Μπάχαλο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Απορρίπτεται...για την ώρα η πρόταση του «λαγού» Μητσοτάκη για ψηφιακό πιστοποιητικό-διαβατήριο εμβολίου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Μπάχαλο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Απορρίπτεται...για την ώρα η πρόταση του «λαγού» Μητσοτάκη για ψηφιακό πιστοποιητικό-διαβατήριο εμβολίου

  «Κόκκινες ζώνες» στο χάρτη της Ευρώπης και κακοπαιγμένο θέατρο...!   «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα που θα μας κρατήσουν όλους ασφαλ...

 






«Κόκκινες ζώνες» στο χάρτη της Ευρώπης και κακοπαιγμένο θέατρο...!

 

«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα που θα μας κρατήσουν όλους ασφαλείς» υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού επισήμαναν, μεταξύ άλλων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τη βούληση της ΕΕ να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών για την πανδημία του νέου κοροναϊού.

«Πολύ σοβαρή» η κατάσταση

Τα μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κοροναϊού, όπως και η ιχνηλάτηση των επαφών ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» το πιστοποιητικό αυτό «θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια.

«Ανησυχούμε» για τις μεταλλάξεις

Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κοροναϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.

Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και « για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός».

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

 

Ο έλληνας πρωθυπουργός επεσημανε ότι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας.

Στόχος της Αθήνας είναι να διασφαλίσει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγειονομικής ασφάλειας στα ταξίδια, ώστε να διασωθούν κατά το μέγιστο δυνατόν φέτος τα έσοδα από την τουριστική σεζόν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει κυρίως την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία...τάχθηκε ενάντια στο μέτρο.

Κοινή λίστα πιστοποιημένων rapid test

Κατά τα λοιπά, παμψηφεί υιοθετήθηκε η πρόταση για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι βασικό για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.



 Το «όχι» της Μέρκελ

Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ. Την πρόταση που αφορά πρωτίστως τον τομέα του τουρισμού, είχε καταθέσει στην Κομισιόν ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά της η Γαλλία φαίνεται επίσης να είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

Υπέρ η Κομισιόν

Στην αντίπερα όχθη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 «Εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με τα κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Σχοινάς, εκφράζοντας την ελπίδα «να συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των προσεχών εβδομάδων».

Αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αφορά στη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων εντός της ΕΕ, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρώτον η αναγκαιότητα αυτού του πιστοποιητικού και δεύτερον η χρήση του. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, υπάρχουν ακόμα ερωτήματα όπως το πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία και κυρίως το πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όσων Ευρωπαίων πολιτών δεν εμβολιαστούν και κυρίως το πώς θα προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών της ΕΕ. «Χρειάζεται περισσότερος διάλογος», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού απαιτεί μια κατ΄αρχήν συμφωνία σε κοινούς στόχους και υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερος διάλογος.

Η Ελλάδα, αλλά και η Πορτογαλία, η Δανία και η Τσεχία ζήτησαν την εφαρμογή της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αφορά στη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων εντός της ΕΕ, ώστε τα κράτη - μέλη που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό (Κροατία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία) να μπορέσουν να προετοιμαστούν για την καλοκαιρινή σεζόν. Ωστόσο αυτή η πρόταση δεν βρήκε προς το παρόν υποστήριξη από άλλα κράτη - μέλη, τα οποία για δικούς τους λόγους το κάθε ένα, θεωρούν ότι η επίδειξη αρνητικού τεστ, αρκεί προς το παρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολλανδία δεν ήταν αρνητική στην πρόταση της Αθήνας, ωστόσο ζήτησε τη συμβουλή των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Υγείας στη Χάγη, τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Η Γερμανία, στρέφοντας το δάχτυλο στην Τσεχία, ζήτησε ακόμα και το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, σε περίπτωση που τα κράτη - μέλη δεν καταφέρουν να βρουν μια κοινή γραμμή, καθώς θα ήταν μεν το χειρότερο δυνατό σενάριο, αλλά δυστυχώς το μοναδικό σε περίπτωση που κάθε κράτος - μέλος ακολουθήσει τη δική του στρατηγική.

Η Γερμανία ζήτησε επίσης την ιδέα να απαγορευτούν όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωσης, απαγόρευση που θα αφορά και στους Ευρωπαίους πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

Τα κράτη - μέλη της Βαλτικής, ζήτησαν να επιτευχθεί συμφωνία για τον εμβολιασμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του 70% όλων των ενήλικων μέχρι το καλοκαίρι. Αναφορικά με τα εμβόλια που αναμένονται να εγκριθούν για κυκλοφορία εντός της ΕΕ, άπαντα τα κράτη - μέλη συμφώνησαν ότι είναι μια διαδικασία που επείγει και εξέφρασαν την ελπίδα τους το εμβόλιο της AstraZeneca να λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου