Τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία θα κριθεί το Δεκέμβριο και, αν δεν αλλάξει στάση, θα ληφθούν μέτρα, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χ...
Τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία θα κριθεί το Δεκέμβριο και, αν δεν αλλάξει στάση, θα ληφθούν μέτρα, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με το Βούλγαρο ομόλογό του, μετά από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος δεν είναι τόσο ανεκτική όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκία, προσθέτοντας ότι κάποιοι πολύ βιάζονται να αποφασίσουμε από τώρα για κυρώσεις και όχι το Δεκέμβριο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση της Κομισιόν θα λέει, όπως είπε, την αλήθεια. «Από εκεί και πέρα είτε προτείνει η Κομισιόν είτε δεν προτείνει κυρώσεις, αυτό είναι απόφαση του Συμβουλίου και θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο, εάν χρειάζονται κυρώσεις ή όχι», σημείωσε, και είπε πως η Κύπρος θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να ασκήσουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, ούτως ώστε να γίνει πιο λογική και να βοηθήσει για λύση στο Κυπριακό και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ενωση και την Κύπρο..
«Στόχος μας δεν είναι να τιμωρηθεί η Τουρκία αλλά να υποχρεωθεί να διορθώσει τη γραμμή της για να βοηθηθεί η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, τότε όλοι πρέπει να προβληματιστούμε και να μην αφήσουμε την Τουρκία να περάσει αλώβητη», υπογράμμισε.
«Πολλοί πρέπει να πω ότι βιάζονται να αποφασίσουμε για κυρώσεις από τώρα πριν από τον Δεκέμβριο», είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ήταν «να παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση προσπαθώντας να πιεστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση και εφόσον δεν αλλάξει τότε να συζητήσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, και με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση για το τι δέον γενέσθαι».
Αυτή, συνέχισε, «είναι κατά τη γνώμη μου μια δημιουργική στάση η οποία μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, αν θέλει να βοηθηθεί, και όχι μια στάση σκληρή ευθύς εξαρχής, η οποία θα ήθελε απλώς να τιμωρηθεί η Τουρκία».
Στη ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ είπε πως η Βουλγαρία ενδιαφέρεται να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ και να επεκταθούν τα σύνορα της Ενωσης πέραν από την περιοχή. «Φυσικά το να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, συνεπάγεται ότι πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις και τους όρους ένταξης που θέτει η Κοινότητα ώστε να γίνει κράτος μέλος της», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση γιατί η Κύπρος δεν σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία τη στιγμή που η Τουρκία το πράττει για να γίνει μέλος της Ενωσης, και για το ότι Κύπρος και Βουλγαρία τήρησαν κατά γράμμα τις προϋποθέσεις της ΕΕ ώστε να ενταχθούν πλήρως ενώ η Τουρκία επιχειρεί να αποφύγει τη συμμόρφωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Τον Δεκέμβρη δεν θα υπογραφεί η Συνθήκη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και εμείς καθόμαστε με χέρια σταυρωμένα και ακολουθούμε τόσο ανεκτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Αν ήταν έτσι λέω από τώρα ότι δεν θα επιτρέπαμε την υπογραφή της ένταξης».
Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε παράλληλα πως αυτούς τους μήνες μέχρι το Δεκέμβριο, ή θα πειστεί η Τουρκία και θα αλλάξει στάση, ή εάν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν αλλάξει στάση, δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, θα ληφθούν μέτρα. «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μου. Δεν είμαστε τόσο ανεκτικοί», τόνισε ο Πρόεδρος.
Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης πως η Κύπρος έθεσε προϋποθέσεις ώστε να μην ανοίγονται ενταξιακά κεφάλαια που αφορούσαν την Κύπρο. «Και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση εμείς μελετούμε και περαιτέρω μέτρα», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν τον καθοδηγεί το συναίσθημα, αλλά η ψυχρή λογική και ο στρατηγικός στόχος της λύσης του Κυπριακού.
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Παρβάνοφ είπε πως αξιολογείται η πορεία της κάθε χώρας σύμφωνα με όλους τους όρους που έχουν τεθεί και που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Αυτό έγινε όταν η Βουλγαρία ήταν υποψήφια χώρα και δεν υπάρχει λόγος να ακολουθηθεί κάποια διαφορετική στάση προς άλλες υποψήφιες χώρες», σημείωσε.
Κατά τις συνομιλίες των Προέδρων και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Επίσης, υπογράφηκε πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μίλεν Λουτσκάνοφ.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έκανε λόγο για μια εγκάρδια συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν σε βάθος οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων αυτών.
«Διαπιστώσαμε ότι διανοίγονται υποσχόμενες προοπτικές για ανάπτυξη συνεργασιών, κοινών δράσεων και πολιτικών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τις οποίες αποφασίσαμε μεθοδικά να αξιοποιήσουμε προς όφελος των δύο χωρών. Η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης καθώς και του Προγράμματος Συνεργασίας, υπογραμμίζει τους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και καταδεικνύει τη σημασία αυτής που αποδίδουμε στην προσπάθεια να έρθουμε ακόμα πιο κοντά», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Η παρουσία πάνω από 30 χιλιάδων Βούλγαρων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, καθώς και οι σημαντικές επενδύσεις Κυπρίων επιχειρηματιών στη Βουλγαρία, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων που ορθώνονται μπροστά μας για παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Κύπρου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι ανασκοπήθηκαν οι τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και διαπιστώθηκε σύγκλιση και ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Αποφασίσαμε ότι θα διευρύνουμε τη συνεργασία και το συντονισμό μας, στο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε Κύπρος και Βουλγαρία να καταφέρουν από κοινού να συνεισφέρουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα», είπε, υπογραμμίζοντας πως η Κοινή Διακήρυξη θέτει ξεκάθαρα τους στόχους, τις αρχές αλλά και το πλαίσιο της συνεργασίας «βάσει του οποίου θα κινηθούμε στο μέλλον, ενώ διασφαλίζει την ανανεωμένη δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών».
Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνομιλίες. «Εκφράσαμε ξανά τη δέσμευση μας να κάνουμε το παν ώστε αυτές να φέρουν το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούν. Τον διαβεβαιώσαμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για λύση, ότι εμείς θα συνεχίσουμε να προσερχόμαστε στις συνομιλίες με καλή θέληση, πάντοτε όμως υπερασπιζόμενοι θέσεις αρχών ώστε να επιτύχουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».
Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παρβάνοφ για τη σταθερή θέση αρχών που διατηρεί η Βουλγαρία αλλά και για την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες λύσης. «Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας υπήρξε διαχρονικά ένας καλός σύμμαχος, ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια τέτοιων φίλων θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε την Κύπρο από την κατοχή και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο», υπογράμμισε.
«Η επιτυχία των προσπαθειών μας», συνέχισε, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία, η οποία είναι καιρός να σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, να περάσει από τα λόγια στην πράξη και να υποστηρίξει τη διαδικασία και τη συμφωνημένη βάση λύσης».
Ο Πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την αξιολόγηση της το Δεκέμβρη από ΕΕ, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κύπρου στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, χωρίς όπως πρόσθεσε, αυτή η υποστήριξη να είναι άνευ όρων.
«Η πορεία αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα εφόσον η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και προκλητική, αρνούμενη να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για λύση και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Βούλγαρος Πρόεδρος στις δικές του δηλώσεις είπε πως «οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών θα αποτελέσουν τον καταλυτικό παράγοντα που θα ενισχύσει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ όλων των θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Οι συνομιλίες αυτές μας έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη της Βουλγαρίας προς την κυπριακή πλευρά για την υποστήριξη που μας παρείχε κατά την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση, ο κ. Παρβάνοφ είπε πως είναι πολύ σημαντικό η κάθε χώρα να βρει εκείνους τους μηχανισμούς που ενισχύουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω των οποίων θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη απασχόληση.
«Εκείνο που θα βοηθήσει πάρα πολύ τις διμερείς σχέσεις είναι οι δυνατότητες για νέες επενδύσεις όχι μόνο κυπριακές, αλλά και βουλγαρικές επενδύσεις στην Κύπρο», είπε και σημείωσε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι επενδύσεις των Κυπρίων στην Βουλγαρία ανέρχονται στο 1,7 δις ευρώ.
«Στη Βουλγαρία η κρίση που πλήττει τη χώρα κυρίως στον τομέα της παραγωγής, και η συρρίκνωση της αγοράς είναι μέσα από τον απόηχο της συρρίκνωσης των ευρωπαϊκών αγορών. Και είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και να εργαστούμε πάνω σε project διμερή τα οποία να στοχεύουν να βρουν διέξοδο σε τρίτες αγορές για να διατεθεί η παραγωγή», είπε επίσης.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα το Business Forum και η συνεδρία της μεικτής επιτροπής που πρόκειται να γίνει τον Δεκέμβρη να διατυπώσουν φόρμουλες ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού.
Από iKypros
Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με το Βούλγαρο ομόλογό του, μετά από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος δεν είναι τόσο ανεκτική όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκία, προσθέτοντας ότι κάποιοι πολύ βιάζονται να αποφασίσουμε από τώρα για κυρώσεις και όχι το Δεκέμβριο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση της Κομισιόν θα λέει, όπως είπε, την αλήθεια. «Από εκεί και πέρα είτε προτείνει η Κομισιόν είτε δεν προτείνει κυρώσεις, αυτό είναι απόφαση του Συμβουλίου και θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο, εάν χρειάζονται κυρώσεις ή όχι», σημείωσε, και είπε πως η Κύπρος θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να ασκήσουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, ούτως ώστε να γίνει πιο λογική και να βοηθήσει για λύση στο Κυπριακό και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ενωση και την Κύπρο..
«Στόχος μας δεν είναι να τιμωρηθεί η Τουρκία αλλά να υποχρεωθεί να διορθώσει τη γραμμή της για να βοηθηθεί η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, τότε όλοι πρέπει να προβληματιστούμε και να μην αφήσουμε την Τουρκία να περάσει αλώβητη», υπογράμμισε.
«Πολλοί πρέπει να πω ότι βιάζονται να αποφασίσουμε για κυρώσεις από τώρα πριν από τον Δεκέμβριο», είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ήταν «να παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση προσπαθώντας να πιεστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση και εφόσον δεν αλλάξει τότε να συζητήσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, και με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση για το τι δέον γενέσθαι».
Αυτή, συνέχισε, «είναι κατά τη γνώμη μου μια δημιουργική στάση η οποία μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, αν θέλει να βοηθηθεί, και όχι μια στάση σκληρή ευθύς εξαρχής, η οποία θα ήθελε απλώς να τιμωρηθεί η Τουρκία».
Στη ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ είπε πως η Βουλγαρία ενδιαφέρεται να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ και να επεκταθούν τα σύνορα της Ενωσης πέραν από την περιοχή. «Φυσικά το να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, συνεπάγεται ότι πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις και τους όρους ένταξης που θέτει η Κοινότητα ώστε να γίνει κράτος μέλος της», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση γιατί η Κύπρος δεν σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία τη στιγμή που η Τουρκία το πράττει για να γίνει μέλος της Ενωσης, και για το ότι Κύπρος και Βουλγαρία τήρησαν κατά γράμμα τις προϋποθέσεις της ΕΕ ώστε να ενταχθούν πλήρως ενώ η Τουρκία επιχειρεί να αποφύγει τη συμμόρφωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Τον Δεκέμβρη δεν θα υπογραφεί η Συνθήκη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και εμείς καθόμαστε με χέρια σταυρωμένα και ακολουθούμε τόσο ανεκτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Αν ήταν έτσι λέω από τώρα ότι δεν θα επιτρέπαμε την υπογραφή της ένταξης».
Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε παράλληλα πως αυτούς τους μήνες μέχρι το Δεκέμβριο, ή θα πειστεί η Τουρκία και θα αλλάξει στάση, ή εάν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν αλλάξει στάση, δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, θα ληφθούν μέτρα. «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μου. Δεν είμαστε τόσο ανεκτικοί», τόνισε ο Πρόεδρος.
Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης πως η Κύπρος έθεσε προϋποθέσεις ώστε να μην ανοίγονται ενταξιακά κεφάλαια που αφορούσαν την Κύπρο. «Και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση εμείς μελετούμε και περαιτέρω μέτρα», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν τον καθοδηγεί το συναίσθημα, αλλά η ψυχρή λογική και ο στρατηγικός στόχος της λύσης του Κυπριακού.
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Παρβάνοφ είπε πως αξιολογείται η πορεία της κάθε χώρας σύμφωνα με όλους τους όρους που έχουν τεθεί και που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Αυτό έγινε όταν η Βουλγαρία ήταν υποψήφια χώρα και δεν υπάρχει λόγος να ακολουθηθεί κάποια διαφορετική στάση προς άλλες υποψήφιες χώρες», σημείωσε.
Κατά τις συνομιλίες των Προέδρων και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Επίσης, υπογράφηκε πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μίλεν Λουτσκάνοφ.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έκανε λόγο για μια εγκάρδια συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν σε βάθος οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων αυτών.
«Διαπιστώσαμε ότι διανοίγονται υποσχόμενες προοπτικές για ανάπτυξη συνεργασιών, κοινών δράσεων και πολιτικών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τις οποίες αποφασίσαμε μεθοδικά να αξιοποιήσουμε προς όφελος των δύο χωρών. Η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης καθώς και του Προγράμματος Συνεργασίας, υπογραμμίζει τους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και καταδεικνύει τη σημασία αυτής που αποδίδουμε στην προσπάθεια να έρθουμε ακόμα πιο κοντά», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Η παρουσία πάνω από 30 χιλιάδων Βούλγαρων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, καθώς και οι σημαντικές επενδύσεις Κυπρίων επιχειρηματιών στη Βουλγαρία, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων που ορθώνονται μπροστά μας για παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Κύπρου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι ανασκοπήθηκαν οι τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και διαπιστώθηκε σύγκλιση και ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Αποφασίσαμε ότι θα διευρύνουμε τη συνεργασία και το συντονισμό μας, στο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε Κύπρος και Βουλγαρία να καταφέρουν από κοινού να συνεισφέρουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα», είπε, υπογραμμίζοντας πως η Κοινή Διακήρυξη θέτει ξεκάθαρα τους στόχους, τις αρχές αλλά και το πλαίσιο της συνεργασίας «βάσει του οποίου θα κινηθούμε στο μέλλον, ενώ διασφαλίζει την ανανεωμένη δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών».
Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνομιλίες. «Εκφράσαμε ξανά τη δέσμευση μας να κάνουμε το παν ώστε αυτές να φέρουν το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούν. Τον διαβεβαιώσαμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για λύση, ότι εμείς θα συνεχίσουμε να προσερχόμαστε στις συνομιλίες με καλή θέληση, πάντοτε όμως υπερασπιζόμενοι θέσεις αρχών ώστε να επιτύχουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».
Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παρβάνοφ για τη σταθερή θέση αρχών που διατηρεί η Βουλγαρία αλλά και για την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες λύσης. «Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας υπήρξε διαχρονικά ένας καλός σύμμαχος, ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια τέτοιων φίλων θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε την Κύπρο από την κατοχή και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο», υπογράμμισε.
«Η επιτυχία των προσπαθειών μας», συνέχισε, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία, η οποία είναι καιρός να σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, να περάσει από τα λόγια στην πράξη και να υποστηρίξει τη διαδικασία και τη συμφωνημένη βάση λύσης».
Ο Πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την αξιολόγηση της το Δεκέμβρη από ΕΕ, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κύπρου στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, χωρίς όπως πρόσθεσε, αυτή η υποστήριξη να είναι άνευ όρων.
«Η πορεία αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα εφόσον η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και προκλητική, αρνούμενη να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για λύση και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Βούλγαρος Πρόεδρος στις δικές του δηλώσεις είπε πως «οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών θα αποτελέσουν τον καταλυτικό παράγοντα που θα ενισχύσει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ όλων των θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Οι συνομιλίες αυτές μας έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη της Βουλγαρίας προς την κυπριακή πλευρά για την υποστήριξη που μας παρείχε κατά την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση, ο κ. Παρβάνοφ είπε πως είναι πολύ σημαντικό η κάθε χώρα να βρει εκείνους τους μηχανισμούς που ενισχύουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω των οποίων θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη απασχόληση.
«Εκείνο που θα βοηθήσει πάρα πολύ τις διμερείς σχέσεις είναι οι δυνατότητες για νέες επενδύσεις όχι μόνο κυπριακές, αλλά και βουλγαρικές επενδύσεις στην Κύπρο», είπε και σημείωσε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι επενδύσεις των Κυπρίων στην Βουλγαρία ανέρχονται στο 1,7 δις ευρώ.
«Στη Βουλγαρία η κρίση που πλήττει τη χώρα κυρίως στον τομέα της παραγωγής, και η συρρίκνωση της αγοράς είναι μέσα από τον απόηχο της συρρίκνωσης των ευρωπαϊκών αγορών. Και είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και να εργαστούμε πάνω σε project διμερή τα οποία να στοχεύουν να βρουν διέξοδο σε τρίτες αγορές για να διατεθεί η παραγωγή», είπε επίσης.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα το Business Forum και η συνεδρία της μεικτής επιτροπής που πρόκειται να γίνει τον Δεκέμβρη να διατυπώσουν φόρμουλες ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού.
Από iKypros
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου