Αλαζονικός ο Βενιζέλος: Επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας - Ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Αλαζονικός ο Βενιζέλος: Επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας - Ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο

«Απορρίφθηκε ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών «προκύπτει η από...

«Απορρίφθηκε ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ

Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών «προκύπτει η απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «η κοινωνία έστειλε ισχυρά μηνύματα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι από το αποτέλεσμα καθίσταται επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης «στο φως των νέων δεδομένων».

«Η βάση της παράταξης έστειλε καθαρό μήνυμα ότι εμείς είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι το σημερινό αποτέλεσμα καθιστά επιτακτική την «ενότητα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης» -κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί «με άμεσες πρωτοβουλίες, που θα ολοκληρωθούν με ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες για την εθνική συσπείρωση, πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, θα συνεδριάσουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του Κινήματος.

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Ευχαριστώ από καρδιάς τους πολίτες, που στήριξαν με τη ψήφο τους την δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τους ευχαριστώ γιατί ψήφισαν το ψηφοδέλτιό μας στις ευρωεκλογές και τα υπεύθυνα, προοδευτικά, ενωτικά και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Συγχαίρω για την επιτυχία τους όλους εκείνους που εξελέγησαν και ανήκουν στο συνταγματικό τόξο, ιδιαίτερα φυσικά τους δικούς μας ανθρώπους, της ευρύτερης παράταξης που έδειξαν πόσο βαθιές ρίζες έχει μέσα στην κοινωνία και μέσα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους 42 υπέροχους υποψήφιούς μας στις ευρωεκλογές, αλλά και τους βουλευτές μας και τα άλλα μάχιμα στελέχη που έδωσαν τη μάχη στις περιφέρειές τους και σ’ όλη την Ελλάδα.

Η κραυγαλέα αποτυχία των exit polls την προηγούμενη Κυριακή λειτούργησε ευεργετικά για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα. Έθεσε φραγμό σε απροκάλυπτες προσπάθειες συστηματικής νόθευσης των εντυπώσεων επί μήνες, με βασικό στόχο και θύμα το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, τη δημοκρατική παράταξη, τον πυλώνα της σταθερότητας στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Τσίπρα ζήτησε την προηγούμενη Κυριακή οι σημερινές εκλογές να θεωρηθούν δημοψήφισμα για την κυβερνητική σταθερότητα και την εθνική στρατηγική. Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών προκύπτει η καθαρή απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα.

Η πολιτική της τεχνητής επέλασης δεν απέδωσε. Δεν δημιούργησε καμία δυναμική. Η οροφή του ΣΥΡΙΖΑ του 2012 είναι δεδομένη. Η τεχνητή πόλωση άφησε αδιάφορη τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ο συμβολικός εμφύλιος πόλεμος, βασισμένος στις χυδαιολογίες, τα ψέματα, τους εκβιασμούς και τις απειλές δεν πέρασε.

Η κοινωνία προφανώς και μας έστειλε ισχυρά μηνύματα που τα καταλαβαίνουμε, τα νιώθουμε, τα σεβόμαστε. Ξέρουμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής και της αξιοπρέπειάς τους. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μακροχρόνια άνεργος, να έχεις χάσει μεγάλο μέρος από τα εισοδήματά σου, να αγωνίζεσαι κάθε μέρα με τη ψυχή στο στόμα για να τα βγάλεις πέρα.

Όμως, τώρα βγάζουμε επιτέλους το κεφάλι μας από το νερό. Μπορούμε να αναπνεύσουμε ως χώρα ξανά. Να αποκαταστήσουμε αδικίες. Να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Παρά, λοιπόν, τις δυσκολίες και τις εύλογες δυσαρέσκειες, η χώρα διάλεξε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και σταθερότητα η εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο.

Είναι δική μας υποχρέωση -και προσωπικά δική μου- να διασφαλίσουμε το προοδευτικό πρόσημο της σταθερής αυτής πορείας. Η προοδευτική σταθερότητα δεν είναι στασιμότητα, αλλά επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση και της επανόδου στην ομαλότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας, ουσιαστικά ισότιμης με τις άλλες. Επιτάχυνση στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με άξονα την καταπολέμηση της ανεργίας. Όσο γίνεται ταχύτερη αποκατάσταση αδικιών.

Είχα ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν, λέγοντας καθαρά τη θέση τους για τον προσανατολισμό της χώρας, χωρίς να αφήσουν σε κάποιους να ερμηνεύουν τη ψήφο τους, θέλοντας να δημιουργήσουν πολιτική κρίση τη στιγμή που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση.

Χαίρομαι γιατί αυτή η απλή, δημοκρατική αλήθεια έγινε σε σημαντικό βαθμό αντιληπτή. Αυτό που τώρα χρειαζόμαστε πρωτίστως είναι να ενώσουμε το έθνος που κάποιοι το διχάζουν στη λανθασμένη και ξεπερασμένη βάση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και να κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Είναι προφανώς επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας υπό το φως όλων των νέων δεδομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινωνικής βάσης στήριξης της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε ως κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης.

Θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει στο δικό του επίπεδο πρωτοβουλίες αναγκαίες για την εθνική συσπείρωση, πέραν της κυβερνητικής συνεργασίας, τη συστράτευση, αλλά και την προστασία των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών και αξιών.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς στις ευρωεκλογές -πέραν της παρουσίας μας σε δήμους και περιφέρειες– διέψευσε τις επιθυμίες των αντιπάλων της παράταξης και της σταθερότητας.

Το ιστορικό μέγεθος της παράταξης δεν χωράει βέβαια ούτε στα σημερινά ποσοστά, ούτε στα ποσοστά του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Η βάση όμως της παράταξης έστειλε σήμερα ένα καθαρό μήνυμα σε αυτούς που, ξέροντας ότι εμείς είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας, μας είχαν βάλει στο στόχαστρο με μίσος και διάθεση απαξίωσης.

Το σημερινό αποτέλεσμα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ενότητα της ευρύτατης δημοκρατικής παράταξης, ως παράταξης προόδου, ευαισθησίας, ανανέωσης, σταθερότητας και ευθύνης. Η πόρτα της συνεργασίας και της συσπείρωσης είναι πάντα ανοικτή με σεβασμό σε όλους.

Είναι προσωπική μου υποχρέωση να διασφαλίσω τη συνέχεια και την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής με άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να κορυφωθούν με ένα πραγματικά ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο.

Φίλες και φίλοι, ας συνεχίσουμε ενωμένοι ως έθνος και ως κοινωνία.

Κερδίζουμε ένα δύσκολο εθνικό, ιστορικό στοίχημα.

Κερδίζουμε ξανά τη θέση που μας αξίζει ως έθνος μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο κόσμο.


Σας ευχαριστώ.»

Από "Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου