Το κυπριακό διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το κυπριακό διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Το Κυπριακό έρχεται να προστεθεί στα σημεία αντιπαράθεσης που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας σε διαδ...

Το Κυπριακό έρχεται να προστεθεί στα σημεία αντιπαράθεσης που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας σε διαδικασία μάλιστα ανακατανομής τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει σε ακριβή, κοινή και συγκεκριμένη επί της ουσίας θέση για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Άναστασιάδη και Έρογλου στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος. 

Ευθύς εξαρχής απορριπτικοί της προωθούμενης λύσης είναι τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά κυρίως η Σοσιαλιστική Τάση που συσπειρώνει τους Πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Μητρόπουλο να καταθέτει ξεχωριστή εισήγηση χαρακτηρίζοντας την προωθούμενη λύση χειρότερη και απ’ το Σχέδιο Ανάν του 2004. Επιφυλάξεις μάλιστα φέρεται να εκφράζει και η ΚΟΕ, του Ρούντι Ρινάλντι.

Απ’ την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει χαμηλούς τόνους, εμφανίζεται καταρχήν θετικός στη διαδικασία των συνομιλιών και προτείνει ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί αφού προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και γίνει περισσότερο σαφής η κατάσταση μέσα στον Κυπριακό λαό και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. Ήδη σε αυτό το κλίμα «μετριοπάθειας» βρίσκονται οι μέχρι τώρα επίσημες τοποθετήσεις της Κουμουνδούρου χωρίς να μπαίνουν στα επίμαχα ζητήματα του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου.

Αντίθετα οι διαφωνούντες με τη θέση Τσίπρα ζητούν ευθύς εξαρχής καταδίκη του νέου σχεδίου και επισημαίνουν ότι αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μπορεί να βρεθούν ενώπιον τετελεσμένων που θα αποτελέσουν «δεσμά» για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το ρόλο των ΗΠΑ αλλά και των άλλων «ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» έχει καταγγείλει η Αριστερή Πλατφόρμα μέσω της Ίσκρα ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εισήγηση του Αλέξη Μητρόπουλου εκ μέρους των Πασοκογενών στην Πολιτική Γραμματεία, τονίζοντας ότι «Η επιχειρούμενη διευθέτηση του Κυπριακού είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής διευθέτησης του νέου status στη ΝΑ Μεσόγειο από τις δεσπόζουσες ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ». Αμφότεροι επισημαίνουν και συνδέουν το θέμα με την οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Αλέξης Μητρόπουλος μάλιστα επισημαίνει στην εισήγησή του ότι η αποδοχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τώρα (συνομιλίες Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων) είναι «τορπίλη» για τον αντιμνημονιακό προσανατολισμό μιας κυβέρνησης της Αριστεράς!

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ούτε και στο στρατόπεδο της μειοψηφίας φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και όχι πλήρης σύμπνοια γύρω απ’ το θέμα μιας ευθύς εξαρχής απορριπτικής στάσης στις διαπραγματεύσεις στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όπως ο προερχόμενος απ’ την τροτσκιστική Διεθνιστική Εργατική Αριστερά Αντώνης Νταβανέλλος με άρθρο του στην ιστοσελίδα της οργάνωσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η κοινή δήλωση υπογραμμίζει ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Από την άποψη αυτή δεν είναι φρόνιμο να τοποθετηθεί κανείς και ιδιαίτερα η Αριστερά με έναν τρόπο οριστικό και δεσμευτικό πριν ενημερωθεί πιο ουσιαστικά» και προσθέτει ότι είναι επείγον να ανοίξει μια συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ για τα κριτήρια με τα οποία θα προσεγγίσει το ζήτημα η Αριστερά.

Υπενθυμίζουμε ότι πρώτο το Antinews είχε αναδείξει το πρόβλημα που δημιουργεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί με σαφήνεια στις εξελίξεις που υπάρχουν στο Κυπριακό, εξαιτίας της πρόσδεσής του στο άρμα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας αντιΜέρκελ συμμαχίας, στο άρθρο μας «Το Κυπριακό και η πρόσδεση του ΣΥΡΙΖΑ στον αμερικανικό παράγοντα» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου