνικιστών, γεγονός που καταδεικνύει την πολιτική ισχύ του πρώτου και τα ισχυρά ερείσματα των δεύτερων στο εκλογικό σώμα.
Και τρίτον, το ότι η πιθανότητα τουρκικής διείσδυσης μεγάλης κλίμακας στο βόρειο Ιράκ είναι αρκετά πιθανή ώστε προτείνεται από τώρα μια στρατηγική «καρότου και μαστιγίου» από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Προτείνεται η αύξηση των αμερικανικών πιέσεων προς την Τοπική Κουρδική Κυβέρνηση του Massoud Barzani (που έχει ήδη διαμορφωθεί εντός του Βορείου Ιράκ) για την πάταξη του PKK, αλλά και η ξεκάθαρη προειδοποίηση από τις Η.Π.Α. και τους Ευρωπαίους προς την Τουρκία ότι ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες θα θέσουν σε κίνδυνο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο ενώ θα δράσουν διαλυτικά και στις όποιες τουρκικές φιλοδοξίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι η εταιρία RAND εντάσσεται στην ελίτ των αμερικανικών δεξαμενών σκέψης (think-tanks), οι αναλύσεις της οποίας ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων της εκάστοτε αμερικανικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου