Φρένο από τρόικα στις παροχές από το πλεόνασμα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Φρένο από τρόικα στις παροχές από το πλεόνασμα

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των ελεγκτών. Ποια ε...

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των ελεγκτών. Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2013 εκφράζει η τρόικα, όπως προέκυψε έπειτα από τη συνάντηση την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι ξεκινούν οι εργασίες για τη σύναψη κειμένου συμφωνίας με τους δανειστές μας, ενώ παραμένει αβέβαιο εάν θα επιτευχθεί συμφωνία έως τις 10 Μαρτίου.

Η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Κυριακής.

Στελέχη του υπουργείου μετά το πέρας της συνάντησης εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα και όπως είπαν εισήλθαν πλέον στην «καρδιά της διαπραγμάτευσης».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε επί κειμένου (σ.σ. σχεδίου συμφωνίας) και με τους συναρμόδιους υπουργούς».

Το συγκεκριμένο στέλεχος εκτίμησε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς όπως είπε «όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη».

Αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα επίτευξης συμφωνίας

Ο ίδιος παράγοντας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον χρονικό ορίζοντα των διαβουλεύσεων, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί πάση θυσία να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στη σημερινή συνάντηση, κατά την οποία ήταν παρόντα τόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, εξετάστηκαν κυρίως το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014- 2015 και η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο», αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το 2014.

«Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ' επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.

Όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών, από την άλλη πλευρά, φέρονται αντίθετοι με τη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας.

Άλλα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και η διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο.


Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζητούν από την τρόικα να μην εξετάζει κάθε μέτρο αποσπασματικά, αλλά να δει την «πλήρη εικόνα» που αποδεικνύει τη θετική πορεία της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου