Τα επικίνδυνα «ζικ ζακ» και τα ήξεις αφήξεις του ΕΛΙΑΜΕΠ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τα επικίνδυνα «ζικ ζακ» και τα ήξεις αφήξεις του ΕΛΙΑΜΕΠ

  Είναι ακραίος και μισαλλόδοξος ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής; Το ΕΛΙΑΜΕΠ «καλλιεργεί τον ελεύθερο, ουσιαστικό και πλουραλιστικό διάλογο»,...

 




Είναι ακραίος και μισαλλόδοξος ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής;


Το ΕΛΙΑΜΕΠ «καλλιεργεί τον ελεύθερο, ουσιαστικό και πλουραλιστικό διάλογο», αποκλείοντας από τις διαλέξεις του φωνές που εκφράζουν άλλη πολιτική άποψη με εκείνη του Οργανισμού...;


Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολλές φορές και σε αρκετά άρθρα μου κατά το παρελθόν έχω αναφερθεί στο “Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής”, το γνωστό σε όλους μας ΕΛΙΑΜΕΠ, με πιο πρόσφατο το άρθρο μου της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου 2021 με τίτλο “Παντουρκισμός και ΕΛΙΑΜΕΠ”, όπου έγραφα:

«Το Μέγαρο Μαξίμου είναι χαμένο μέσα στην ανάγνωση των “μαθημάτων” του ΕΛΙΑΜΕΠ! Δηλαδή του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής”! Του συμβουλευτικού οργάνου του Μαξίμου, το οποίο έχουν “κορόνα στο κεφάλι τους” η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης και τόσοι άλλοι πολιτικοί κολοσσοί της Πατρίδος μας! Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) αυτοπροσδιορίζεται ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός παραγωγής έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988! 

Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος πρόσφατα κλήθηκε να υπερασπιστεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίθεση αμφισβήτησης που δέχτηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα!

Έτσι ο κ. Τσούκαλης σε άρθρο του που φιλοξένησαν “Τα Νέα” λέγει μεταξύ άλλων:

“Αν οι Τούρκοι συνομιλητές αρχίσουν να μιλάνε πολύ για γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση ενώ εμείς αρνούμαστε να συζητήσουμε καν για χωρικά ύδατα οχυρωμένοι πίσω από το νομικό δικαίωμα για επέκταση μέχρι 12 μίλια τότε οι διερευνητικές δεν θα έχουν πολύ μέλλον”!

Σε μια προσπάθεια επικρότησης της συνέχισης των διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, που ξεκίνησαν εν νέου στις 25 Ιανουαρίου!

Αλλά και μέσω ενός φοβικού κρεσέντο έναντι της Τουρκίας, καθώς και σε μια έμμεση αναγνώριση των “γκρίζων ζωνών” και της αποστρατικοποίησης των νησιών μας!

Μιλώντας για τα χωρικά ύδατα, τα οποία είναι η πάγια αποδεκτή τακτική της κυβέρνησης και η οποία άποψη εκφράστηκε από το 2017 στον ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου, από τον επικεφαλής σήμερα της διπλωματικής ομάδας των διερευνητικών συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη, Παύλο Αποστολίδη και ο οποίος τότε ισχυριζόταν:

“Οι διερευνητικές δεν αφορούν την διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας (μόνο) όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων”! Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο κ. Παύλος Αποστολίδης (Πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) είναι Μέλος του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ! Συμβουλευτικό Όργανο του Μαξίμου λοιπόν το ΕΛΙΑΜΕΠ, της πολιτικής του κατευνασμού και της ήπιας προσέγγισης με την Τουρκία για την επίλυση των “προβλημάτων μας”, προβλημάτων όπου η Ελλάς δεν ζητάει απολύτως τίποτε και η Τουρκία απαιτεί μέσω της συγκυριαρχίας του Αιγαίου με τα νησιά του, την συνδιοίκηση και συνεκμετάλλευση του ορυκτού του πλούτου! Σε πρώτη φάση βέβαια, γιατί σε δεύτερη αξιώνει την συγκυριαρχία της Θράκης μας κλπ.»!

Ο Νικήτας Κακλαμάνης “πυροβολεί” το ΕΛΙΑΜΕΠ…

 Βέβαια τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις κατά του ΕΛΙΑΜΕΠ από πολλούς πολιτικούς, διπλωμάτες, επιστήμονες γνώστες της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θεματολογίας κλπ.

Έτσι το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021 (μια ημέρα μετά το δικό μου άρθρο) δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα (στην πρώτη σελίδα και στις 8, 9 και 10) συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Αθηνών της ΝΔ και Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος διακρίνεται για την ευθύτητα των απόψεών του, χωρίς να μασάει τα λόγια του! Ενός έμπειρου πολιτικού, αφού επί πολλά χρόνια εκλέγεται από τον Αθηναϊκό λαό που δείχνει να τον εμπιστεύεται!

Στην εν λόγω συνέντευξη ερωτήθηκε και για το ΕΛΙΑΜΕΠ!

Ερώτηση:

Πάμε λίγο και στα εθνικά θέματα. Διερευνητικές επαφές. Γιατί μπήκαμε στη διαδικασία και θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη γενικότερη παρουσία του ΕΛΙΑΜΕΠ στη συζήτηση στην χώρα μας για τα Ελληνοτουρκικά:

Νικήτας Κακλαμάνης:

Κατ΄ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε – το έχω διαβάσει και στην εφημερίδα σας – ότι “διερευνητική επαφή” δε σημαίνει έναρξη ουσιαστικού διαλόγου (σ.σ. μακάρι να είναι έτσι, αλλά έχω τις αμφιβολίες μου). Πρόκειται για ομάδες τεχνοκρατών που συζητούν – αν συμφωνήσουν, κρατάω ιδιαίτερα μεγάλες επιφυλάξεις – ποια είναι τα θέματα τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στον διάλογο. Η Ελλάδα, παγίως και για χρόνια πολλά, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή κι αυτό δεν άλλαξε μέχρι σήμερα, αναγνωρίζει ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία. Η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν.

Όχι γενικά και αόριστα οι θαλάσσιες ζώνες όπως αναφέρουν οι “ειδήμονες” του ΕΛΙΑΜΕΠ! Ξεκαθαρίζω λοιπόν. Η αποκλειστική διαφορά μας με την Τουρκία είναι: Η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν…      

Ερώτηση:

Ποια είναι η γνώμη σας συγκεκριμένα για το ΕΛΙΑΜΕΠ;

Νικήτας Κακλαμάνης:

Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει γεμίσει – αν το δείτε διαχρονικά – από στελέχη της περιόδου Σημίτη. Επειδή είναι πρόσφατη και η επέτειος των Ιμίων, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν και στήριξαν τις Συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, όπου εκεί για πρώτη φορά “γκριζαρίστηκε” το Αιγαίο με συμφωνία, δυστυχώς, της τότε κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη. Συνεχίζουν το ίδιο μέχρι σήμερα. Αυτοί λοιπόν, εξυπηρετούν μια άλλη πολιτική, εξυπηρετούν κάποια άλλα συμφέροντα, τα οποία δεν μπορούν να λέγονται εθνικά συμφέροντα, πάντως. Ήμουν ανέκαθεν απέναντί τους. Ουδέποτε προσκλήθηκα να παρακολουθήσω ή να μιλήσω σε κάποια εκδήλωσή τους. Όχι ότι με ενδιαφέρει, αλλά προφανώς γνωρίζουν, ότι θα πω αντίθετα πράγματα, με ότι πιστεύουν. Αν πάντως υπάρχει αρραγές πολιτικό μέτωπο στην εθνική γραμμή που σας ανέφερα παραπάνω, με αφήνει παγερά αδιάφορο το τι λένε…      

Εκφράζει τα εθνικά δίκαια της Ελλάδος το ΕΛΙΑΜΕΠ;

 


Από τις απαντήσεις του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και ενός εκ των αρχαιότερων Βουλευτών της ΝΔ, δεν μπορώ παρά να μπω στον πειρασμό και να σχολιάσω: 

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης δεν πρέπει να συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική των αόριστων θαλασσίων ζωνών, αφού η θέση των “ειδημόνων” του ΕΛΙΑΜΕΠ ταυτίζεται με αυτή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη! Έτσι πιστεύω, πως εδώ έχουμε διαφοροποίηση της πολιτικής θέσεως του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής με αυτή του Πρωθυπουργού!  

Όπως επίσης, ο κ. Κακλαμάνης προφανώς διαφοροποιείται, από την στελέχωση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με ανθρώπους του Κώστα Σημίτη, αφού κατακρίνει τη στελέχωση του ΕΛΙΑΜΕΠ από Σημιτικούς! Αναφερόμενος δε και στην αποφράδα ημέρα των Ιμίων, επί ημερών Κώστα Σημίτη, να θυμίσουμε εμείς, πως ξέχασε (;;;) να την τιμήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος με την αμνησία του ιστορικού γεγονότος το “γκριζάρισμα” του Αιγαίου προς ευχαρίστηση του Τούρκου ισλαμοφασίστα Ρ. Τ. Ερντογάν!

Αλλά ειλικρινά με εκπλήσσει, η πολιτική ειλικρίνεια και το πολιτικό θάρρος  του Νικήτα Κακλαμάνη, αφού ομολογεί, πως:

“Αυτοί (το ΕΛΙΑΜΕΠ) εξυπηρετούν μια άλλη πολιτική, εξυπηρετούν κάποια άλλα συμφέροντα, τα οποία δεν μπορούν να λέγονται εθνικά συμφέροντα, πάντως. Ήμουν ανέκαθεν απέναντί τους.”!

Όσον αφορά την παραδοχή του κυρίου Κακλαμάνη, πως δεν τον έχουν καλέσει σε διάλεξη του ΕΛΙΑΜΕΠ, γιατί έχει αντίθετες απόψεις με τις απόψεις εκείνων, θα συμφωνήσω απόλυτα, αφού, όπως είχα γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου, στο ΕΛΙΑΜΕΠ δεν αντέχουν την αντίθετη άποψη!

Και είχα γράψει, πως την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, που στην Αθήνα πραγματοποίησαν “Δημόσια Συζήτηση” με θέμα: “Μας συμφέρει η Χάγη;” Και την οποία συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, με ομιλητές: Τον πρώην Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Παπανδρέου! Την Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην ΥΠΕΞ, Βουλευτή της ΝΔ, αδελφή του σημερινού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κόρη του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Τον Γιώργο Κατρούγκαλο, πρώην ΥΠΕΞ, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και βέβαια τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Χρήστο Ροζάκη! Όλοι οι παραπάνω ήταν υπέρμαχοι του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, που βεβαίως και δεν εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον της Κύπρου μας! Ήταν υπέρμαχοι της αναστολής – διακοπής της συνεργασίας Ελλάδος – Ρωσίας στην υλοποίηση των διακρατικών ενεργειακών συμφωνιών (της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) South Stream και Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, όπου η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως εκείνης της κοινοβουλευτικής περιόδου! Ήταν όλοι τους υπέρμαχοι της “Συμφωνίας των Πρεσπών” που παραχώρησε η Ελλάς, ελαφρά την καρδία, στους γείτονες Σκοπιανούς το όνομα, την γλώσσα και την εθνότητα της Μακεδονίας μας!

Ήταν όλοι τους υπέρμαχοι των καταστροφικών για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, Μνημονίων! Ο Γιώργος Παπανδρέου υποχρέωσε την Ελλάδα να “αλυσοδεθεί” στις δαγκάνες του Διεθνούς Συστήματος (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ στις 23 Απριλίου 2010)! Η Ντόρα Μπακογιάννη στις 6 Μαΐου 2010 διαγράφεται από τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, γιατί ενώ σύσσωμη η ΝΔ καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, εκείνη μόνη από την Κ.Ο. της ΝΔ το υπερψήφισε, μη υπακούοντας στην κομματική πειθαρχία καταψηφίσεως του Μνημονίου! Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν από τους κύριους υποστηριχτές της κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του τρίτου Μνημονίου!

Βέβαια σε εκείνο το κείμενό μου, έθετα τον προβληματισμό μου, γιατί επί παραδείγματι δεν κάλεσαν σε εκείνη τη συζήτηση τον Αντώνη Σαμαρά, αφού υπήρξε ΥΠΕΞ της Ελλάδος, αλλά γιατί δεν κάλεσαν επίσης τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη, πολιτικό – διπλωμάτη που υπήρξε πολύ στενός συνεργάτης (εξ απορρήτων) του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο οποίος διατέλεσε τρεις φορές ΥΠΕΞ της Ελλάδος!   

Οι λόγοι είναι προφανείς! Δεν θέλουν, δεν αντέχουν την άλλη άποψη, που θα τους βγάλει από τις ράγες του τρένου στη δρομολόγηση των δικών τους εξελίξεων!

Είναι ακραίος και μισαλλόδοξος ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής;

Μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή των πολιτικών θέσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ στα εθνικά θέματα, το ΕΛΙΑΜΕΠ θεώρησε ότι έπρεπε να απαντήσει! Έτσι, στις 6 Φεβρουαρίου 2021 (την ίδια ημέρα που δημοσιευόταν στην Ελεύθερη Ώρα η συνέντευξη του κ. Νικήτα Κακλαμάνη) το ΕΛΙΑΜΕΠ εξέδιδε μια ανακοίνωση που την τιτλοφορούσε: “Μισαλλόδοξοι και ακραίοι”!

Ξεκινώντας την ανακοίνωση με την φράση:

“Τον τελευταίο καιρό το ΕΛΙΑΜΕΠ δέχεται συστηματικές επιθέσεις από διαφόρους ακραίους κύκλους…”!

Συνεχίζοντας στο μέσον περίπου της τρισέλιδης ανακοινώσεως:

“Το ΕΛΙΑΜΕΠ καλλιεργεί τον ελεύθερο, ουσιαστικό και πλουραλιστικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων…”!

Και κλείνει αυτή η ανακοίνωση ως εξής:

“Δεν θα φοβηθούμε κάποιους μισαλλόδοξους, ούτε θα δεχτούμε μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν”!

Επί των σημείων αυτών της ανακοινώσεως του ΕΛΙΑΜΕΠ ξεκινούν οι δικές μας απορίες!

Η ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ έχει τυχαία ημερομηνία έκδοσης (6/2) με την συνέντευξη του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα;

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εντάσσεται στους “ακραίους κύκλους”, στους “κάποιους μισαλλόδοξους”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ; 

Το ΕΛΙΑΜΕΠ “καλλιεργεί τον ελεύθερο, ουσιαστικό και πλουραλιστικό διάλογο”, αποκλείοντας από τις διαλέξεις του φωνές που εκφράζουν άλλη πολιτική άποψη με εκείνη του Οργανισμού, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης;

Αυτός είναι ο ελεύθερος και ουσιαστικός διάλογος; Γιατί αν δεν κάνω λάθος, διάλογος σημαίνει, η συζήτηση μεταξύ δυο ή περισσοτέρων προσώπων, που ανταλλάσσουν απόψεις κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και μπορεί οι απόψεις τους να μην συγκλίνουν! Αυτό άλλωστε λέγεται Δημοκρατία! Επιπρόσθετα, “πλουραλιστικός διάλογος” δεν είναι μεταξύ άλλων εννοιών, η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης σε όλες τις πιθανές απόψεις για ένα ζήτημα; Γιατί τότε αυτοαναιρείται το ΕΛΙΑΜΕΠ;

Διά “στόματος” Κωνσταντίνου Καραμανλή…

Αλλά, επειδή έγινε αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στη συνέντευξη  του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ας θυμηθούμε την συγκεκριμένη αναφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή (Δωδέκατος Τόμος των αρχείων του), για το Αιγαίο μας, όπου λέγει:

«Το Αιγαίο είναι πάντως κατοχυρωμένο με την Συνθήκη της Λωζάννης. Αν οι Τούρκοι πάρουν μέρος υφαλοκρηπίδας μεγαλύτερης έκτασης αυτής που δικαιούνται, τότε τα ελληνικά νησιά θα ενταχθούν στον χώρο της Τουρκίας. Και έτσι διασπάται η εθνική ενότητα της Ελλάδος. Το Αιγαίο είναι 50% ελληνικός χώρος, 42% διεθνής και 8% τουρκικός. Και πάρα ταύτα οι Τούρκοι θέλουν να τον μοιράσουμε στην μέση. Αν γίνει αυτό, διχοτομείται η ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για περίπλοκο πρόβλημα…»!

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου