Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας λόγω θρόμβων αίματος αυξήθηκε κατά 36% το 2022 ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση 139% στους θανάτους πρόωρης εγκυμοσύνης… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας λόγω θρόμβων αίματος αυξήθηκε κατά 36% το 2022 ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση 139% στους θανάτους πρόωρης εγκυμοσύνης…

  Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας έχει εκτοξευθεί τόσο ψηλά, που έχει φτάσει σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά σχεδόν 20 χρόνια πρ...

 


Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας έχει εκτοξευθεί τόσο ψηλά, που έχει φτάσει σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά σχεδόν 20 χρόνια πριν (2003-05)…

 

Ακόμη και συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από την Covid-19, μέχρι το 2022, η κύρια αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εντός έξι εβδομάδων από τη λήξη μιας εγκυμοσύνης ήταν η θρόμβωση και η θρομβοεμβολή…

 

 

Πηγή: Naked Emperor

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Η πιο πρόσφατη σύνοψη δεδομένων μητρικής θνησιμότητας δημοσιεύτηκε από το Mothers and Babies: Reducing Risk through Audits and Confidential Inquiries across the UK (MBRRACE-UK). Αυτή η έκθεση εξέτασε τους μητρικούς θανάτους (γυναίκες που πέθαναν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη) στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2020-2022.

Σε σύγκριση με τα δεδομένα από το 2019-2021, υπήρξε μια στατιστικά μη σημαντική αύξηση στο συνολικό ποσοστό μητρικής θνησιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι η παρατηρούμενη αύξηση δεν επαρκεί για να επιβεβαιωθεί με βεβαιότητα ότι η αύξηση είναι πραγματική και όχι τυχαίες διακυμάνσεις.


Ωστόσο, σε σύγκριση με τα δεδομένα πριν από την πανδημία (2017-2019), υπήρξε στατιστικά σημαντική αύξηση στο συνολικό ποσοστό μητρικών θανάτων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι βέβαιοι ότι υπήρξε πραγματική αύξηση. Η έκθεση αναφέρει ότι “αυτή η αύξηση παρέμεινε στατιστικά σημαντική όταν εξαιρέθηκαν οι θάνατοι λόγω COVID-19”.


Έτσι, ακόμα κι αν δεχθούμε ότι η Covid προκαλεί θάνατο περισσότερων μητέρων, εμφανίζεται κάτι άλλο που προκαλεί επίσης στατιστικά σημαντική αύξηση.


Στην πραγματικότητα, το ποσοστό μητρικών θανάτων έχει εκτοξευθεί τόσο ψηλά, που έχει φτάσει σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά σχεδόν 20 χρόνια πριν (2003-05).


Ακόμη και σε σύγκριση με τα πρόσφατα προ-πανδημικά έτη (2017-19), το ποσοστό θνησιμότητας έχει εκτιναχθεί κατά 53% από 8,79 θανάτους ανά 100.000 μητρότητες σε 13,41 θανάτους.



 

Ακόμη και συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από την Covid-19, μέχρι το 2022, η κύρια αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εντός έξι εβδομάδων από τη λήξη μιας εγκυμοσύνης ήταν η θρόμβωση και η θρομβοεμβολή. Η θρόμβωση είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία σχηματίζεται θρόμβος αίματος μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο, διαταράσσοντας τη ροή του αίματος. Και η θρομβοεμβολή είναι όταν ο θρόμβος σπάει και ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλο μέρος του σώματος, όπου προκαλεί απόφραξη.


Στα δεδομένα από το 2018-2020, το ποσοστό θανάτων λόγω θρόμβων αίματος ήταν κάτω από 1,4 ανά 100.000 μητρότητες και ήταν μόλις τέταρτο στη λίστα. Προφανώς, αυτό περιλαμβάνει δεδομένα Covid ενός έτους, αλλά το ποσοστό δεν ήταν υψηλότερο από το συνηθισμένο. Το 2019-2021, αυτό αυξήθηκε στο 1,6 ανά 100.000, πριν εκτιναχθεί το 2020-2022 στο 2,17, αύξηση 36% από τα δεδομένα του προηγούμενου έτους.


Οι θάνατοι πρώιμης εγκυμοσύνης αυξήθηκαν επίσης κατά 9% από 0,68 σε 0,74 ανά 100.000 μητρότητες. Ωστόσο, σε σύγκριση με τα δεδομένα πριν από την Covid (2016-2018 & 2017-2019), η αύξηση είναι 139%.


Και τέλος αυξήθηκαν και οι όψιμοι θάνατοι. Από ένα ποσοστό προ πανδημίας 13,06 ανά 100.000 μητρότητες, σε 13,75 το 2020, 15,09 το 2021 και 16,12 το 2022. Από το 2019 έως το 2022, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 24%.


Υπάρχει λοιπόν μια στατιστικά σημαντική αύξηση στα ποσοστά μητρικών θανάτων που δεν μπορεί να αποδοθεί στην Covid, τι μπορεί να την προκαλεί; Προκαλεί αύξηση των θανάτων από θρόμβους αίματος, καθώς και θανάτων πρόωρης και όψιμης εγκυμοσύνης.


Φυσικά, ξέρω ότι πολλοί από εσάς φωνάζετε “είναι τα εμβόλια”. Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια έχουν προκαλέσει θρόμβους και θανάτους από πήξη, οπότε γιατί το MBRRACE δεν συνέκρινε τα ποσοστά στις εμβολιασμένες με αυτά στις μη εμβολιασμένες γυναίκες;


Αν δεν είναι η Covid, τι άλλο θα μπορούσε να είχε προκαλέσει αύξηση των ποσοστών από το 2021; Το λογικό συμπέρασμα θα ήταν η διερεύνηση της κατάστασης εμβολιασμού των μητέρων που δυστυχώς πέθαναν. Θα ήταν ανόητο να μην γίνει. Στην πραγματικότητα, εάν το MBRRACE θέλει να μειώσει τον κίνδυνο για τις μητέρες και τα μωρά τους, έχει καθήκον να το κάνει. Ίσως ήταν τα εμβόλια, ίσως όχι. Αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να αποκλειστεί και στη συνέχεια θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού και εξάλειψης μιας άλλης αιτίας.


Ωστόσο, τα εμβόλια και η ασφάλεια των εμβολίων έχουν γίνει μια οιονεί θρησκεία που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και επομένως εάν το MBRRACE εξετάσει την κατάσταση εμβολιασμού, είναι απίθανο να δημοσιεύσει ποτέ τα ακατέργαστα δεδομένα…




Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου