Άλλη μια διπλωματική ήττα - Πρωτοκολλήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Άλλη μια διπλωματική ήττα - Πρωτοκολλήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ

  Η πρωτοκόλληση στον ΟΗΕ, δεν είναι μια ασήμαντη, τυπική διαδικασία όπως θέλουν να μας την παρουσιάζουν. Ενώ  βρίσκεται σε εξέλιξη μια μα...

 




Η πρωτοκόλληση στον ΟΗΕ, δεν είναι μια ασήμαντη, τυπική διαδικασία όπως θέλουν να μας την παρουσιάζουν.


Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα, η Κύπρος η Γαλλία και άλλες χώρες ζητούν  στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, να γίνει σαφές ότι αν συνεχίστει στην ανατολική Μεσόγειο η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί θέμα κυρώσεων, ο ΟΗΕ επέλεξε την ίδια στιγμή και ενω είχε καθυστερήσει  για μήνες από τον περασμένο Φεβρουάριο να προχωρήσει στην πρωτοκόληση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκόλλησε απόψε το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, δηλαδή της ΑΟΖ που οι δύο χώρας υποστηρίζουν ότι έχουν, υφαρπάζοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Για να καταπιούν τη νέα νέα διπλωματική ήττα πηγές του ΥΠΕΞ χαρακτηρίζουν το γεγονός ως μια «Τυπική και τεχνική την διαδικασία» αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η διεθνής νομοθεσία, όπως καταγράφεται πλέον στον ΟΗΕ, είναι υπέρ της Τουρκίας!

Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία έχει λάβει την μορφή επίσημου εγγράφου και ενέχει την ισχύ αναγνώρισης από όλα τα μέλη του ΟΗΕ.

H αντίδραση της Αθήνας

Οπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι: «Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ.

H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η εν λόγω “συμφωνία” είναι  παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα».

Ήταν αναγκασμένος ο ΟΗΕ να προβεί στη πρωτοκόλληση;

Από τη στιγμή που το Λιβυκό Κοινοβούλιο , το οποίο είναι ο μόνος θεσμός στη Λιβύη που εχει δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ , στην οποία έλεγε οτι δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκο μνημόνιο και οτι αυτό είναι ανυπόστατο... ο ΟΗΕ όφειλε να μη την πρωτοκολλησει, ως μη γενόμενη, ως ανυπόστατη..

Επομένως μετα την εξέταση των ενστάσεων της Ελλάδας και του Λιβυκου Κοινοβουλιου και τον έλεγχο απο τη νομική του υπηρεσια, ο ΟΗΕ με καθαρά πολτικα κριτήρια, αποφάσισε την πρωτοκόλληση του Τουρκολιβυκου μνημονίου , αναγνωριζοντας επίσημα την υπαρξη του και δινοντας του έμμεσα μια νομικη υποσταση.

Τελος, πρέπει να τονίσουμε πως οτι πρωτοκολλειται απο τον ΟΗΕ, δημιουργεί τετελεσμενα γιατι κατόπιν αυτού αναρτάται στους επίσημους ναυτικούς καταλόγους του ΟΗΕ..Κοινως η Λιβυη και η Τουρκιά μπορούν να μοιρασουν θαλασσια οικοπεδα, μεσα στα ορια τουτουρκολιβυκου μνημονιου..

Οπότε η πρωτοκολληση στον ΟΗΕ, δεν είναι μια ασήμαντη , τυπική διαδικασία όπως θελουν να μας την παρουσιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου