Ραγδαίες εξελίξεις και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Η Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας χτυπώντας αμάχους Αρμένιους. Προκλητική απάντηση του Αζερμπαϊτζάν - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ραγδαίες εξελίξεις και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Η Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας χτυπώντας αμάχους Αρμένιους. Προκλητική απάντηση του Αζερμπαϊτζάν

  Δολοφονικές επιθέσεις κατά Αρμενίων από τον δικτάτορα Αλίεφ, ο οποίος χτύπησε ακόμα και αμάχους χρησιμοποιώντας τούρκικα μη επανδρωμένα αε...

 






Δολοφονικές επιθέσεις κατά Αρμενίων από τον δικτάτορα Αλίεφ, ο οποίος χτύπησε ακόμα και αμάχους χρησιμοποιώντας τούρκικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι δυνάμεις των Αζέρων προωθήθηκαν προς την ρωσική ειρηνευτική δύναμη.


Η Μόσχα κατηγόρησε το Σάββατο το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εισερχόμενος στη ζώνη της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία απέδωσε δημόσια την ευθύνη για την παραβίαση της συμφωνίας του 2020.

 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε επίσης τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν ότι χρησιμοποίησαν τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσουν τα στρατεύματα του Καραμπάχ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα εξέφρασε «εξαιρετική ανησυχία» για τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Τα επεισόδια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ήταν συχνά τους τελευταίους μήνες, αλλά η για πρώτη φορά υπήρξε τέτοια ανακοίνωση, από το τέλος των εχθροπραξιών στο Καραμπάχ τον Νοέμβριο του 2020 που η Μόσχα κατηγορεί ένα από τα 2 μέρη για παραβίαση της ανήσυχης εκεχειρίας.

Ραγδαίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με ανακοίνωση – πρόκληση του Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία κάλεσε άμεσα τους πρέσβεις όλων των χωρών και τους ενημέρωσε για το έγκλημα των Αζέρων.

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση κατά του Αζερμπαϊτζάν, προειδοποιώντας τον Αλίεφ να μην τολμήσει να προωθηθεί στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Προειδοποιώντας ότι ο ρωσικός στρατός θα απαντήσει σκληρά σε μία τέτοια περίπτωση.

Η Μόσχα κατήγγειλε την έξαρση την 31η ημέρα της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, με σημάδια που δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές σκάβουν για μια παρατεταμένη σύγκρουση στη φιλοδυτική χώρα.

Το Κρεμλίνο είπε το Σάββατο ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε την κατάσταση με τον Αρμένιο ηγέτη Νικόλ Πασινιάν δύο φορές -- την Παρασκευή και την Πέμπτη.

«Παραβιάζοντας τις διατάξεις μιας τριμερούς δήλωσης των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας από τις 9 Νοεμβρίου 2020, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 24 και 25 Μαρτίου εισήλθαν στη ζώνη ευθύνης του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και δημιούργησαν παρατηρητήριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η δήλωση προσέθεσε ότι τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν τα στρατεύματα του Καραμπάχ κοντά στο χωριό Farukh γνωστό και ως Parukh.

Η Ρωσία προέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Έχει σταλεί έκκληση στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει τα στρατεύματά της», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Η διοίκηση του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος λαμβάνει μέτρα για την επίλυση της κατάστασης».

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα προέτρεψε όλα τα μέρη «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσουν την αυστηρή συμμόρφωση με τις υφιστάμενες τριμερείς συμφωνίες».

«Συνεχής βομβαρδισμός» - Η Αρμενία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κατάστασης στον Νότιο Καύκασο

Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας της αποσχισθείσας περιοχής ανέφερε σε δήλωση ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν σκότωσαν τρεις ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 15.

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να παραμένουν στο χωριό Parukh», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Αρμενία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει προσπάθειες που αποσκοπούν στην "αποσταθεροποίηση της κατάστασης στον Νότιο Καύκασο".

«Περιμένουμε επίσης από το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να αναλάβει συγκεκριμένα, ορατά βήματα για να επιλύσει την κατάσταση και να αποτρέψει νέες απώλειες και εχθροπραξίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ερεβάν δήλωσε ότι πριν της «εισβολής» στο Παρούχ «προηγήθηκαν συνεχείς βομβαρδισμοί αρμενικών οικισμών και πολιτικών υποδομών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη εισήλθαν στο χωριό Παρούχ -- υπό τον έλεγχο των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων -- σε αυτό που είπαν ότι ήταν "μια ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός".

Η Αρμενία έχει επίσης προειδοποιήσει για μια πιθανή «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Καραμπάχ μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην επίμαχη περιοχή μετά από εργασίες επισκευής.

Το Ερεβάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι άφησε σκόπιμα τον αρμενικό πληθυσμό του Καραμπάχ χωρίς φυσικό αέριο, μια κατηγορία την οποία το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε ως "αβάσιμη".

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν καθώς κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991 και η σύγκρουση που ακολούθησε στοίχισε τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους.

Προκλητική ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν: «Δεν αναγνωρίζουμε τον όρο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πρόκειται για έδαφος του Αζερμπαϊτζάν»

Πριν από λίγο λοιπόν, το αζέρικο υπουργείο άμυνας Εξέδωσε μία ανακοίνωση – πρόκληση κατά της Ρωσίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίζει τον όρο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ότι πρόκειται για έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και καλεί την Ρωσία να ανακαλέσει!

Είναι ξεκάθαρο ότι ο δικτάτορας Αλίεφ εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στην Ουκρανία για να συνεχίσει την γενοκτονία των Αρμενίων του Αρτσάχ. Αναμένουμε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο νέο έγκλημα του Αζερμπαϊτζάν, διότι μέχρι στιγμής παρότι οι πρέσβεις έχουν ενημερωθεί από την Αρμενία, δεν έχουν κάνει οποιαδήποτε δήλωση καταδίκης.

Παρέμβαση του φιλέλληνα Μενέντεζ κατά του Αζερμπαϊτζάν!





Ο γερουσιαστής Μενέντεζ καλεί τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν να αποσυρθούν στις αρχικές τους θέσεις

Ακαριαία ήταν η αντίδραση του επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του κογκρέσου, γερουσιαστή Μενέντεζ απέναντι στις νέες θηριωδίες του Αζερμπαϊτζάν. Πριν από λίγο ο φιλέλληνας γερουσιαστής εξέδωσε ανακοίνωση που κατακεραυνώνει το καθεστώς Αλίεφ.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Οι αναφορές ότι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν εισέλθει σε τμήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και εξαπέλυσαν επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των δυνάμεων αυτοάμυνας της περιοχής είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Καλώ τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν να αποσυρθούν πίσω στις αρχικές τους θέσεις και να σταματήσουν αμέσως τις απρόκλητες επιθέσεις τους».

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο κορυφαίος αμερικανός γερουσιαστής χρησιμοποιεί τον όρο Ναγκόρνο Καραμπάχ, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Αναμένουμε να δούμε εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθήσει την ίδια γραμμή απέναντι στον παράφρονα δικτάτορα.

Στρατιωτικός νόμος εισήχθη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν θεσπίσει στρατιωτικό νόμο στη δημοκρατία. Αυτό αναφέρθηκε στις 26 Μαρτίου στην υπηρεσία Τύπου του επικεφαλής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Στις 26 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ Arayik Harutyunyan υπέγραψε διάταγμα για προσωρινό περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών υπό τους όρους του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχτεί στο έδαφος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ», αναφέρει το μήνυμα.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι τρεις στρατιώτες του Αμυντικού Στρατού της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (NKR) σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα χτυπήματος που προκλήθηκε από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 που χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου