Η κυβέρνηση επεκτείνει την «υποχρέωση» των self-test σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Χωρίς test, απαγορεύεται να εργαστείς και δεν θα πληρωθείς. Οι αλυσίδες έχουν μπει ήδη στο ένα πόδι...τις νιώθεις; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η κυβέρνηση επεκτείνει την «υποχρέωση» των self-test σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Χωρίς test, απαγορεύεται να εργαστείς και δεν θα πληρωθείς. Οι αλυσίδες έχουν μπει ήδη στο ένα πόδι...τις νιώθεις;

  Λίγες ημέρες μετά την  « υποχρεωτική »  διεξαγωγή self - test από μαθητές και καθηγητές, επεκτείνεται το «υποχρεωτικό» μέτρο για το «καλό...

 





Λίγες ημέρες μετά την «υποχρεωτική» διεξαγωγή self-test από μαθητές και καθηγητές, επεκτείνεται το «υποχρεωτικό» μέτρο για το «καλό μας», δημιουργώντας ήδη τις κατάλληλες βάσεις για την επιβολή οποιουδήποτε άλλου «υποχρεωτικού» μέτρου ιατρικού-επεμβατικού χαρακτήρα...στο άμεσο μέλλον. Ακόμα δεν καταλαβαίνεις...;


Χατζηδάκης: Υποχρεωτικά self tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και μεταφορές – Μητσοτάκης: «Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας...»


Στα τέλη του 2020, με πολλά άρθρα μας, κάναμε αναφορά στα μελλοντικά σχέδια των παγκοσμιοποιητών, τα οποία τότε για τη πλειοψηφία έμοιαζαν μακρινά...! Ένα παράδειγμα για το τι θα ερχόταν σχετικά με τα εργασιακά διακαιώματα ήταν το άρθρο που προειδοποιούσε ότι ο εργασιακός μεσαίωνας έρχεται μέσω εμβολίου...! σύμφωνα με αυτό, στις Η.Π.Α, ήδη υπήρχε η προτροπή οι εργοδότες να μπορούν να απολύσουν νόμιμα τους υπαλλήλους τους αν δεν κάνουν το εμβόλιο COVID-19...! Κάτι τέτοιο εδώ στην Ελλάδα των ονειροπαρμένων και "πεφτοσυνεφάκιδων" έμοιαζε υπερβολικό..! 

Σήμερα λοιπόν, δυστυχώς, επαληθεύεται χωρίς καν να φτάσουμε στο βήμα της υποχρέωσης του εμβολιασμού. Όποιος δεν κάνει self test δεν θα εργάζεται και φυσικά δεν θα πληρώνεται...! Ουσιαστικά, απλά δεν μας ανακοίνωσαν την απόλυση. Ας μη βιαζόμαστε όμως, αυτό ίσως γίνει στο επόμενο στάδιο «υποχρέωσης», αυτό του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Μην έχεις καμία αμφβιβολία ότι θα γίνει και μάλιστα...όπως κυλούν τα πράγματα...σύντομα! 

Αλήθεια, πρόλαβαν μέσα σε 3 ημέρες να ελέγξουν και να μελετήσουν τα αποτελέσματα του υποχρεωτικού self-test σε μαθητές και καθηγητές και αποφάσισαν την επέκταση του; Ούτε η ταχύτητα επέκταση του μέτρου δεν σου κάνει εντύπωση...;

Την επέκταση των self tests και στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την επέκταση των self tests σε:

- Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων

- Εστίαση

- Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)

- Υπηρεσίες καθαρισμού

- Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι:

  • Yπάλληλοι ΚΕΠ
  • ΟΤΑ
  • Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
  • Υπηρεσίες καθαριότητας
  • Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι
  • Υπηρεσίες καθαριότητας

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους έχοντας αναρτήσει τα αποτελέσματα των self tests τα οποία θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να μην δεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζόμενου αν ο τελευταίος δεν έχει υποβληθεί σε self test ή δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα του self test στην ειδική πλατφόρμα. Επίσης, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του μισθού του εργαζόμενου μέχρι εκείνος να συμμορφωθεί. 

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Επίσης, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει δηλώσει το self test.

Τέλος, αν βρεθεί εργαζόμενος να εργάζεται έχοντας δηλώσει θετικό self test, το πρόστιμο για τον εργοδότη που τον απασχολεί θα είναι 1.500 ευρώ.

Ποια είναι η διαδικασία

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα».

Όπως είπε, το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

      1. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

      2. Κάθε εβδομάδα, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.

      3. Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιον λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self-test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με την ακόλουθη διαδικασία:

      4. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

      5. Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

      6. Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

      7. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

      8. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

      9. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

      10. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

      11. Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self tests.

Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα συμβεί, εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία αυτή», ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. «Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test».

Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής:

      «- Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει, για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

      - Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση, κλπ) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

      - Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

      - Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι, επειδή η δωρεάν διανομή των self-tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Λίγες ημέρες μετά την «υποχρέωση» μαθητών και καθηγητών, ανακοινώθηκε η «υποχρέωση» και των λοιπών εργαζομένων...

Από Δευτέρα λοιπόν, αφού προηγήθηκε η «υποχρέωση» διεξαγωγής «self test» στους μαθητές που ήταν μόνο το «τυράκι», θα μπορούν να πηγαίνουν στις εργασίες τους μόνο όσοι κατέχουν το απαραίτητο «υγειονομικό πάσο», κάτι το οποίο δεν διαφέρει σε τίποτα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, του οποίου θιασώτης είναι ο Κ.Μητσοτάκης, και το οποίο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί στην πορεία, όταν και θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, αν δεν υπάρξει μαζική αντίδραση...ή κάποιο άλλο αιφνίδιο παγκόσμιο γεγονός. 

Ήδη σήμερα έφτασαν στη χώρα μας Ισραηλινοί τουρίστες οι οποίοι έδειχναν το «πράσινο διαβατήριο» στο αεροδρόμιο για να μπουν στη χώρα. 

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει απτόητος...

«Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα self tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς».

«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται». «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», επεσήμανε.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου