Τσιόδρας για κορωνοϊό: «Με αλληλεγγύη και lockdown είχαμε 80% επιτυχία...» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τσιόδρας για κορωνοϊό: «Με αλληλεγγύη και lockdown είχαμε 80% επιτυχία...»

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί, όπως επιπτώσεις και άγνωστα προσώρας συμπτώματα της πανδημίας, τα οποία χρή...



«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί, όπως επιπτώσεις και άγνωστα προσώρας συμπτώματα της πανδημίας, τα οποία χρήζουν μελέτης για το μέλλον...»

«Να αποφεύγουν το φόβο και τον πανικό» απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού συνέστησε στους πολίτες ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και επισήμανε ότι χάρη στην αλληλεγγύη και το lockdown η Ελλάδα πέτυχε κατά 80% να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό.

Αναφερόμενος σε στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα, σκιαγράφησε την κατάσταση με τη μάχη κατά του κορονοϊού και έδωσε έμφαση στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στην οριζοντιοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Εξίσου ο κ. Τσιόδρας ανέδειξε την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη, με την παροχή υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, όπως μάσκες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η πανδημία ανέδειξε τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης και αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα που πρέπει να να ενστερνιστούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, υπογραμμίζοντας πως «μαζί θα το παλέψουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα και κάνοντας ένα απολογισμό, αρχικά σημείωσε πως η Ελλάδα ξεκίνησε τις πρώτες προληπτικές ενέργειες ένα μήνα πριν το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2020 με ασκήσεις προσομοιώσεων στο προσωπικό στα νοσοκομεία κ.α, την πρόσληψη 4150 ατόμων που διασφάλισαν την επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα οποία, όπως τόνισε, «είναι σημαντικό να μείνουν μόνιμα» στο σύστημα υγείας.

Αναφέρθηκε στον αγώνα που έκανε το κράτος για την εξεύρεσης υγειονομικού εξοπλισμού (μάσκες, γάντια κ.α) σε διεθνές επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα για την έκβαση της πανδημίας υπήρξε η ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να καλύψει τους ασθενείς, σε περίπτωση που χρειαζόταν ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε αρχικά η αναλογία κρεβατιών- ασθενών ήταν 5.5 προς για 100.000 άτομα και έφτασε 9.4 προς 100.000 άτομα στο τέλος Απρίλιου 2020 και συμπλήρωσε ότι συνεχίζεται η ενίσχυση των ΜΕΘ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αποτελεσματικότητα της «σκληρής καραντίνας» αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στο γεγονός ότι η παραπάνω αναλογία διαμορφώθηκε τελικά ως 2.6 / για 100.000 άτομα, με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας να προσδιορίζει το ποσοστό επιτυχίας του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» στο 80%.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα τεστ που έφτασαν τα 3.000 ημερησίως, από 800 αρχικά και τη βοήθεια που προσφέρεται από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα, οι οποίες «βοηθούν τρομερά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα», ενώ συμπλήρωσε πως με βάση τα μαθηματικά μοντέλα και μετά τη μελέτη 3.000 δειγμάτων διαπιστώνεται ότι νόσησε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το εμβόλιο, εξήγησε ότι «δεν θέλουμε να πάμε εξαιρετικά γρήγορα αλλά να είμαστε επιτυχημένοι» και επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί», όπως επιπτώσεις και άγνωστα προσώρας συμπτώματα της πανδημίας, τα οποία χρήζουν μελέτης για το μέλλον.

Ακόμα, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες μπροστά στο ενδεχόμενο επανάληψης, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε «να ψηφιοποιηθεί όλη η διαδικασία», αλλά και να υπάρξει πλήρης οργάνωση σε επίπεδο δικτύου και υποδομών για τις «απομακρυσμένες, μη αστικές περιοχές» της Ελλάδας.

Την προσφορά του Σωτήρη Τσιόδρα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και την οριζοντιοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, εξήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, 

«Για εμάς τους Έλληνες τους τελευταίους μήνες ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει γίνει ένα σύμβολο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε δύσκολα προβλήματα με έναν ανθρώπινο τρόπο, σεβόμενοι την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «μείναμε έκπληκτοι από την ανθρώπινη προσέγγιση σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου