Τέλος στον 13ο και τον 14ο μισθό! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τέλος στον 13ο και τον 14ο μισθό!

Του Γιώργου Παλαιτσάκη Τα 23 μέτρα-σοκ για μισθωτούς και συνταξιούχου. Η κατάργηση του επιδόματος θερινής αδείας και των δώρων Πάσχα και Χρι...


Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Τα 23 μέτρα-σοκ για μισθωτούς και συνταξιούχου. Η κατάργηση του επιδόματος θερινής αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σημαίνει μείωση των συνολικών αποδοχών τουλάχιστον κατά 14% για 900.000 δημόσιους υπάλληλους.
Άμεση κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας (13ου και 14ου μισθού) για 1.300.000 υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου, καθώς επίσης και για άλλο 1.000.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση, υπακούοντας στα “κελεύσματα” της τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Έχοντας ανάγκη την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής στήριξης της χώρας, που προβλέπει σταδιακή εκταμίευση δανείων συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ για την τριετία 2010-2012 με επιτόκια από 3% - 5%, η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της τρόικας, καθώς τα περιθώρια αντιλόγου ήταν μηδενικά!
Η κατάργηση του επιδόματος θερινής αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σημαίνει μείωση των συνολικών αποδοχών κατά 14% τουλάχιστον για 900.000 υπαλλήλους του δημοσίου και των ΔΕΚΟ και 1,4 εκατ. συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Τα σκληρά μέτρα που αναγκάζεται να λάβει η κυβέρνηση δεν τελειώνουν όμως εδώ. Οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας δεσμεύθηκαν για τη δραστική μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα τουλάχιστον κατά 300.000 έως το 2013, για επιβολή εισφοράς ΛΑΦΚΑ έως 15% στις μεσαίες και τις υψηλές συντάξεις, για κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για άρση των περιορισμών στις απολύσεις, για μειώσεις έως 30% στις μελλοντικές συντάξεις καθώς και για άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών στο δημόσιο!
Τα μέτρα
Ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με τα ακόλουθα μέτρα:
1) Την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους 700.000 υπαλλήλους των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ και για τους 200.000 υπαλλήλους των ΔΕΚΟ. Επιπλέον, καταργείται η 13η και 14η σύνταξη για τους 400.000 συνταξιούχους του δημοσίου. Από φέτος δηλαδή παύουν να καταβάλλονται το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα θερινής αδείας. Το δώρο Πάσχα, που ήδη καταβλήθηκε μειωμένο κατά 30%, ενδέχεται να καταργηθεί αναδρομικά! Η συνολική απώλεια των μισθωτών και των συνταξιούχων του δημοσίου φθάνει το 14%.
2) Τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ τουλάχιστον κατά 300.000 έως το 2013, μέσω καταργήσεων μεγάλου αριθμού υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου καθώς και μέσω ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων.
3) Τη μονιμοποίηση των ρυθμίσεων που προβλέπουν το “πάγωμα” των βασικών μισθών και τη μείωση των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων των υπαλλήλων του στενού δημοσίου τομέα (υπουργείων, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ). Τα επιδόματα θα μειωθούν περαιτέρω τουλάχιστον κατά 12% το 2011 και κατά επιπλέον 12% τουλάχιστον το 2012.
4) Την περαιτέρω μείωση των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, όπου το κράτος κατέχει πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΟΣΕ κτλ.).
5) Την κατάργηση της διπλής και της πολλαπλής ταυτόχρονης απασχόλησης στο δημόσιο τομέα ή στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο έναν μισθό από μία μόνο θέση θα δικαιούνται να λαμβάνουν όσοι απασχολούνται στο δημόσιο.
Πέραν των παραπάνω μέτρων που στοχεύουν αποκλειστικά στη μείωση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για αμοιβές προσωπικού, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να προωθήσει και τα ακόλουθα νέα μέτρα για την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος:
6) Νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και Ι.Χ. αυτοκίνητα. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβαρύνουν τη βενζίνη, το πετρέλαιο, τα αλκοολούχα ποτά, την μπίρα και τα τσιγάρα θα αυξηθούν ξανά το επόμενο έτος τουλάχιστον κατά 20%. Αυξήσεις-φωτιά θα επιβληθούν και στα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2011.
7) Νέες αναπροσαρμογές στους συντελεστές ΦΠΑ. Εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια:
α) η νέα αύξηση όλων των συντελεστών του φόρου κατά 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες, σταδιακά έως το 2012 ή έως το 2013. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο χαμηλός συντελεστής 10%, που ισχύει σήμερα για τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο κτλ. να φθάσει στο 12% ή στο 14% και ο ανώτατος συντελεστής να αυξηθεί από 21% σε 23% ή 25%.
β) η σταδιακή ενοποίηση όλων των συντελεστών ΦΠΑ στο επίπεδο του 15%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΦΠΑ για φάρμακα, τρόφιμα, ΔΕΗ, φυσικό αέριο και άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα αυξηθεί από το 10% στο 15% και αντίστοιχα θα μειωθεί από 21% σε 15% για τα λοιπά προϊόντα και τις υπηρεσίες.
8) Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον κατά 20%. Ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει για πρώτη φορά την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος από τον προσεχή Μάιο.
9) Επιβολή νέων εκτάκτων εισφορών σε εισοδήματα και ακίνητα.
10) Υπέρμετρες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ώστε να φθάσουν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών. Οι αυξήσεις αυτές θα εκτοξεύσουν στα ύψη τουλάχιστον 12 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας.
11) Περικοπές φοροαπαλλαγών στην ακίνητη περιουσία.
Τι αλλάζει σε εργασιακό - ασφαλιστικό
Το “πακέτο” των νέων μέτρων συμπληρώνεται από ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Με τις αλλαγές αυτές θα καταργηθούν τα “κεκτημένα” δικαιώματα δεκαετιών, που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πίστεψαν ότι είχαν διασφαλίσει και θεωρούσαν αδιαπραγμάτευτα.
Οι νέες ρυθμίσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από φέτος και θα προβλέπουν:
12) Κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΑΠ-ΔΕΗ κτλ.). Η συνολική μείωση αποδοχών θα υπερβεί το 14% για περίπου 1.000.000 συνταξιούχους.
13) Περικοπή του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σταδιακή ενσωμάτωση των παροχών αυτών εντός των μηνιαίων αποδοχών.
14) Άμεση έναρξη της εξίσωσης των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ασφαλισμένων στο σύνολο του δημόσιου τομέα, ακόμη και πριν από το 2011
15) Επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Θεωρείται δεδομένο ότι για τους υψηλοσυνταξιούχους η παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ θα φθάσει στο 15% αντί 9% που είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αυτό θα αφορά τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Η εισφορά θα κλιμακώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα για συντάξεις από 1.400 έως 2.000 ευρώ.
16) Αύξηση του ανώτατου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος στα 40 έτη, αντί των 35 ή των 37 που ισχύουν σήμερα κατά περίπτωση.
17) Εφαρμογή από τις αρχές του 2011 των νέων δυσμενών αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που προβλέπουν καθορισμό του ύψους των συντάξεων με βάση τις αποδοχές του συνολικού εργασιακού βίου και μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης. Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν συνέπεια τη μείωση των μελλοντικών συντάξεων έως 30%!
18) Περικοπή συντάξεων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
19) Κατάργηση του ορίου των απολύσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 200 εργαζομένους (σήμερα ανέρχεται σε 2% ανά μήνα) και αύξηση του ορίου απολύσεων από 2% σε 4% για τις επιχειρήσεις με προσωπικό από 201 άτομα και πάνω.
20) “Ελαστικοποίηση” συμβάσεων εργασίας.
21) Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και κατ’ επέκταση “σπάσιμο” των κατώτατων μισθών για τις προβληματικές επιχειρήσεις.
22) Μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, για τους εργαζομένους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.
23) Τερματισμό του θεσμού της διαιτησίας, με κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ο οποίος εμπλέκεται στις περιπτώσεις διαφωνιών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών).
Έρχονται νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ. Στο ίδιο “πακέτο” μέτρων που υποχρεώνεται να προωθήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται ακόμη η επιβολή νέων αυξήσεων-φωτιά στον ΦΠΑ και τους λοιπούς εμμέσους φόρους, η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων και οι δραστικές περικοπές των φοροαπαλλαγών στην ακίνητη περιουσία! Βασικός στόχος των νέων μέτρων είναι η σημαντική μείωση της δαπάνης για καταβολή μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
Από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου