Έρχεται πανίσχυρο νόμισμα Ρωσίας-Κίνας: Ψηφιακό & συνδεδεμένο με αγαθά! Ο Ρώσος οικονομολόγος Sergey Glazyev παρουσιάζει το νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα γκρεμίσει το δολάριο. Παγκόσμιες τεκτονικές αλλαγές... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Έρχεται πανίσχυρο νόμισμα Ρωσίας-Κίνας: Ψηφιακό & συνδεδεμένο με αγαθά! Ο Ρώσος οικονομολόγος Sergey Glazyev παρουσιάζει το νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα γκρεμίσει το δολάριο. Παγκόσμιες τεκτονικές αλλαγές...

  Το νέο νόμισμα χωρίζει τον κόσμο σε Ανατολή και Δύση. Θα περιλαμβάνει Ρωσία-Κίνα, τις χώρες της Ευρασίας, τις χώρες των BRICS, Ινδία, Ιράν...

 


Το νέο νόμισμα χωρίζει τον κόσμο σε Ανατολή και Δύση. Θα περιλαμβάνει Ρωσία-Κίνα, τις χώρες της Ευρασίας, τις χώρες των BRICS, Ινδία, Ιράν, Τουρκία ως ιδρυτικά μέλη ενώ σκοπός είναι να ενταχθούν όλες οι χώρες του Νότου…


«Βόμβα» στα θεμέλια του δολαρίου και της τωρινής παγκοσμιοποίησης έριξε η Μόσχα καθώς ο εξ απορρήτων οικονομικός σύμβουλος του Β.Πούτιν περιέγραψε για πρώτη φορά αναλυτικά το νέο νόμισμα και το νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δολάριο μετά την συμφωνία Ρωσίας-Κίνας!

 

Ο κορυφαίος Ρώσος οικονομολόγος Sergey Glazyev λέει ότι η πλήρης αναμόρφωση του δυτικού κυριαρχούμενου παγκόσμιου νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ανερχόμενες δυνάμεις του κόσμου επενδύουν σε αυτό.

Η συμμετοχή στο νέο οικονομικό σύστημα δεν θα περιοριστεί από τις υποχρεώσεις στο παλιό. Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στο νέο σύστημα ανεξάρτητα από τα συσσωρευμένα χρέη τους σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν. Οι χώρες που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να αποπληρώσουν τα χρέη που έκαναν σε δολάρια ή ευρώ! 

To νέο παγκόσμιο νόμισμα θα είναι ψηφιακό και θα κινείται εξωτραπεζικά. Έτσι έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τα λεγόμενα “κρυπτονομίσματα” αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό. Πρόκειται για “stablecoins”.

Το θεμέλιο της ρωσο-κινεζικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι η κοινή λογική, τα κοινά συμφέροντα και η εμπειρία της συνεργασίας εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η κυβερνώσα ελίτ των ΗΠΑ ξεκίνησε έναν παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο με στόχο την υπεράσπιση της ηγεμονικής της θέσης στον κόσμο, στοχεύοντας την Κίνα ως τον βασικό οικονομικό ανταγωνιστή και τη Ρωσία ως τη βασική δύναμη αντιστάθμισης. 

Ο Sergey Glazyev είναι ένας άνθρωπος που ζει ακριβώς μπροστά στον σημερινό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό τυφώνα μας. Ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους στον κόσμο, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου από το 2012 έως το 2019, τα τελευταία τρία χρόνια διηύθυνε το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο της Μόσχας ως Υπουργός Ένταξης και Μακροοικονομία  της Eurasia Economic Union (EAEU).

Η πρόσφατη πνευματική παραγωγή του Glazyev δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μεταμορφωτική, η επιτομή του δοκιμίου του Sanctions and Sovereignty και μια εκτενής συζήτηση για το νέο, αναδυόμενο γεωοικονομικό παράδειγμα σε μια συνέντευξη σε ένα ρωσικό επιχειρηματικό περιοδικό .

Σε ένα άλλο πρόσφατο δοκίμιό του, ο Glazyev σχολιάζει πώς «μεγάλωσα στο Zaporozhye, κοντά στο οποίο διεξάγονται τώρα σφοδρές μάχες για να καταστραφούν οι Ουκρανοί Ναζί, που δεν υπήρξαν ποτέ στη μικρή Πατρίδα μου. Σπούδασα σε ένα ουκρανικό σχολείο και γνωρίζω καλά την ουκρανική λογοτεχνία και γλώσσα, η οποία από επιστημονική άποψη είναι μια διάλεκτος της Ρωσικής. Δεν παρατήρησα τίποτα ρωσοφοβικό στην ουκρανική κουλτούρα. Στα 17 χρόνια της ζωής μου στο Zaporozhye, δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν Banderist».

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη που έδωσε ο Sergey Glazyev στο The Cradle. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Ρώσους οικονομολόγους και ένας από τους πιο σημαντικούς στον κόσμο, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Τα τελευταία τρία χρόνια διηύθυνε το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο της Μόσχας ως Υπουργός Ένταξης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU).

Η συνέντευξη που προκαλεί παγκόσμιο σεισμό...και ας μην το έχουμε νιώσει ακόμα:

The Cradle: Βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή μιας γεωοικονομικής ανάπτυξης που αλλάζει το παιχνίδι: ο σχεδιασμός ενός νέου νομισματικού/χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω μιας σύνδεσης μεταξύ της EAEU και της Κίνας, παρακάμπτοντας το δολάριο ΗΠΑ, με ένα προσχέδιο που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να προωθήσετε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος –που σίγουρα δεν είναι Bretton Woods III– αλλά φαίνεται να είναι μια σαφής εναλλακτική στη συναίνεση της Ουάσιγκτον και πολύ κοντά στις ανάγκες του Παγκόσμιου Νότου;

Γκλάζιεφ: Σε μια περίοδο ρωσοφοβικής υστερίας, η άρχουσα ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών έπαιξε τον τελευταίο της «άσο ατού» στον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Έχοντας «παγώσει» τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα σε λογαριασμούς θεματοφυλακής των δυτικών κεντρικών τραπεζών, των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου υπονόμευσαν το καθεστώς του δολαρίου, του ευρώ και της λίρας ως παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων. Αυτό το βήμα επιτάχυνε απότομα τη συνεχιζόμενη διάλυση της οικονομικής παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στο δολάριο.

Πριν από μια δεκαετία, οι συνάδελφοί μου στο Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα και εγώ προτείναμε τη μετάβαση σε ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που θα βασίζεται σε ένα νέο συνθετικό εμπορικό νόμισμα βασισμένο σε έναν δείκτη νομισμάτων των συμμετεχουσών χωρών. Αργότερα, προτείναμε να επεκτείνουμε το υποκείμενο καλάθι νομισμάτων προσθέτοντας περίπου είκοσι εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Μια νομισματική μονάδα που βασίζεται σε ένα τέτοιο διευρυμένο καλάθι διαμορφώθηκε μαθηματικά και έδειξε υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας και σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, προτείναμε να δημιουργήσουμε έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό αντίστασης στον υβριδικό πόλεμο για την παγκόσμια κυριαρχία που εξαπέλυσε η οικονομική και εξουσία ελίτ των ΗΠΑ στις χώρες που παρέμεναν εκτός του ελέγχου της. Το βιβλίο μου The Last World War: the USA to Move and Lose , που εκδόθηκε το 2016, εξήγησε επιστημονικά τη φύση αυτού του επερχόμενου πολέμου και υποστήριξε το αναπόφευκτό του – ένα συμπέρασμα που βασίζεται σε αντικειμενικούς νόμους μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Με βάση τους ίδιους αντικειμενικούς νόμους, το βιβλίο υποστήριξε το αναπόφευκτο της ήττας της παλιάς κυρίαρχης δύναμης.

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ αγωνίζονται για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, αλλά όπως η Βρετανία προηγουμένως, η οποία προκάλεσε δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρήσει την αυτοκρατορία της και την κεντρική της θέση στον κόσμο λόγω της απαρχαιότητας του αποικιακού οικονομικού της συστήματος, προορίζεται να αποτυγχάνω. Το βρετανικό αποικιακό οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην εργασία των σκλάβων ξεπεράστηκε από δομικά πιο αποτελεσματικά οικονομικά συστήματα των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΣΣΔ ήταν πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε κάθετα ολοκληρωμένα συστήματα, τα οποία χώρισαν τον κόσμο στις ζώνες επιρροής τους. Μια μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη ξεκίνησε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Αυτή η μετάβαση φτάνει τώρα στο τέλος της με την επικείμενη αποσύνθεση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο, το οποίο παρείχε τα θεμέλια της παγκόσμιας κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το νέο συγκλίνον οικονομικό σύστημα που προέκυψε στη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) και την Ινδία είναι το επόμενο αναπόφευκτο στάδιο ανάπτυξης, συνδυάζοντας τα οφέλη τόσο του συγκεντρωτικού στρατηγικού σχεδιασμού και της οικονομίας της αγοράς, όσο και του κρατικού ελέγχου της νομισματικής και φυσικής υποδομής και την επιχειρηματικότητα. Το νέο οικονομικό σύστημα ένωσε διάφορα στρώματα των κοινωνιών τους γύρω από τον στόχο της αύξησης της κοινής ευημερίας με τρόπο ουσιαστικά ισχυρότερο από τις αγγλοσαξονικές και ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να κερδίσει τον παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο που ξεκίνησε. Αυτός είναι επίσης ο κύριος λόγος για τον οποίο το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο το δολάριο θα αντικατασταθεί από ένα νέο, με βάση τη συναίνεση των χωρών που εντάσσονται στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη.

Στην πρώτη φάση της μετάβασης, αυτές οι χώρες επαναχρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα και τους μηχανισμούς εκκαθάρισης, που υποστηρίζονται από διμερείς ανταλλαγές νομισμάτων. Σε αυτό το σημείο, ο σχηματισμός τιμών εξακολουθεί να οφείλεται κυρίως στις τιμές σε διάφορα χρηματιστήρια, που εκφράζονται σε δολάρια. Αυτή η φάση έχει σχεδόν τελειώσει: αφού τα αποθέματα της Ρωσίας σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν «πάγωσαν», είναι απίθανο κάποια κυρίαρχη χώρα να συνεχίσει να συσσωρεύει αποθέματα σε αυτά τα νομίσματα. Η άμεση αντικατάστασή τους είναι τα εθνικά νομίσματα και ο χρυσός.

Το δεύτερο στάδιο της μετάβασης θα περιλαμβάνει νέους μηχανισμούς τιμολόγησης που δεν αναφέρονται στο δολάριο. Ο σχηματισμός τιμών σε εθνικά νομίσματα συνεπάγεται σημαντικά γενικά έξοδα, ωστόσο, θα εξακολουθεί να είναι πιο ελκυστική από την τιμολόγηση σε «μη αγκυρωμένα» και δόλια νομίσματα όπως δολάρια, λίρες, ευρώ και γιεν. Το μόνο εναπομείναν υποψήφιο παγκόσμιο νόμισμα – το γιουάν – δεν θα πάρει τη θέση του λόγω της μη μετατροπής του και της περιορισμένης εξωτερικής πρόσβασης στις κινεζικές κεφαλαιαγορές. Η χρήση του χρυσού ως τιμής αναφοράς περιορίζεται από την ταλαιπωρία της χρήσης του για πληρωμές.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της μετάβασης στη νέα οικονομική τάξη θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος ψηφιακών πληρωμών που θα ιδρυθεί μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας που βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, της καλής θέλησης και της αποτελεσματικότητας. Περιμένω ότι το μοντέλο μιας τέτοιας νομισματικής μονάδας που αναπτύξαμε θα παίξει το ρόλο του σε αυτό το στάδιο. Ένα νόμισμα όπως αυτό μπορεί να εκδοθεί από μια ομάδα συναλλαγματικών αποθεμάτων χωρών BRICS, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες. Το βάρος κάθε νομίσματος στο καλάθι θα μπορούσε να είναι ανάλογο με το ΑΕΠ κάθε χώρας (με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, για παράδειγμα), το μερίδιό του στο διεθνές εμπόριο, καθώς και το μέγεθος του πληθυσμού και της επικράτειας των χωρών που συμμετέχουν.

Επιπλέον, το καλάθι θα μπορούσε να περιέχει έναν δείκτη τιμών των βασικών εμπορευμάτων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο: χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, βασικά βιομηχανικά μέταλλα, υδρογονάνθρακες, σιτηρά, ζάχαρη, καθώς και νερό και άλλους φυσικούς πόρους. Για την παροχή υποστήριξης και για να γίνει το νόμισμα πιο ανθεκτικό, μπορούν να δημιουργηθούν σχετικά αποθέματα διεθνών πόρων σε εύθετο χρόνο. Αυτό το νέο νόμισμα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για διασυνοριακές πληρωμές και θα εκδίδεται στις συμμετέχουσες χώρες με βάση έναν προκαθορισμένο τύπο. Οι συμμετέχουσες χώρες θα χρησιμοποιούσαν τα εθνικά τους νομίσματα για τη δημιουργία πιστώσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν εθνικές επενδύσεις και βιομηχανία, καθώς και για κρατικά αποθεματικά πλούτου. Οι διασυνοριακές ροές των λογαριασμών κεφαλαίων θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τους κανονισμούς του εθνικού νομίσματος.

The Cradle: Ο Michael Hudson ρωτά συγκεκριμένα ότι εάν αυτό το νέο σύστημα επιτρέπει στα έθνη στον Παγκόσμιο Νότο να αναστείλουν το χρέος που έχει δολαριοποιηθεί και βασίζεται στην ικανότητα πληρωμής (σε συνάλλαγμα), μπορούν αυτά τα δάνεια να συνδέονται είτε με πρώτες ύλες είτε, για την Κίνα, ενσώματη ιδιοκτησία μετοχικού κεφαλαίου στην κεφαλαιακή υποδομή που χρηματοδοτείται από ξένη πίστωση μη δολαρίου;

Γκλάζιεφ: Η μετάβαση στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων πιθανότατα θα συνοδεύεται από συστηματική άρνηση τήρησης των υποχρεώσεων σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν. Από αυτή την άποψη, δεν θα διαφέρει από το παράδειγμα των χωρών που εκδίδουν αυτά τα νομίσματα που θεώρησαν σκόπιμο να κλέψουν συναλλαγματικά αποθέματα του Ιράκ, του Ιράν, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν και της Ρωσίας ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εφόσον οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ και η Ιαπωνία αρνήθηκαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και κατέσχεσαν τον πλούτο άλλων εθνών που διατηρούνταν στα νομίσματά τους, γιατί θα έπρεπε άλλες χώρες να υποχρεωθούν να τους αποπληρώσουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους;

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στο νέο οικονομικό σύστημα δεν θα περιοριστεί από τις υποχρεώσεις στο παλιό. Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στο νέο σύστημα ανεξάρτητα από τα συσσωρευμένα χρέη τους σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν. Ακόμη και αν αθετούσαν τις υποχρεώσεις τους σε αυτά τα νομίσματα, αυτό δεν θα είχε καμία επίπτωση στην πιστοληπτική τους ικανότητα στο νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η εθνικοποίηση της εξορυκτικής βιομηχανίας, επίσης, δεν θα προκαλούσε διακοπή. Επιπλέον, εάν αυτές οι χώρες δεσμεύσουν ένα μέρος των φυσικών τους πόρων για τη στήριξη του νέου οικονομικού συστήματος, το αντίστοιχο βάρος τους στο καλάθι νομισμάτων της νέας νομισματικής μονάδας θα αυξανόταν αναλόγως, παρέχοντας σε αυτό το έθνος μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα και πιστωτική ικανότητα. Επιπλέον,

The Cradle: Σε ένα από τα τελευταία σας δοκίμια, The Economics of the Russian Victory , ζητάτε «μια επιταχυνόμενη διαμόρφωση ενός νέου τεχνολογικού παραδείγματος και τη διαμόρφωση θεσμών μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης». Μεταξύ των συστάσεων,προτείνετε συγκεκριμένα τη δημιουργία «ενός συστήματος πληρωμών και διακανονισμού στα εθνικά νομίσματα των κρατών μελών της EAEU» και την ανάπτυξη και εφαρμογή «ανεξάρτητου συστήματος διεθνών διακανονισμών στην EAEU, SCO και BRICS, το οποίο θα μπορούσε να εξαλείψει την κρίσιμη εξάρτηση των Σύστημα SWIFT που ελέγχεται από τις ΗΠΑ». Είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια συντονισμένη κοινή προσπάθεια από την EAEU και την Κίνα να «πουλήσουν» το νέο σύστημα σε μέλη SCO, άλλα μέλη BRICS, μέλη ASEAN και έθνη στη Δυτική Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική; Και θα οδηγήσει αυτό σε μια διπολική γεωοικονομία – η Δύση εναντίον των Υπόλοιπων;

Glazyev: Πράγματι, αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία κατευθυνόμαστε. Απογοητευτικά, οι νομισματικές αρχές της Ρωσίας εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του παραδείγματος της Ουάσιγκτον και να παίζουν με τους κανόνες του συστήματος που βασίζεται στο δολάριο, ακόμη και μετά την κατάληψη των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων από τη Δύση. Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες κυρώσεις προκάλεσαν εκτεταμένη αναζήτηση ψυχών μεταξύ των υπόλοιπων χωρών που δεν έχουν μπλοκ δολαρίου. Οι δυτικοί «πράκτορες επιρροής» εξακολουθούν να ελέγχουν τις κεντρικές τράπεζες των περισσότερων χωρών, αναγκάζοντάς τις να εφαρμόζουν αυτοκτονικές πολιτικές που ορίζει το ΔΝΤ. Ωστόσο, τέτοιες πολιτικές σε αυτό το σημείο είναι τόσο προφανώς αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντα αυτών των μη δυτικών χωρών που οι αρχές τους ανησυχούν δικαιολογημένα για την οικονομική ασφάλεια.

Υπογραμμίζετε σωστά τους δυνητικά κεντρικούς ρόλους της Κίνας και της Ρωσίας στη γένεση της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία της CBR (Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας) παραμένει παγιδευμένη στο πνευματικό αδιέξοδο του παραδείγματος της Ουάσιγκτον και δεν είναι σε θέση να γίνει ιδρυτικός εταίρος στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού πλαισίου. Ταυτόχρονα, το CBR έπρεπε ήδη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων που δεν εξαρτάται από το SWIFT, και το άνοιξε και για ξένες τράπεζες. Έχουν ήδη δημιουργηθεί γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων με βασικά συμμετέχοντα κράτη. Οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της EAEU εκφράζονται ήδη σε εθνικά νομίσματα και το μερίδιο των νομισμάτων τους στο εσωτερικό εμπόριο αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Μια παρόμοια μετάβαση λαμβάνει χώρα στο εμπόριο με την Κίνα, το Ιράν και την Τουρκία. Η Ινδία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στραφεί σε πληρωμές και σε εθνικά νομίσματα. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη μηχανισμών εκκαθάρισης για πληρωμές σε εθνικό νόμισμα. Παράλληλα, γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού συστήματος μη τραπεζικών πληρωμών, το οποίο θα συνδέεται με χρυσό και άλλα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο – τα «stablecoins».

Οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης που επιβλήθηκαν στα τραπεζικά κανάλια προκάλεσαν ταχεία αύξηση αυτών των προσπαθειών. Η ομάδα των χωρών που εργάζονται για το νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται μόνο να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του πλαισίου και την ετοιμότητα του νέου εμπορικού νομίσματος και η διαδικασία διαμόρφωσης της νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής τάξης θα επιταχυνθεί περαιτέρω από εκεί. Ο καλύτερος τρόπος για να το πραγματοποιήσετε θα ήταν να το ανακοινώσετε στις τακτικές συνεδριάσεις της SCO ή των BRICS. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. 

The Cradle: Αυτό ήταν ένα απολύτως βασικό ζήτημα στις συζητήσεις από ανεξάρτητους αναλυτές σε όλη τη Δύση. Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα συμβούλευε τους Ρώσους παραγωγούς χρυσού να πουλήσουν τον χρυσό τους στην αγορά του Λονδίνου για να λάβουν υψηλότερη τιμή από αυτή που θα πλήρωνε η ​​ρωσική κυβέρνηση ή η Κεντρική Τράπεζα; Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη ότι η επερχόμενη εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ θα πρέπει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον χρυσό; Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτό που συνέβη; Πόση πρακτική ζημιά έχει προκαλέσει αυτό στη ρωσική οικονομία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα;

Glazyev: Η νομισματική πολιτική του CBR, που εφαρμόστηκε σύμφωνα με τις συστάσεις του ΔΝΤ, ήταν καταστροφική για τη ρωσική οικονομία. Οι συνδυασμένες καταστροφές από το «πάγωμα» περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων και πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια που απορρίφθηκαν από την οικονομία από ολιγάρχες σε δυτικούς υπεράκτιους προορισμούς, ήρθαν με φόντο εξίσου καταστροφικές πολιτικές του CBR, οι οποίες περιλάμβαναν υπερβολικά υψηλά πραγματικά επιτόκια σε συνδυασμό. με διαχειριζόμενη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Υπολογίζουμε ότι αυτό προκάλεσε υποεπενδύσεις περίπου 20 τρισεκατομμυρίων ρούβλια και υποπαραγωγή περίπου 50 τρισεκατομμυρίων ρούβλια σε αγαθά.

Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ουάσιγκτον, το CBR σταμάτησε να αγοράζει χρυσό τα τελευταία δύο χρόνια, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους εγχώριους ανθρακωρύχους χρυσού να εξάγουν πλήρεις όγκους παραγωγής, που πρόσθεσαν έως και 500 τόνους χρυσού. Αυτές τις μέρες το λάθος και το κακό που προκάλεσε είναι πολύ προφανές. Επί του παρόντος, η CBR επανέλαβε τις αγορές χρυσού και, ελπίζουμε, θα συνεχίσει με υγιείς πολιτικές προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας αντί να «στοχεύει τον πληθωρισμό» προς όφελος των διεθνών κερδοσκόπων, όπως συνέβαινε την τελευταία δεκαετία.

The Cradle: Η Fed καθώς και η ΕΚΤ δεν ρωτήθηκαν για το πάγωμα των ρωσικών συναλλαγματικών διαθεσίμων. Στη Νέα Υόρκη και τη Φρανκφούρτη ακούγεται ότι θα ήταν αντίθετοι αν τους ζητούσαν. Προσωπικά περιμένατε το πάγωμα; Και το περίμενε η ρωσική ηγεσία;

Glazyev: Το βιβλίο μου, Ο Τελευταίος Παγκόσμιος Πόλεμος, που ήδη ανέφερα, το οποίο εκδόθηκε ήδη από το 2015, υποστήριξε ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό τελικά είναι πολύ υψηλή. Σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο, ο οικονομικός πόλεμος και ο πληροφοριακός/γνωστικός πόλεμος είναι βασικά θέατρα σύγκρουσης. Και στα δύο αυτά μέτωπα, οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συντριπτική υπεροχή και δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα το εκμεταλλεύονταν πλήρως σε εύθετο χρόνο.

Διαφωνώ εδώ και καιρό για την αντικατάσταση των δολαρίων, ευρώ, λιρών και γιεν στα συναλλαγματικά μας αποθέματα με χρυσό, ο οποίος παράγεται σε αφθονία στη Ρωσία. Δυστυχώς, οι δυτικοί παράγοντες επιρροής που κατέχουν βασικούς ρόλους στις κεντρικές τράπεζες των περισσότερων χωρών, καθώς και οι οίκοι αξιολόγησης και οι βασικές εκδόσεις, κατάφεραν να αποσιωπήσουν τις ιδέες μου. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Fed και της ΕΚΤ συμμετείχαν στην ανάπτυξη αντιρωσικών οικονομικών κυρώσεων. Αυτές οι κυρώσεις κλιμακώνονται συνεχώς και εφαρμόζονται σχεδόν αμέσως, παρά τις γνωστές δυσκολίες στη λήψη γραφειοκρατικών αποφάσεων στην ΕΕ. 

The Cradle: Η Elvira Nabiullina επιβεβαιώθηκε εκ νέου ως επικεφαλής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Τι θα κάνατε διαφορετικά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ενέργειές της; Ποια είναι η κύρια κατευθυντήρια αρχή που εμπλέκεται στις διαφορετικές προσεγγίσεις σας;

Glazyev: Η διαφορά μεταξύ των προσεγγίσεών μας είναι πολύ απλή. Οι πολιτικές της είναι μια ορθόδοξη εφαρμογή των συστάσεων του ΔΝΤ και των δογμάτων του παραδείγματος της Ουάσιγκτον, ενώ οι συστάσεις μου βασίζονται στην επιστημονική μέθοδο και τα εμπειρικά στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία εκατό χρόνια σε κορυφαίες χώρες.

The Cradle: Η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας φαίνεται να είναι ολοένα και πιο σιδερένια – όπως διαρκώς επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι Πρόεδροι Πούτιν και Σι. Αλλά υπάρχουν φωνές εναντίον του όχι μόνο στη Δύση αλλά και σε ορισμένους ρωσικούς κύκλους πολιτικής. Σε αυτήν την εξαιρετικά λεπτή ιστορική συγκυρία, πόσο αξιόπιστη είναι η Κίνα ως σύμμαχος όλων των εποχών της Ρωσίας;

Glazyev: Το θεμέλιο της ρωσο-κινεζικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι η κοινή λογική, τα κοινά συμφέροντα και η εμπειρία της συνεργασίας εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η κυβερνώσα ελίτ των ΗΠΑ ξεκίνησε έναν παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο με στόχο την υπεράσπιση της ηγεμονικής της θέσης στον κόσμο, στοχεύοντας την Κίνα ως τον βασικό οικονομικό ανταγωνιστή και τη Ρωσία ως τη βασική δύναμη αντιστάθμισης. Αρχικά, οι γεωπολιτικές προσπάθειες των ΗΠΑ αποσκοπούσαν στη δημιουργία σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Παράγοντες δυτικής επιρροής ενίσχυαν ξενοφοβικές ιδέες στα μέσα μας και εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια μετάβασης σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα. Από την κινεζική πλευρά, πράκτορες δυτικής επιρροής πίεζαν την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των αμερικανικών συμφερόντων.

Ωστόσο, τα κυρίαρχα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας οδήγησαν λογικά στην αυξανόμενη στρατηγική εταιρική σχέση και συνεργασία τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές που προέρχονται από την Ουάσιγκτον. Ο δασμολογικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και ο πόλεμος οικονομικών κυρώσεων με τη Ρωσία επικύρωσαν αυτές τις ανησυχίες και κατέδειξαν τον σαφή και παρόντα κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Κοινά συμφέροντα επιβίωσης και αντίστασης ενώνουν την Κίνα και τη Ρωσία και οι δύο χώρες μας είναι σε μεγάλο βαθμό συμβιωτικές οικονομικά. Συμπληρώνουν και αυξάνουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μεταξύ τους. Αυτά τα κοινά συμφέροντα θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα.

Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός θυμούνται πολύ καλά τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην απελευθέρωση της χώρας τους από την ιαπωνική κατοχή και στη μεταπολεμική εκβιομηχάνιση της Κίνας. Οι δύο χώρες μας έχουν ισχυρά ιστορικά θεμέλια για στρατηγική εταιρική σχέση και είμαστε προορισμένοι να συνεργαστούμε στενά για τα κοινά μας συμφέροντα. Ελπίζω ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας και ΛΔΚ, η οποία ενισχύεται από τη σύζευξη του One Belt One Road με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, θα αποτελέσει το θεμέλιο του σχεδίου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση και τον πυρήνα της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξη.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου