Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσης σε Συρία - Έκτη εβδομάδα επιχειρήσεων στη Λιβύη - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσης σε Συρία - Έκτη εβδομάδα επιχειρήσεων στη Λιβύη

Συντάκτης: Σ. Θεοδωρόπουλος Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, εντολή στα στρατεύματα να πάρουν θέσεις σε προάστιο της Δαμασκού έδωσε, κατά τη διάρκε...


Συντάκτης: Σ. Θεοδωρόπουλος
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, εντολή στα στρατεύματα να πάρουν θέσεις σε προάστιο της Δαμασκού έδωσε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, την ώρα που η επέμβαση των τεθωρακισμένων του στρατού στην πόλη Ντεράα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 35 αντικαθεστωτικών και μαζί τη διεθνή κατακραυγή.
Σύμφωνα με ανώνυμες μαρτυρίες, περίπου 2.000 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας πήραν θέσεις στο προάστιο Ντουμά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στήνοντας σημεία ελέγχου και σημεία εξακρίβωσης της ταυτότητας κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και να συλλάβουν υποστηρικτές των δημοκρατικών διαδηλωτών.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος τη Δευτέρα στην Ντεράα, χρησιμοποιήθηκαν οι άντρες της Μηχανοκίνητης Μεραρχίας που διοικείται από τον αδερφό του προέδρου Μάχερ.
Εν τω μεταξύ, η πόλη Ντεράα παραμένει για δεύτερη ημέρα χωρίς τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ όπως επισημαίνει η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας, Σαβάσια, εξαντλούνται τα αποθέματα σε παιδικό γάλα και σε αίμα στα νοσοκομεία της πόλης όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 70 τραυματισμένοι από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης τη Δευτέρα. Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν καταδίκασε τη Σύρια για τη βία ενάντια στους διαδηλωτές. Ζήτησε μάλιστα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις πρόσφατες δολοφονίες διαδηλωτών, τονίζοντας ότι οι συριακές αρχές έχουν υποχρέωση να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε πως η Σύρια είναι σε θέση να διεξάγει από μόνη της και χωρίς εξωτερική βοήθεια απόλυτα ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα στο θέμα των θανάτων αντικυβερνητικών διαδηλωτών. «Η Συρία έχει κυβέρνηση και έχει και οργανωμένη πολιτεία» επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο Μπασάρ Τζαάφαρί, αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούσαν την κλήση από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.
«Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας μόνοι μας, οποιαδήποτε έρευνα με απόλυτη διαφάνεια. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε» είπε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Τζαάφαρί, την ώρα που τα μέλη του, αποτύγχαναν να καταλήξουν σε μια ανακοίνωση καταδίκης της κυβέρνησης της Συρίας για το αιματοκύλισμα της Δευτέρας στην πόλη Ντεράα.
«Λυπούμαστε για ότι συνέβη, αλλά και εσείς δεν θα πρέπει να αγνοείτε το γεγονός ότι, αυτή η αναταραχή και οι βίαιες διαμαρτυρίες, σε κάποιες από τις πτυχές τους, εμπεριέχουν κρυφές ατζέντες» τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ξένες κυβερνήσεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία.
Στο περιθώριο των νέων σεναρίων, που διακινούνται τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και φέρουν το καθεστώς της Συρίας να υποστηρίζεται από το Ιράν και τον πρόεδρό του Αχμαντινεντζάντ, για να καταπνίξει την επιχειρούμενη λαϊκή εξέγερση, ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Άσαντ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να «προχωρήσει στη σύσταση μιας εθνικής επιτροπής έρευνας και εξέτασης των συνθηκών που οδήγησαν στις απώλειες από τις τάξεις των πολιτών».
Λιβύη
Έπειτα από την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από τη Μιζουράτα, το Σαββατοκύριακο, υπό την πίεση των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών επιδρομών, το καθεστώς επανήλθε βομβαρδίζοντας τo λιμάνι της πόλης, που μετρά ήδη περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Η Μιζουράτα, σημειώνεται, είναι η μόνη πόλη της δυτικής Λιβύης που βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Εκατοντάδες κάτοικοι και πολλοί μετανάστες από την Αφρική, αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περίμεναν στο λιμάνι τον κατάπλου του Red Star 1, αλβανικό πλοίο που έχει ναυλωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και όλοι προσπάθησαν πανικόβλητοι να κρυφτούν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί.
Λίγες ώρες αργότερα ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις για τον έλεγχο του λιμανιού, μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.
Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη, επισημαίνεται, βρίσκονται πλέον στην έκτη εβδομάδα και, όπως διαφαίνεται, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα υπάρξει μία στρατιωτική στροφή που θα οδηγήσει στη σύντομη λήξη του πολέμου, ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικά «ρήγματα» στους κόλπους της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι, ώστε να επισπευστεί μία πολιτική λύση.
Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε εκ νέου τη συμμαχία κρατών που επιβάλλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν έχει καμία εντολή-εξουσιοδότηση να σκοτώσει τον Μουαμάρ Καντάφι.
«Είχαν πει ότι δεν θέλουν να σκοτώσουν τον Καντάφι. Τώρα, κάποιοι αξιωματούχοι λένε, 'ναι, προσπαθούμε να σκοτώσουμε τον Καντάφι'» δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δανία. Εν τω μεταξύ, η επόμενη σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5η Μαΐου στη Ρώμη, όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου