Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να υπερασπιστεί ολόκληρη την επικράτειά του μετά την επίθεση της Ρωσίας. Αμερικανικά αεροσκάφη φτάνουν συνεχώς σε χώρες του ΝΑΤΟ. Η Λιθουανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να υπερασπιστεί ολόκληρη την επικράτειά του μετά την επίθεση της Ρωσίας. Αμερικανικά αεροσκάφη φτάνουν συνεχώς σε χώρες του ΝΑΤΟ. Η Λιθουανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

  Καθώς η Ρωσία προελαύνει στην Ουκρανία, ο αμερικανικός στρατός ωθεί τις δυνάμεις του στις χώρες γύρω από την Ουκρανία. Ο Γενικός Γραμματ...

 






Καθώς η Ρωσία προελαύνει στην Ουκρανία, ο αμερικανικός στρατός ωθεί τις δυνάμεις του στις χώρες γύρω από την Ουκρανία.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η στρατιωτική συμμαχία θα υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της επικράτειάς της εάν η Ρωσία επιτεθεί σε μια χώρα μέλος, καθώς επέκρινε τη Μόσχα για μια «βάναυση πολεμική πράξη κατά της Ουκρανίας».

 

Έξι μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία την Πέμπτη, καθώς οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να συγκρούονται έξω από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας.

Άλλα 32 ελικόπτερα AH-64 Apache πρόκειται επίσης να φτάσουν στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής την Πέμπτη, είπε ο αξιωματούχος, ως μέρος της συγκέντρωσης χιλιάδων στρατευμάτων των ΗΠΑ για να καθησυχάσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ καθώς η Ρωσία κάνει κινήσεις προς την πλήρη κατάληψη της Ουκρανίας. .

Στο έδαφος, είπε ο αξιωματούχος, χιλιάδες στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία είναι έτοιμοι να βοηθήσουν οποιονδήποτε Αμερικανό πρόσφυγα περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

«Είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν, αλλά δεν έχω ενημέρωση για εσάς σχετικά με το αν είναι όντως κάποιος στις εγκαταστάσεις τους αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας αργότερα ότι έχει αυξηθεί ο κόσμος που κατευθύνεται πέρα από τα σύνορα γενικά.

Από την έναρξη των μαχών νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο στρατιωτικούς στρατώνες, αποθήκες πυρομαχικών και αεροδρόμια.

«Δεν έχουμε καλή αίσθηση της συνολικής ζημιάς», είπε ο αξιωματούχος της άμυνας. «Όπως θα περίμενε κανείς, δεν έχουμε καλή αίσθηση των απωλειών, πολιτών ή στρατιωτικών».

Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις άρχισαν να κινούνται αργότερα το πρωί, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι τα στρατεύματα ανέλαβαν μια αμφίβια επίθεση από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι στρατεύματα επιτέθηκαν από αέρος, κατεβαίνοντας γρήγορα από ελικόπτερα, στο Χάρκοβο.

«Δεν έχουμε εκπλαγεί από αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα», είπε ο αξιωματούχος.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ δεν πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές πάνω από τη χώρα, ούτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν αεροσκάφη για να φέρουν βοηθό στην Ουκρανία.

Τα F-35 θα αστυνομεύουν τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ πάνω από τις περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας από την αεροπορική βάση Amari της Εσθονίας, την αεροπορική βάση Siauliai της Λιθουανίας και την αεροπορική βάση Fetesti της Ρουμανίας, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση.

«Γιατί βρίσκονται στη Βαλτική; Είναι διαβεβαίωση, αποτροπή και, ειλικρινά, πιστεύω ότι θα κάνουν και εκπαίδευση, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση», δήλωσε στην Air Force Times ένας ανώτερος αξιωματούχος των F-35 την Τετάρτη.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ούτε ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας.

«Δεν θα απέκλεια ούτε θα αποσύρω το τραπέζι… την πιθανότητα να υπάρξει πρόσθετη επανατοποθέτηση τους εντός Ευρώπης ή ακόμη έξω από την Ευρώπη», είπε.

Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να υπερασπιστεί ολόκληρη την επικράτειά του μετά την επίθεση της Ρωσίας

Μιλώντας μετά την προεδρία έκτακτης συνεδρίασης των απεσταλμένων του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία ασφαλείας των 30 εθνών θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνά της στην ανατολική πλευρά της κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ομόλογοί του στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή σύνοδο κορυφής την Παρασκευή.

 «Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια βάναυση πολεμική πράξη. Οι σκέψεις μας είναι με τον γενναίο λαό της Ουκρανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους. «Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει καταρρεύσει. Τώρα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη, σε κλίμακα και τύπου που πιστεύαμε ότι ανήκει στην ιστορία».

«Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη συμμαχία στην ιστορία, και μην κάνουμε λάθος, θα υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχο ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση σε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ», είπε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις Βρυξέλλες. «Μια επίθεση σε έναν σύμμαχο θα προκαλέσει μια απάντηση από ολόκληρη τη συμμαχία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ξεκίνησαν επείγουσες διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον του ΝΑΤΟ . Αυτά ξεκινούν όταν «απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη (ΝΑΤΟ)».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για να επιτρέψει στους διοικητές να μετακινήσουν δυνάμεις πιο γρήγορα. Μίλησε λίγο αφότου οι απεσταλμένοι της υπερατλαντικής συμμαχίας συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις της στην ανατολική της πλευρά κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Αποφασίσαμε, σύμφωνα με τον αμυντικό μας σχεδιασμό για την προστασία όλων των συμμάχων, να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας σε ολόκληρη τη Συμμαχία», ανέφεραν οι πρεσβευτές σε δήλωση. «Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτικά».

Η Λιθουανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Λιθουανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Gitanas Nauseda ως απάντηση στη ρωσική επίθεση. Το κοινοβούλιο της βαλτικής χώρας αναμενόταν να εγκρίνει το μέτρο σε έκτακτη συνεδρίαση αργότερα την Πέμπτη.

Το μέτρο, σε ισχύ έως τις 10 Μαρτίου, επιτρέπει μια πιο ευέλικτη χρήση των κρατικών αποθεματικών κεφαλαίων και αυξημένη προστασία των συνόρων, δίνοντας στους συνοριοφύλακες περισσότερες εξουσίες για να σταματούν και να ερευνούν άτομα και οχήματα σε παραμεθόριες περιοχές.

Η Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας στα νοτιοδυτικά, τη Λευκορωσία στα ανατολικά, τη Λετονία στα βόρεια και την Πολωνία στα νότια.

Ενώ ορισμένες από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προμηθεύουν όπλα, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν είναι. Δεν θα ξεκινήσει καμία στρατιωτική δράση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία είναι στενός εταίρος αλλά δεν έχει καμία προοπτική να ενταχθεί.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, ωστόσο, ανέφεραν σε κοινή δήλωση: «Θα χρειαστεί να παράσχουμε επειγόντως στον Ουκρανό όπλα, πυρομαχικά και κάθε άλλου είδους στρατιωτική υποστήριξη για να αμυνθεί, καθώς και οικονομική, οικονομική και πολιτική βοήθεια και υποστήριξη, ανθρωπιστική βοήθεια."

«Η πιο αποτελεσματική απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας είναι η ενότητα», έγραψε στο Twitter η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας. «Η εκτεταμένη επιθετικότητα της Ρωσίας αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ».

Το ΝΑΤΟ άρχισε να ενισχύει την άμυνά του στη βορειοανατολική Ευρώπη αφού η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014. Έχει περίπου 5.000 στρατιώτες και εξοπλισμό σταθμευμένους εκεί, αλλά αυτές οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με στρατεύματα και εξοπλισμό από πολλές χώρες τους τελευταίους μήνες.

Ένα πρώτο βήμα, σύμφωνα με το Associated Press, θα μπορούσε να είναι η ενεργοποίηση της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, η οποία μπορεί να αριθμεί έως και 40.000 στρατιώτες. Μια ταχέως αναπτυσσόμενη ταξιαρχία ξηράς που αποτελεί μέρος της NRF —που αποτελείται από περίπου 5.000 στρατιώτες και διευθύνεται από τη Γαλλία μαζί με τη Γερμανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία— βρίσκεται ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επίσης στείλει στρατεύματα, αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά σε συμμάχους Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία. Το Πεντάγωνο έχει επίσης θέσει έως και 8.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σε αυξημένη ετοιμότητα, επομένως θα είναι έτοιμοι να αναπτύξουν εάν χρειαστεί για να καθησυχάσουν άλλους συμμάχους.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου