Από τα «Ματωμένα Χριστούγεννα» στη «Γαλάζια Πατρίδα» - Συμβολισμοί 21ης Δεκεμβρίου 1963 - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Από τα «Ματωμένα Χριστούγεννα» στη «Γαλάζια Πατρίδα» - Συμβολισμοί 21ης Δεκεμβρίου 1963

  Πώς τα τρία αδικοχαμένα παιδάκια της «σφαγής της μπανιέρας» του Δεκεμβρίου του 1963 συνδέθηκαν με την «Γαλάζια Πατρίδα» του Νεο-Οθωμανισμο...

 








Πώς τα τρία αδικοχαμένα παιδάκια της «σφαγής της μπανιέρας» του Δεκεμβρίου του 1963 συνδέθηκαν με την «Γαλάζια Πατρίδα» του Νεο-Οθωμανισμού. Ποιος είναι ο γνωστός-άγνωστος τέταρτος αδελφός İlhan και πως συνδέεται με την τουρκική μάχη κατά του νέου κορωνοϊού.


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η τουρκική και η τουρκοκυπριακή προπαγάνδα δεν χάνει ευκαιρία να προβάλει τις θέσεις και τις απόψεις της κατοχικής δύναμης για τα γεγονότα του 1963-63, τα οποία ονομάζει «Ματωμένα Χριστούγεννα» (“Kanlı Noel”).

 

Γράφει ο Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας

Τόσο στα παραδοσιακά τουρκικά ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, όσο και στα ΜΚΔ, διακινείται το γνωστό οπλοποιημένο αφήγημα που κυκλοφόρησε ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου 1963 – Ιανουαρίου 1964 περί «σφαγής των Τουρκοκυπρίων», που αποτελεί ουσιαστικά νέα μετάλλαξη του παλιού «θεμελιώδους ψεύδους» περί «σχεδίου γενοκτονίας» από ΕΟΚΑ και ΑΚΕΛ τον Αύγουστο του 1955, που συμβαίνει μέσα από μια διαστρέβλωση του «Σχεδίου Ακρίτας» (SigmaLive, 10/08/2017). (Για μια ενδελεχή ανάλυση των γεγονότων του 1963-64 ως του ιδρυτικού «ζωτικού μύθου» του τουρκοκυπριακού αποσχιστικού καθεστώτος και τη σημασία της -φορτισμένης συμβολικά- φωτογραφίας της «σφαγής της μπανιέρας» και του πως σκηνοθετήθηκε, βλ.: «Σημερινή Online» (21/12/2020), «“Ματωμένα Χριστουγέννα” 1963 & η αεναώς ανακυκλούμενη “σφαγή της μπανιέρας”».)


Παρατηρώντας την πληροφοριακή κυκλοφορία σε τουρκικά ΜΜΕ και ΜΚΔ το 2021, σε αντίθεση με το 2020 (Σημερινή Online, 21/12/2020) και το 2019 (SigmaLive, 23/12/2019), εντοπίζουμε μια ποιοτική εξέλιξη στην προπαγανδιστική προσπάθεια, καθώς φέτος έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και σκηνές από το «ιστορικό δράμα» με τίτλο «Bir Zamanlar Kıbrıs» («Κάποτε στην Κύπρο»), που είναι παραγωγή της τουρκικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «TRT1». Η τηλεσειρά βγήκε στον αέρα την 1η Απριλίου 2021, με φανερούς τους συμβολισμούς κατά της ΕΟΚΑ.

Δείτε για παράδειγμα την ανάρτηση στο Twitter του «TRT Haber»:

(Περισσότερα ενδεικτικά παραδείγματα από την φετινή παραγωγή σε ΜΜΕ και ΜΚΔ για τα «Ματωμένα Χριστούγεννα» δίνουμε στο τέλος του παρόντος κειμένου.)

Κηδείες σφαγιασθέντων παιδιών του 1974 στην επέτειο του 1964

Σημειώνεται επίσης ότι χθες, 20 Δεκεμβρίου 2021, κηδεύτηκαν στα κατεχόμενα χωριά Μαράθα και Σαντάλαρη τα οστά 11 παιδιών που δολοφονήθηκαν από Ελληνοκύπριους ατάκτους τον Αύγουστο του 1974.

Τα οστά είχαν ταφεί σε μαζικούς τάφους και μετά τις ανασκαφές αναγνωρίστηκαν από τη Διερευνητική Επιτροπή Προσφύγων. Ο Ersin Tatar είπε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι απαραίτητες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, για την ειρήνη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Είπε ότι αν επιβληθεί λύση θα υπάρξει και πάλι γενοκτονία και ότι ο ίδιος πιστεύει «στην αποτελεσματική και de facto εγγύηση της πατρίδας Τουρκίας και στην ύπαρξη του τουρκικού στρατού» (ΚΥΠΕ, 20/12/2021).

Ενδεχομένως η επιλογή της ημερομηνίας να μην ήταν τυχαία, ώστε να συντονιστεί με την ούτως ή άλλως εθνικά φορτισμένη επετειακή ατμόσφαιρα. Πέρσι, στις 29 Δεκεμβρίου 2020, κηδεύτηκαν τα οστά άλλων 14 παιδιών από την ίδια σφαγή (βλ. Σημερινή Online, 31/12/2020).

Σκηνοθεσία: Οι Κύπριοι Έλληνες ως αιμοβόρα τέρατα

Το Μεγάλο Σάββατο, 01/05/2021, με αφορμή και τον θάνατο του Γιατρού Βάσου Λυσσαρίδη, εκθέτοντας την ανάγκη δημιουργίας «Μουσείου 1963-64» ως μια προσπάθεια αναχαίτισης της τουρκικής προπαγάνδας για την περίοδο και των συνεχών τερατογενέσεων αυτής, γράφαμε στη «Σημερινή» για την εν λόγω σειρά:

«Η σημασία που δίνουν οι Τούρκοι στη δαιμονοποίηση των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, της Αστυνομίας Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο “προοίμιο” του λεγόμενου “συντάγματος” της αποσχιστικής “ΤΔΒΚ” αναφέρεται πως ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους είναι και η δράση τους. Στη δε πρόσφατη “τηλεσειρά” του “TRT1” παρουσιάζονται οι αστυνομικοί ως δολοφονικά κτήνη, που σκοτώνουν αδιακρίτως Τουρκοκυπρίους. Δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός πως οι Κύπριοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί παρουσιάζονται συστηματικά, τον τελευταίο καιρό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως “ρατσιστικές” και “φασιστικές” δυνάμεις και ως φορείς κρατικής καταστολής των Τουρκοκυπρίων και των ξένων. Αυτό γίνεται και από Ελληνοκύπριους, οι οποίοι ελαφρά τη καρδία έχουν υιοθετήσει τα οπλοποιημένα τουρκικά αφηγήματα.»


«[...] Πακεταρισμένο [το “Bir Zamanlar Kıbrıs”] και αυτό εντέχνως ως “τηλεσειρά” με σκηνοθέτες και ηθοποιούς -μία από τις αποτελεσματικότερες μορφές προπαγάνδας- οι Τούρκοι παρουσιάζουν εντελώς διαστρεβλωμένη την περίοδο του 1963-64, με έμφαση στη συναισθηματική χειραγώγηση, στην καλλιέργεια μίσους και στη διαιώνιση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Είναι τόσο ξεδιάντροπη η προπαγάνδα, που δεν έχουν αρκεστεί καν σε μια μονομερή και επιλεκτική αφήγηση της περιόδου, αλλά έχουν μνησίκακα εντάξει μέσα και “γεγονότα” που δεν συνέβησαν καν, με μόνο στόχο την παρουσίαση των Ελληνοκυπρίων ως αιμοβόρων τεράτων.»


Για τη σημασία αυτής της σειράς ως μήτρα παραγωγής «ζωντανών εικόνων» για την περιόδο έπαιξε ο ίδιος ο «εγκέφαλος» που βρίσκεται πίσω από το προπαγανδιστικό οικοσύστημα της κυβέρνησης του Recep Tayyip Erdoğan, ο Καθηγητής Fahrettin Altun, Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας. Ο Altun είναι Καθηγητής Media and Communication Studies στο Πανεπιστήμιο İbn Haldun της Κωνσταντινούπολης και στέλεχος του κυβερνώντος AKP. Υπό την αιγίδα του, όπως μεταδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, η Τουρκία έστησε άλλο ένα μηχανισμό επιχειρήσεων προπαγάνδας και αντι-προπαγάνδας για αντιμετώπιση «επιχειρήσεων εσφαλμένων αντιλήψεων» (“misperception operations”). Το νέο τμήμα με τον τίτλο «Στρατηγική Επικοινωνία & Διαχείριση Κρίσεων» έχει σκοπό την αντιμετώπιση «ψυχολογικών εκστρατειών, προπαγάνδας και επιχειρήσεων εσφαλμένων αντιλήψεων κατά της Τουρκίας» καθώς και επιχειρήσεις «έναντι όλων των χειραγωγήσεων και της παραπληροφόρησης» (Σημερινή Online, 25/09/2020).


Για να υπογραμμιστεί η σημασία που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση σε αυτή τη σειρά, σημειώνουμε ότι ο Fahrettin Altun, μαζί με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Fuat Oktay, τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών Adil Karaismailoğlu, και τον Διευθυντή Ψηφιακού Μετασχηματισμού Ali Taha Koç, βρέθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο στις 10 Φεβρουαρίου 2021 για επαφές με αξιωματούχους του τουρκοκυπριακού αποσχιστικού καθεστώτος, και την επομένη επιθεώρησαν τα γυρίσματα της «Bir Zamanlar Kibris» και φωτογραφήθηκαν με τους ηθοποιούς και το προσωπικό (ΚΥΠΕ, 10/02/2021. Σημερινή, 18/04/2021).


Οι τουρκικές σειρές ως «πολιτιστικά εργαλεία» & «ισχυρά όπλα»

Άλλωστε, αυτή τη σημασία υπογράμμισε και με σημερινές δηλώσεις του ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, περιλαμβάνοντάς ως «πολιτιστικό εργαλείο» που ανήκει «στα πιο ισχυρά όπλα όσων κυβερνούν το παγκόσμιο σύστημα» (SigmaLive, 21/12/2021).

Στην ομιλία του στην τελετή απονομής των Μεγάλων Βραβείων της τουρκικής προεδρίας για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο Erdoğan είπε πως άλλα τέτοια πολιτιστικά εργαλεία είναι η «η μουσική, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, η μόδα» και τόνισε: «Όταν χρειάζεται, αυτά τα εργαλεία μετατρέπονται στα πιο αποτελεσματικά μέσα από τη στρατιωτική, την τεχνολογική και την οικονομική ισχύ», κάνοντας παράλληλα και μία αναγωγή στη σπουδαιότητα της Κωνσταντινούπολης ως πανάρχαιου κέντρου παγκόσμιου πολιτισμού, επειδή εκεί γράφτηκε το Κοράνι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι στα κλασικά έργα του πολιτισμού έχουν προστεθεί τώρα και όργανα που βασίζονται στην τεχνολογία και το διαδίκτυο. «Όποιος διαχειρίζεται το περιεχόμενο του Διαδικτύου στον κόσμο, είναι πολύ πιο σημαντικός από τον όποιον έχει μια ατομική βόμβα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενώ μία από τις πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες μπαίνουν σιωπηλά στα σπίτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, είπε ο Erdoğan.

Οι τηλεοπτικές σειρές που παράγονται στην Τουρκία εξάγονται σε σχεδόν 150 χώρες, σημείωσε, ενώ η Τουρκία είναι η χώρα που εξάγει τις περισσότερες τηλεοπτικές σειρές μετά τις ΗΠΑ στον κόσμο.


Από την «σφαγή της μπανιέρας» στα γεωτρύπανα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Αξίζει να καταγράψουμε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που πέρασε απαρατήρηση και έχει να κάνει με τη γνωστή «δολοφονία της μπανιέρας» όπου έχασαν τη ζωή τους τα τρία παιδιά και η σύζυγος του Επίατρου του τουρκικού στρατού Nihat İlhan.


Σύμφωνα με την «TRT Haber» (22/05/2021), τα τρία υποστηρικτικά πλοία της TPAO (Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων) έχουν λάβει τα ονόματα των 3 αδελφιών που «μαρτύρησαν» στην μπανιέρα στην Κύπρο: Murat İlhan, Kutsi İlhan και Hakan İlhan. Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Yaşar Atilla Öksüz που επισκέφθηκε τα πλοία, τα ονόματα των παιδιών που σκοτώθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου 1963 «θα παραμείνουν ζωντανά στη Γαλάζια Πατρίδα».


Αναφέρει ότι η TPAO δεν ξέχασε τα αδέλφια που «μαρτύρησαν». Τα πλοία έχουν ήδη στηρίξει τις έρευνες για φυσικό αέριο από τα γεωτρύπανα των Fatih και Kanuni στο οικόπεδο Sakarya στην Μαύρη Θάλασσα, που επίσης εντάσσεται στους σχεδιασμούς της «Mavi Vatan» («Γαλάζια Πατρίδα»).


Η «TRT Haber» επισκέφθηκε το σκάφος Hakan İlhan που βρισκόταν εκείνη τη περίοδο στο λιμάνι του Φιλίου στην Τουρκία. Στο σκάφος υπάρχουν οι φωτογραφίες των τριών παιδιών, καθώς και της μητέρας τους Mürüvvet.


Ο καπετάνιος Cem Bingül δήλωσε ότι η μετονομασία κατέστησε αυτά τα πλοία ακόμη πιο σημαντικά, τόσο για τη σημασία των ερευνών όσο και για την απόδοση τιμών στους μάρτυρες.

Οι έρευνες του Fatih στο οικόπεδο Sakarya της Μαύρης Θάλασσας ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου του 2020. Επίκεντρο των ερευνών ήταν το κοίτασμα Turkali-1 (Ναυτικά Χρονικά, 07/11/2020).

Σχετικά με τη «σφαγή στη μπανιέρα», οι Τούρκοι επιμένουν ότι οι δολοφόνοι ήταν «γκάνγκστερς της ΕΟΚΑ», ωστόσο άλλες τουρκικές πηγές αναφέρουν πως ο φονιάς ήταν ο ίδιος ο πατέρας τους σε κατάσταση αμόκ και πως μάλιστα -ανεξαρτήτως του ποιος ήταν ο φονιάς- η σκηνή του θανατικού είχε επιμελώς αναπροσαρμοστεί για να χρησιμοποιηθεί ως υλικό προπαγάνδας (Σημερινή Online, 21/12/2021), πράγμα που εξάλλου συμβαίνει έκτοτε.


Και ο γνωστός-άγνωστος τέταρτος αδελφός

Μια επιπλέον ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως ένας από τους πιο προβεβλημένους Τούρκους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ο Δρ Mustafa Necmi İlhan. Αν και πασίγνωστος στην Τουρκία και τα κατεχόμενα είναι παντελώς άγνωστος στην ελεύθερη Κύπρο, παρά το ότι σχετίζεται με την σύγχρονη ιστορία μας. Ο Τούρκος επιστήμονας είναι ο τέταρτος ετεροθαλής αδελφός, υιός του Τούρκου Επίατρου Nihat İlhan.


Όπως είπε στην «TRT Haber», αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για εκείνον το ότι τα τρία συγκεκριμένα πλοία φέρουν το όνομα των «μαρτύρων αδελφών» του. Δήλωσε ευχαριστημένος που οι μάρτυρες θα υπηρετούν «το χρώμα της τουρκικής σημαίας» και «το μεγάλο τουρκικό κράτος στις τρεις θάλασσες». Χαιρέτησε επίσης το γεγονός πως «το τουρκικό έθνος δεν ξεχνά τα μέλη, τους στρατιώτες και τους μάρτυρές του».


Ο Καθηγητής Mustafa Necmi İlhan γεννήθηκε το 1971 στην περιοχή Χαρπούτ της Έλαζιγ και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Γκάζι της Άγκυρας το 1995. Λόγω και της ειδίκευσής του στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, ο İlhan, που είναι Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Γκάζι, υπηρετεί στην Επιστημονική Επιτροπή για τον Κορωνοϊό που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας (Hürriyet, 06/12/2021. Anadolu Ajansı, 11/03/2021. MyNet, 26/03/2021).


Πρόσφατα μάλιστα, ο Τούρκος ακαδημαϊκός έκανε επιστημονική δημοσίευση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο θέμα των μη-φαρμακευτικών παρεμβάσεων (Mustafa Necmi Ilhan, Hakan Tüzün, Rahmi Kiliç & Nuran Yildirim, «Nonpharmaceutical interventions in Turkey and worldwide during COVID-19 pandemic», Turkish Journal of Medical Sciences, 51/SI-1).

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα των φετινών μηνυμάτων για τα «Ματωμένα Χριστούγεννα» από τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ & ΜΚΔ:



Από simerini


 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου