Αποστρατικοποίηση Ελληνικών Νησιών: Πρώτη στρατιά (Α Μέρος) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Αποστρατικοποίηση Ελληνικών Νησιών: Πρώτη στρατιά (Α Μέρος)

  «Τούρκοι αφού δεν μας σέβεστε, τότε καλύτερα να μας φοβάστε». Το παράδειγμα της άλωσης το 1974, της άοπλης και προδομένης Ελληνικής Κύπρ...

 


«Τούρκοι αφού δεν μας σέβεστε, τότε καλύτερα να μας φοβάστε».


Το παράδειγμα της άλωσης το 1974, της άοπλης και προδομένης Ελληνικής Κύπρου, ας μας διδάσκει σήμερα, ότι οι βάρβαροι δεν θα βρούν, άλλη ευκαιρία, για να εισβάλουν και αλώσουν, Ελληνικά ιερά χώματα, αιθέρες και θάλασσες. Και αν θέλουν ειρήνη οι κακοί γείτονες καλώς, αν θέλουν, όμως πόλεμο και πάλι πολύ καλώς και ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.


Επιμέλεια αναμετάδοσης αποσπασμάτων, με πρόσθετα σχόλια και πληροφορίες από Αντώνη Αντωνά.

Εμείς από πλευράς μας: «Si vis pacem, para bellum» και επειδή επιδιώκουμε Ειρήνη, ας προετομασθούμε για πόλεμο. Ιούλιος Καίσαρας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ.

Διατάξεις ΟΗΕ.

Όλα τα Μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους είτε με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους Σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

Πρωταρχική αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να διαπιστώνει την ύπαρξη απειλής για την ειρήνη ή επιθετικής πράξης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλείτα μέρη που εμπλέκονται σε διαφορά να τη διευθετήσουν με ειρηνικά μέσα και προτείνει τις μεθόδους προσαρμογής και τους όρους διευθέτησης που κρίνει κατάλληλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις ή ακόμη και να επιτρέψει τη χρήση βίας για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.  

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδος, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδα με τη Γαλλία αλλά και τις ΗΠΑ ενώ ειδική μνεία έκανε στους στόχους που υλοποίησε το ΥΠΕΞ: «Η εξωτερική πολιτική έφερε στο προσκήνιο την απαράδεκτη απειλή πολέμου που εκπέμπει η Τουρκία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενσωματώσαμε τον τουρκικό επεκτατισμό, εξηγήσαμε το πρόβλημα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ευρώπη και για ποιο λόγο η Τουρκία δεν πρέπει να εξοπλίζεται και ιδίως με ευρωπαϊκά όπλα. Μιλήσαμε για το διαζύγιο της από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Στα δυτικά Βαλκάνια συμβάλλουμε ώστε η περιοχή να υπερβεί το παρελθόν της να γίνει μέρος του των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.                             

Αναφερόμενος στη Τουρκία την χαρακτήρισε «περιφερειακό ταραξία» που όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Εν συνεχεία τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την μια διαφορά που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ, πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτονόητη προϋπόθεση επιτυχίας του διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος. Να εγκαταλειφθεί το casus belli. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα – η Ελλάδα – ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Αυτό πρέπει να φύγει από την μέση. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος η απόσυρση του casus belli».                                    

Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες τόσο στην περίκλειστη πολη Αμμοχώστου όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΟΣΟΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ…. ΣΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ.

1η ΣτρατιάΣτρατώνας Σελιμιγιέ (Κωνσταντινούπολη)

2η Στρατιά

3η Στρατιά

Στρατιά Αιγαίου

1. Στρατιωτική Βάση Αλ-Μπαμπ

2. Στρατιωτική Βάση Αλ-Ράι

3. Στρατιωτική Βάση Αχταρίν

4. Στρατιωτική Βάση Τζαράμπλους

5. Στρατιωτική Βάση Ατμέ

6. Στρατιωτική Βάση Νταράτ Ίτσα

Η 1η Στρατιά (τουρκικά: 1. Ordu) είναι μία από τις τέσσερις στρατιές του τουρκικού στρατού.

Η έδρα της βρίσκεται στους στρατώνες Σελιμιγιέ της Κωνσταντινούπολης

Προστατεύει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η 1η Στρατιά σταθμεύει στην ΑνατολικήΘράκη. Σε επιθετική διάταξη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

2ο Σώμα (Gelibolu, Τσανάκκαλε)

23ο Σώμα (Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, Şişli, Κωνσταντινούπολη)

35ο Σώμα (Çorlu, Tekirdağ)

Η «Πρώτη Στρατιά» (Birinci Ordu) αναδιοργανώθηκε στις 30 Αυγούστου του 1922, με διοικητή τον Νουρεντίν Πασά. Η οργάνωση του σχηματισμού άλλαξε και πάλι τον Ιούνιο του 1941, ενώ τη «διοίκηση της 1ης Στρατιάς» (1′inci OrduKomutanı) ανέλαβε ο Φαχρετίν Αλτάι. Άλλη μία αλλαγή στο σχηματισμό της στρατιάς έγινε το 1974. Σήμερα υπολογίζεται ότι αριθμεί περί τις 200000 ( Εφεδρείες) με αρχηγείο πάντα το Σελεμιγιέ της Κωνσταντινούπολης … πολύ ..κοντά μας …. Οι γείτονες επίδοξοι εισβολείς …

Η Στρατιά Αιγαίου (τουρκικά: Ege Ordusu), η οποία στο παρελθόνονομαζόταν 4η Στρατιά (4. Ordu), είναι μία από τις τέσσερις στρατιές του τουρκικού στρατού. Στη δικαιοδοσία της «Διοίκησης Στρατιάς Αιγαίου» (Ege Ordusu Komutanlığı) υπόκεινται όλες οι δυτικές ακτές της Τουρκίας και έχει έδρα τη Σμύρνη. Σχηματίστηκε τον Ιούλιο 1975 μετά την βάρβαρη Τουρκική εισβολή στη Ελληνική Κύπρο.

Αποστολή

Η αποστολή της είναι να προστατεύσει τα δυτικά σύνορα του Αιγαίου, από την «απειλή» του ελληνικού στρατού στα νησιά. Η Ελλάδα είναι κατά της ύπαρξηςτης Στρατιάς Αιγαίου, καθώς αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά, και τα σύνορά της, αναφέροντας τις ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις της στρατιάς, που είναι επιθετικού χαρακτήρα. Η Τουρκία διατηρεί αυτές τις δυνάμεις καθώς τις θεωρεί «αμυντικές», ενώ χρησιμεύουν στην εκπαίδευση του τουρκικού στρατού, αλλά πάντοτε βρίσκεται σε επιθετική διάταξη κατά των Ελληνικών νησιών.

Η στρατιά σε συχνή βάση δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις. Για τις περισσότερες ασκήσεις η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση του εθνικού της χώρου, αλλά η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες.

Σε ετήσια βάση πραγματοποιείται η άσκηση EFES (το όνομα προέρχεται από την πόλη της Εφέσου στην Σμύρνη) το σενάριο της οποίας αφορά στην απόβαση και κατάληψη νησιών.

Η επιχειρησιακή διάρθρωση της Στρατιάς Αιγαίου είναι η εξής:[1]

• Στρατιά Αιγαίου, με έδρα τη Σμύρνη

Τουρκική Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, με έδρα την «ΤΔΒΚ»

o 1η Ταξιαρχία Εκπαίδευσης Πεζικού, με έδρα τη Μαγνησία

o 3η Ταξιαρχία Εκπαίδευσης Πεζικού, με έδρα την Αττάλεια

o 11η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Ντενιζλί

o 19η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Αδραμύττιο

o 57η Ταξιαρχία Εκπαίδευσης Πυροβολικού, με έδρα τη Σμύρνη

Ναύσταθμοι Ναύσταθμος Αλεξανδρέττας

1. Ναύσταθμος Ακσάζ (Μαρμαρίς) – βάση με φρεγάτες, κορβέττες, αποβατικά και ειδικών δυνάμεων

2. Ναύσταθμος Φώκαιας (Σμύρνη) – βάση ταχυπλόων αποβατικών και ειδικών δυνάμεων

3. Ναύσταθμος Αρτάκης – βάση ναρκοθετιδών και ναρκαλιευτών

4. Ναυσταθμος Γκιολτσούκ (Νικομήδεια) – η κεντρική βάση

5. Ναύσταθμος Μπαρτίν– βάση υποβρυχίων

6. Ναύσταθμος Πασαλιμάνι (ΑυλώναςΑλβανία)

Αεροπορικές Βάσεις Αεροδρόμιο Μουρτέντ (Άγκυρα)

1. Αεροδρόμιο Μπαλικεσίρ

2. Αεροδρόμιο Πανόρμου

3. Αεροδρόμιο Τσιγλί (Σμύρνη)

4. Αεροδρόμιο Ντιγιάρμπακιρ

5. Αεροδρόμιο Γκιολτσούκ (Νικομήδεια)

6. Αεροδρόμιο Μαλάτειας

7. Αεροδρόμιο Ερκιλέτ (Καισάρεια)

8. Αεροδρόμιο Εσκισεχίρ

9. Αεροδρόμιο Ετιμεσγκούτ (Άγκυρα)

10. Αεροδρόμιο Γκαζιεμίρ (Σμύρνη)

11. Αεροδρόμιο Ιντζιρλίκ

12. Αεροδρόμιο Ικόνιου

13. Αεροδρόμιο Μυρσυφώνης

14. Αεροδρόμιο Μπατμάν (UAV)

15. Αεροδρόμιο Αλεμντάγ (βαλλιστικοί πύραυλοι)

Και στην κατεχόμενη Βόρεια Ελληνική Κύπρο.

Η Τουρκική «Ειρηνευτική» Δύναμη Κύπρου[τουρκικά: Kıbrıs Türk BarışKuvvetleri, KTBK), αναφερόμενη επίσης και ως κατοχικός στρατός,[1] όπως και κατοχική δύναμη, παλαιότερα 11ο Σώμα Στρατού, είναι η τουρκική φρουρά στην Κύπρο. Η Διοίκηση Τουρκικής  Δύναμης Κύπρου (Kıbrıs Türk BarışKuvvetleri Komutanlığı) εδρεύει στην Κερύνεια.

Το 1974, έπειτα από το πραξικόπημα, που οργανώθηκε και υποστηρίχθηκεαπό την τότε ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρισκόταν υπό το καθεστώς στρατιωτικής χούντας, που ήθελε να επιβάλει την ένωση με την Ελλάδα, τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της νήσου. Η δύναμη εισβολής, η οποία αποτελούνταν από περίπου 40-50.000 στρατιώτες και 300 ​​άρματα μάχης. Επίσης δεκάδες Τουρκικά πλοία και μαχητικά αεροπλάνα, ανηλεώς βομβάρδιζαν Ε/Κ αμάχους.

Η επί πλέον ενίσχυση αυτών των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων μπορείνα πραγματοποιηθεί άμεσα, εφόσον είναι αναγκαίο, μέσα σε λίγες ώρες. Παρ’ όλ’ αυτά, η ανεπίλυτη διαμάχη στην Κύπρο περιπλέκει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Δύναμη.

Η αρχική δύναμη των Τούρκων εισβολέων στρατιωτών «μειώθηκε» αρχικά, με τις τουρκικές αρχές της Κύπρου όπως ψευδώς το υποστηρίζουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει στο βόρειο τμήμα του νησιού, «λίγο κάτω» από 50.000 ένοπλες δυνάμεις της Τ/Κ «Τουρκικής Δημοκρατίας» (τουρκικές δυνάμεις), καθιστώντας την μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων και τον αριθμό των αμάχων. Επιπλέον, υπήρξαν ενδείξεις πρόσφατα ότι ο συνολικός αριθμός των τουρκικών δυνάμεων στο νησί ήδη έχει αυξηθεί και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε βαρύ εξοπλισμό.. Σημειώνεται ότι τελευταία δημιουργήθηκε στρατός «ατάκτων», από τους Τούρκους εποίκους, Γκρίζους Λύκους, την εξτρεμιστική ΤΜΤ, που υπολογίζεται σε 45-50000 μαζί με τις εφεδρείες του ΤΚ καθεστώτος.

Οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο αποτελούν μέρος της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου που εδρεύει στη Σμύρνη της Τουρκίας. Ωστόσο, ο διοικητής των τουρκικών στρατευμάτων δίνει αναφορά στο Γενικό Επιτελείο της τουρκικής πρωτεύουσας, της Άγκυρας. Η δύναμη είναι υπεύθυνη για όλα την ασφάλεια και δεν «συμμετέχει» σε πολιτικά θέματα της ΤΔΒΚ.[

Από τις 16 Αυγούστου του 1974, ο τουρκικός στρατός διατηρεί τον έλεγχο του 37% της νήσου, στο βόρειο τμήμα.

Διάρθρωση

Η επιχειρησιακή διάρθρωση της Τουρκικής  Δύναμης Κύπρου είναι η εξής

Τουρκική  Δύναμη Κύπρου, με έδρα την Κερύνεια                                                        28η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, με έδρα το Πασάκιοϊ, Κερύνεια                       39η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, με έδρα το Τσαμλιμπέλ, Μόρφου                  14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με έδρα το Ντεγίρμενλικ, Λευκωσία                        41ο Σύνταγμα Καταδρομών                                                                                                  109ο Σύνταγμα Πυροβολικού.

Και όλες οι παράκτιες βάσεις της Τουρκίας, πλήρως εξοπλισμένες με βαρύ επιθετικό εξοπλισμό…



Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει S-400 σε 19 στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα

Τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Τουρκία πριν από ένα χρόνο, έχουν διασπαρθεί σε όλες τις κύριες περιοχές της χώρας και τέθηκαν σε λειτουργία.                                         

Προς το παρόν, τα συγκροτήματα έχουν αναπτυχθεί στις 19 μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία, και θεωρούνται ότι είναι έτοιμα για μάχη.     Σύμφωνα με ανάρτηση του Ινστιτούτου Ρωσικών Μελετών στην Άγκυρα [Ankara Institute of Russian Studies], η Τουρκία αποφάσισε να ενισχύσει κυρίως τις νότιες, νοτιοδυτικές και δυτικές κατευθύνσεις, οι οποίες, στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Άγκυρα, ειδικά αφού η Ελλάδα έχει ανακοινώσει την ετοιμότητά της να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της με μαχητικά αεροσκάφη και να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε κίνηση των τουρκικών δυνάμεων κοντά στα ελληνικά εδάφη.                                                                                                   

Κρίνοντας από τον χάρτη που παρουσιάστηκε για την εγκατάσταση των τουρκικών συγκροτημάτων S-400, αυτή τη στιγμή η Άγκυρα ελέγχει σχεδόν ολόκληρο το βορειοανατολικό τμήμα της Μεσογείου και μπορεί να εντοπίσει με επιτυχία ακόμη και τα «μυστικά» (Stealth) μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. πηγη/Λευτέρης Παυλίδης Ενημερώθηκε 17 Νοεμβρίου 2020

Πέρα από τη Στρατιά του Αιγαίου, οι άμεσες εφεδρείες της, δυνάμεις και μέσα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, της Στρατοχωροφυλακής, Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, της αεροπορίας στρατού, της Διοίκησης Ασφαλείας ακτών και Μονάδες UAV, έχουν ως αποστολή την κατάληψη νησιών μας. Αυτές αναλύονται διεξοδικότατα παρακάτω.

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία την ώρα, που επιδιώκει την αποστρατικοποίησή των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, με την επίφαση ότι αυτή αντίκειται σε Διεθνείς συνθήκες αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε πολλά από αυτά.                                                          

Έχει δημιουργήσει την Στρατιά Αιγαίου με έδρα τη Σμύρνη και αποστολή την κατάκτηση των Ελληνικών νησιών.                                                                              

Ένα γεγονός το οποίο παραβλέπουμε αναφορικά με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που είναι προσανατολισμένες και έχουν ως αποστολήτην κατάληψη των νησιών μας είναι πως η Στρατιά Αιγαίου αποτελεί ένα μικρό μέρος του συνολικού όγκου και μέσων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν την συγκεκριμένη αποστολή.        

Συγκεκριμένα εκτός της Στρατιάς Αιγαίου, οι άμεσες εφεδρείες της, δυνάμεις και μέσα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, της πολεμικήςαεροπορίας, της Στρατοχωροφυλακής, Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, της αεροπορίας στρατού, της Διοίκησης Ασφαλείας ακτών και Μονάδες UAV, έχουν ως αποστολή την κατάληψη νησιών μας.                                       

Όπως αναφέρει το pentapostagma.gr, παρουσιάζεται λεπτομερώς η διάταξη των προαναφερθέντων τουρκικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια, αφετέρου να καταδεικνύεται μέσω αυτών ενδείξεις που θα παραπέμπουν σε εκδήλωση άμεσης επιθετικής ενέργειας σε βάρος μας.

1. Στρατιά Αιγαίου ή αλλιώς 4η Στρατιά με έδρα την Σμύρνη

Οργανικές Μονάδες                               

7 ΤΑΞΚΔ (7η Ταξιαρχία Καταδρομών), με έδρα το Izmit (Νικομήδεια)
19 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Edremit (Αδραμύτιο), ενώ μία Μοίρα της εδρεύει στο Ezine και άλλη μία στο Burhaniye 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli
Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)
57 ΤΑΞΠΒ (57η Ταξιαρχία Πυροβολικού) με έδρα την Μπόρνοβα
ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών) με έδρα τη Foca (Φώκαια)
Σε περίοδο επιχειρήσεων αναλαμβάνει Υπό Διοίκηση (ΥΔ) την Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στη Foca (Φώκαια), η οποία υπάγεται εν ειρήνη στην Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων                                

2. 4ο Σώμα Στρατού (Εφεδρεία) με έδρα το Mamak(Πλησίον Άγκυρας)                               1ΤΑΞΚΔ –Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Kayseri (Καισάρεια)
2 ΤΑΞΚΔ με έδρα το Bolu (ΒΔ της Άγκυρας)
28 Μ/Κ ΤΑΞ (28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία) με έδρα Cankiri ΒΑ Άγκυρας
58ΤΑΞΠΒ (58η Ταξιαρχία Πυροβολικού) με έδρα το Polatli Δυτικα Άγκυρας
3.Ελληνοτουρκικά: Αεροπορία Στρατού Τουρκίας.                                           

Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα), Βορείως Καστελορίζου.
Η Σχολή Αεροπορίας Στρατού διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα

Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα
3ΣΑΣ (3ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού) με έδρα το Gaziemir (πλησίον Σμύρνης)  

4. Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδουΜεραρχίας Με έδρα το Egirdir, ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα)    

5. Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Σώμα Στρατού) Bordo Bereli) με έδρα την Άγκυρα                                

Αποτελείται από:

1 Μεραρχία Επιστρατευτικού ελέγχου
3 Ταξιαρχίες Ειδικών Δυνάμεων
1 Σύνταγμα Ειδικού Αεροπορικού Συγκροτήματος
1 Σύνταγμα Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας
1 Σύνταγμα Εκπαίδευσης (Σχολή Ειδικών Δυνάμεων)
1 Σύνταγμα Υπολογιστικής Λογιστικής
Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων των Bordo Bereli, με έδρα το Aksaz(έναντι Ν. Ρόδου)
Σύνταγμα Έρευνας-Διάσωσης Μάχης των Bordo Bereli με έδρα τη Σμύρνη και κλιμάκιο στον κόλπο του Guluk                         

6. Στρατοχωροφυλακή

Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin(Αϊδίνιο)
Λόχος Αεροπορίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)
1ο Τάγμα Εκπαιδεύσεως Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)
Τάγμα Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Seferihisar(περιοχή κόλπου Doganbey βορείως Ν. Σάμου)
2ΤΑΞΚΔ-ΣΧ (2η Ταξιαρχία Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Bornova(Βορείως Σμύρνης)
7ΣΚΔ-ΣΧ– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ, (7ο Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως ΚαταδρομώνΣτρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Foca (Φώκαια)
6ΣΚΔ-ΣΧ (6ο Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Kirkagac (ΒΑ Foca)
3ο Τάγμα Εκπαιδεύσεως Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Ezine (Βορείως Ν.Λέσβου)
116ο Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Canakale (στην είσοδο του Ελλησπόντου)                    

  7. Πολεμικό Ναυτικό Τουρκίας

Διοίκηση Νότιας Θαλάσσιας περιοχής με έδρα τη Σμύρνη
Διοίκηση Συγκροτήματος Αμφίβιας Αποστολής με έδρα τη Foca (Φώκαια)
Διοίκηση Αποβατικών πλοίων με έδρα τη Foca (Φώκαια)
ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών) με έδρα τη Foca (Φώκαια)
Διοίκηση Πλοίων Συνοδείας και Ναυτικής περιπολίας με έδρα τη Foca (Φώκαια)
Διοίκηση Δυτικού Συγκροτήματος με έδρα τη Foca (Φώκαια)
Συγκρότημα Βατραχανθρώπων Επιθετικών Αποστολών (SAT) με έδρα τη Foca(Φώκαια)
Συγκρότημα Βατραχανθρώπων Αμυντικών Αποστολών (SAS) με έδρα τη Foca(Φώκαια)

Διοίκηση Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου)
Συγκρότημα Βατραχανθρώπων Επιθετικών Αποστολών (SAT) με έδρα το Aksaz(έναντι Ν. Ρόδου)
Συγκρότημα Βατραχανθρώπων Αμυντικών Αποστολών (SAS) με έδρα το Aksaz(έναντι Ν. Ρόδου)
Βάση μη επανδρωμένων Αεροσκαφών Ναυτικού στο Α/Δ (αεροδρόμιο) του Dalaman(έναντι Ν. Ρόδου)
Βάση Αεροπορίας Ναυτικού στο Α/Δ (αεροδρόμιο) του Dalaman (έναντι Ν. Ρόδου)

Βάση μη επανδρωμένων Αεροσκαφών Ναυτικού στο Canakkale στην είσοδο του Ελλησπόντου
Βάση Αεροπορίας Ναυτικού στο Canakkale στην είσοδο του Ελλησπόντου                                      

8.Πολεμική Αεροπορία                                                        

Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορικής Δύναμης και Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας με έδρα το Eskisehir (Εσκισεχίρ)
Διοίκηση Αεράμυνας με έδρα το Eskisehir (Εσκισεχίρ)
1η Κύρια Αεροπορική βάση με έδρα το Eskisehir (Εσκισεχίρ)
201 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης και Έρευνας-Διάσωσης Μάχης με έδρα το Eskisehir(Εσκισεχίρ)
12η Κύρια Αεροπορική βάση Εναέριων Μεταφορών με έδρα το Α/Δ (Αεροδρόμιο) Erkilet στο Kayseri (Καισάρεια)

Ταξιαρχία εκπαιδεύσεως οπλιτών Αεροπορίας με έδρα την Kutahya (Κιουτάχεια νοτίως Εσκισεχίρ)
Αεροπορική βάση στο Afyon
Αεροπορική βάση στο Cardak/Denizli
3η Κύρια αεροπορική βάση στην Konya
Αεροπορική βάση στο Dalaman
Βάση μη επανδρωμένων Αεροσκαφών στο Α/Δ (αεροδρόμιο) του Dalaman (έναντι Ν. Ρόδου)
Αεροπορική βάση στο Imsik (έναντι Ν.Κώ)

Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης με έδρα το Gαziemir πλησίον Σμύρνης                               203 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης και Έρευνας Διάσωσης Μάχης με έδρα τη Σμύρνη
2η Κύρια βάση Αεροπορικής εκπαίδευσης πτήσεως με έδρα το Cigli βορείωςΣμύρνης
Αεροπορική βάση στο Akhisar
Αεροπορική βάση στο Yenisehir
6η Κύρια Αεροπορική βάση στη Bandirma
9η Κύρια Αεροπορική βάση στο Balikesir                                                                                                            

9. Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών                                                                                                                  

Διοίκηση Περιοχής Θάλασσας Αιγαίου με έδρα τη Σμύρνη
Διοίκηση Αεροπορίας Ασφαλείας Ακτών με έδρα τη Σμύρνη
Ομάδες Ειδικών επιχειρήσεων Ακτών με έδρα τη Σμύρνη
Συγκρότημα Σμύρνης
Συγκρότημα Canakkale
Συγκρότημα Βορείου Αιγαίου (Αϊβαλί)
Συγκρότημα Νοτίου Αιγαίου (Mugla)
Διοίκηση Εκπαιδεύσεως με έδρα την Antalya
Συγκρότημα Αεροπορίας Ασφαλείας Ακτών με έδρα την Antalya
Συγκρότημα Antalya                                                                                                        

Διαπιστώσεις –Συμπεράσματα                                                                                                                          Από την ανωτέρω λεπτομερειακή διάταξη των τουρκικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια διαπιστώνονται τα παρακάτω:                                                                                Το αεροπορικό κέντρο βαρύτητας της Τουρκίας είναι το Eskisehir, αφού από εκεί διοικούνται τόσο τα αεροπορικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας, όσο και τα αντιαεροπορικά της όπλα.                                                                                                                               

Επίσης υπάρχουν αρκετά αεροδρόμια μετασταθμεύσεως από Σμύρνη και νοτιότερα  Το θαλάσσιο κέντρο βαρύτητας στης Τουρκίας είναι από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, με έμφαση στην περιοχή του Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου) πρωτίστως και της Antalya δευτερευόντως.                                                                                            

Ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz–Antalya-Isparta-Egirdirπαρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο ΕκπαιδεύσεωςΟρεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίονIsparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδουΣυντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).                                     Διαπιστώνεται ότι στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται μια υπερσυγκέντρωσηελικοπτέρων και Καταδρομέων ταυτόχρονα, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι αποτελεί μια ευρεία βάση για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αεροκίνητωνεπιχειρήσεων κατά των Δωδεκανήσων.                                                

Επίσης στο Kayseri (Καισάρεια) είναι η έδρα της 12ης Κύριας Αεροπορικής βάσης Εναέριων Μεταφορών με έδρα το Α/Δ (Αεροδρόμιο) , αλλά και η έδρα της 1ης ΤΑΞΚΔ-Αλεξιπτωτιστών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα αιφνιδιαστικής αερομεταφερόμενης ενέργειας σε βάρος νησιού μας.                                               

Η Στρατιά Αιγαίου διαθέτει ουσιαστικά 4 ΤαξιαρχίεςΚαταδρομών (τις 3 οργανικές της και την Ταξιαρχία Καταδρομών της 2ΤΑΞΚΔ-ΣΧ (2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Bornova (Βορείως Σμύρνης), καθώς και 2 Συγκροτήματα SAT και 2 Συγκροτήματα SΑS                                                                                  Δύνανται να ενισχυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με άλλες 2 ΤΑΞΚΔ του 4ου ΣΣ, την 1ΤΑΞΚΔ –Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Kayseri (Καισάρεια) και την 2 ΤΑΞΚΔ με έδρα το Bolu (ΒΔ της Άγκυρας), καθώςεπίσης και με 3ΤΑΞΚΔ (Bordo Bereli) από την Άγκυρα.                                                                                                                        

 Οι παραπάνω λίαν επίλεκτες δυνάμεις μαζί με την ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα τη Foca), αποτελούν πολύ μεγάλη απειλή κατά των νησιών μας, ωστόσο παρουσιάζουν και σημαντικά ευάλωτα σημεία.                                                          

Αυτά συνίστανται στα παρακάτω:Προκειμένου να επιχειρήσει η Τουρκία αποβατική ενέργεια στο Αιγαίο, θα πρέπει να γίνει σύζευξη των αποβατικώνσκαφών με την Ταξιαρχία Πεζοναυτών με ασφάλεια.                                                                                                           

Αυτό είναι και το ευάλωτο σημείο της Τουρκίας, αφού όλα τα λιμάνια της Τουρκίας στα μικρασιατικά παράλια είναι εντός βεληνεκούςτου ελληνικού πυροβολικού των νησιών μας, με μοναδική εξαίρεση τα τουρκικά λιμάνια νοτιότερα του Aksaz μέχρι την Αntalya και ακόμη νοτιότερα.                                                                                                             Επίσης θα πρέπει η Τουρκία να ενισχύσει σημαντικά την αντιαεροπορική της άμυνα στην περιοχή σύζευξης αποβατικών πλοίων με την Ταξιαρχία πεζοναυτών, για αυτό και θεωρείται σίγουρο ότι θα μετακινήσει αντιαεροπορικές δυνάμεις της εκεί, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει σημαντικότατη ένδειξη για εμάς για το πού και πότε θα ενεργήσουν.         

Το ίδιο ισχύει και με τη σύζευξη ελικοπτέρων και Καταδρομών, με το μειονέκτημα για εμάς ότι μπορεί να γίνει στο εσωτερικό της χώρας και όχι τόσο κοντά στα παράλια, με αποτέλεσμα να υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να μην γίνει άμεσα αντιληπτό.    Οι δορυφόροι από τους οποίους παίρνουμε εικόνα σε realtime καθώς και τα αεροσκάφη και drones μας εγκαίρου προειδοποιήσεως, μειώνουν στο ελάχιστο τη δυνατότητα επίτευξης αιφνιδιαστικής ενέργειας από πλευράςΤούρκων.                                                            Ωστόσο οι Τούρκοι με τα παραπάνω που περιέγραψα μειώνουν το χρόνο σύζευξης των δυνάμεων τους με τα αντίστοιχα μέσα, γεγονός που αυξάνει την αναγκαιότητα των φιλίων δυνάμεων να είναι σε συνεχή ετοιμότητα.

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά – Συγγραφέα.

Τέλος Α΄ Μέρους.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου