Να ανατρέψουμε την παρακμή στα νησιά! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Να ανατρέψουμε την παρακμή στα νησιά!

Tου Χρήστου Χαρίτου υποψ. αντι-Περιφερειάρχης Νήσων με τον Άδωνι Γεωργιάδη Τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλή...


Tου Χρήστου Χαρίτου
υποψ. αντι-Περιφερειάρχης Νήσων με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, αποκομμένων από την κεντρική εξουσία. Οι ίδιοι άνθρωποι και τα ίδια κόμματα που οδήγησαν την χώρα στην πτώχευση, διαχειρίζονται για δεκαετίες τους, τέως, νομούς της περιφέρειας Αττικής. Ο συνδυασμός «Αττική Οδός» για την αντι-περιφέρεια Νήσων έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες και δεσμεύσεις:
Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - τουρισμός
Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με τον Πειραιά και το λεκανοπέδιο είναι ακριβές για τις καθημερινές μετακινήσεις και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών στον τουρισμό, που είναι η εγγύτητα του προορισμού σε σχέση με την Αττική.
Επιπλέον, αν και στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες με δεκάδες χιλιάδες κλίνες, οι τουριστικές υποδομές είναι απαρχαιωμένες και οι μαρίνες ανύπαρκτες.
 Ο συνδυασμός «Αττική Οδός» θα έρθει σε συνεννόηση με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες για να ναυλώσουν συμβατικά πλοία για τα νησιά, όπως έκαναν έως πριν λίγα χρόνια και θα ελέγξει την δυνατότητα μειώσεως των τιμών στα ιπτάμενα δελφίνια.
 Θα πιέσει την κεντρική εξουσία να ενσωματώσει τις επενδύσεις στον τουρισμό στα προγράμματα ΕΣΠΑ και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά προγράμματα (ΠΕΠ).
Παρεμπόριο – εγκληματικότητα - λαθρομετανάστευση
Το παρεμπόριο αποτελεί μόνιμη πληγή για τον εμπορικό κόσμο των νησιών. Η ευκολία με την οποία πληθώρα παρανόμων μικρο-πωλητών, κυρίως λαθρομεταναστών, αποβιβάζονται στα νησιά, πουλώντας παρανόμως προϊόντα αμφιβόλου ποιότητος, πρέπει να εκλείψει. Πληγή που αποστερεί έσοδα σε εθνικό επίπεδο 4 δις ευρώ από την απώλεια του ΦΠΑ.
 Ο συνδυασμός «Αττική Οδός», σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια, την ΕΛ.ΑΣ. και τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες, θα εφαρμόσει πολιτική «μηδενικής ανοχής» στο παρεμπόριο.
 Αυτή η συνεργασία θα επεκταθεί σε ευρύτερα θέματα αντιμετωπίσεως της εγκληματικότητος και της λαθρομεταναστεύσεως. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στα θέματα ασφάλειας των πολιτών.
Πολιτισμός
Ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που δεν βρίσκεται έως σήμερα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας, ειδικά σε θέματα πολιτιστικών υποδομών. Κλασικά παραδείγματα, η εγκατάλειψη των Καποδιστριακών κτιρίων στην Αίγινα, ο Ρωσικός ναύσταθμος στον Πόρο και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων.
 Ο συνδυασμός «Αττική Οδός» θα υλοποιήσει έναν ετήσιο πολιτιστικό Ελληνοκεντρικό προγραμματισμό σε επίπεδο Περιφέρειας, εναρμονισμένο με προγράμματα τουριστικής προβολής των νησιών.
 Ειδικότερα, για τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού και ελευθερίας, θα πρέπει να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός, για ένα μνημείο αντάξιο της ιστορίας του, μαζί με ένα μικρό συνεδριακό κέντρο.
Οικονομική ανάπτυξη
Ο οικονομικός προγραμματισμός της Περιφέρειας είναι ανύπαρκτος, χωρίς να δεσμεύονται πιστώσεις και πόροι.
 Ο συνδυασμός «Αττική Οδός» θα συστήσει μία «one stop» περιφερειακή οικονομική υπηρεσία για επενδύσεις, προκειμένου να μεσολαβεί αποτελεσματικά μεταξύ του επενδυτή και των δημοσίων υπηρεσιών.
 θα επισπεύσουμε την χορήγηση οικοδομικών αδειών στα παραδοσιακά νησιά, πάντα με σεβασμό στους οικιστικούς νόμους που τις διέπουν. Δεν επιτρέπεται όμως, να χορηγούνται οικοδομικές άδειες μετά από 3-4 χρόνια.
 οι ιχθυοκαλλιέργειες θα πρέπει να τηρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
 η Περιφέρεια θα πρέπει να αποπερατώσει τις μελέτες για την κανονική ύδρευση της Αίγινας, καθώς και την υλοποίησή τους.
 τα κέντρα υγείας θα πρέπει να αναβαθμισθούν και να συνδεθούν με τα νοσοκομεία της Αττικής
Πηγή

1 σχόλιο

  1. Τίνα vs Παμπούκη για Αστακό…

    «Wild Thing» αποδεικνύεται η «πράσινη» Τίνα σχετικά με τη γιγαντιαία αραβική επένδυση για την εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου (LPG) αερίου στον Αστακό. Η κα Μπιρμπίλη, επιμένει πως η συγκεκριμένη επένδυση αντιβαίνει σε στοιχειώδη περιβαλλοντικά στάνταρ και προβάλλει το απλό ερώτημα: γιατί αφού η μονάδα θα προμηθεύει με αέριο τη γειτονική Ιταλία, η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε την εγκατάσταση επί ιταλικού εδάφους αυξάνοντας έτσι σημαντικά το κόστος ; Το ερώτημα ακούγεται λογικό αν και η πλευρά του υπουργού Χάρη Παμπούκη προβάλλει σοβαρά αντεπιχειρήματα.
    Η επένδυση του Αστακού, πάντως, προκαλεί έντονη παρασκηνιακή αντιπαράθεση, που προσλαμβάνει ακόμα και χαρακτήρα προσωπικών αιχμών και επιθέσεων. Φερ’ ειπείν, κάποιοι περιβαντολλόγοι, φίλοι της υπουργού, θυμίζουν τις φιλικές σχέσεις του Παμπούκη με επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο έργο.
    Την ίδια στιγμή πολλές φωνές έντονης ανησυχίας ακούγονται ακόμα και από πανεπιστημιακά χείλη για κίνδυνο να καταστεί η περιοχή του Αστακού αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων. Είναι υπερβολικές οι ανησυχίες; Ίσως ναι, ίσως όχι. Το θέμα της άρνησης πάντως των Ιταλών για την συγκεκριμένη επένδυση βάζει σε πολλούς δεύτερες και τρίτες σκέψεις! Άλλωστε η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αγαθές προθέσεις πολιτικών και επιχειρηματιών έχει προ πολλού εκλείψει….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου