Η επικίνδυνη έννοια της «Τεχνητής υπερνοημοσύνης» - ASI (Artificial Super Intelligence) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η επικίνδυνη έννοια της «Τεχνητής υπερνοημοσύνης» - ASI (Artificial Super Intelligence)

  Γιατί αυτός ο κατακλυσμός τεχνητής τάχα νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια;   Σήμερα δε φαντάζει τρομακτικό η ανθρώπινη νοημοσύνη να α...

 







Γιατί αυτός ο κατακλυσμός τεχνητής τάχα νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια;


 

Σήμερα δε φαντάζει τρομακτικό η ανθρώπινη νοημοσύνη να αλληλεπιδρά με την τεχνητή νοημοσύνη όπως αλληλεπιδρούμε οι άνθρωποι μεταξύ μας. Χρόνια αργότερα δε θα φαντάζει τρομακτική η παραδοχή ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι τεχνητή υπερνοημοσύνη. Αρκεί η εξοικείωση των λαών με την κατασκευασμένη νοημοσύνη…

 


Γράφει ο Θανάσης Αλαμπάσης

 

Η κατάκλυση της δημόσιας σφαίρας με τον όρο τεχνητή νοημοσύνη είναι φαινόμενο των τελευταίων δύο ετών. Μια πλημμυρίδα δημοσιευμάτων για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα επικοινωνιακό τσουνάμι τεχνητής νοημοσύνης πλημμύρισε το δημόσιο λόγο, εξοικειώνοντας τις μάζες με την ιδέα, ότι οι μηχανές πραγματοποιούν λειτουργίες που απαιτούν νοημοσύνη, αντίστοιχη της ανθρώπινης..

 

Τούτων δοθέντων, ψηφιακές εφαρμογές και πλατφόρμες που λειτουργούν χρόνια και ουδέποτε παρουσιάστηκαν ως τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ως έξυπνες εφαρμογές, σήμερα παρουσιάζονται ως τεχνητή νοημοσύνη.

 

Ψηφιακοί Βοηθοί όπως η Siri της Apple που λειτουργεί από το 2011, η Google Assistant που λειτουργεί από το 2016 και η Amazon Alexa που λειτουργεί από το 2014, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν γνωστές με τον όρο ψηφιακοί βοηθοί ή έξυπνοι βοηθοί, σήμερα επικοινωνούνται ως τεχνητή νοημοσύνη.

 

Πλατφόρμες όπως Netflix, Spotify και YouTube παρουσιάζονται ως τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνουν ταινίες, μουσική και βίντεο βασιζόμενες στις προτιμήσεις μας, πράγμα που το YouTube κάνει από το 2005.

 

Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που τοποθετείται στα αυτοκίνητα από το 1939, σήμερα παρουσιάζεται ως τεχνητή νοημοσύνη. Ομοίως και τα μεταγενέστερα αυτοματοποιημένα συστήματα των αυτοκινήτων όπως συστήματα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης, προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, ABS κλπ που η εμπορική τους χρήση ανάγεται πολλά χρόνια πίσω, σήμερα παρουσιάζονται ως.. τεχνητή νοημοσύνη σε ημιαυτόνομα οχήματα για ασφαλή και έξυπνη οδήγηση.

 

Ακόμα και η αυτόματη μετάφραση Γλωσσών που εισήγαγε η Google το 2006, σήμερα παρουσιάζεται ως τεχνητή νοημοσύνη.

 

Τεχνητή νοημοσύνη λοιπόν παντού. Τεχνητή νοημοσύνη σε έξυπνα κλιματιστικά, έξυπνα ψυγεία, πλυντήρια, φούρνους, τοστιέρες, ηλεκτρικές σκούπες, ακόμα και έξυπνα φώτα και πρίζες. Όλες οι συσκευές που μέχρι χθες γνωρίζαμε ως αυτοματοποιημένες, σήμερα επιβάλλονται επικοινωνιακά ως τεχνητή νοημοσύνη..

 

Επιτομή όλων το περιβόητο ChatGPT που επικοινωνείται ως τεχνολογική αιχμή τεχνητής νοημοσύνης. Είναι το ChatGPT νοημοσύνη; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική.

 

Ως επιστημονικό εργαλείο το ChatGPT έχει την αξία του αλλά δεν συνιστά νοημοσύνη. Ανακαλεί υπάρχουσα γνώση και δίνει κατεύθυνση εκεί που η Google αδυνατεί. Υπό αυτή την έννοια έχει, ως μηχανή, άριστη ικανότητα αντίληψης της ανθρώπινης Γλώσσας και μέτρια ικανότητα απάντησης. Ωστόσο.

 

Το ChatGPT είναι πρωτόγονο στην ικανότητα εμβάθυνσης της συζήτησης και της διαλεκτικής με τον άνθρωπο. Η μηχανή δεν λαμβάνει υπόψη τον διάλογο που προηγήθηκε, δε θυμάται τις παραδοχές που εξήχθησαν από το διάλογο, με αποτέλεσμα την αδυναμία συμφωνίας σε κοινά αποδεκτή βάση συζήτησης· και τούτο, διότι σε κάθε ερώτηση που του τίθεται απαντά λαμβάνοντας την ως πρώτη (ως μοναδική) αγνοώντας δλδ τις παραδοχές από τις ερωτο-απαντήσεις που προηγήθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι ατέρμονοι κύκλοι εκνευριστικής συζήτησης, που το μηχάνημα επανέρχεται συνεχώς και παπαγαλίζει το αφήγημα της ορθοπολιτικής κορεκτίλας, ανεξάρτητα αν με προηγούμενες απαντήσεις το έχει αναιρέσει. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη· ο όρος ΤΝ είναι ψευδής, είναι αντιεπιστημονικός, αλλά επικοινωνείται έτσι για τη χειραγώγηση της μάζας. Το ChatGPT αλλά είναι ένα ικανότητο εργαλείο α ν ά κ λ η σ η ς αποθηκευμένης γνώσης με δυνατότητα καλής, έως άριστης, αντίληψης της ανθρώπινης Γλώσσας, αλλά Δ Ε Ν είναι νοημοσύνη. Ως αληθώς νοημοσύνη, ήτοι ικανότητα κριτικής σκέψης, άρα ικανότητα διαλεκτικής, πολλώ δε μάλλον παραγωγής νέας γνώσης, είναι ένας θλιβερός παπαγάλος, μία πρωτόγονη εκδοχή νοημοσύνης επιπέδου χιμπατζή.

 

Γιατί λοιπόν αυτός ο κατακλυσμός τεχνητής τάχα νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια;

 

Νοημοσύνη διαθέτει ο άνθρωπος.

 

Αν ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα Δημιουργίας από τον Θεό, η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι τ ε χ ν η τ ή υπερνοημοσύνη.

 

Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι ο άνθρωπος είναι Δημιουργημένη (εικονική) υπερνοημοσύνη, είναι ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στην ανθρώπινη Ιστορία: ο Πλάτων.

 

«τόνδε τν κόσμον εκόνα τινς εναι» δηλαδή «ο Κόσμος μας είναι εικονική πραγματικότητα, αντανάκλαση, προσομοίωση ενός άλλου Κόσμου» είπε ο Πλάτων δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Την Πλατωνική εν λόγω άποψη ενστερνίζεται σήμερα ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στον πλανήτη: ο Έλον Μάσκ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος. «Ο μόνος τρόπος να διαφύγεις από το Matrix είναι να διαγράψεις όλα αυτά που διδάχτηκες και να δομήσεις εκ του μηδενός ολόκληρο το γνωσιολογικό σου σύστημα βασισμένο στην κριτική σκέψη και την ανάλυση» γράφει ο Έλον Μάσκ στο X (πρώην Twitter).

 

Συζητάμε μεταξύ μας περίπου όπως συζητάμε με το ChatGPT. Σήμερα δε φαντάζει τρομακτικό η ανθρώπινη νοημοσύνη να αλληλεπιδρά με την τεχνητή νοημοσύνη όπως αλληλεπιδρούμε οι άνθρωποι μεταξύ μας. Χρόνια αργότερα δε θα φαντάζει τρομακτική η παραδοχή ότι ανθρώπινη νοημοσύνη είναι τεχνητή υπερνοημοσύνη. Αρκεί η εξοικείωση των λαών με την κατασκευασμένη νοημοσύνη, ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι νοημοσύνη αντίστοιχη της ανθρώπινης δημιουργημένη από τον άνθρωπο, άρα ο άνθρωπος είναι Δημιουργός. Γιατί όχι και η ανθρώπινη υπερνοημοσύνη δημιουργημένη από Κάποιον Δημιουργό ; Άρα τ ε χ ν η τ ή ;



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου