Γιατί η Covid ήταν τόσο θανατηφόρα για τους Αφρικανούς ηγέτες; Αποτυχία των συστημάτων υγείας ή κάτι άλλο...; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Γιατί η Covid ήταν τόσο θανατηφόρα για τους Αφρικανούς ηγέτες; Αποτυχία των συστημάτων υγείας ή κάτι άλλο...;

  Γιατί, ενώ η Αφρική μετά βίας επηρεάστηκε από την Covid, οι Αφρικανοί ηγέτες και υπουργοί πέθαιναν δυσανάλογα από την ασθένεια; Σε λιγότ...

 






Γιατί, ενώ η Αφρική μετά βίας επηρεάστηκε από την Covid, οι Αφρικανοί ηγέτες και υπουργοί πέθαιναν δυσανάλογα από την ασθένεια;


Σε λιγότερο διαφανείς χώρες, η Covid παρείχε την τέλεια κάλυψη για να απαλλαχτούν από έναν πολιτικό αντίπαλο ή να υποστούν κάποιο είδος αλλαγής καθεστώτος ή ατζέντας. Το γεγονός ότι οι Αφρικανοί ηγέτες είχαν σχεδόν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από Covid απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός, πρέπει να ερευνηθεί. Ολοι αυτοί οι πολιτικοί πέθαναν πραγματικά από την Covid ή δολοφονήθηκαν πολιτικά...;

 

Πηγή: Naked Emperor

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Θα μπορούσε η Covid να είχε χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να χτυπήσει τους πολιτικούς αντιπάλους σε χώρες του τρίτου κόσμου; Ή ίσως να απομακρύνθηκαν από ξένες δυνάμεις που αναζητούσαν αλλαγή καθεστώτος. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2020, 12 Ιρανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι πέθαναν από την Covid, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους του κληρικού σώματος που διορίζει τον ανώτατο ηγέτη, τον Ayatollah Hashem Bathayi Golpayegni. Ομολογουμένως, ο Golpayegni ήταν 78, αλλά ο Ali Reza Zali, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της επιδημίας της Covid, αναγνώρισε ότι πολλοί από αυτούς που πέθαναν ήταν κατά τα άλλα υγιείς.

Το British Medical Journal (BMJ) δημιούργησε μια σύντομη ανάλυση το 2021, εξετάζοντας γιατί τόσοι πολλοί Αφρικανοί ηγέτες πέθαναν από την COVID-19. Εκτίμησαν ότι ο μέσος υπουργός ήταν άνδρας 60,5 ετών και ότι το ποσοστό θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό για αυτό το δημογραφικό ήταν 0,17%. Ωστόσο, μεταξύ των υπουργών και των αρχηγών κρατών σε όλο τον κόσμο, αυτό το ποσοστό ήταν 0,6%, το οποίο παραμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Αφρική με ποσοστό θνησιμότητας 1,33%.


Γιατί, όταν η Αφρική μετά βίας επηρεάστηκε από την Covid, οι Αφρικανοί ηγέτες και υπουργοί πέθαιναν δυσανάλογα από την ασθένεια;

Το BMJ διαπίστωσε ότι μεταξύ 6 Φεβρουαρίου 2020 και 6 Φεβρουαρίου 2021, η Covid στοίχισε τη ζωή σε 24 εθνικούς υπουργούς και αρχηγούς κρατών σε όλο τον κόσμο. Για κάποιο λόγο αυτό δεν περιελάμβανε τους παραπάνω θανάτους από το Ιράν, αλλά αν τους βάλουμε στην άκρη, 17 από αυτούς τους 24 θανάτους σημειώθηκαν στην Αφρική.

Δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερο ή διαφορετικό σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των Αφρικανών υπουργών:

"αν μη τι άλλο, οι Αφρικανοί ηγέτες που υπέκυψαν στην COVID-19 ήταν ελαφρώς νεότεροι από τους επτά ομολόγους τους σε άλλες ηπείρους".

Δόθηκαν πέντε προτάσεις σχετικά με το γιατί το ποσοστό θνησιμότητας θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλότερο.

  1. Περισσότερες συννοσηρότητες. Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν στοιχεία για αυτό.
  2. Κακή υγειονομική περίθαλψη. Θα σκεφτόσασταν ότι όλοι οι άνθρωποι στην Αφρική, οι ηγέτες του έθνους, θα είχαν πρόσβαση στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.
  3. Η γενική θνησιμότητα στην Αφρική ήταν υψηλότερη από την αναφερόμενη. Αυτό αμφισβητήθηκε από τον ΠΟΥ.
  4. Τα περιβάλλοντα εργασίας των Αφρικανών υπουργών είναι πιο απασχολημένα και, ως εκ τούτου, είναι πιο επιρρεπή στην κυκλοφορία του ιού. Ακόμη και το BMJ λέει ότι αυτή είναι μια αδύναμη υπόθεση.
  5. Το 50% των αφρικανικών θανάτων σημειώθηκε στη Νότια Αφρική και η πλειοψηφία μετά την αναφορά της πιο μεταδοτικής “Νοτιοαφρικανικής” παραλλαγής.

Ή ήταν κάτι άλλο;

John Magufuli

Ο θάνατος ενός άλλου Αφρικανού ηγέτη, του John Magufuli, δεν συμπεριλήφθηκε στην έκθεση, λόγω του ότι συνέβη τη στιγμή που δημοσιεύτηκε. Ο Magufuli ήταν πρόεδρος της Τανζανίας και πέθανε τον Μάρτιο του 2021, σε ηλικία 61 ετών.




Ο ηγέτης της Τανζανίας είχε εξαφανιστεί για δύο εβδομάδες πριν ανακοινωθεί ο θάνατός του, παρόλο που ο πρωθυπουργός, Κασίμ Ματζαλίουα, είχε επιμείνει ότι ο πρόεδρος ήταν “υγιής και εργαζόταν σκληρά”. Τα μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο με Covid, αλλά όταν η αντιπρόεδρος, Samia Suluhu, ανακοίνωσε τον θάνατό του, είπε ότι πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Από την αρχή ο κος Magufuli ήταν σκεπτικιστής της Covid. Το μοιρολόγι του Guardian τον αποκάλεσε μάλιστα “πρόεδρο της Τανζανίας που αρνείται την Covid”. Είχε πει πόσο καλά θα τα πήγαινε η οικονομία της Τανζανίας γιατί δεν κλείδωσαν και δεν θα προκαλούσαν τεράστια ζημιά.

Λίγο πάνω από δύο εβδομάδες πριν από την εξαφάνισή του, ο Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο “Ήρθε η ώρα για την Αφρική να χαλιναγωγήσει τον αντιεμβολιαστή πρόεδρο της Τανζανίας”. Το άρθρο χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Ο κος Magufuli, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί ως δάσκαλος Χημείας, είδε για πρώτη φορά την απάτη της Covid, όταν συνειδητοποίησε τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα των δοκιμών PCR. Έλαβε δείγμα από μια κατσίκα, ένα πρόβατο ακόμη και μία παπάγια, τους έδωσε ανθρώπινα ονόματα και ηλικίες, τους έστειλε για ανάλυση και όλα επέστρεψαν με θετικό αποτέλεσμα στο τεστ για Covid.

Ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος είπε:

“Κάτι συμβαίνει. Είπα προηγουμένως ότι δεν πρέπει να δεχθούμε ότι κάθε βοήθεια προορίζεται να είναι καλή για αυτό το έθνος”.

Τη στιγμή του θανάτου του, μόνο 21 Τανζανοί είχαν πεθάνει και ο πρόεδρος είπε ότι η χώρα ήταν “χωρίς Covid”. Ωστόσο, η χώρα είχε σταματήσει να δοκιμάζει και να καταγράφει τους θανάτους ως “με Covid”, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν αυτό ήταν σωστό ή όχι.

Οι μάσκες λοιδωρήθηκαν και η συμβουλή της κυβέρνησης ήταν να:

“βελτιωθεί η προσωπική υγιεινή, να πλένετε τα χέρια με τρεχούμενο νερό και σαπούνι, να χρησιμοποιείτε μαντήλια, ατμούς από βότανα, να γυμνάζεστε, να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα, να πίνετε πολύ νερό και να [χρησιμοποιείτε] φυσικές θεραπείες με τις οποίες το έθνος μας είναι προικισμένο".

Ενώ σε εμάς που βρισκόμασταν στη Δύση, μας είπαν να σταματήσουμε την άσκηση και να καθίσουμε σε κλειστό χώρο, ανησυχώντας…

Ο πρόεδρος της Τανζανίας είχε επίσης αρνηθεί να αγοράσει “επικίνδυνα” ξένα εμβόλια, επιλέγοντας αντίθετα “φυτικά φάρμακα”. Ωστόσο, παρόλο που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι αυτό το “φυτικό φάρμακο” δεν είχε επιστημονικά στοιχεία, στην πραγματικότητα ήταν φτιαγμένο από την Artemisia, ένα φυτό από τη Μαδαγασκάρη, που αποδείχθηκε ότι καταπολεμά τον SARS-CoV-2.

Η Artemisia χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας και έχει δείξει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της ιντερλευκίνης-6, που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την εισβολή και τον πολλαπλασιασμό των ιών, καθώς και μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και μετριάζει τη βλάβη των πνευμόνων. Το φυτό περιέχει επίσης ψευδάργυρογάλλιο και σελήνιο, ενώ έχει και αντιική δράση.

Την εβδομάδα πριν από την εξαφάνιση του προέδρου, δέκα εξέχοντες Τανζανοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Τανζανίας, πέθαναν όλοι από υποτιθέμενη Covid. Αυτό οδήγησε τον ΠΟΥ να καλέσει την Τανζανία να αναλάβει “σθεναρή δράση”. Ο πρόεδρος πρότεινε οι πολίτες να φορούν μάσκες, αλλά επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα επιβάλει lockdown.

Μετά τον θάνατο του Magufuli, η αντιπρόεδρός του ανέλαβε την προεδρία και ανέτρεψε όλες τις πολιτικές του για την Covid.


Παραγγέλθηκαν ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και τέθηκε σε εφαρμογή μια ώθηση στον εμβολιασμό. Δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας για την Covid, έπρεπε να φορεθούν μάσκες και θεσπίστηκαν lockdown.

Pierre Nkurunziza - Πρόεδρος του Μπουρούντι


Ο Πρόεδρος Nkurunziza πέθανε απροσδόκητα, μετά από μια σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο, σε ηλικία 55 ετών τον Ιούνιο του 2020. Και πάλι, υπήρχε η υποψία ότι είχε Covid, αλλά ο επίσημος λόγος για τον θάνατό του ήταν καρδιακή προσβολή.

Ένα μήνα νωρίτερα, τον Μάιο του 2020, ο πρόεδρος είχε αρνηθεί να εισαγάγει κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ή lockdown. Αφού ο ΠΟΥ αμφισβήτησε τα στατιστικά στοιχεία της χώρας για την Covid, το Μπουρούντι εξεδίωξε την ομάδα κορωνοϊού του ΠΟΥ και τους κήρυξε persona non grata, για παρέμβαση στη διαχείριση της πανδημίας.

Στις 30 Ιουνίου, ο νέος πρόεδρος Evariste Ndayishimiye ανακοίνωσε ότι η Covid ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του Μπουρούντι και για την καταπολέμησή της απαιτούσε “αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα φραγμού που θα επιδεικνύει πλέον το Υπουργείο Υγείας παντού σε όλη τη χώρα”.

Μαλάουι

Τον Απρίλιο του 2020, το ανώτατο δικαστήριο στο Μαλάουι εμπόδισε την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα εθνικό lockdown. Αυτό είχε ξεκινήσει από μια ομάδα της κοινωνίας των πολιτών, που αμφισβήτησε τον πρόεδρο Peter Mutharika που ήθελε ένα lockdown για να σωθούν 50.000 ζωές στο Μαλάουι. Μέχρι σήμερα 2.686 κάτοικοι του Μαλάουι έχουν πεθάνει με Covid.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2021, ένας αριθμός υπουργών της κυβέρνησης πέθανε, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Lingson Belekanyama, του Κύριου Γραμματέα στο Υπουργείο Πληροφοριών, Ernest Kantcheche, του Υπουργού Μεταφορών, Sidik Mia και του Υπουργού Εξωτερικών, Sibusiso Moyo (ο πρώην στρατηγός που ανέτρεψε τον Mugabe).

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος χρησιμοποίησε αυτούς τους θανάτους για να τονίσει τη σημασία των νέων περιορισμών.

Άλλοι θάνατοι

Εκτός από τους παραπάνω θανάτους, οι οποίοι υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι θάνατοι Covid για την αλλαγή των πολιτικών για την Covid στις αντίστοιχες χώρες τους, άλλοι θάνατοι “από Covid” περιελάμβαναν:

  • Ambrose Dlamini, πρωθυπουργός της Eswatini (πρώην Σουαζιλάνδη).
  • Christian Myekeni Ntshangase, Υπουργός Δημόσιας Υπηρεσίας στο Eswatini.
  • Makhosi Vilakait, Υπουργός στο Eswatini.
  • Mahmoud Jibril, πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης και μέλος της κυβέρνησης των ανταρτών που ανέτρεψε τον Καντάφι.
  • Pierre Buyoya, πρώην πρόεδρος του Μπουρούντι που πέθανε στο Παρίσι και είχε μόλις καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στο Μπουρούντι για τη δολοφονία του διαδόχου του, Melchior Ndadye.
  • Khalif Mumin Tohow, Υπουργός Δικαιοσύνης της Σομαλίας. Αυτός ήταν ο δεύτερος θάνατος από Covid στη Σομαλία.
  • Sekou Kourouma, Επικεφαλής του Επιτελείου του Προέδρου της Γουινέας Alpha Conde.
  • Amadou Salif Kebe, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Γουινέας.
  • Victor Traore, Διευθυντής του γραφείου Interpol της Γουινέας.
  • Abba Kyari, Επικεφαλής του Επιτελείου του Προέδρου της Νιγηρίας Muhammadu Buhari.
  • Mohamed Ben Omar, ιδρυτής του Νιγηριανού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που συμμάχησε με τον Πρόεδρο του Κόμματος της Νιγηρίας.
  • Mahamane Jean Padonou, υποψήφιος για την προεδρία της Νιγηρίας 2016 και ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Issoufou.
  • Ismail Gamadiid, Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής στη Σομαλία.
  • Perrance Shiri, μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Ζιμπάμπουε και ξάδερφος του Mugabe.
  • Ellen Gwaradzimba, Υπουργός Επικρατείας στη Ζιμπάμπουε.
  • Sibusiso Moyo, υπουργός Εξωτερικών στη Ζιμπάμπουε, διακεκριμένος για την ανακοίνωση της εκδίωξης του Μουγκάμπε
  • Joel Biggie Matiza, Υπουργός στη Ζιμπάμπουε και στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.
  • Jackson Mthembu, Υπουργός στη Νότια Αφρική. Ένα ιατρικό ελικόπτερο που μετέφερε αυτούς τους γιατρούς συνετρίβη, σκοτώνοντας και τους 5 επιβαίνοντες, την ίδια μέρα που πέθανε ο Mthembu.
  • Abdoul Aziz Mbaye, ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Σενεγάλης.
  • Hasan al-Lawzi, Υπουργός Πληροφοριών στην Υεμένη.

Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί και να συνεχιστεί…

Δεν λέω ότι κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους “απομακρύνθηκε” από τον ΠΟΥ ή κάποιον διεθνή οργανισμό που ήθελε lockdown ή για να πουλήσουν περισσότερα εμβόλια. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι, σε λιγότερο διαφανείς χώρες, η Covid παρείχε την τέλεια κάλυψη για να απαλλαχτούν από έναν πολιτικό αντίπαλο ή να υποστούν κάποιο είδος αλλαγής καθεστώτος ή ατζέντας.

Έχουμε δει στη Δύση πόσο πολιτικοποιήθηκε η πανδημία και πώς οι πολιτικοί χρησιμοποίησαν την κατάσταση προς όφελός τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Δυστυχώς για πολλούς από αυτούς τους δυτικούς πολιτικούς, το να σκοτώνεις ανθρώπους με τους οποίους δεν συμφωνείς είναι λίγο πιο δύσκολο και πιο πιθανό να σε οδηγήσει πίσω από τα κάγκελα.

Αλλά σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παραπάνω στην Αφρική, αυτό συμβαίνει πολύ. Και κανονικά εφημερίδες όπως ο Guardian θα ήταν δικαίως εξοργισμένες. Θα ισχυρίζονταν ότι είχε γίνει πραξικόπημα ή πολιτική δολοφονία.

Ωστόσο, πολλοί από τους ανθρώπους που κανονικά θα έκαναν ρεπορτάζ και θα εξοργίζονταν για αυτούς τους θανάτους, εντάχθηκαν στη λατρεία της Covid. Ξαφνικά, αντί να διερευνήσει τι συνέβη, ο πολιτικός νικητής χρειάστηκε να γράψει μόνο “ίσως πέθανε από την Covid” και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μόλις ανέφεραν “Τόσο λυπηρό, η Covid είναι τόσο τρομερή, αν είχαν εμβολιαστεί”…

Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι από τους προαναφερθέντες θανάτους οφείλονταν σε κάποιο αναπνευστικό ιό, αλλά ίσως τώρα που κάποιοι “δημοσιογράφοι” βγαίνουν από το κώμα που προκάλεσε η Covid, θα αρχίσουν να ερευνούν εάν όλοι αυτοί οι πολιτικοί πέθαναν πραγματικά από την Covid ή δολοφονήθηκαν πολιτικά. Το γεγονός ότι οι Αφρικανοί ηγέτες είχαν σχεδόν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από Covid απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός, μπορεί να τους δώσει μια ένδειξη.



 Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου