Οι Τούρκοι επιστρέφουν στο Κοσσυφοπέδιο για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Το ΝΑΤΟ ζήτησε αποστολή τάγματος κατά των Σέρβων - Άγκυρα: «Οι πρώτοι ηρωικοί μας στρατιώτες αναχώρησαν για το Κοσσυφοπέδιο» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι Τούρκοι επιστρέφουν στο Κοσσυφοπέδιο για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Το ΝΑΤΟ ζήτησε αποστολή τάγματος κατά των Σέρβων - Άγκυρα: «Οι πρώτοι ηρωικοί μας στρατιώτες αναχώρησαν για το Κοσσυφοπέδιο»

  Ένα τουρκικό τάγμα καταδρομών μεταβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο, έπειτα από αίτημα της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που ε...

 


Ένα τουρκικό τάγμα καταδρομών μεταβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο, έπειτα από αίτημα της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη  Νάπολη.


Αποστολή της τουρκικής μονάδας είναι να συμβάλει ως εφεδρική μονάδα στο έργο της ΝΑΤΟΪκής δύναμη ΚFOR, έπειτα από τα επεισόδια που σημειώνονται της τελευταίες ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο, ουσιαστικά όμως να στραφεί κατά των Σέρβων εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί και πάλι.


Το πρώτο τμήμα του τάγματος που στέλνει η Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο αναχώρησε σήμερα με μεταφορικά αεροσκάφη A-400M μαζί με βαρύ οπλισμό και οχήματα.

Άλλες μονάδες του τάγματος καταδρομών θα μεταβούν οδικώς μέσω Βουλγαρίας και Σκοπίων για να καταλήξουν  στους Στρατώνες Σουλτάν Μουράτ στο Κοσσυφοπέδιο εντός των επόμενων ωρών.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε:

«Η Τουρκία συνεχίζει να συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ και των διμερών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου έχουμε κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αξίες. Υιοθετεί εποικοδομητική στάση και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τα μέρη για την επίλυση μέσω διαλόγου των πρόσφατων γεγονότων στο βόρειο τμήμα του φιλικού και αδελφικού Κοσσυφοπεδίου, που βλάπτουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο, ένα τάγμα καταδρομών που υπάγεται στην 65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (Σαράντα Εκκλησιές, Κιρκλάρελι), το οποίο προηγουμένως είχε διατεθεί στη Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ορίστηκε ως εφεδρική μονάδα, με βάση αίτημα που υποβλήθηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ / Νάπολη (Ιταλία)».

Το τουρκικό τάγμα που αναπτύσσεται στην ευαίσθητη αυτή περιοχή πρακτικά για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα χαιρέτισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνοντας λόγο για την αποστολή «των ηρωικών Τούρκων στρατιωτών»

«Ευχόμαστε καλή και επιτυχημένη αποστολή στους ηρωικούς μας στρατιώτες στο Κόσσσβο για την διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Φυσικά ο γνωστός  τουρκόφιλος γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Τουρκία για την  «προσφορά» της αυτή.

Η Τουρκία ανταποκρίθηκε άμεσα  στο αίτημα του ΝΑΤΟ για αποστολή στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο λόγω της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Η ένταση μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όπου υπάρχει σερβική πλειοψηφία και οι έντονες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε νέες ανησυχίες για πόλεμο στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα στείλει ενισχύσεις στο Ειρηνευτικό Σώμα στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR).

Όπως επισημαίνει τουρκικό  δημοσίευμα «η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου έχουμε κοινές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες. Λαμβάνει εποικοδομητική στάση και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τα μέρη, για την επίλυση των πρόσφατων γεγονότων στο φιλικό και αδελφικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που βλάπτουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω του διαλόγου».

Το Κοσσυφοπέδιο, του οποίου ο πληθυσμός είναι κυρίως Αλβανοί, κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει:

 «Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και εξακολουθεί να το θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, αν και επίσημα δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό της. Περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

 Η Ρωσία και η Κίνα, από την άλλη πλευρά, τάχθηκαν στο πλευρό της Σερβίας, αρνούμενη να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία. Το αδιέξοδο της ανεξαρτησίας κλιμάκωσε τις εντάσεις και εμπόδισε την πλήρη σταθεροποίηση των Βαλκανίων μετά τους αιματηρούς πολέμους της δεκαετίας του 1990».

Σερβία: Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κρίνεται ως επικίνδυνη…

Στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια η νύχτα πέρασε ειρηνικά και ένας μικρός αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί μπροστά από τα δημοτικά κτίρια σε Ζούμπιν Πότοκ, Λεπόσαβιτς και Ζβετσάν, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Στα δημοτικά κτίρια υπάρχουν ακόμη μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των ειδικών δυνάμεων, που συνοδεύονται από στρατιώτες της KFOR που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα δημοτικά κτίρια.

Μεταξύ των μελών της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής και των πολιτών βρίσκονται συρματοπλέγματα και ένας μεταλλικός φράχτης στον οποίο οι πολίτες έχουν τοποθετήσει σερβικές σημαίες.

Στο Ζβετσάν, μέλη της KFOR αναπτύχθηκαν επίσης σε πέντε σημεία πρόσβασης στην πόλη, προκειμένου να αποτρέψουν τη διέλευση των ειδικών δυνάμεων κοντά στους διαδηλωτές. 

Αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα της Σερβικής Λίστας προκειμένου να αποτραπούν πιθανά επεισόδια.

Οι πολίτες σε διαδηλώσεις στους τρεις δήμους απαιτούν να αποσυρθούν τα μέλη της λεγόμενης ειδικής αστυνομίας από τους δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και οι νέοι δήμαρχοι που εξελέγησαν στις 23 Απριλίου στις εκλογές που μποϊκοτάρησαν οι Σέρβοι, να μην εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια.

Ζητούν επίσης την απελευθέρωση των Σέρβων που συνελήφθησαν κατά τη διαδήλωση στο Ζβετσάν στις 29 Μαΐου, όταν, λόγω της βίαιης εισόδου Αλβανών δημάρχων στα δημοτικά κτίρια στο βορρά, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ της λεγόμενης Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και μέλη της KFOR με πολίτες.

Σε αυτήν, περισσότεροι από 50 Σέρβοι και πάνω από 20 μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής τραυματίστηκαν. Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

1 σχόλιο

  1. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΑΥΤΟ ...
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΤΙ ΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΦΟΥ Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΥΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ....ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΔΟΤΗ ....
    ΑΛΛΑ !!!!!! Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου