Απειλεί ευθέως με σύρραξη η Τουρκία - Τσαβούσογλου: «Θα αμφισβητήσουμε τη κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο αν δεν τα αποστρατικοποιήσετε» - Εμείς στέλνουμε επιστολές... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Απειλεί ευθέως με σύρραξη η Τουρκία - Τσαβούσογλου: «Θα αμφισβητήσουμε τη κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο αν δεν τα αποστρατικοποιήσετε» - Εμείς στέλνουμε επιστολές...

  Η Άγκυρα συνεχίζει σε υψηλούς τόνους καθώς προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, αν, όπως λέει, η Α...


 

Η Άγκυρα συνεχίζει σε υψηλούς τόνους καθώς προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, αν, όπως λέει, η Αθήνα δεν συμμορφωθεί στο θέμα της αποστρατικοποίησης…


Mε σύρραξη απειλεί πλέον η Τουρκία κλιμακώνοντας περαιτέρω την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε σε ξεκάθαρες απειλές κατά της Ελλάδας, εγείροντας ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ με την οποία καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς και την ανυπόστατη επιχειρηματολογία της Άγκυρας.

 

Ακολουθώντας  τη γραμμή Ερντογάν για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Τσαβούσογλου, ανέβασε τους τόνους και δήλωσε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ,  πως αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει».

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει πως η Τουρκία θα… κυνηγήσει την Ελλάδα αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά.

«Θα αμφισβητήσουμε τη κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο»

«Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα για την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά», προειδοποίσε ο τούρκος ΥΠΕΞ. «Αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να ακυρώνεται το καθεστώς των νησιών βάσει των συμφωνιών Λωζάνης και Παρισιού».

Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά της με μη στρατιωτικό καθεστώς από το 1960 και αν δεν σταματήσει αυτό, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία της Ελλάδας εκεί, απείλησε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα. Τα βήματα της Ελλάδας στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία”, είπε ο κ. Τσαβούσογλου,  επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Ο Τούρκος υπουργός μάλιστα επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο για τα επιχειρήματά του: «Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει», δήλωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα με καθαρά απειλητική ρητορική ότι «το θέμα δεν πρέπει να απορριφθεί με κενά λόγια του τύπου “η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, εποφθαλμιά τα εδάφη μας”. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε “δεν πειράζει, όσα όπλα κι αν βάλουν”. Εφόσον δεν σταματήσετε την παραβίαση [των όρων], θα σας κυνηγάμε», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον είχε μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στα ελληνοτουρκικά και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ [Άντονι] Μπλίνκεν και απευθύναμε προειδοποίηση. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση [των βάσεων] δεν διέφυγε της προσοχής μας,» ανέφερε επίσης ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Παράλληλα είπε ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει νέα επιχείρηση στη Συρία εάν αυξηθεί η απειλή για αυτήν στη συνοριακή περιοχή.

Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου

Διπλωματική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει η Αθήνα, ως απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται τα τελευταία 24ωρα. Μετά το σήμα για διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός απαντώντας στην προσωπική επίθεση που του έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ξεκαθαρίζοντας ότι καμία πρόκληση της Άγκυρας δεν θα μείνει αναπάντητη, η Αθήνα έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Όπως μετέδωσε στο OPEN, η Αλεξία Τασούλη, το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε την επιστολή την Τετάρτη, ως απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί σύνδεσης της αποστρατικοποίησης και της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για απαντητική επιστολή σε αυτήν που είχε στείλει ο ομώνυμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στις 30 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ αναφέρει:

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι "η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους" με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισιών (1947) είναι νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι».

Παράλληλα στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι τα σύνορα που έχουν διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Καθίσταται λοιπόν απολύτως σαφές ότι η Αθήνα στηρίζεται σε νομικές υποθέσεις που έχει κρίνει το δικαστήριο της Χάγης. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε επισκεφτεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και είχε ενημερώσει σχετικά.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου