Αρχίζει ο Τρίτος Παγκόσμιος στη Λιθουανία; Το τελεσίγραφο της Ρωσίας λήγει και οι Η.Π.Α δηλώνουν έτοιμες για πόλεμο. Κινέζοι αναλυτές τονίζουν ότι η Ρωσία ίσως πάψει να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λιθουανίας... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Αρχίζει ο Τρίτος Παγκόσμιος στη Λιθουανία; Το τελεσίγραφο της Ρωσίας λήγει και οι Η.Π.Α δηλώνουν έτοιμες για πόλεμο. Κινέζοι αναλυτές τονίζουν ότι η Ρωσία ίσως πάψει να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λιθουανίας...

  «Η Ρωσία μπορεί να καταγγείλει τη συνοριακή συνθήκη του 2003 με τη Δημοκρατία της Λιθουανίας – και έτσι τα σύνορα της Λιθουανίας θα είναι ...

 







«Η Ρωσία μπορεί να καταγγείλει τη συνοριακή συνθήκη του 2003 με τη Δημοκρατία της Λιθουανίας – και έτσι τα σύνορα της Λιθουανίας θα είναι de jure in limbo...» -Έτοιμες να πολεμήσουν τη Ρωσία στη Λιθουανία δηλώνουν οι Η.Π.Α.


Κορυφώνεται η ένταση στην Βαλτική μετά το «μπλόκο» που επέβαλε η Λιθουανία στον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ και την παράδοση τελεσίγραφου από την Ρωσία. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς οι Ρώσοι πιστεύουν πως θα ακολουθήσει και ναυτικός αποκλεισμός στον ρωσικό θύλακα διαβλέποντας οργανωμένο ΝΑΤΟϊκό σχέδιο. Κινέζοι αναλυτές προβλέπουν ότι έρχεται ρωσική προέλαση στο Διάδρομο Suwalki...

 

Οι Ρώσοι εξετάζουν την ακύρωση βασικών συνθηκών που ρυθμίζουν τα σύνορα της Λιθουανίας όπως της Συνθήκης του Nystadt, της συνοριακής συνθήκης του 2003 καθώς και την έγκριση από τον Β.Πούτιν του νομοσχεδίου Άρσης Αναγνώρισης της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Και οι 3 ενέργειες,, ή ακόμη και μία από αυτές, οδηγούν στην ρωσική προέλαση ρωσικών τεθωρακισμένων Μεραρχιών μέσω του Διαδρόμου του Suwalki. Αυτό ακριβώς αναφέρουν και Κινέζοι δημοσιογράφοι/αναλυτές.

Μεγάλη συγκέντρωση μονάδων πυραυλικών δυνάμεων

Μεγάλη συγκέντρωση μονάδων πυραυλικών δυνάμεων και σκαφών επιφανείας με πυραύλους cruise παρατηρείται αυτή την ώρα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ που βρίσκεται «σφηνωμένος» μεταξύ των βαλτικών κρατών (Λιθουανία, Λεττονία, Εσθονία) και της Πολωνίας, σε συνέχεια του ρωσικού τελεσίγραφου στην Λιθουανία, αναφορικά με την κατάργηση του αποκλεισμού του θύλακα.

Περίπου 10.000 στρατιώτες και περισσότερες από 100 μονάδες πυραυλικού πυροβολικού συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην περιοχή του Καλίνιγκραντ, ενώ στα ανοικτά της Βαλτικής Θάλασσας, τέσσερα πυραυλοφόρα σκάφη του ρωσικού Nαυτικού συμμετέχουν στις ασκήσεις

Εκτός από τα ρουκετοβόλα BM-21 και Hurricane, πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος Hyacinth, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Msta-S, Acacia και Carnation συμμετέχουν στην άσκηση που προβλέπει την καταστροφή των δυνάμεων εισβολέων στον θύλακα, αλλά και την καταστροφή ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Λιθουανία.

Η.Π.Α: «Έτοιμοι να πολεμήσουμε τη Ρωσία στη Λιθουανία»

Πριν λίγο οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την πρόθεσή τους «να πολεμήσουν στην Λιθουανία, αν η Ρωσία υλοποιήσει τις απειλές της».

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις επανέλαβε ενώπιον των δημοσιογράφων την «αδιάσειστη προσήλωση της Ουάσινγκτον στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει «ότι μια επίθεση εναντίον μιας συμμαχικής χώρας είναι επίθεση εναντίον όλων. Υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουμε τη Λιθουανία», κατέληξε χαιρετίζοντας την εφαρμογή των κυρώσεων από την ευρωπαϊκή χώρα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στη Συμμαχία, ενισχύσαμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κυρίως αυτές τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις ρωσικές απειλές», επέμεινε.

Οι ρωσικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις μάχης στα σύνορα με τη Λιθουανία

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Λευκορωσία έχουν αρχίσει και παίρνουν θέσεις μάχης στα σύνορα με την Λιθουανία: Αναπτύσσονται κινητά νοσοκομεία και μεγάλες μονάδες αίματος.

Τουλάχιστον τρεις Ταξιαρχίες λαμβάνουν πρόσθετα εφόδια, ενώ ενισχύονται και οι δυνάμεις προς Πολωνία, καθώς θεωρείται πιθανό η Βαρσοβία να νιώσει την ανάγκη να υποστηρίξει την Λιθουανία.

Ταυτόχρονα θέσεις μάχης παίρνουν και τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας στην Βαλτική και το Βόρειο Ωκεανό.

Η Ρωσία χαρακτήρισε “casus belli”, δηλαδή αιτία κήρυξης πολέμου την συνέχιση του αποκλεισμού του θύλακα του Καλίνιγκραντ από την Λιθουανία σε τελεσίγραφο που επέδωσε στον επιτετραμμένο της χώρας στην Μόσχα, δίνοντας προθεσμία μερικών ημερών για άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί πριν από ένα μήνα περίπου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στην Λιθουανή επιτετραμμένη στη Μόσχα ότι «αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει στρατιωτικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της,  από την προκλητική και εχθρική ενέργεια της Λιθουανίας».

«Η Λιθουανία έδωσε στη Ρωσία σοβαρό λόγο να επιστρέψει τα εδάφη που έλαβε βάσει της Συνθήκης του Nystadt. Η Λιθουανία, που απέκλεισε το Καλίνινγκραντ, θα πρέπει να θυμάται πώς τελείωσε το περιστατικό στον Κόλπο της Άκαμπα το 1967″ δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός ειδικός Yevgeny Satanovsky.

Ο Satanovsky υπενθύμισε στο Βίλνιους πώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου 1967 τον αποκλεισμό των ισραηλινών πλοίων στον Κόλπο της Άκαμπα και πώς τελείωσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, όπως πάντα, προσποιήθηκαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Το Ισραήλ έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνο του και το αντιμετώπισε σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους. Τότε αυτό το γεγονός ονομάστηκε Πόλεμος των Έξι Ημερών. Σας θυμίζει τίποτα;» συμπλήρωσε ο πολιτικός επιστήμονας.

Να καταγγελθεί η Συνθήκη του 2003

Ο πολιτικός επιστήμονας του Καλίνινγκραντ, Νόσοβιτ,ς πιστεύει ότι ως απάντηση στον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ, η Ρωσία μπορεί να καταγγείλει τη συνοριακή συνθήκη του 2003 με τη Δημοκρατία της Λιθουανίας – και έτσι τα σύνορα της Λιθουανίας θα είναι de jure in limbo.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθυμίζει ότι τα σύνορα της Βαλτικής Δημοκρατίας με τη σημερινή τους μορφή εμφανίστηκαν αφότου έγινε μέρος της ΕΣΣΔ το 1940, ενώ η σύγχρονη Λιθουανία θεωρεί τον εαυτό της νομικό διάδοχο της προπολεμικής Λιθουανικής Δημοκρατίας του 1918-1940.

«Τα αναφερόμενα σύνορα περιλαμβάνουν… μια λωρίδα γης μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας», επεσήμανε ο Νόσοβιτς.

Ο πολιτικός επιστήμονας αναφέρεται στη γνώμη του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Καλίνινγκραντ με το όνομα Καντ Αλεξάντερ Ζολόφ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μέρος των εδαφών μεταφέρθηκε από τη Λευκορωσική ΣΣΔ στη Λιθουανική ΣΣΔ.

«Και τώρα η ερώτηση. Αντιλαμβάνονται τουλάχιστον κατά προσέγγιση οι Λιθουανοί σε τι μπαίνουν συμφωνώντας να συμμετάσχουν στη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας;» πρόσθεσε ο Νόσοβιτς.

Κινέζοι αναλυτές: Έρχεται ρωσική προέλαση στο Διάδρομο Suwalki

“Η Λιθουανία θα μετανιώσει για την απόφασή της να διακόψει τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων προς τον ρωσικό θύλακα” αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ

«Αυτή τη στιγμή, τα αντίμετρα κατά της Λιθουανίας συζητούνται ήδη στη Ρωσία. Μπορεί να επηρεάσουν το σύστημα μεταφορών στη Βαλτική Θάλασσα», προτείνουν οι αναλυτές του Baijiahao.

«Η Λιθουανία είναι έτοιμη, είναι πιόνι στο παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων και να είναι η εμπροσθοφυλακή του αντι-ρωσικού πολέμου, θα πληρώσει το αντίστοιχο τίμημα», λένε Κινέζοι ειδικοί.

Προφανώς, αυτή τη φορά η Ρωσία δεν θα ανεχθεί πλέον τις επιθέσεις μιας μικρής χώρας και αναπόφευκτα θα λάβει αντίμετρα. Μία από τις πιθανές επιλογές μπορεί να είναι η απόφαση να ακυρωθεί η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας.

Ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι το γεγονός ότι η αναγνώριση της κυριαρχίας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας παραβίαζε το Σύνταγμα της ΕΣΣΔ και η Ρωσία είχε το δικαίωμα να μην διεκδικήσει την ανεξαρτησία της πρώην Λιθουανικής ΣΣΔ.

«Αυτό το αντίμετρο πιθανότατα θα κάνει τη Λιθουανία να μετανιώσει εντελώς για όσα έχουν κάνει», αναφέρουν οι συντάκτες των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το warnews247.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου