Ο περιβαλλοντισμός είναι μια φονταμενταλιστική θρησκεία που ωφελεί τους ολιγάρχες της τεχνολογίας και τη Wall Street - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο περιβαλλοντισμός είναι μια φονταμενταλιστική θρησκεία που ωφελεί τους ολιγάρχες της τεχνολογίας και τη Wall Street

  Οι πραγματικοί νικητές από τις πράσινες πολιτικές δεν είναι τα πουλιά και οι μέλισσες, αλλά οι ολιγάρχες της τεχνολογίας, η μη ανταγωνιστι...

 


Οι πραγματικοί νικητές από τις πράσινες πολιτικές δεν είναι τα πουλιά και οι μέλισσες, αλλά οι ολιγάρχες της τεχνολογίας, η μη ανταγωνιστική αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και η Wall Street.


Ο «πόλεμος» μας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι καταδικασμένος να κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους περισσότερους ανθρώπους , δημιουργώντας αυτό που η οικονομολόγος Isabel Schnabel αποκαλεί « πράσινο πληθωρισμό ».

 

Πηγή: Newsweek

Άρθρο του JOEL KOTKIN

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Οι σημερινοί ακτιβιστές για το κλίμα μοιάζουν με ένα θρησκευτικό κίνημα, με άνθρακα το γόνο του νέου διαβόλου.

Το πράσινο κίνημα συνδέεται όλο και περισσότερο με ένα είδος φονταμενταλισμού άνθρακα που όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά θα μειώσει το βιοτικό επίπεδο στη Δύση και σε όλο τον κόσμο.

Και όπως συμβαίνει με άλλα είδη θρησκευτικού φονταμενταλισμού, η κλιματική υστερία είναι συχνά υπερβολική και προφανώς. Πριν από μια δεκαετία, οι ίδιοι ακτιβιστές προέβλεψαν μια πλανητική καταστροφή μέχρι το 2020, εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν μείωναν τις εκπομπές τους κατά 80 τοις εκατό - κάτι που φυσικά δεν συνέβη ποτέ. [έντονη γραφή, προστέθηκαν σύνδεσμοι]

Αυτή η προσέγγιση είναι χαμένη που μειώνει την αποτελεσματικότητα του πράσινου λόμπι. Αυτό που χρειάζεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση που βασίζεται στην προσαρμογή σε πραγματικούς και επαληθεύσιμους κινδύνους.

Και αυτό ξεκινά με τους περιβαλλοντολόγους να αναγνωρίζουν τα όρια της ικανότητάς μας να περιορίζουμε τις εκπομπές βραχυπρόθεσμα. Αυτό δεν είναι για να παραχωρήσουμε τον αγώνα. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που κάνουμε στη Δύση σημαίνει όλο και λιγότερο.

Οι μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων σήμερα προέρχονται από την Κίνα, η οποία ήδη εκπέμπει περισσότερα GHG από τις ΗΠΑ και την ΕΕ μαζί , ενώ η ταχεία αύξηση των εκπομπών προέρχεται ολοένα και περισσότερο από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, τώρα η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον κόσμο .

Αυτές οι χώρες έχουν αναπτύξει τη συνήθεια να κατηγορούν την κλιματική αλλαγή στη Δύση και στη συνέχεια επιδιώκουν ανοιχτά να εξαιρεθούν από το καθαρό μηδέν και άλλους πράσινους στόχους .

Και η τάση της Δύσης να υπερ-εστιάζει στις δικές μας κρατικές ή εθνικές εκπομπές χάνει την πραγματικότητα για το πού συγκεντρώνονται τα μελλοντικά προβλήματα.

Ωστόσο, δεν μας λείπει μόνο το δάσος για τα δέντρα. Σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές του πράσινου λόμπι, ο «πόλεμος» μας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι καταδικασμένος να κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους περισσότερους ανθρώπους , δημιουργώντας αυτό που η οικονομολόγος Isabel Schnabel αποκαλεί « πράσινο πληθωρισμό ».

Οι υψηλότερες τιμές για την ενέργεια και τα τρόφιμα, που επιδεινώθηκαν περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγκάζουν ήδη τις χώρες να υιοθετήσουν τεράστιες επιδοτήσεις για τρόφιμα και φυσικό αέριο.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο , δισεκατομμύρια αντιμετωπίζουν πλέον εξαθλίωση, υποσιτισμό ή πείνα. Και οι πράσινοι στόχοι μηδενικών εκπομπών μόνο χειροτερεύουν αυτήν την κατάσταση .

Οι κάτοικοι των πλούσιων χωρών θα υποφέρουν επίσης από την ταχεία υιοθέτηση των τρεχουσών πράσινων πολιτικών που επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια . Η Γερμανία, για παράδειγμα, υπέστη τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην Καλιφόρνια, οι κάτοικοι πληρώνουν έως και 80 τοις εκατό πάνω από τον εθνικό μέσο όρο για ρεύμα. Η εξάρτηση από την αιολική ενέργεια έχει καταστήσει ευάλωτο ακόμη και το δίκτυο του Τέξας .

Οι πραγματικοί νικητές από τις πράσινες πολιτικές δεν είναι τα πουλιά και οι μέλισσες, αλλά οι ολιγάρχες της τεχνολογίας, η μη ανταγωνιστική αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και η Wall Street.

Δεδομένης της περιορισμένης ικανότητάς μας να μειώνουμε ουσιαστικά τις εκπομπές, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην προσαρμογή , κάτι στο οποίο είμαστε καλοί.

Από την αρχή της σύγχρονης εποχής, η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να [προσαρμόζονται στις] αλλαγές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις.

Το 1700, οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν ένα ψυχρότερο κλίμα φυτεύοντας πατάτες, οι οποίες ευδοκιμούν σε πιο δροσερό καιρό.

Έμαθαν επίσης να χρησιμοποιούν την υδάτινη ενέργεια, τον άνεμο και τα πιο κρίσιμα ορυκτά καύσιμα, που έκαναν τη ζωή υποφερτή στις παγωμένες πόλεις του βορρά και, αργότερα, με κλιματισμό, στον βάναυσα καυτό νότο.

Η Ολλανδία , όπου οι καταστροφικές πλημμύρες τον δέκατο έκτο αιώνα οδήγησαν σε μια εκτεταμένη επέκταση των παράκτιων βέρων για την πρόληψη μελλοντικών πλημμυρών, αντιπροσωπεύει ένα κλασικό παράδειγμα επιτυχημένης προσαρμογής.

Οι Ολλανδοί επωφελήθηκαν ακόμη και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ανοίγοντας νέες γεωργικές εκτάσεις και επεκτείνοντας τις εξαγωγές τους στην παγκόσμια οικονομία. Η κλιματική αλλαγή μετατράπηκε έτσι σε καθαρό συν.

Η δημιουργία κατάλληλων προσαρμοστικών πολιτικών μπορεί να μην είναι τόσο συναισθηματικά ικανοποιητική όσο η κραυγή για «εγκληματίες του κλίματος», αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ λιγότερο επιζήμια για τις μάζες των ανθρώπων και το μέλλον των δημοκρατιών.

Ένα καθεστώς που διοικείται από τους climatistas είναι πιθανό να είναι πολύ αυταρχικό, με πολλούς να βλέπουν στα lockdown του COVID-19 μια «δοκιμαστική πορεία» για διατάγματα από πάνω προς τα κάτω σχετικά με το πώς ζουν οι άνθρωποι.

Ενδεικτικά των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν, η Ελβετία εξετάζει ποινές φυλάκισης για όσους προσπαθούν να παραμείνουν πολύ ζεστοί αυτόν τον χειμώνα.

Για να σημειώσουμε πρόοδο στο κλίμα, το περιβαλλοντικό κίνημα πρέπει να εγκαταλείψει τις «ουτοπικές φαντασιώσεις», γράφει ο Ted Nordhaus , ένας μακροχρόνιος περιβαλλοντολόγος στην Καλιφόρνια, και « να συμφιλιωθεί με τη νεωτερικότητα και την τεχνολογία. 

Αντί να βάζουμε όλα τα στοιχήματα σε ουσιαστικά διακοπτόμενη, αναξιόπιστη και οικονομικά προβληματική ηλιακή και αιολική ενέργεια , θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο σε άλλες επιλογές, από την πυρηνική ενέργεια έως την υδροηλεκτρική παραγωγή έως τη συνέχιση της αντικατάστασης του άνθρακα με άφθονο, καθαρότερο φυσικό αέριο.

Μια έξυπνη προσαρμοστική πολιτική θα ξεκινούσε με μια σοβαρή εκτίμηση του κόστους και των κινδύνων. Εάν ανησυχούμε για την άνοδο της στάθμης του ωκεανού, μπορεί να εξετάσουμε την αντιγραφή του θαλάσσιου τείχους που προστάτευε το λιμάνι του Γκάλβεστον του Τέξας τον περασμένο αιώνα.

Μια σταδιακή στροφή σε πιο ενεργειακά αποδοτικά οχήματα —όχι μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα— θα επέτρεπε τον ανταγωνισμό από άλλες νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, το ανακυκλωμένο αέριο και τα υβρίδια.

Οι επενδύσεις σε ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, μονάδες αφαλάτωσης και καλύτερη αποθήκευση νερού θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην άμβλυνση των ζημιών που συχνά εντοπίζονται στην κλιματική αλλαγή.

Δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από τη σταθερότητα της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας.

Εκεί όπου η κλιματική υστερία υπόσχεται μόνο ζοφερή, ταξική σύγκρουση και ολοένα αυξανόμενη καταστολή, ένα σενάριο προσαρμογής επιτρέπει στους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, ακόμη και όταν εργαζόμαστε για να μειώσουμε τις εκπομπές.

Η προσαρμογή μας δίνει έναν τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής διατηρώντας παράλληλα την ευημερία, δημιουργώντας ευκαιρίες και δείχνοντας ότι, αντί να ασκούμε μια πολιτική καμένης γης για να σώσουμε τη Γαία, μπορούμε να μάθουμε να εργαζόμαστε εντός των ορίων της.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου