Έκθεση από δύο Μ.Κ.Ο καταγγέλλει την «υπερβολική» επιρροή της Big Pharma στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο COVID-19 με βλαβερά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Έκθεση από δύο Μ.Κ.Ο καταγγέλλει την «υπερβολική» επιρροή της Big Pharma στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο COVID-19 με βλαβερά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων...

  Η Global Health Advocates, μαζί με το STOPAIDS, δημοσίευσαν μια σειρά εκθέσεων, διερευνώντας πώς η έλλειψη διαφάνειας στη φαρμακευτική βιο...

 






Η Global Health Advocates, μαζί με το STOPAIDS, δημοσίευσαν μια σειρά εκθέσεων, διερευνώντας πώς η έλλειψη διαφάνειας στη φαρμακευτική βιομηχανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βλάψει τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. 


Μέσω νομικής έρευνας, οι εκθέσεις περιγράφουν τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο COVID-19 και διερευνούν το επίπεδο επιρροής που είχε η Big Pharma στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Τα ιδιωτικά συμφέροντα της Big Pharma είχαν προτεραιότητα έναντι του δημόσιου συμφέροντος. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις δεν προστάτευσαν τους πληθυσμούς τους, αλλά υπηρέτησαν ως πράκτορες αυτών των πολυεθνικών, υπογράφοντας πολύ γρήγορα επιταγές για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς καμία επαλήθευση ή διαπραγμάτευση.

 

Πηγή: lelibrepenseur.org

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η Big Pharma έχει επιβλαβή επιρροή στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και στο ιατρικό επάγγελμα που είναι εντελώς διεφθαρμένο από το εύκολο χρήμα, έχουμε πάρα πολλές αποδείξεις γι' αυτό και δικαστικές καταδίκες.  Οι ενώσεις Global Health Advocates (GHA) και StopAids στην έκθεσή τους που  δημοσιεύθηκε την την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου του 2023 αυτό ακριβώς επισημαίνουν και διερευνούν με αφορμή τη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω ...πανδημίας.

Από την κρίση του Covid-19 υποτίθεται ότι πιστεύουμε ότι η πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες είναι φιλανθρωπικές επιχειρήσεις ξεχνώντας αμέσως το ποινικό τους μητρώο, τα πολυάριθμα σκάνδαλα υγείας και τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους από φάρμακα! Υποτίθεται ότι ξεχνάμε ότι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη Δύση παραμένει η λήψη φαρμάκων μέσω αρνητικών επιπτώσεων και λαθών στη λήψη. 

Μόνο το σκάνδαλο συνθετικών οπιοειδών της Purdue Pharma ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους τα τελευταία 30 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατάφεραν ακόμη και να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής του αμερικανικού λαού, ειδικά αφού το δηλητήριο της Purdue Pharma αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα από άλλα μόρια που ήταν εξίσου θανατηφόρα και εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν στην αγορά, μετατρέποντας ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού σε τοξικομανείς!

Σύμφωνα με αυτές τις 2 αναφορές λοιπόν, τα ιδιωτικά συμφέροντα της Big Pharma είχαν προτεραιότητα έναντι του δημόσιου συμφέροντος. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις δεν έπαιξαν το ρόλο των προστάτιδων των πληθυσμών τους, αλλά υπηρέτησαν ως πράκτορες αυτών των πολυεθνικών, υπογράφοντας πολύ γρήγορα επιταγές για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς καμία επαλήθευση ή διαπραγμάτευση. Αυτό δίνει για άλλη μια φορά λόγο σε όλους τους ανθρώπους που άσκησαν κριτική στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η έκθεση επιστρέφει επίσης στα περίφημα και επίμαχα μηνύματα –αδύνατον να ληφθούν παρά τα πολυάριθμα αιτήματα των ευρωβουλευτών – που στάλθηκαν μεταξύ του αφεντικού της Pfizer Albert Bourla και του αφεντικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ursula von der Leyen!

Αξίζει να σημειωθεί διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο ότι πολλά εργαστήρια όπως η Pfizer και η Moderna δεν θέλησαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των 2 ΜΚΟ...

Μετάφραση της εισαγωγής της έκθεσης

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ασκήσει τεράστια δύναμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το πώς ασκούνταν αυτή η εξουσία συχνά κρυβόταν από την κοινή θέα. Οι κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνίες που καλύπτονταν από μυστικότητα και αντιστάθηκαν στις προσπάθειες να δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες. Η προστασία του εμπορίου και των συμφερόντων ήταν συχνά εις βάρος της αυξημένης διαφάνειας και της λογοδοσίας σχετικά με τις τιμές, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, τις απαιτήσεις μεταφοράς δόσης και τις δεσμεύσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτές είναι πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της παγκόσμιας πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19. Το μυστικό, με λίγα λόγια, υπονόμευε τη δημόσια υγεία.

Αυτή η έκθεση περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση για το εμβόλιο COVID-19. Τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στη λήψη αποφάσεων μοιράστηκαν τις εμπιστευτικές τους γνώσεις για αυτήν την έκθεση.

Η ανάλυσή μας διερευνά το επίπεδο επιρροής που είχε η Big Pharma στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ και πώς αυτό τροφοδότησε τις παγκόσμιες ανισότητες. Εξερευνήσαμε πώς ιεραρχήθηκαν τα ιδιωτικά συμφέροντα. παραγκωνίζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους πολίτες· και πώς αυτό επηρέασε τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις COVID-19 και την απαλλαγή από το TRIPS. Αυτή η έκθεση ακολουθείται από μια δεύτερη έκθεση, η οποία είναι μια νομική αναθεώρηση των ίδιων των συμβάσεων. »


Δείτε το PDF εδώ


«Τα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν ασκήσει τεράστια επιρροή στους ευρωπαίους φορείς λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα την έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις εμβολίων που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο  »,  συνοψίζει ο Rowan Dunn, Συντονιστής Συνηγορίας της ΕΕ στο GHA. , κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην EURACTIV Γαλλίας.

Τον Μάρτιο του 2020, καθώς ξέσπασε η πανδημία Covid-19 στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να παράσχει δόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατό. «Εκείνη την εποχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί το εμβόλιο ως κοινό αγαθό προσβάσιμο σε όλους », εξηγεί ο Rowan Dunn.

Αλλά πολύ γρήγορα, η Ευρώπη έμεινε πίσω στην εκστρατεία εμβολιασμού της, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η «  δημόσια πίεση»  άρχισε να επιβαρύνει την Επιτροπή, συνεχίζει ο συντονιστής υπεράσπισης της GHA.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια  «  πολύ σημαντική»  αλλαγή στη στρατηγική εμβολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Βέλγος ευρωβουλευτής Marc Botenga, επίσης μέλος της ειδικής επιτροπής για τον Covid.

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκατέλειψε την ιδέα να γίνει το εμβόλιο κοινό αγαθό για να προχωρήσει σε συμφωνίες αγοράς με φαρμακευτικές εταιρείες» , είπε σε συνέντευξή του στην EURACTIV Γαλλίας.

Το 70% των Ευρωπαίων εμβολιάστηκε το καλοκαίρι του 2021

Όμως, σύμφωνα με την έκθεση των δύο ΜΚΟ, αντιμέτωπες με την έκτακτη ανάγκη εμβολίων, η Επιτροπή θα είχε υποχωρήσει σε ορισμένα αιτήματα από φαρμακευτικά εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της τιμής των εμβολίων, της διαφάνειας των συμβάσεων αλλά και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο,  «το πλεονέκτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν το μονοπώλιο και επομένως μπορούν να αποκομίσουν μέγιστο κέρδος », λέει ο Marc Botenga.

Πριν προσθέσει: «  Αφήνοντας τον έλεγχο της τιμής των δόσεων στα φαρμακευτικά εργαστήρια χάρη στην πνευματική ιδιοκτησία, υπήρξε αναστολή στην κοινωνική μας ασφάλιση». 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η έκθεση κατηγορεί την  «  υπερβολική επιρροή»  της Big Pharma στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δυνητικά παρεμπόδισε την πρόσβαση στο εμβόλιο για πληθυσμούς φτωχών χωρών. «Με τη Big Pharma στη θέση του οδηγού, που επιλέγει να ακολουθήσει τα ιδιωτικά τους συμφέροντα, η πρόσβαση σε εμβόλια για χώρες χαμηλού εισοδήματος πιθανότατα έχει αρνηθεί»,  δήλωσε ο James Cole, διευθυντής υπεράσπισης στο StopAids.

Η Pfizer και η διαπραγμάτευση μέσω SMS

Για να καταδείξει το βάρος του φαρμακευτικού λόμπι, η έκθεση λαμβάνει ως παράδειγμα τις συμβάσεις για την αγορά εμβολίων μεταξύ της Pfizer και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτά τα συμβόλαια αγοράς εμβολίων μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του ευρωπαϊκού στελέχους βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διαμάχης: είναι διασκευασμένα και επομένως δυσανάγνωστα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ΜΚΟ αλλά και ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ ζητούν να δημοσιοποιηθούν.

Σε αυτό προστίθενται και οι υποψίες για γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Albert Bourla, τα οποία σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση σύμβασης για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Covid.

«Κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την πολυπλοκότητα αυτών των συμβάσεων, είτε μέσω SMS είτε μόνος. Ήταν μια πολύ καλά δομημένη διαδικασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής» , διαβεβαίωσε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς.

«  Υπάρχει μια ανθυγιεινή σχέση μεταξύ των ιδρυμάτων και της Pfizer. Θέλουμε να μάθουμε την επιρροή αυτών των SMS στη διαπραγμάτευση. Ορισμένες λεπτομέρειες, όπως η τιμή, αποστέλλονται με SMS;  » , απαντά ο Marc Botenga.

Η Pfizer, η AstraZeneca και η Moderna δεν απάντησαν σε αιτήματα της GHA και του StopAids.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου