Αρχή άνδρα δείκνυσι... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Αρχή άνδρα δείκνυσι...

  Οι πολιτικοί μας ταγοί ασκούν εξουσία που συνοδεύεται από ξεκάθαρη πολιτική θρασύτητα, η οποία φτάνει στα όρια της χυδαιότητας... Το να ...

 


Οι πολιτικοί μας ταγοί ασκούν εξουσία που συνοδεύεται από ξεκάθαρη πολιτική θρασύτητα, η οποία φτάνει στα όρια της χυδαιότητας...


Το να ζητάς, από τους πολίτες να «προσαρμοστούν» στις νέες ενεργειακές συνθήκες, διαφορετικά θα… πεθάνουν, είναι σα να έβλεπαν οι στρατιώτες τον Μέγα Αλέξανδρο να κάθεται αραγμένος σε ένα σκιερό κρεβάτι που το σηκώνουν δούλοι, με άπειρο νερό στη διάθεσή του, την ίδια στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι διψάνε και να τους λέει κιόλας από πάνω: βρείτε νερό, διαφορετικά…πεθαίνετε!

 

Γράφει ο Δημήτρης Γκίκας*

Κάποτε ο Μέγας Αλέξανδρος και η στρατιά του πέρασαν από την έρημο της Γεδρωσίας. Μπροστά βάδιζε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, κατάκοπος κι αυτός και διψασμένος από την πορεία σε μια τόσο άνυδρη περιοχή. Κάποιοι στρατιώτες του ξεμάκρυναν από την πορεία προς αναζήτηση νερού. Πράγματι, βρήκαν ένα μικρό ρυάκι και κατάφεραν να μαζέψουν τόσο νερό, όσο χώραγε να γεμίσει μια περικεφαλαία. Πήγαν, λοιπόν το νερό στον Αλέξανδρο, κουβαλώντας το με προσοχή και του έδωσαν να πιεί. Ο Αλέξανδρος, αφού συνεχάρη τους στρατιώτες του, έχυσε το νερό μπροστά σε όλο το στρατό του χωρίς ο ίδιος να πιει ούτε μία σταγόνα!

Η ηγεσία δια του παραδείγματος και η «ίσος προς ίσους» συμπεριφορά των ανθρώπων που έχουν την εξουσία απέναντι στους συμπολίτες τους χαρακτηρίζεται ως ιδανική σε κάθε μορφή πολιτικού καθεστώτος, πολύ περισσότερο όμως στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Ο λόγος είναι πως στα πολιτεύματα αυτά η εξουσία δεν διαθέτει στεγανά, καθώς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχουν όλοι οι πολίτες. Η απήχηση μιας τέτοιας ηγετικής στάσης που περιγράφεται στην ιστορία που ανέφερα παραπάνω είναι πάντα τεράστια. Οι στρατιώτες του Αλέξανδρου, γράφει ο Αρριανός που μας διασώζει το περιστατικό, αισθάνθηκαν σαν να είχαν πιει από αυτό το νερό που έχυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες στη σύγχρονη Ελληνική πολιτική σκηνή είναι ακριβώς η έλλειψη αυτού του είδους της ηγεσίας. Μάλιστα, αυτό που διαπιστώνεται είναι πως οι πολιτικοί ταγοί ασκούν εξουσία που συνοδεύεται από ξεκάθαρη πολιτική θρασύτητα, η οποία φτάνει στα όρια της χυδαιότητας. Το να ζητάς, δηλαδή από τους πολίτες να «προσαρμοστούν» στις νέες ενεργειακές συνθήκες, διαφορετικά θα… πεθάνουν είναι σα να έβλεπαν οι στρατιώτες τον Μέγα Αλέξανδρο να κάθεται αραγμένος σε ένα σκιερό κρεβάτι που το σηκώνουν δούλοι, με άπειρο νερό στη διάθεσή του, την ίδια στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι διψάνε και να τους λέει κιόλας από πάνω: βρείτε νερό, διαφορετικά… πεθαίνετε!

«Αρχή άνδρα δείκνυσι», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, δηλαδή «η εξουσία δείχνει τι άνθρωπος είσαι». Κάτι ήξεραν… Έλεγαν επίσης οι σοφοί μας πρόγονοι ότι ο άρχοντας θα πρέπει να θυμάται τρία πράγματα: ότι κυβερνά ανθρώπους (κι όχι ζώα…), ότι κυβερνά σύμφωνα με τους νόμους (κι όχι κάνοντας ό, τι του «καπνίσει»…) κι ότι δεν θα κυβερνά για πάντα (είχαν και τότε, όπως θα θυμάστε, χρονικό όριο στη θητεία τους και, επιπλέον, είχαν και εκλογές…).

Εικόνα: Μια εξαιρετική εικονογράφηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον εκπληκτικό Κώστα Νικέλλη)

*Ο Δημήτρης Γκίκας είναι Διδάκτωρ Πολιτικής και Αισθητικής Φιλοσοφίας



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου