Η Τουρκία ξεκίνησε την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την Κύπρο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Τουρκία ξεκίνησε την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την Κύπρο

Η Άγκυρα προσπαθεί να εφαρμόσει στο Idlib και τον Afrin το ίδιο σχέδιο που εφαρμόστηκε κάποτε σε αυτό το νησί - δημιουργώντας μια εντ...



Η Άγκυρα προσπαθεί να εφαρμόσει στο Idlib και τον Afrin το ίδιο σχέδιο που εφαρμόστηκε κάποτε σε αυτό το νησί - δημιουργώντας μια εντελώς ανεξάρτητη κρατική οντότητα εκεί...

Γράφει ο Andrey Manchuk - πολιτικός επιστήμονας
Πηγή: vz.ru

Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό μέρος, σε μια από τις κορυφές των ορέων της Κερύνειας. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου και των Σταυροφόρων, που χρησιμοποίησαν το γραφικό φρούριο για να ελέγξουν το πέρασμα. Το 1974, οι αρχαίες οχυρώσεις χρησιμοποιήθηκαν και πάλι για τον επιδιωκόμενο σκοπό τους - κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όταν η δύναμη προσγείωσης, που έφτασε από την ηπειρωτική χώρα μαζί με τοπικές παραστρατιωτικές ομάδες τουρκικών εθνικιστών, κατέλαβε το αρχαίο λιμάνι της Κερύνειας, μετονομάζοντάς το με τον δικό της τρόπο - στο Γκίρν.

Μια όμορφη μικρή πόλη έγινε μέρος της μη αναγνωρισμένης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και ο περισσότερος τοπικός πληθυσμός - Έλληνες και Μαρωνίτες (Χριστιανοί Άραβες) - έφυγαν μαζικά νότια, αφήνοντας τα σπίτια τους για πάντα.

Τώρα υπενθυμίζεται ένα μνημείο κοντά στο κάστρο. Δίπλα βρίσκεται η βάση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, που φυλάσσουν ένα στρατηγικά σημαντικό βουνό. Περιβάλλεται από έναν φράκτη με συρματόπλεγμα, στην οποία τοποθετούνται αφίσες που απαγορεύουν τη φωτογραφία. Αφού ανέβηκε το πρωί, παρατηρήσαμε την αναζωογόνηση γύρω από - παραμάμιτρινα ντυμένα με καμουφλάζ που πυροβόλησαν από πολυβόλα και καραβάνια, με στόχο έναν στόχο σε μια απομονωμένη οροσειρά.


Προφανώς, υπήρχε κάτι σαν επείγουσα στρατιωτική συγκέντρωση. Και μετά από λίγο εμφανίστηκε στο δρόμο ένα τζιπ του στρατού. Ένας αξιωματικός βγήκε από αυτόν, ο οποίος δήλωσε ότι το έδαφος ήταν κλειστό λόγω στρατιωτικών ασκήσεων και ότι όλα τα μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα έπρεπε να φύγουν αμέσως από τα ύψη δίπλα στο κάστρο.

Η νευρικότητα της κατάστασης που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στο έδαφος της Βόρειας Κύπρου οφειλόταν σε γεγονότα στη γειτονική Συρία, όπου εντάθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του τουρκικού στρατού, των ισλαμικών αντιπροσώπων του και των στρατευμάτων της κυβέρνησης Assad, στηριζόμενη στην υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.

Η μη αναγνωρισμένη τουρκική δημοκρατία βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο των εκδηλώσεων - απέχει μόνο 65 χιλιόμετρα από την ίδια την Τουρκία και σε καλό κλίμα οι ορεινές ακτές της είναι ορατές από την Κερύνεια. Η Συρία είναι λίγο περισσότερο - 100 χιλιόμετρα, αλλά αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη απόσταση για τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο. Και οι καπετάνιοι από την Κερύνεια, που κάποτε ήταν γνωστή βάση μεσογειακών πειρατών, δεν έχουν την αντίθεσή τους να κερδίζουν επιπλέον χρήματα μεταφέροντας αναγκαστικούς μετανάστες, προσπαθώντας να τις μεταφέρουν κρυφά στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και της Κω.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή είναι η ίδια διαδρομή που πέρασε το περίφημο "Κερύνεια" κατά το τέταρτο αιώνα π.Χ. - το μοναδικό επιβλητικό παλαιό πλοίο που εκτίθεται τώρα στο τοπικό μουσείο ναυαγίου και θεωρείται το εθνικό σύμβολο ολόκληρης της Κύπρου - διακοσμώντας με την εικόνα του Το Eurocent κόπηκε στο νότιο τμήμα του νησιού.

Μερικές φορές αυτά τα σκάφη παρεμποδίζουν. Στο τέλος του περασμένου έτους, η ακτοφυλακή της ΕΕ κράτησε ένα σκάφος που μεταφέρει 122 παράνομους μετανάστες από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών. Και τον περασμένο Δεκέμβριο καταδικάστηκαν πέντε Κύπριοι λαθρέμποροι στην Κύπρο, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για εμπορία και παράνομο λαθρεμπόριο μεταναστών στη Μέση Ανατολή. Οι τουρκικές αρχές αντιδρούν σε αυτήν την ανθρώπινη κυκλοφορία εξαιρετικά ρεαλιστικά, ανάλογα με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Μερικές φορές καθυστερούν τα σκάφη που είναι γεμάτα με ανθρώπους, τα ρυμουλκούν πίσω στην ηπειρωτική χώρα και μερικές φορές δεν τα εμποδίζουν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας - όπως φημολογείται ότι συμβαίνουν σε αυτήν την περιοχή όλες τις τελευταίες μέρες.

Οι αρχές της μη αναγνωρισμένης μεσογειακής δημοκρατίας, κατά κανόνα, δεν τιμωρούν τους καπετάνιους λαθρεμπορίου. Πιστεύεται ότι βοηθούν τους συμπατριώτες τους και το σημαντικότερο, όλοι καταλαβαίνουν ότι οι απόγονοι των πειρατών πρέπει κάπως να κερδίσουν χρήματα στις ειδικές συνθήκες της ΤΔΒΚ, απομονωμένες από οικονομική και πολιτική άποψη, όπου ο πληθυσμός ζει από τουρίστες που προέρχονται από το νότιο τμήμα της Κύπρου, .

Επιπλέον, η ίδια η Άγκυρα διευκολύνει τη μετεξέλιξη από την ηπειρωτική χώρα προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των κατοίκων του ελεγχόμενου τμήματος του νησιού που χωρίστηκε μετά το 1974. Εξάλλου, οι πόλεις και τα χωριά της Βόρειας Κύπρου δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τη μαζική έξοδο του ελληνικού πληθυσμού, που υπήρξε θύμα εθνοκάθαρσης ευρείας κλίμακας των εδαφών που καταλήφθηκαν κατά την εισβολή.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στην πόλη της Αμμοχώστου, η οποία καλείται στην τουρκική Gazimagusta. Η αρχαία πρωτεύουσα των σταυροφόρων, που κυβέρνησε η γαλλική δυναστεία Lusignan, ήταν διάσημη για τον καθεδρικό ναό που μετατράπηκε σε τζαμί, που αντιγράφηκε από τη βασιλική της Ρώμης και τα γραφικά ερείπια πολυτελών γοτθικών κτιρίων μεσαιωνικών χρόνων. Αλλά τώρα οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να δουν άλλα ερείπια, διαβόητα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την εγκαταλελειμμένη συνοικία των Varosha - ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, κλαμπ, κτίρια κατοικιών που βρίσκονται στις όχθες μιας θαυμάσιας παραλίας, όπου η Brigitte Bardot και η Elizabeth Taylor ξαναγύρισαν.


Ο τουρκικός στρατός ανάγκασε τους Έλληνες να εγκαταλείψουν την πόλη μέσα σε 24 ώρες - ωστόσο, η περιουσία μιας πλούσιας τουριστικής περιοχής ανήκε σε πολίτες από όλο τον κόσμο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ειδικό ψήφισμα που απαγόρευσε τη χρήση των κτιρίων που είχαν συλληφθεί. "Οι προσπάθειες για την κατοίκηση οποιουδήποτε τμήματος της συνοικίας Βαρόσα από οποιονδήποτε άλλο από τους κατοίκους της είναι απαράδεκτες", αναφέρει το κείμενο αυτού του εγγράφου. Και τα διεθνή δικαστήρια διώκουν τους ιδιοκτήτες που έχουν καταλάβει τα σπίτια άλλων ανθρώπων.

Περνούσαμε στην περίμετρο της περιφραγμένης περιοχής, όπου υπάρχουν επιγραφές που απαγορεύουν κάθε φωτογραφία ή βιντεοσκόπηση - και στη διάσημη παραλία υπάρχουν ειδικοί πύργοι από τους οποίους οι στρατιώτες αναζητούν φωτογράφηση των ερειπίων των τουριστών. Ο άδειος μισός αιώνας, η Βαρόσα, μου θυμίζει περισσότερο το γνωστό Pripyat - με τη διαφορά ότι η ακτινοβολία αντικαθίσταται εδώ από αόρατες ακτίνες ανθρώπινου μίσους και εχθρότητας. Δυτικοί σκηνοθέτες δεν τραβάνουν δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές για τον τόπο αυτό, ώστε να μην προσβάλλουν έναν σύμμαχο στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ και να μην διαφημίζουν τον ασυνείδητο ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι ήταν οι πραγματικοί αθλητές των τραγικών γεγονότων του 1974 - πιέζοντας τους Ελληνοτουρκικούς εθνικιστές στα μέτωπά τους.


Αλλά η ίδια η εμφάνιση εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αρχοντικών υποδηλώνει εύγλωττα ότι η κατάσταση στο νησί είναι από καιρό αδιέξοδο για τις τοπικές αρχές. Και σε αυτές τις γειτονιές μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και δεν φοβούνται τους διεθνείς νόμους - απλά επειδή δεν έχουν τίποτα να χάσουν. 

Οι παρατηρήσεις του τουρκικού τμήματος της Κύπρου είναι πολύ συναφείς και οι διαδικασίες που διεξάγονται σε αυτό έχουν από καιρό αξίζει να το δούμε. Σύμφωνα με τους ίδιους τους Κυπρίους, η Άγκυρα προσπαθεί να εφαρμόσει στο Idlib και τον Afrin το ίδιο σχέδιο που εφαρμόστηκε κάποτε σε αυτό το νησί - δημιουργώντας μια εντελώς ανεξάρτητη κρατική οντότητα εκεί, προκειμένου να προσπαθήσει στη συνέχεια να αφομοιώσει αυτά τα εδάφη ως μέρος του έργου της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν είναι μυστικό ότι τα περιγράμματα της εδώ και καιρό ονειρεύονται τον Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες συγκρούσεις οδηγούν ανά πάσα στιγμή σε μαζική έξοδο ανθρώπων που διαφεύγουν από τη σύγκρουση, οι οποίοι κινούνται τώρα κάπου κοντά στην ακτή της Κύπρου με πειρατικά σκάφη λαθρεμπόρων - όπως κανείς δεν χρειάζεται ομήρους πολέμου γεωπολιτικών συνδυασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου